Vi behandler

Hysterektomi

Lær mere om hysterektomi (fjernelse af livmoderen) her

Alt du skal vide om en hysterektomi

Denne operation foretages i de fleste tilfælde på baggrund af en godartet sygdom (benign hysterektomi) og mere sjældent i behandling af cancer. Der foretages ca. 2500 benigne hysterektomier årligt (DHHD 2022/23). Antallet er faldet betydeligt siden 2003, hvor der blev foretaget knapt 5000 (DHD 2003).

Hysterektomier i forbindelse med cancer ligger på ca 1000 (DGCD) om året. Man fjerner livmoderen både ved kræft i æggestokke (ovariecancer), i livmoderhulheden (corpuscancer) og i livmoderhalsen (cervixcancer).

Gener i underlivet? Bestil tid i dag

Linea Øland Schouenborg
Linea Øland Schouenborg

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

    Godartede (benigne) årsager til at fjerne livmoderen

    Muskelknuder: Muskelknuder er almindelig forekommende hos kvinder, og i perioden fra 40-50 år kan man finde dem hos 50%. Hvis muskelknuderne ikke er særlig store behøver de ikke at give symptomer og efter overgangsalderen skrumper de oftest (bl.a. pga mindre produktion af østrogen) og bliver ikke noget videre problem. De kan dog være så store, at de giver tryksymptomer og smerter fra omgivelserne eksempelvist i tarmen (besvær med afføring) og i blæren (hyppig vandladning). De kan også påvirke funktionen af livmoderhulheden og dermed forstyrre menstruationen med det resultat, at man bløder kraftigt og måske uregelmæssigt.

    Kraftige blødninger: Livmoderen kan også være normal i størrelsen, og alligevel give anledning til problemer såsom kraftige blødninger med og uden smerter. Hvis mindre invasive metoder som hormonel regulering, hormonspiral eller fjernelse af slimhinde i livmoderhulheden ikke kan løse problemet, kan det ende med, at en hysterektomi er nødvendig for at løse problemet.

    Endometriose: En smertefuld tilstand, specielt under menstruation. Ved denne sygdom findes slimhinde andre steder i bækkenet, der ligner og opfører sig som den slimhinde, der sidder inde i livmoderhulheden. Endometriosen kan sidde inde i væggen af livmoderen (adenomyose), æggestokke, ved blæren, mellem vagina og endetarmen og i øvrigt spredt på bughinden i bækkenet. I sjældne tilfælde findes det langt fra livmoderen (fx i lungerne). Endometriosen bløder så de forkerte steder under menstruation og giver irritation, sammenvoksninger og smerter. Man kan behandle det medicinsk med p-piller, som man tager uden pause for at undertrykke menstruationerne. Man kan også benytte hormonspiral, som har lignende effekt på vævet tæt på livmoderhulheden. Løsningen kan også være kirurgisk fjernelse af så meget som muligt af dette væv. Hvis der ikke er et ønske om at bevare fertiliteten, kan det blive aktuelt at fjerne livmoderen. Kirurgisk behandling af svær endometriose er i Danmark samlet på få afdelinger, da det er en vanskelig operation.

    Nedsynkning og fremfald af livmoderen: Man kan hos nogle patienter se at livmoderen synker ned, hyppigst efter kvinder har født en del gange vaginalt. Det er i dag forholdsvis sjældent, at man løser problemet med en hysterektomi (kun ca 100 vaginale hysterektomier om året (DHHD)). I dag løser man oftest problemet med mindre operationer (vaginalplastikker).

    Kilder:
    – Sundhed.dk
    – Gynækologi, Wilken-Jensen, Munksgaard, 4 udgave
    – Dansk Hysterektomi og Hysteroskopi database 2022/23 (DHHD 2022/23

    Hysterektomi

    Operationsteknik (benigne hysterektomier)

    I Danmark har man siden 2003 holdt øje med kvaliteten af behandlingen i databaserne DHD og DHHD. Dette menes at have bidraget til at antallet af alvorlige komplikationer er faldet. 86 % af operationerne laves nu med det man kalder “minimal invasiv teknik” (oftest kikkertkirurgi).

    Ved den åbne hysterektomi benyttes som regel et bikinisnit, på samme måde som ved kejsersnit. I sjældne tilfælde, hvis man skal fjerne en meget forstørret livmoder, må snittet lægges på langs. Når man laver et bikinisnit, passerer man gennem 7 lag i bugvæggen. Det er dog vigtigt at vide at musklerne ikke skæres over, men blot skubbes ud til hver sin side. Når såret er helet, kan bugvæggen blive lige så stærk som før operationen.
    Man kan gå hjem dagen efter operationen og bør sygemeldes i 3-4 uger. Man kan være aktiv med det samme, men skal dog undgå løft over 10 kg de første to uger, herefter kan man træne med normal intensitet. Anbefalinger kan dog variere fra afdeling til afdeling.

    Ved de minimalinvasive metoder løsnes livmoderen med instrumenter med en diameter på 5-10 mm, der enten er indført gennem bugvæggen (laparoskopisk) eller gennem vagina. Kikkerten og instrumenterne føres ind gennem nogle lufttætte pakninger, da bughulen, for at give overblik er oppustet med CO2. De strukturer der skal deles ”svejses” med strøm og overklippes efterfølgende med en kniv eller en slags ultralydskniv. Til sidst åbnes til vagina lige ved overgangen mellem skeden og livmodermunden. Livmoderen trækkes så ud igennem vagina. Toppen af skeden lukkes enten oppefra eller nedefra med sutur, der opløser sig selv efter godt en måned. Ved sammensyningen medtager man de ligamenter der har været med til at holde livmoderen og vagina på plads. Ved denne metode kan man tage hjem på operationsdagen eller senest dagen efter, og behøver kun en sygemelding på 2 uger. For alle operationstyper, bør man vente med samleje i 6 uger, for at undgå hul i skedetoppen (vaginaltops ruptur). De fleste kan klare sig med panodil og ipren efter udskrivelsen.

    Man bør forsøge at være mest mulig aktiv allerede dagen efter operationen, men også her undgå løft over 10 kg de første to uger. Herefter kan træning med normal styrke genoptages.

    Vi tilbyder også gynækologisk behandling til at hjælpe med at lindre generne.

    Jens fortæller lidt mere om underlivssmerter

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutters uforpligtende samtale

    Book gratis screening

    Hvad fjerner man ved en hysterektomi?

    Som udgangspunkt fjerner man hele livmoderen inklusiv livmoderhalsen. Det var tidligere mere almindeligt at efterlade livmoderhalsen, dels fordi operationen teknisk var lidt lettere og dels fordi man troede, at det var mere skånsomt for det efterfølgende samliv og orgasmefunktion. Dette er dog afkræftet i flere studier, og man har derfor valgt at gå bort fra metoden, da der er flere fordele ved det. Risikoen for livmoderhalskræft ophører. Op mod 10 % af patienter med efterladt livmoderhals, fik blødninger fra den. Hvis livmoderhalsen er fjernet, kan man, hvis der er behov for det, nøjes med mere simpel hormonbehandling (kun østrogen), hvilket giver mindre risiko for brystkræft. Æggelederen fjernes også, da den ikke længere har nogen funktion, og fordi det ser ud til at kunne reducere risikoen for udvikling af kræft i æggestokkene med 45%.

    Hos kvinder under 64 år efterlades æggestokkene, da studier har vist, at selvom man er gået i overgangsalder langt tidligere, er der tilsyneladende lidt gavn af den restproduktion af hormoner, der er i æggestokken. Hvis der er æggestokkræft i familien eller tendens til cystedannelse på æggestokkene, kan man dog godt fjerne dem i en tidligere alder, efter aftale med patienten.

    Kilder:
    Patientinformation, Rigshospitalet 
    Dansk Hysterektomi og Hysteroskopi database 2022/23 (DHHD 2022/23)
    Dansk Hysterektomi Database 2003 (DHD)

    Komplikationer ved hysterektomi

    Alvorlige komplikationer forekommer i gennemsnit ved 4 % af operationerne (DHHD 2022/23). Patienter med endometriose, hvor der er udtalte sammenvoksninger, har en større risiko.

    Med alvorlige komplikationer forstås: blødning over 1000 ml, re-operation pga. blødning, skade på urinleder, blæren og meget sjældent tarmen. Selvom det er med til at forlænge efterforløbet, er det sjældent, at det medfører varige mén.

    På længere sigt udvikler enkelte patienter problemer med nedsynkning af skedetoppen – hvis det er udtalt og generende, kan det kræve en fornyet operation.

    Andre konsekvenser af hysterektomi

    Der er nogle patienter, der oplever, at de tager på efter operationen. Dette skyldes formentlig, at operationen ofte foretages hos kvinder tæt på overgangsalderen. Operationen kan i sig selv fremskynde (den hormonelle) overgangsalder med ét halvt til ét helt år. Det er velkendt, at en del kvinder tager på i menopausen, samt at den kan være ledsaget af humørsvingninger og svedeture.

    Faldet i hormoner er uden tvivl medvirkende til en del af de gener der opstår, men ændret livsstil i form af mindre motion og ringe kost kan også være medvirkende. Hvis æggestokkene fjernes i forbindelse med operationen, sker der et pludseligt bortfald af hormonerne og det vil forstærke generne i en periode.

    Læs mere om overgangsalderen og hvad der sker i kroppen her.

    Gode råd omkring menstruationssmerter

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutters uforpligtende samtale

    Book gratis screening

    Alternativer til Hysterektomi

    Fjernelse af muskelknuder (myomektomi)
    Hvis problemet skyldes muskelknuder, kan man nøjes med at fjerne disse, og efterlade livmoderen. Hvis der er flere og af en vis størrelse, foregår operationen gennem et lille bikinisnit. Enkelte muskelknuder kan fjernes med kikkertoperation. Operationen kan mindske blødningerne, smerterne, samt tyngdefornemmelsen. Myomektomi giver dog ikke samme garanti for symptomfrihed som hysterektomi, da både blødningsproblemer og muskelknuder (fibromer) kan komme igen. Operationen har færre alvorlige komplikationer end hysterektomi (DHHD 2022/23).

    Hormonspiral
    Ved kraftige blødninger fra en livmoder af normal størrelse uden muskelknuder, kan en hormonspiral være en effektiv behandling. Den frigiver lokalt et hormon af gestagen-typen, som efter nogen tid får slimhinden til at skrumpe og dermed mindre eller ingen blødning. Hormonspiralen bruges også, som tidligere anført, i behandlingen af endometriose.

    Fjernelse af slimhinden i livmoderen (endometrieresektion)
    Her går man ind med en kikkert gennem livmoderhalsen, og skærer med en elektrisk slynge slimhinden ud i spåner. Man tilstræber at skære så dybt, at de kirtler, der normalt vokser og afstødes under en menstruationscyklus, helt fjernes. Hos patienter under 45 år kan det være svært at få det hele med, fordi der fortsat er god gang i produktionen af østrogen. For at sikre et godt resultat, kan man supplere operationen med en hormonspiral.

    Læs mere om underlivssmerter og behandlingen deraf her.

    Hvordan kan osteopati afhjælpe symptomer efter hysterektomi?

    Osteopati kan være en mulighed, hvis du har smerter efter din hysterektomi. Du bør dog ses af lægen først for at udelukke andre årsager. Smerterne kan vise sig i form af nakke, lænde- eller bækkensmerter, ømhed omkring arvævet samt problemer med mavetarmsystemet som forstoppelse og oppustethed. Efter en hysterektomi kan der, uanset operationstypen, dannes arvæv.

    Arvæv kan nedsætte mobiliteten omkring bækkenorganerne og derved give dig gener – her kan osteopati ved hjælp af manuelle teknikker løsne op og øge mobiliteten, gledet mellem vævene og blodgennemstrømningen til området.

    Derudover kan osteopater rådgive omkring kost, motion og andre livsstilsændringer, som kan hjælpe med at nedsætte smerter og bedre helingen af vævet.

    Som tidligere anført kan der være flere årsager til at man er endt med at fjerne livmoderen. Hvis det er pga. smerter, kan du ubevidst have udviklet en dårlig holdning, for at beskytte området. Denne tendens til dårlig holdning forsvinder ikke hos alle efter operationen. Her kan osteopati hjælpe med at åbne op ved brystregionen og derved give en mere åben holdning, som får dig til at trække vejret mere optimalt og øge cirkulationen. Dette kan få fordøjelsen til at fungere bedre og få dig til at føle dig bedre tilpas. Ved osteopati kan vi hjælpe med at få ro og balance på nervesystemet og dermed hjælpe på helingen, da stress nedsætter kroppens evne til at hele.

    Læs mere om fordelene ved osteopati her.

    Gode råd efter indgrebet

    Efter indgrebet er det vigtigt, at du:

    • Spiser sundt og varieret for at fremme helingen.
    • Får nok væske (1,5 L).
    • Holder dig så vidt muligt fra rygning og alkohol, da det nedsætter helingen.
    • Hospitalerne anbefaler, at du tager afføringsmiddel for at holde gang i fordøjelsen.
    • Holder dig aktiv, men til smertegrænsen. Du må gerne gå ture og let cykling. De første 2 uger må du ikke dyrke hård sport og løfte tunge ting (mere end 10 kg) pga. helingen af de indre og ydre sår (patientinformation, Rigshospitalet).
    • Venter med at tage karbad eller svømme så længe du bløder, dog minimum de første 14 dage.

    Man kan efter indgrebet få ondt i skulderen. Det skyldes dog ikke en skade i skulderen, men nervepåvirkning af mellemgulvet (diaphragma) er blevet irriteret pga af efterladt CO2, som er blevet brugt under operationen. Smerterne forsvinder igen, det tager mellem et par timer til 2 døgn. Jo mere du er oppe og bevæge dig, jo hurtigere vil generne forsvinde (patientinformation, Rigshospitalet).

    Kilde: Patientinformation, Rigshospitalet