Vi behandler

Bakers Cyste

Lær mere om bakers cyste og hvilke gener der kan opstå heraf.

​Hvad er bakers cyste?

​Bakers cyste er en blæreformet udposning (cyste) af knæleddets slimhinde, som opstår i knæhasen.

Mange cyster er små, og opdages ved en tilfældighed, hvor andre cyster kan hæve mere op og stramme en del. Cyster kan give smerter i knæhasen og i enkelte tilfælde i lægmusklen. I sjældne tilfælde kan cysten briste, som vil give pludselige stærke smerter i underbenet. Baker’s cyste vil typisk udvikles, hvis der i forvejen er en anden sygdom eller skade i knæet.

Knæsmerter? Bestil tid i dag

Ida Marie Knecht
Ida Marie Knecht

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Hvorfor får man bakers cyste?

  ​Hos voksne er årsagen til bakers cyste oftest en irritation af slimhinden i knæet. Baker’s cyste er typisk tilknyttet til forskellige tilstande i knæleddet såsom leddegigt, slidgigt og menisk skader.

  Hvordan opstår en baker´s cyste?

  ​Grunden til at cysten opstår skyldes, at den ledvæske som normalt befinder sig i selve knæleddet, bliver presset ud i selve ledkapslen, og derved opstår cysten.

  Symptomer på baker´s cyste

  • ​Trykken og ømhed i knæhasen, blødt område
  • Ømhed i hele knæet
  • Stivhed og nedsat evne til at bøje knæet helt
  • Smerter og hævelse i forbindelse med gang og løb
  • Føleforstyrrelse omkring skinnebenet og foden

  Årsager til baker´s cyste

  ​Årsagen er oftest at der er en anden patologi i knæet i forvejen, som udvikler en Baker’s cyste. Cysten har oftest forbindelse til knæleddet via en lille åbning, og derved kan den ændre størrelse afhængig af hvordan væsketrykket er i selve leddet. I enkelte tilfælde er den lille åbning afklemt, som gør at cysten ikke forsvinder selvom sygdommen/skade i knæet er ophelet og stabilt.

   

  Genkender du disse årsager? Bestil tid i dag

  Bakers Cyste

  Baker´s cyste og hævet ben

  ​I nogle tilfælde kan Baker’s cyste minde om en veneblodprop i benet, men forskellen er at cysten ikke er farlig i sig selv. Hvis cysten trykker på venen og arterien som løber gennem knæhasen, kan benet hæve op og bliver ømt. I visse tilfælde hvor det kan være svært at skelne om det er den ene eller anden årsag – vil man oftest blive henvist til egen læge og derigennem undersøges på sygehuset.

  Bristning af bakers cyste

  ​Når cysten brister trænger der væske ned imellem lægmusklerne, som udvikler sig til en irritationstilstand i området. Læggen opleves som rød og øm, og hvis man strækker anklen, giver det smerterespons i læggen.

   

  Vi fortæller lidt mere om bakers cyste

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening
  Bakers Cyste

  Behandling af baker´s cyste

  ​Først aflaster man området for at se om tilstanden forsvinder af sig selv. Det kan i nogle tilfælde være fint at bruge et knæbind for at støtte og hjælpe knæet med at få hævelsen til at aftage. Dette er ofte i en kombination med øvelser til at effektivisere venepumpe systemet.

  ​Bløddelsbehandling omkring knæet kan også hjælpe mhp. at løsne muskulaturen op. Ved manglende effekt af behandling, vil man typisk udtømme væsken og give en binyrebarkhormon indsprøjtning.

  ​Hvis der er behandlet på selve årsagen, som typisk er en sygdom/skade i knæet, og cysten stadigvæk genere, kan man være nødsaget til at foretage en kikkertoperation og fjerne cysten.

   

  Få behandling hos os

  Osteopatisk behandling af baker’s cyste

  Med den osteopatiske tilgang kan vi specificere hvad der ligger til grund for at cysten bliver ved med at være irriteret og øm.

  Det er vigtigt at have fokus på hele kroppen, da årsagen oftest findes et andet sted end ved knæet.

  ​Eksempelvis kan det skyldes at fascien omkring organerne er stramme og derved kan af klemme port systemet omkring lysken hvor der både passere en vene, arterie og nerve, som forløber videre ned på bagsiden af knæet. Det kan også skyldes manglende kvalitet i biomekanikken, altså hvor godt leddene og musklerne bevæger sig i forhold til hinanden.

  ​Hvis der er en restriktion i hvordan mellemgulvet bevæger sig, påvirker det også kroppens evne til at pumpe blod og væske rundt i kroppen via vene- og arteriesystemet, som vil betyde knæet fortsat vil være hævet.

  For at afhjælpe en cyste er vi først nødt til at finde ud af hvorfor den er kommet, og derefter undersøge alle de systemer der kan være hæmmet, så kroppen har bedre forudsætninger for at hele sig selv.

  Bakers Cyste

  Gode råd mod bakers cyste

  • ​Undgå aktiviteter som giver flere smerter og mere hævelse
  • Aflast knæet
  • Lav venepumpe øvelser over fod, knæ og hofte
  • Cykle med let modstand

  Øvelser for baker’s cyste

  ​I videoen længere oppe i artiklen kan du se videoerne for bakers cyste

  • ​Lig et sammenrullet håndklæde eller tæppe ind under det knæ hvor bakers cyste er – løft tæerne op imod dig selv, løft strakt ben, sænk benet, og først når hælen rammer underfladen lader du anklen og foden slappe af
  • Lig på ryggen – træk benet til dig og stræk langsomt
  • Lig på maven – bøj benet og stræk langsomt
  • Lig på ryggen med benene i 90 grader og fødderne på væggen – stræk og bøj knæet
  • Stå ret op og støt dig evt. til en stol – knæet føres op imod loftet til ca. 90 grader i hoften, og sænkes igen

   

  Få vejledning og behandling hos os

  Bakers Cyste

  Hyppigt relaterede skader

  Fandt du ikke din problemstilling?
  Bakers Cyste

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)