Hælspore - Aarhus Osteopati og Fysioterapi

Fod- og ankelproblemer i Danmark fylder relativt meget i det danske sundhedsvæsen. Disse problemstillinger udgør op til 10% af alle akutte skade- og sygdomudgifter i Danmark. Problemer med skader som ledbånd- og seneproblemstillinger såsom achillessenebetændelse, forstuvning og hælspore fylder ca. 20% af alle idrætsskader der bliver behandlet i landets skadestuer. 

Bestil online tid her

Hvad er hælspore (fasciitis plantaris)?

Hælspore er betændelsestilstand (fasciitis plantaris) i og omkring senerne der hæfter på hælen under foden eller betændelsestilstand i selve knoglen. Dette er dog ikke hælspore men betændelsestilstand betinget kalkdannelse af selve senen/knoglen. Irritationstilstanden (inflammationen) kan ligeledes stamme fra hele svangsenen (fascia plantaris). Senen er kraftig og har den funktion at opretholde svangbuen i foden og understøtte gangbevægelsen. Derfor kan hælspore ofte mærkes særdeles meget under gang og løb.

​Hælspore symptomer

Til at starte på er symptomerne svage og milde. Der kan opleves igangsættende smerter om morgenen og hvis foden har været stille og kold i lang tid (opstartsfasen). Gradvist udvikler symptombilledet sig hvor smerterne bliver værre og værre og de er der ligeledes under aktivitet (Udviklingsfasen). Ved svære tilfælde hælspore er der ligeledes hvilesmerter efter belastning af foden hvor problemerne er som regel værste om aftenen (Kronisk fase - læs mere om kroniske smerter her).

Smerterne opleves under selve hælen, på knoglen, eller længere frem på foden. Der kan ligeledes opleves ømhed af selve hælpuden eller på siderne på hælen.

Årsager til hælspore (fasciitis plantaris)

Årsagerne til hælspore (fasciitis plantaris) er mange og forskellige. Der er aldrig én årsag der danner denne tilstand. Nedenunder kan I læse om nogle af de årsagssammenhæng der kan være årsagen til irritationsstilstanden i svangsenen (hælspore).

Fejlstillinger af fod og fodrod som årsag til hælspore

Svangsenen (fascia plantaris) skal understøtte selve svangbuen og knoglerne der danner svangbuen. Låsninger og fejlstillinger i fodrodsknoglerne medfører øget belastning på selve senen hvilket øger risikoen for udvikling af betændelsestilstand i senerne.

Overbelastning og hælspore

Overbelastning af svangsenen er altid involveret i ​hælspore udviklingen. Når senernes bristepunkt overstiges med stor træningsmængde vil der opstå betændelsestilstand i svangsenen. Gentagende betændelsestilstand er medvirkende til kalk dannelse af selve senen.

Rygsmerter og iskias som disponerende faktorer til hælspore

Ud fra ryggen fra L4-S3 udspringer de spinalnerver der danner iskias nerven. Påvirkning af disse nerveroder i rygsøjlen ved eksempelvis udposning af diskus eller diskusprolaps (læs mere om diskusprolaps her) kan nedsætte nervesignalet således muskelstyrken og styrken af senerne svækkes. Dette er ideelt tilstand til udvikling af hælspore.

Irritation af iskias nerven i ballen (piriformissyndromet - læs mere her), i baglåret, i knæhasen eller i lægmusklerne (skinnebensbetændelse - læs mere her) kan derimod irritere nerven og forøge signalet fra iskias nerven. Dette vil få spændstiheden (tonus) i musklerne der danner svangsenen således der hele tiden er større belastning på senen og senetilhæftningen.

Andre fodproblemer kan være årsagen til hælspore

Problemer som tidligere ankelforstuvninger​, achillessenebetændelse (læs mere her) og ustabil ankel kan bidrage til udvikling af hælspore. Læs mere om fod- og ankelsmerter her.

Bestil online tid her

Dårlig blodforsyning af benet/foden og hælspore

Strukturelle problemstillinger af arterierne der forsyner foden på grund af eksempelvis åreforkalkning, årebetændelse eller lignende kan nedsætte blodforsyningen i området. Det vil ligeledes ske med overaktivering af det sympatiske nervesystem (autonome nervesystem) af de glatte muskler i arterierne. Problemer med lænd og bækken kan være årsager herpå (læs mere om bækkensmerter her). Dårlig venetilbageløb kan ligeledes skabe forringet kemisk tilstand i området samt øge trykket i området på baggrund af væskeopsamling.

Stofskiftet og dannelse af kalk i svangsenen (hælspore)

​Skjoldbruskkirtlen (parathyoid hormon PTH) regulerer kalk koncentrationen i blodet via optagelse i tyndtarmen, nyrerne og knoglerne. Calcium koncentrationen i blodet er vigtig i forhold til udvikling af hælspore.

Fordøjelsen kan bidrage til udvikling af hælspore

Fordøjelse og mave-tarmproblemer - Problemer med tyndtarmen såsom utæt tarm (leaky gut) eller påvirkning af slimhinderne i tyndtarmen ved eksempelvis morbus crohn.

Nyrerne og betændelsestilstand i hælen (hælspore)

Nyreproblemer - Sammen med fordøjelsen og skjoldbruskkirtlen regulerer kalk koncentrationen i blodet.

Gentagen inflammation i området - Dette vil øge forkalkning af senerne der hæfter på hælknoglen.

Gode råd mod opheling (helbredelse) af hælspore (fasciitis plantaris)

Der gælder forskellige råd for hælspore. Det der har betydning i forhold til rådgivning er, hvor stor sværhedsgraden af hælsporen er. 

Opstartsfasen hælspore

Hvis problemstillingen er i begyndelsesfasen (se symptomer) så skal træningsaktiviteten sænkes til moderat træningsmængde. Der er ligeledes godt at overveje fodtøj, det vil sige at passe på med at gå i højhælede sko eller sko der har hård og fast bund. Hvile og god søvn skal ligeledes prioriteres. I denne fase kan det overvejes at opsøge en professionel behandler (osteopat, fysioterapeut eller massør).​

Udviklingsfasen hælspore

I denne fase er problemet ikke blot der om morgenen eller i opstart af en bevægelse men også under diverse aktiviteter såsom gang, trappegang, løb osv. Her skal træningsaktiviteten drastisk nedsættes og her vil det være oplagt at starte special genoptræning mod hælspore (se afsnittet gode øvelser for hælspore). ​Sko med blød bund eller skoindlæg der støtter op om svangbuen kan anvendes her. Hvile, aflastning og søvn er meget vigtige her. I denne fase skal en professionel behandler (osteopat, fysioterapeut eller massør) opsøges.

Kronisk fase hælspore

Når problemet er blevet kronisk så kommer det af sig selv at vis form for træning ikke er god. Der skal udelukkende foretages specialiseret genoptræning af hælspore (se afsnittet gode øvelser for hælspore). Sko, søvn, aflastning og/eller diverse hjælpemidler (hælindlæg, skoindlæg, tape osv.) kan anvendes. I denne fase skal en professionel behandler (osteopat, fysioterapeut eller massør) opsøges.

Bestil online tid her

Aarhus Osteopati og fysioterapi og hælspore

Aarhus Osteopati og Fysioterapi består af tværfaglige eksperter der har forskellige specialistområder. På klinikken diagnosticerer vi og behandler mange tilfælde hælspore (fascitis plantaris) om ugen og hjælper folk videre. Vi har behandlere indenfor osteopati (læs mere om osteopati her), fysioterapi (læs mere om fysioterapi her), massage (læs mere om massage her), akupunktur (læs mere om akupunktur her) m.m. Hvad hælspore angår så er det vigtigt, at komme til bunds i sygdomshistorien, tale om hverdags og arbejdslivet såsom træningsniveau. Derefter undersøger vi kroppens samtlige systemer, herunder muskuloskelettet, organ-, kredsløbs-, kranio sakral-, nerve- og hormonsystemet for at finde den/de rigtige årsager til hælspore.

Gode øvelser mod hælspore

​Disse øvelser er særdeles effektive mod hælspore. Den første video viser øvelser der øger blodcirkulationen ned til svangbuen og foden, øvelser der udspænder lægmusklerne og øvelser der styrker selve senen. Den næste video viser neuromanipulation af iskias nerven med det formål at normalisere nerveimpulserne ned til læg- og fodmusklerne.

Århus Osteopati
Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1 sal.
8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tlf.: 29 84 85 58
CVR: 33532628
info@aarhusosteopati.dk

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​