23.03.23

Hvad er adrenalin og hvad gør det ved kroppen?

Man har hørt om mange historier om adrenalin og dets virkninger, som at det kan få en mor til at løfte en bil væk fra sit barn. Men hvad er der sker i kroppen der får os til at agere således? Og er det altid godt? Læs indlægget for at få svar på disse spørgsmål.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er adrenalin og hvad gør det ved kroppen?

Hvad er adrenalin?

Adrenalin er et hormon der udskilles fra binyremarven, som er det inderste af binyren, og sendes ud i blodbanerne og påvirker det sympatiske nervesystem. Der findes to variationer, adrenalin og noradrenalin og kaldes samlet katekolaminer. Noradrenalin er et forstadie til adrenalin, men virkningen er den samme. Adrenalin kaldes også kamphormonet, fordi det udskilles i faretruende og udfordrende situationer både fysisk og psykisk.

Det gør kroppen flugt- eller kampklar, forbereder kroppen på at yde en ekstra indsats.

Hvilke virkninger har adrenalin? 

Kamphormonet gør klar til kamp ved at påvirke:

  • Hjerte ved at øge pulsen og hæve blodtrykket, for at øge tilførslen af mere iltet blod og sukker. Der er øget blodstrøm til hjertemuskulatur og de arbejdende muskler grundet større åbning af blodkarrene da glat muskulaturen omkring karrene er afslappede. Hjertet slår kraftigere og hurtigere. 
  • Lunger hvor bronkierne udvides, som er små luftrør, der leder luften helt ned i lungerne for at øge ilt i blodet. Afslapning i glat muskulatur virker også i luftvejene og det skaber øget iltforbrug. 
  • Musklerne boostes med energi i form af sukker og ilt via blodet, så de bliver stærkere og hurtigere. Sukker frigives fra leveren sammen med fedt til muskler, så de kan yde mere og hjælpe med at klare fysiske udfordringer. 
  • Fordøjelsen påvirkes ved at der er mindsket blodstrøm til indvolde og ikke-arbejdende muskulatur. Det er for at kroppen ikke bruger unødvendig energi på fordøjelsen, hvis man for eksempel skal flygte.

Dette er fordelagtige virkninger i forhold til en farefuld eller udfordrende situation. Men det har også nogle negative virkninger hvis man ikke slapper af igen og er i konstant stress. Man risikerer hjerte- og kredsløbsproblematikker, øget stofskifte, forhøjet blodtryk, nyreskade, fedme, vægttab og flere.

Kroppen er kun i stand til at klare korte adrenalin kick. 

Hvordan og hvornår bruges/anvendes adrenalin medicinsk?

Adrenalin bruges som behandling i akutte situationer, som:

Hjertestop. Adrenalins effekt på hjertet udnyttes til behandling af hjertestop. Det virker ved at påvirke hjerte slå hurtigere og kraftigere og pumpe korrekt igen.

Kraftige allergireaktioner også kaldet anafylaktisk shock. Ved nogle allergiske reaktioner hæver svælget og munden op, så man ikke kan trække vejret. Her virker adrenalin ved, at de små blodkar i mund og svælg trækker sig sammen, så hævelsen forsvinder, og man dermed kan trække vejret igen.

Astma. Adrenalin kan bruges til behandling af kraftige astmaanfald, fordi det udvider bronkierne, og letter vejrtrækningen.

Osteopati og adrenalin

Osteopaten kan ikke påvirke adrenalin udskillelsen. En osteopat kan dog indirekte behandle og afslappe kroppens nervesystem som vi oplever ofte har meget positiv effekt på stress systemet, som er det system der udskiller hormonet i blodbanen.

Victor fortæller om stress

Hvis kroppen er i konstant kamp- eller flugtklar tilstand kan det også kaldes stress. I videoen fortæller Victor om stress, symptomer, årsager og et tip til hvor man kan starte med selv at forbedre sin tilstand.