Vi behandler

Nakkesmerter

Lær mere om nakkesmerter

Smerter i nakken

Nakkesmerter forekommer hos 30-50 % af den voksne befolkning i løbet af et år.

Nakkesmerter er ligeledes den hyppigste årsag til sygefravær. Det er anslået, at 3 – 7 % af befolkningen opsøger læge med smerter i nakken som hovedproblem i løbet af et år.

Ondt i nakken? Så lad os hjælpe dig

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Spring til afsnit [Vis]

  Symptomer på smerter i nakken

  • hold i nakken
  • låsning i nakken
  • stivhed i nakken
  • sovende og prikkende fingre
  • smerter ud i armen
  • halsproblemer
  • diskusprolaps i nakken
  • svimmelhed
  • slidgigt i nakken
  • hovedpine
  • migræne
  • udstrålende smerter i arme
  Kan du genkende dette? Så bestil hos os i dag!

   

   

  Nakkesmerter og vagus nerven (maveproblemer)

  Vagus nerven (n. vagus) udspringer fra hjernen og de øverste nakkehvirvler (C0-C2). Nervens funktion er primært at arbejde med fordøjelsen. Arbejdet er tvetydigt dvs. vagus nerven sørger for at vores fordøjelse fungerer optimalt men nerven´s primære funktion er sensorisk, hvilket vil sige at nerven observerer hvordan fordøjelsen har det og refererer disse input til vores hjerne og nakke. Det vil derfor betyde at fordøjelse- og maveproblemer kan forårsage øget stimuli / smerter øverst i nakken.

  Nakkesmerter

  Nakkesmerter og svimmelhed

  Svimmelhed kan ofte opstå når folk døjer med nakkesmerter. Svimmelheden kan skyldes mange forskellige faktorer. De hyppigste problemer er låsning af nakken der medfører afklemning eller pres på forskellige arterier (blodårer) der forløber op til hjernen.

  Disse arterier forløber ind i tværtappen af henholdsvis den øverste nakkehvirvel til den sjette nakkehvirvel (a. vertebralis) og i halsen (a. carotis).

  Kroniske nakkesmerter kan ligeledes stamme fra delvist lukning af a. vertebralis (vertebrobasillar insufficiens).

  ​Nakkesmerter der giver kvalme

  Når nakkesmerter er en regelmæssig del af ens hverdag oplever vi ofte at klienter fortæller om ad de oplever kvalme. Kvalme mekanismerne består i, at nakkesmerter kan ofte påvirke kranienerven n. vagus. Vagus nerven er fordøjelsesnerven hvorfor forskellige dele af mave- tarmsystemet kan blive påvirket ved længerevarende nakkesmerter der medfører kvalme. Andre nakkerelaterede problemstillinger der kan forårsage kvalme er cervicogen svimmelhed, som er forårsaget af nakkelåsning eller anden påvirkning af de øvre nakkeled.

  Kenneth fortæller lidt mere om nakkesmerter

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening
  Nakkesmerter

  Nakkesmerter og smerter ud i armen

  Hold i nakken (låsning i nakken), diskusprolaps eller protrusion, spinalstenose m.m. er noget der kan forårsage smerter ud i armen eller sovende/prikkende fingre.

  Ud fra nakken forløber diverse nerver der danner den brachiale plex, som er sammensætning af nerver såsom n. ulnaris, n. radialis, n. medianus og n. musculocutaneus.

  Disse nerver styrer muskler der er i området og der er små hud grene der registrerer følelse, stillingssans m.m. Derfor kan pres på én eller flere af disse nerver forårsage smerter ud i armen og/eller sovende og prikkende fingre.

  Nakkesmerter og hovedpine

  Nakkesmerter kan ofte udløse såkaldt cervicogen hovedpine eller nakkehovedpine. Låsning eller hold i nakken kan medføre udstråling af de nerver der stammer fra de nakkehvirvler op til hovedet. Spændinger i nakken kan ligeledes igennem muskulatur og bindevæv forårsage spændingshovedpine. Symptomer på cervicogen hovedpine er hovedpine, kvalme, anspændte muskler m.m.

   

  Slip af med smerter og hovedpinen, book din tid her

  Nakkesmerter hos børn

  Der er stigende tendens til at børn og unge søger læge eller behandling for såkaldt mobil- eller ipad nakke. Dette skyldes at de længerevarende stillinger der anvendes ved brug af mobil eller tablet ikke er hensigtsmæssige for muskler, bindevæv og led i nakken. Nakkesmerter der forårsages ved brug af mobil vil ofte medføre dårlig holdning som ligeledes bidrager til yderligere problemer i nakken og andre gener i kroppen såsom rygsmerter.

  Bestil dit besøg hos os her

  Sammenhæng mellem bækkenet og nakkesmerter

  Et af de sammenhæng mellem bækkenet og nakken er hjernehinden (dura). Denne hinde udspringer fra flere områder i kraniet og strækker sig ned mod bækkenknoglen og halebenet. Undervejs har hjernehinden hæfte på de øverste nakkemuskler og indersiden af alle ryghvirvlerne. Hør mere om sammenhæng mellem bækkenet og nakkesmerter i videoen nedenunder.

  Nakkesmerter

  Nakkesmerter på arbejdet

  I dag har størstedelen af befolkningen stillesiddende arbejde på kontor eller lignende. Dette ser vi direkte har stor betydning for udvikling af forskellige nakkesmerter. Stillesiddende arbejde vil påvirke ens muskler, bindevæv, kredsløb og organsystem negativt.

  Vi oplever, at stillesiddende arbejde bidrager ofte til udvikling af spændinger op til nakken, cervicogen hovedpine, muskulær stramhed af nakkemusklerne mm.

  Nakkesmerter og hjernehinden

  Hjernen og rygmarven er dækket af tre kraftige hinder, dura, arachnoidea og pia mater. Disse hinder har den funktion at beskytte nervesystemet samt at afgrænse væsken, cerebrospinalvæsken, der befinder sig mellem hinderne og hjernen/rygmarven. Disse hinder har kontakt til de øverste nakkemuskler (suboccipitale muskler) samt alle hvirvler i ryggen inklusivt nakkehvirvlerne. Derfor kan påvirkninger af denne hinde såsom, piskesmæld, fald på halebenet, lumbago (hold i ryggen) eller andre gener i rygkanalen have betydning for nakkesmerter. Denne del kalder vi det kranio sakrale system.

   

  Vi er her for at hjælpe dig

  Nakkesmerter på arbejdet

  I dag har størstedelen af befolkningen stillesiddende arbejde på kontor eller lignende. Dette ser vi direkte har stor betydning for udvikling af forskellige nakkesmerter. Stillesiddende arbejde vil påvirke ens muskler, bindevæv, kredsløb og organsystem negativt.

  Vi oplever, at stillesiddende arbejde bidrager ofte til udvikling af spændinger op til nakken, cervicogen hovedpine, muskulær stramhed af nakkemusklerne mm.

  Kroppen som en helhed i forhold til nakkesmerter

  Osteopatien kigger helhedsorienteret på kroppen og undersøger alle de forskellige systemer; led, muskler, nervesystem, organsystem, blodsystem, lymfesystem og det kranielle system. Formålet er at finde den rigtige årsag til nakkesmerterne.

  At disse systemer arbejder sammen er afgørende for heling af ondt i nakken En god funktion af organsystemet er essentiel for, at kroppen kan afhjælpe smerter i nakken. Det kranielle system regulerer det autonome nervesystem, som bl.a. styrer organ-, nerve-, lymfe- og blodsystemet. Nervesystemet styrer ligeledes reguleringen af hormoner til organerne samt styringen af blod- og lymfecirkulation i det skadede område, så det beskadigede væv får tilført ilt og næringsstoffer.

  Nakkesmerter

  Kranie- og nakkesmerter kan stamme fra et andet sted i kroppen

  Hvad, der kommer ud af balance et sted i kroppen, kan og vil påvirke et andet sted.

  Dette er et af osteopatiens principper.

  Kæder bestående af bindevæv (bindevævslinjer) løber igennem kroppen fra ben, mave samt brystkasse og har tilhæftning nederst i nakken, som kan forårsage ondt i nakken.

  Ud fra kraniet og nakken udspringer flere nerver der har stor betydning for kroppens funktion. Disse nerver forsyner bl.a. organsystemet, kæben og mund, øjnene, øre, lungehinde og hinde omkring organer. Nerverne består af aktiverings – og følenerver hvilket betyder, at de både fremmer funktionen af de området de forsyner men de registrerer også hvordan området har det.

  Derfor kan problemer andre steder i kroppen medføre smerter i nakken.

  Nakkesmerter og phrenicus nerven

  Phrenicus nerven (n. phrenicus) har sit udspring fra anden til fjerde nakkehvirvel (C2-C4). Nerven´s funktion er motorisk at forsyne mellemgulvet (diaphragma) med nerveimpulser, hvilket sørger for at vi kan trække vejret automatisk. Dog er nerven´s største funktion ​sensorisk, altså at registrere hvordan bughinden (peritoneum – der dækker organerne), hjernehinden (pericardiet – der dækker hjertet) og lungehinden (pleura – der dækker lungerne) har det. Hvis der er irritation, betændelse eller et problem i ét af disse områder vil der blive refereret impulser til C2-C4 i nakken. Hermed kan problemer i brystkassen, åndedrætsmusklen eller i fordøjelsesorgander give smerter i nakken.

   

  Bestil din tid i dag

  Osteopatisk tilgang til ondt i nakken og hovedet

  • At finde og optimere de områder nakken måtte kompensere for, så smerten /irritationen får ro til at hele.
  • At optimere blodomløbet i området. Behandling af hjerte, lunger, brystkasse, åndedrætsmuskel, lever, tarme og venstre nyrer er vigtig.
  • At sørge for optimal funktion og bevægelighed omkring de øverste nakkehvirvler og kranie samt de øverste brystrygshvirvler, da dette område er afgørende for blodgennemstrømningen og det autonomiske nervesystem.
  • At optimere funktion og bevægelighed af selve nakkehvirvlen svarende til smerten i nakken.
  • At optimere immunsystem, kost og levemåde samt, at behandle binyrerne.
  Bestil tid i dag

  Gøde øvelser mod nakkesmerter​

  Det er ikke altid en grund til at du skal søge hjælp eller rådgivning af en specialist indenfor nakkesmerter. Ofte skal der blot en lille indsats til, at fjerne ondt i nakken, hold i nakken eller smerter fra nakken. Nedenstående øvelser er nøje udplukket med henblik på at du selv kan forsøge at fjerne smerterne.​

  Nakkesmerter

  Osteopati effektivt for kroniske nakkesmerter

  Flere studier har undersøgt effekten af osteopatisk behandling for forskellige typer nakkesmerter. Franke, Franke og Fryer udarbejdede et systematisk review og meta analyse af osteopatisk manipulationsbehandling af kroniske nakkesmerter. Her fandt de flere studier der påviste stærk evidens for at osteopatisk manipulationsbehandling var effektiv for kroniske nakkesmerter. Schwerla F, et al​ fandt ligeledes ud af at osteopatisk manipulationsbehandling muligvis var effektiv for kroniske nakkesmerter.

  Kroppen kan helbrede sig selv også nakkesmerter

  Under de rigtige betingelser kan kroppen helbrede sig selv. Hvis alle systemer fungerer indbyrdes og hver for sig, kan man undgå for stor mekanisk belastning af nakken, mangelfuld transport af ilt og næringsstoffer til og fra området og utilstrækkelig nerveforsyning. Således vil kroppen have optimale forudsætninger for at hele.

  Osteopati stimulerer, regulerer og genopretter alle disse systemer.

  Hvis du er i tvivl, så er du ikke i tvivl, bestil din tid her

  Hvad kan du selv gøre mod nakkesmerter? – fjern nakkesmerter

  Nakkesmerter rammer stor del af befolkningen i løbet af et år men der er dog ikke nødvendigt at søge en ekspert indenfor behandling af nakkesmerter med det samme. Der er forskellige faktorer du selv kan afprøve til at behandle egen smerte i nakken, hold i nakken eller andre nakkegener.

  • ​Skift stillinger på arbejdspladsen – skift mellem at sidde og stå på arbejdspladsen
  • Lav øvelser for nakken 10-15 min om dagen (se øvelser nederst på siden)
  • Sørg for at brystkassen er bevægelig – 30-40 % af nakkebevægeligheden afhænger af brystryggen
  • Styrk dine skulder og nakkemuskler (se øvelser nederst på siden)

  Årsager til nakkesmerter

  I nedenstående video kan du høre om årsager, mekanismer og behandling af forskellige former for nakkesmerter. Hvorfor får man ondt i hovedet? Hvad kan jeg gøre for at fjerne nakkesmerter? Symptomer for nakkesmerter? I videoen kan du få svar på alle de spørgsmål samt høre ekspertens syn på smerter i nakken. Årsager til nakkesmerter kan bl.a. være føgende:

  • Maveproblemer via vagus nerven
  • Problemer med hjerte-, lunge- og organhinder
  • Låsninger i nakken
  • Traumer på nakken såsom piskesmæld
  • Spændinger af muskler og bindevæv fra brystkassen
  • Påvirkning af hjernehinder, dvs. rygproblemer, halebens problemer m.m.
  • Diskusprolaps i nakken
  • Stenose i nakken
  • Slidgigt i nakken
  • Hold i nakken​
  • Osteoporose sammenfald i nakken
  Nakkesmerter

  Akut hold i nakken

  Et hold i nakken, også kendt som en nakkespænding, er en almindelig lidelse, der forårsager smerter og stivhed i nakkeområdet. Det kan opstå på grund af forskellige faktorer såsom dårlig kropsholdning, overanstrengelse, stress eller sovestillinger.

  Typisk oplever personer med hold i nakken en pludselig skarp smerte eller en gradvis øgning af spændinger og ubehag.

  Det kan begrænse hovedets bevægelsesområde og i visse tilfælde føre til hovedpine eller smerte, der stråler ned i skuldre og arme. Behandling omfatter normalt hvile, anvendelse af varme eller kulde, massage, osteopati og øvelser for at øge fleksibiliteten og styrken i nakken.

  I nogle tilfælde kan smertestillende medicin eller antiinflammatoriske lægemidler også anbefales.

  Forebyggelse af hold i nakken fokuserer på at opretholde en god kropsholdning, undgå overdreven belastning og praktisere ergonomiske teknikker under arbejde og daglige aktiviteter.

  Hold i nakken? Bestil tid i dag
  Nakkesmerter

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)