Vi behandler

Kæbesmerter & kæbeleddysfunktioner

Lær mere om kæbesmerter & kæbeleddysfunktioner på denne underside

Kæbeleddet

Kæbeleddet er et såkaldt synovialt led, der består af to knogler (temporal- og mandibular -knoglen), ledkapsel, ledvæske, brusk og en diskus. Når kæbeleddet åbnes, forekommer der først en rotation og derefter en fremadglidning. Leddet er stabiliseret af ledkapslen og diskus samt muskler og bindevæv. Leddet styres af nerver, der har deres oprindelse fra den femte kranienerve, trigeminusnerven. Denne nerve forsyner desuden ansigtsmuskler, hud, næse, øjne m.m.

Kæbesmerter? Bestil tid i dag

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Spring til afsnit [Vis]

  Hyppige kæbeproblemer

  Kæbelåsning (låsning i kæbeleddet) forekommer ofte, når diskus har sat sig fast fortil eller bagtil i kæbeleddet. Symptomerne kan være, at kæbeleddet er låst i åben position (manglende lukning af kæben) eller, at kæbeleddet er låst i lukket position (manglende åbning af kæben).

  Årsagen er, at diskus sætter sig fast og forhindrer rotationen og gliddet i leddet.

  ​Kæben Skurrer eller klikker/knækker – dette er et symptom på, at kæbeleddet ikke bevæger sig, som det skal (rotation, glid) og således slider leddet forkert. Dette medfører bl.a. smerter i kæben, slidgigt i kæbeleddet, hovedpine (ondt i hovedet), migræne, ondt i kæben (kæbesmerter).

  Der er mange forskellige årsager til symptomerne, men de hyppigste er er spændte og stramme kæbemuskler, spændt kæbe, ustabilit kæbeled og nakkeproblemer.

  ​Skævt bid (bider skævt/forkert) – når kæbeleddet bevæger sig forkert, kan det begynde at skurre, klikke og knække.

  Årsagen kan være overspændt muskulatur i den ene side, træk fra bindevæv og muskler, der kommer længere nede fra i kroppen, nakkeproblemer m.m. Skævt bid kan forårsage problemer med at bide sammen (problemer med bid), spændinger i kæben, skæv kæbe m.m.

  Kæbesmerter & kæbeledsfunktion

  Kæbeleddets effekt på kroppen

  Kæbeleddet har stor indflydelse på resten af kroppen, både mekanisk og neurologisk.

  Menneskekroppen er dækket af bindevæv (fascie), som i forskellige linjer strækker sig gennem hele kroppen. Disse linjer er også forbundet til kæbeleddet og påvirker dette. Derfor kan problemer i eksempelvis underekstremiteterne påvirke kæbeleddet.

  ​Trigeminusnerven, der forsyner kæbeleddet, opererer fra nogle af de samme steder i nakken og kraniet som andre af kranienerverne. Derfor kan problemer i kæben påvirke disse nervers funktion og omvendt.

  Kæbeleddets problemer kan også forbindes med emotionelle, traumatiske og psykiske problemer, da muskulaturen i og omkring kæbeleddet har relation til det autonome nervesystem. Kæbeleddet er ligeledes følsomt overfor stress.

  Kæbeleddet og trigeminusnerven har en særlig proprioceptisk funktion, der registrerer, hvilken stilling leddet befinder sig i. Dette har en stor betydning for fores balance og koordination. Trigeminusnerven anses således for at være ansvarlig for ca. 35 % af den samlede proprioceptiske funktion i kroppen, og kæbeproblemer kan derfor nogle gange være en del af årsagen til eksempelvis forstuvning og forvridning af anklen.

  Kæbesmerter kommer i mange former

  Kæbesmerter, smerter i kæben, skævt bid, skæv kæbe, klik i kæben, låsning kæbe, kæbelåsning, spændt kæbemuskler, spændt kæbe (spændinger i kæben), skurren kæbeled, ondt i kæben, stiv kæbe, tinnitus, hovedpine, migræne, ondt i hovedet, ondt i tanden, ondt i nakken, nakkesmerter, nakkeproblemer, tandproblemer.

  Der er rigtig mange problemer og symptomer kæbeleddet kan have og forårsage ofte kan dette også hænge sammen med andre problematikker såsom hovedpine, nakkesmerter og svimmelhed.

  Nikolaj fortæller lidt mere om kæbesmerter

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening

  Osteopatisk tilgang til kæbesmerter

   • At undersøge om kæben er årsagen til smerten eller, om smerterne har tilgrundliggende årsag et andet sted i kroppen.

   • ​At optimere spændinger i kæbemuskler, øge blodcirkulationen i området samt løse problemer med nerver (kranie og nakkeproblemer).

   • ​At sørge for optimal funktion og bevægelighed i og omkring kæbeleddet.​

  Aarhus Osteopati tilbyder ligeledes manuelle kurser til fysioterapeuter, massører, kropsterapeuter, akupunktører, læger og kiropraktorer indenfor nakkesmerter og kæbesmerter.

  Kæbesmerter & kæbeledsfunktion

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)