Vi rådgiver om og kan afhjælpe gener fra

Brok

Lær mere om brok og behandling heraf

Hvad er brok?

Et brok er en udposning af bughulen, grundet en nedsat styrke omkring bugvæggen. Brok som kommer af det middelnedertyske ord ”brock” betyder brud, hvilket simpelt sagt opstår i dette tilfælde.

På forsiden af kroppen findes bugvæggen, som primært har til opgave at indelukke de adskillige strukturer i bughulen, som er de vitale organer. Et brok er derfor en udposning som opstår grundet presset fra organerne i bughulen bliver større end bugvæggens styrke

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Senthuren Ranjan
Senthuren Ranjan

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

    Forskellige typer af brok

    De mest typiske typer af brok er de følgende fire:

    • Lyskebrok (ved lysken)
    • Navlebrok (rundt om navlen og ses typisk hos børn)
    • Lårbrok (ved overgangen til låret)
    • Arbrok (ved operationsar)

    Blandt de ovenstående er lyskebrok den hyppigste, og ifølge Statens Serum Institut (SSI) bliver 10.000 danskere årligt opereret for dette (Kilde: SSI). I visse tilfælde kan dele af tarmen blive klemt inde i brokket (udposningen), og i disse tilfælde forekommer oftest kraftige smerter og ømhed som kræver akut operation. Denne tilstand kaldes indeklemt brok.

    Hvorfor får man brok?

    Da der findes forskellige typer af brok, findes der naturligvis forskellige årsager til den enkelte brok-type. Opstår der f.eks. lyskebrok eller navlebrok hos børn, kan årsagen være en arvelig medfødt svaghed i bugvæggen – hos voksne kan det skyldes en erhvervet tilstand. Her kan der være tale om tunge løft, overvægt, graviditet og andre forhold som skaber øget tryk i bughulen (Kilde: Sundhed.dk).

    Grundet en begrænsende dokumentation af de erhvervede tilstande, kan belægget for disse sammenhænge diskuteres.

    Almindelige symptomer på brok

    De generelle symptomer for brok er oftest:

    • Trykken
    • Svien
    • Ubehag
    • Smerter
    • Tyngdefornemmelse hvis brokket er stort

    I tilfælde hvor generne øges og voldsomme smerter med evt. tendens til opkast opleves, bør man søge læge akut, da der kan være tale om en indeklemt brok. Ved indeklemte brok, kan der opstå nedsat blodforsyning, som kan ledsage til koldbrand, hvorfor det særligt er vigtigt at søge akut læge.

    Ved host, nys eller andre situationer hvor man på anden vis presser maven ud kan der her særligt opstå en synlig bule, som kan indikere at man har brok.

    Læs mere om andre mavesmerter her.

    Forstå mave-tarm systemet

    Lær mere om maveregionen og samspillet mellem bækken, mave og tarm.

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutters uforpligtende samtale

    Book gratis screening
    Brok

    Studier i årsager til brokdannelse

    I juni 2022 har SSI kastet lys over årsagen til brok i et større forskningsstudie. Gennem data fra Storbritannien, Finland, Estland og Danmark har man fundet frem til en sammenhæng mellem genetik og miljø med brok. Her blev der undersøgt i 5 almene varianter af brok:

    • Lyskebrok
    • Mellemgulvsbrok
    • Navlebrok
    • Lårbrok
    • Bugvægsbrok

    Studiet fandt frem til 81 genvarianter, som korrelerede med risikoen for at få en af de ovennævnte tilstande. Hovedsageligt blev der fundet genvarianter, som påvirker opbygningen af kroppens bindevæv, værende kollagen og elastin. Disse proteiner er netop bestanddele for bindevævets fibre. Derfor er der indikation på at individers opbygning af bindevæv genetisk set samt vedligeholdelsen af bindevæv har en sammenhæng med risiko for at få brok.

    Da der netop er tale om vedligeholdelse af bindevæv har studiet ligeledes kastet lys på sygdomme og sundhedsrelevante livstilsfaktorer sammenlignet med de genetiske sammenhænge, som kan have en årsagssammenhæng til netop mellemgulvsbrok.

    Heri blev body mass index (BMI), depression, rygning, kognitive og reproduktive træk fundet som faktorer, der kan have indflydelse på at få mellemgulvsbrok og mindre grad bugvægsbrok. Dette er blot et perspektiv, som kan give et billede på, at der er flere aspekter, der kan have indflydelse på risikoen for at få brok.

    Derfor bør der her understreges, at livstilsfaktorer, som søvn, kost, motion, rygning, alkohol og generelt stress bør tages i vurdering, hvis tilfældet er gentagende oplevelser af brok.

    Da osteopater arbejder med en helhedsorienteret indsats, vil det være oplagt at opsøge en osteopat i disse tilfælde, for at sikre et hensigtsmæssigt forløb.

    Læs mere om osteopati her.

    Brok

    Behandlingsmuligheder for brok

    Brok hos børn og unge anbefales altid opereret, da det kan forebygge at brokket bliver afklemt. Dette er til gengæld ikke gældende for børn og unge med navlebrok.

    Behandling af brok kan være foruden operation, men ses alligevel en del gange med kirurgiske indgreb.

    For voksne mænd ses tilfældet at man ikke foretager operation, hvis der ikke er gener forbundet med brokket. Derimod anbefales det, at voksne kvinder opereres, da lyskebrok over tid kan medføre akut indeklemning med tarmslyng (Kilde: Sundhed.dk).

    Operationsmetoden varierer mellem unge og voksne:

    • Hos voksne opereres et kunstigt stofnet ind, som forstærker bugvæggen, og sikre derfor at indholdet bliver i bughulen.
    • Hos børn foretager man til gengæld en operation, hvor man lukker for det svage sted i bughulen efter at brokkens sæk er blevet fjernet.

    I Danmark er der i dag en stigende grad kikkertoperationer ved tilbagefald og hos kvinder. De fleste patienter opereres med kikkertoperation fremfor åben operation, og særligt i disse tilfælde, hvor der sker operationer, har osteopater stor erfaring med at genoprette bindevævets elasticitet og give patienter de bedste forudsætninger gennem manuelle behandlingsteknikker. Derfor vil det være hensigtsmæssigt at opsøge en osteopat i disse tilfælde, hvor man skal have rådgivning eller hjælp til behandling af arvæv.

    Se alle de problematikker vi kan hjælpe med her.

    Anbefalinger til personer med brok

    En generel anbefaling for patienter, der har brok, er følgende:

    • Patienter med brok som har smerter ved tunge løft bør undgå dette og stor aktivitet.
    • Får du pludselig smerter ved brok, kan du forsøge at trykke brokket på plads i rygliggende stilling. Herefter anbefales det at opsøge lægen.
    • Efter operation af meget store brok, bør man vente med tunge løft samt stor aktivitet de første uger efter operationen.
    • Ved mindre operationer omkring lyske og bugvæg, er det alene smertetolerancen hos den enkelte som begrænser tunge løft samt aktivitetsniveauet i det efterfølgende forløb.

    (Kilde: Aleris)

    Brok

    Forebyggelse af brok

    Har du ikke brok og vil du gerne forebygge dette, kan følgende anbefalinger hjælpe:

    • Rygestop.
    • Vægttab (i tilfælde af overvægt).
    • Drik ikke mere alkohol end Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

    Har du til gengæld brok, er opereret og vil gerne undgå et nyt brok, kan følgende rådgivning hjælpe:

    • Undgå at tage mere vægt på og overvej vægttab, hvis der er tale om overvægt.
    • Undgå tobak og overdreven indtagelse af alkohol.

    Som der tydeligt fremstår ved anbefalinger, er livsstilsfaktorer så som rygestop og alkoholindtag særligt fremhævet, hvorfor disse særligt bør betragtes i tilfælde af man har brok.

    Kontakt os her for at høre hvordan vi kan hjælpe dig med at forebygge helbredsproblemer. 

    Brok

    Kontakt os i dag

    Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

    Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)