Vi behandler

Svimmelhed

Lær om svimmelhed & gener heraf

Svimmelhed i Danmark

Svimmelhed er en ret hyppig forekommende symptom som på et eller andet tidspunkt vil ramme de fleste Danskere i livet. I Danmark kan man anslå at hver tredje dansker over 65 år vil opleve svimmelhed. Mange gange går svimmelhed symptomerne over indenfor få timer eller minutter men i nogle tilfælde bliver svimmelheden ved. Ifølge Sundhed.dk så skyldes op til 93% af svimmelhed-henvendelser til vagtlægen øresten (positionssvimmelhed), virus på balancenerven eller meniére (syndrom der rammer den inderste del af øret). Her rammes hver anden dansker af løse øresten inden de fylder 80 år.

Svimmel? Bestil tid i dag

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Spring til afsnit [Vis]

  Svimmelhed og øret

  Rent anatomisk så hænger balancecenteret og øret sammen. Disse er forbundet af den ottende kranienerve (vestibulocochlear nerven). Denne nerve har to grene, den vestibular del (balancesansen) og den cochlear del (hørelsen), hvorfor balanceproblemer som ofte er associeret med svimmelhed kan kædes sammen med hørelsen. Aarhus Osteopati beskæftiger sig med udredning og behandling af problemer relateret til kranienerverne. Ofte er Kranio Sakral Terapi en god behandlingsform for denne typer problemer.

  ​Selve balancenerven (vestibulocochlear nerven) kan også rammes af virus, altså virus på balancenerven (neuritis vestibularis), som ofte skyldes tidligere forekommende luftvejsinfektioner.

  Der kan ligeledes opstå knuder på balancenerven (neurom), meniére som kendetegnes ved ørets problemer med trykregulering samt en perilymfatisk fistel i øret.

  Svimmel? Bestil tid i dag

  Svimmelhed

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)

   Svimmelhed

   Svimmelhed og hjernen

   Svimmelhed kan ligeledes relateres til forskellige dele af selve hjernen. Hjernen, mellemhjernen og lillehjernen spiller alle, i større og mindre grad, en rolle både i opretholdelse af balancen men også koordination mellem sanser og kroppen. Sygdomme i hjernen såsom kræft (cancer), blodprop (apopleksi) og multipel sclerose er få men forekommende årsager til svimmelhed.

   ​Andre funktionelle problemer såsom hjernerystelse, tinnitus og piskesmæld kan ofte være direkte eller indirekte årsager til svimmelhed.

   Hjernerystelse og svimmelhed

   Efter en hjernerystelse, alt afhængigt af størrelsen og sværhedsgraden, kan der opstå hæmatom (blødning) under kraniet og imellem hjernehinder og hjernen. Denne blødning vil i mange tilfælde forstyrre omløbet og funktionen af de centre der tilhører den ramte del af hjernen. Hjernen er meget kompleks hvorfor mange forskellige centre tilhører balancen og koordinationen. Hvis selve slaget var på den temporale del af kraniet, altså ørets del af kraniet, kan selve balancenerven (vestibulocochlearis nerven) direkte blive påvirket eller andre dele af det inderste øre.

   Aarhus Osteopati bruger specifikke osteopatiske og kranio sakrale teknikker til at diagnosticere og behandle disse problemer.

   Tinnitus og svimmelhed

   Tinnitus er en betegnelse over susen i øret (øresusen), dvs. at der er indre lyde i øret selvom høresansen ikke er påvirket udefra. Tinnitus er altid en påvirkning af den cochlear del af hjernenerven vestibulocochlearis, hvorfor svimmelhed som er den vestibular del af nerven, i nogle tilfælde opleves. Tinnitus kan forekomme efter et slag på hovedet, efter støjskader, efter skader i mellemøret, eller forekomme pga. arvelighed.

   Lider du af svimmelhed? Bestil tid i dag

   Piskesmæld og svimmelhed

   I Danmark anser man at op til 16.000 danskere rammes af piskesmæld (whiplash) om året. Nakken og kraniet består af mange receptorer og sanseorganer (proprioceptorer), hvilke bliver hårdt belastet af pisksmæld traumet. Dette kan i mange tilfælde forstyrre signalerne fra nervesystemet ud til sanserne, i det tilfælde hørelsen og balancen.

   Svimmelhed og virus på balancenerven eller øresten

   Virus på balancenerven (vestibulococlearis nerven) kan udløse svimmelhed. Denne nerve sørger for væsken og balancecentrene inde i øret. Årsager til virus på balancenerven er ukendt. Aarhus Osteopati behandler patienter der lider af svimmelhed som skyldes virus på balancenerven.​ Øresten kan ligeledes være årsagen til svimmelhed.

   Årsager, gode råd, gode øvelser og behandling af svimmelhed

   I videoerne nedenunder kan du lære om alle årsager til svimmelhed, du kan få nogle gode råd for at komme svimmelhed til livs, få gode øvelser for at reducere og fjerne svimmelhed samt hvordan vores behandlingstilgang af svimmelhed er.​

   Har du brug for inspiration til flere øvelser?

   Bestil vores produkter via webshoppen eller hos din lokale afdeling. Her får du gratis adgang til mere end 100 videoøvelser.

   I tvivl om vi kan hjælpe?

   Book en 15 minutter uforpligtende samtale

   Book gratis screening
   Svimmelhed

   Svimmelhed og kvalme

   Svimmelhed kan i nogle tilfælde fromprovokere kvalme. Årsagen til dette kan være mangfoldig men de hyppigste grunde er, at vagus nerven (fordøjelsesnerven) ofte kan blive påvirket hvis balancenerven (vestibulococlearis nerven) ikke fungerer optimalt på baggrund af deres nære beliggenhed i hjernen. Andre årsager kan være forhøjet tryk i hjernen som vil altid udløse forskellige neurologiske problemer der ofte resulterer i kvalme.​

   Svimmelhed og træthed​

   Hjernen er de organ der modtager den største mængde blod. Svimmelhed er et massivt problem for hjernen og dens underliggende systemer idet hjernen skal arbejde på højtryk for at kompensere for dårlige proprioceptiske (følesans) og neurologiske input.

   Derfor vil kroppen stræbe efter sikre at hjernen får den mængde blod og energi som den har brug for til, at løse problemet.

   Hovedpine og svimmelhed

   Hovedpine er en hyppig eftergene og/eller årsag til svimmelhed især hvis blodtryk i kroppen generelt eller lokalt i hovedet er for højt. Hovedpine og svimmelhed opstår ofte i forbindelse met et traume på hovedet, piskesmæld eller nakkerelaterede gener.

   Stofskifte og svimmelhed​

   Stofskiftet kan spille enorm stor rolle i udvikling og vedligeholdelse af svimmelhed.

   Skjoldbruskkirtlen og hormonet thyroxin indgår direkte i energiomsætningen i kroppen, hvorfor træthed og svimmelhed følges ad ved stofskifteproblemer.

   Stofskiftet deltager ligeledes direkte og inddirekte i produktion af mange hormoner hierarkisk s​tyret fra hjernen, nærmere hypofysen og hypothalamus. Denne forbindelse og påvirkning kan gå fra hypofysen til lokale hormonproducerende kirtler og organer og omvendt.​

   Blodtryk, kredsløb og svimmelhed​

   Blodtrykket er styret via kroppens autonome nervesystem og øvre centre i hjernen. Blodtrykkes reguleres igennem et feedback system som anvender lokale receptorer i blodsystemet. Disse receptorer befinder sig i hovedpulsåren tæt på hjertet, i pulsåren i halsen og i årer bagved øjet. Denne placering er meget tæt på og i området af alle blodkar der fører blodet til hjernen hvorfor blodtrykket og kredsløbet er en af de hyppigste årsager til svimmelhed.

   Svimmelhed om morgenen

   ​Mange oplever svimmelhed om morgenen som enten bliver forbedret når de kommer igang med dagen eller at den forbliver. Denne form for svimmelhed kan skyldes ernæring, fordøjelse og/eller blodtryk. I andre tilfælde kan svimmelhed skyldes nakkespændinger eller nakkelåsninger især hvis du er vant til at sove på maven.

   Hvad udløser svimmelhed?​

   ​Der findes utallige årsager til udvikling af svimmelhed. Ofte kan svimmelhed ikke skyldes én bestemt årsag men mange forskellige faktorer der fører til svimmelhed. Nedenstående faktorer er nogle af de hyppigste udløsende årsager til svimmelhed.

   Svimmelhed

   Stress udløser svimmelhed​

   ​Stress psykisk såvel som fysisk stress påvirker kredsløbet således at blodtrykket generelt stiger, især op til hjernen. Stress bliver udløst når kroppens autonome nervesystem går i kamp/flugt-mode hvilket er kroppens måde at håndtere fare og stressende situationer.

   Denne påvirkning medfører at blodkar til skeletmuskler og hjernen udvider sig og blodkar til de indre organer og fordøjelse trækker sig sammen.

   Denne mekanisme vil derfor ofte forøge trykket lokalt i hjernen med svimmelhed til følge.

   Nakkesmerter og svimmelhed​

   Nakkesmerter som hold i nakken, diskusprolaps i nakken og slidgigt i nakken kan alle påvirke udvikling af svimmelhed idet de blodkar der forsyner hjernen med blod og ilt passerer i nakken og halsen.

   Muskelspændinger og sv​immelhed

   ​Spændinger i muskler, sener og bindevæv der har sit hæfte på kraniet eller i området kan udløse spændingshovedpine og svimmelhed. Denne form opstår ofte på baggrund af dårlig holdning, fejlstillinger i kroppen, nakkespændinger m.m.

   Svimmelhed når du rejser dig op​

   Når du rejser dig op for hurtigt ændrer blodtrykket sig og dette kan være en belastning for kredsløbet. Trykket op i hovedet kan derfor blive for hurtigt sænket hvilket resulterer i svimmelhed, sorten for øjnene m.m. I nogle tilfælde kan denne svimmelhed blive ved.​

   Osteopatisk tilgang til svimmelhed

   Svimmelhed er ikke i alle tilfælde forårsaget af et lokalt problem i øret eller i kraniet og nakken.

   I mange tilfælde erfarer vi i Aarhus Osteopati, at svimmelhed blot er et resultat af mange påvirkninger af kroppen som har stået på i lang tid.

   Derfor bruger vi tid til ordentlig gennemgang af sygdomshistorien og grundig undersøgelse, inden diagnosen stilles og behandlingsforløbet igangsættes. Dette kan i visse tilfælde betyde, at behandleren fjerner kroppens største problemer rundt i kroppen samtidig med at tid bruges på lokale problemer i nakke og kranie. Aarhus Osteopati stræber altid efter at optimere kroppens egen selvhelende mekanisme, dvs. at optimere kroppens kredsløb (blodomløb), nerveforsyning og bevægelighed af bindevæv og led. Aarhus Osteopati tilbyder i alle vores afdelinger fysioterapeut med speciale i svimmelhed.

   Svimmel? Bestil tid i dag

   Find din nærmeste osteopat

   Svimmelhed Svimmelhed
   Roskilde
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Hillerød
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Hjørring
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Randers
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Frederiksberg
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Valby
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Esbjerg
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Vejle
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Horsens
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Aalborg
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Haderslev
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Odense
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Herning
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Holstebro
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Næstved
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Østerbro
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Amager
   Læs mere
   Svimmelhed Svimmelhed
   Aarhus
   Læs mere
   Svimmelhed

   Kontakt os i dag

   Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

   Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)