Vi behandler

Baby kolik

Lær mere om spædbarnskolik og hvad man selv kan gøre

Hvad er kolik – babygråd?

​Baby kolik defineres som langvarige skrige- og grædeture i mere end 3 timer dagligt og mere end 3 dage om ugen, i mere end 3 uger hos en ellers rask baby under 5 måneder.

Baby med kolik? Bestil tid i dag

Kirstine Kjellerup Jensen
Kirstine Kjellerup Jensen

Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

    Baby kolik symptomer

    • ​Skrige- og grædeture (starter som regel sent på eftermiddagen og om aftenen)
    • Udspilet mave
    • Meget tarmluft og bøvsen
    • Mere gylp
    • Dårlig, urolig og forstyrret søvn.
    • Mere irritabel og utilpas
    Kolik

    Hvad er 3 måneders kolik hos babyer?

    ​Kolik begynder som regel, når babyen er omkring 2 uger, og topper omkring 6. leveuge. Det aftager ved 90 % efter 3-4 måneder, også kaldet 3-månederskolik. Det er stort set stoppet hos alle babyer, når de er omkring 5 måneder.

    ​Det er egen læge, der vurderer, om babyen har kolik ud fra symptombilledet og eventuelle andre prøver, og lægen finder oftest alle undersøgelser og prøver helt normale. Under normale omstændigheder med de typiske symptomer på kolik gør lægen ikke direkte mere ved problemerne.

    Hvorfor græder babyer?

    ​​Gråden er babyens måde at kommunikere på og udtrykke sig på, og derfor er det normalt med gråd i hverdagen. Gråden kan både betyde store og små ting, og det kan også skyldes basale behov som eksempelvis mad, bleskift, træt osv. I andre tilfælde kan gråden betyde overstimulering, smerter eller spændinger.

    Vi fortæller lidt mere om baby kolik

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutter uforpligtende samtale

    Book gratis screening
    Kolik

    Hvor meget er det normalt at baby græder / skriger?

    Det anses at det er normalt at en normal og sund baby græder i gennemsnit ca. 2 timer om dagen.

    ​Det er også normalt at gråden oftest finder sted om eftermiddagen og aftenen, og det kan i nogen tilfælde skyldes, at babyen skal bearbejde dagens indtryk.​

    Utrøstelig / hysterisk baby gråd

    ​Når gråden ikke skyldes træthed, sult, overstimulering eller ren ble, og der er voldsom gråd, så kan det måske skyldes smerter eller spændinger på babyen. Derfor er det vigtigt at tage gråden alvorligt og finde årsagen hertil, og her kan en osteopatisk undersøgelse og behandling være en god mulighed.

    Baby der græder om eftermiddagen

    ​​Normalt grader spædbørn mest om eftermiddagen og start på aftenen ved kolik. Om eftermiddagen kan det udover de gængse ting som sult, bleskift også være fordi barnet er overstimuleret eller anstrengt efter en hel dag, og måske overtræt.

    ​Hvis barnet lider af kolik kan søvnen generelt være lidt i underskud fra resten af dagen. Forskellen på normal behovs gråd og smertegråd, er at gråden ofte kan blive mere skinger og at den ikke stopper igen.

    Hvad er årsagen for baby kolik?

    Gråden hos en baby kan fylde meget hos forældrene, men det er vigtigt at huske på, at der er en årsag til gråden.

    Nogle af de mest kendte årsager bag kolik er følgende:

    • ​Sult
    • Træthed/overtræt/mangel på søvn
    • Overstimuleret
    • Smerter
    • Svært ved at komme af med afføring
    • Svært ved at komme af med prutter og bøvser
    • ​Reaktion på mors kost (amning)

    Hvor meget må babyer græde?

    Er baby kolik arveligt?

    ​Der er intet der tyder på at kolik er arveligt. Umiddelbart er der ikke noget forskning der viser at kolik kommer af en ting, men nok mere at det er multifakturelt og forskelligt hvad årsagen er.​

    Hvad kan man gøre ved baby kolik?

    ​Som nybagte forældre kan gråden ved babyen være hårdt, men gråd er babyens måde at fortælle forældrene, at der er noget galt. Man kan altid starte med at følge lægens og sundhedsplejerskens gode råd, som eksempelvis at bøvse babyen ordentlig af, kontrollere at ammestillingen er korrekt eller sørge for at babyen får den fede mælk fra brystet, som kommer til sidst.

    Kolik

    Hvordan afhjælpes baby gråd?

    ​Da der ikke kun er en årsag til kolik, har man heller ikke en effektiv behandling der virker ved alle, men der er mange gode råd og man kan få hjælp til at mindske symptomerne.

    • Lad barnet bøvse under måltider
    • Lad barnet spise sig mæt
    • Skift ikke bryst for hurtigt, da den fede mælk kommer til sidst
    • Kontrollér at ammestillingen er rigtig
    • Forsøg evt. at udelade komælk i barnets og mors kost i nogle dage ved kun at amme eller bruge modermælkserstatning, som ikke indeholder komælk
    • Hos nogle børn har sukkervand en hurtig effekt
    • Lyden af vaskemaskine, bilkørsel og en babyrocker kan virke beroligende på nogle børn
    • Nogle mener, at luftdæmpende midler kan være nyttige. Dem kan man købe uden recept på apoteket.
    • Alternativ behandling

    Osteopati og kolik

    ​Fødslen er en hård start for babyen, og der er et stort pres på babyen igennem fødselskanalen, og det er derfor ikke unormalt, at det resulterer i spændinger på babyens krop efterfølgende. Hvis fødslen har været lidt ekstra hård med f.eks. sugekop, kan det give endnu flere spændinger.

    Presset og dermed spændinger på nakken og kraniet kan give problemer med vores 10. kranienerve, vagus-nerven. Denne nerve er vores fordøjelsesnerve, der løber igennem foramen jugulare, som er en samling af to kranieflader, og de danner en linje/lille hul til passage af bl.a. nerver.

    ​Derudover kommer der også to andre nerver fra samme område; n. glossopharyngeus og n. accesorius. N. glossopharyngeus forsyner en del af tungen, ganen og svælget. N. accesorius forsyner muskulus trapezius (kendt som tyrenakken) og muskulus sternocleidomastoideus (den store halsmuskel).

    ​Det betyder, at fødslen kan forårsage, at de tre nerver kan give muskelspændinger omkring hals og nakke, spændinger i svælg, gane og fordøjelsesproblemer. Derfor kan gråden bag kolik være forårsaget af spændinger og smerter hos babyen, der kan stamme fra fødslen.

    ​Osteopati vil undersøge netop denne eventuelle problemstilling og samtidig resten af kroppen for at danne overblik over symptomer, sammenhængene heraf og hjælpe med den rigtige rådgivning i det enkelte tilfælde, derudover henvise til andre fagpersoner hvis der er tegn på andet der kan spille ind som mellemørebetændelse, for kort tungebånd.

    Kolik

    Behandling af baby kolik

    Osteopati er en manuel behandlingsform, hvor hele kroppen ses som en helhed, og derfor undersøges hele kroppen og dets systemer igennem. En undersøgelse består af en snak med forældrene om deres oplevelser og syn på babyen, og herefter laves en grundig undersøgelse af hele kroppen. I undersøgelsen dannes et overblik over babyens krop og eventuelle spændinger.

    ​Der arbejdes udelukket med hænderne, og osteopati vil forklare sammenhængene mellem symptomerne hos babyen. Ofte sidder årsagen bag symptomerne et andet sted, og dette skyldes kroppens uendelige sammenhænge ved eksempelvis nervesystemet som tidligere nævnt med bl.a. vagus-nerven.

    Behandlingen af babyens problemer kan derfor starte et andet sted end symptomernes placering, men dog stadig med henblik på at lindre eller fjerne symptomerne.

    ​Forebyggelse af baby kolik

    Den præcise årsag til baby kolik kendes ikke, og derfor er det umuligt 100% at forebygge det.

    Hvis man mistænker spændinger som årsagen bag kolik, kan det være en stor hjælp for både forældre og babyen at få lavet en osteopatisk undersøgelse. Osteopati kan bruges både, hvis der opleves et direkte problem ved barnet, eller som et gennemtjek af babyen.

    ​Et gennemtjek kan give overblik, ro og forståelse for forældrene, da det kan give svar på deres mavefornemmelse omkring babyens fysiske velvære. Hvis man fanger eventuelle spændinger i god tid, kan det hjælpe og forebygge de potentielle græde- og skrigeture.

    ​Osteopati har nemlig gode oplevelser og erfaring med denne behandlingsform til babyen med kolik.

    Øvelser og gode råd mod baby kolik

    ​Det kan være svært at give direkte øvelser, hvis årsagen til kolik ikke kendes. Igennem undersøgelsen og behandlingen bliver man oftest klogere på babyens problemer og spændinger, så derfor kan der gives specifikke øvelser med hjem, som passer til den individuelle baby og dens problemer.​

    De individuelle øvelser vises efter endt behandling, hvor forældrene guides igennem simple hjemmeøvelser.

    Her er nogle af de relevante:

    • Cykle med benene (godt til maveproblemerne)
    • Let massage af maven i cirkler i urets retning.
    • Sørg for at bøvse babyen godt af (evt lad babyen bøvse af undervejs)
    • Kontroller at ammestillingen er korrekt
    • Let massage (med eller uden olie) eller trykmassage af hele kroppen
    • Overvej et gennemtjek af babyen hos en osteopat (det kan give en hurtig afklaring for forældrene)

    Vi viser gode øvelser for baby kolik

    Kolik

    Kontakt os i dag

    Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

    Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)