Vi behandler
Lymfødem
Lær mere om lymfødem og vand i kroppen
Lymfødem, ødem og vand i kroppen Danmark
I Danmark er lymfødem og vand i kroppen en tilstand som ikke er ret meget fokus på. Tilstanden forekommer i meget større omfang end man tidligere troede. Der findes ikke helt præcise tal over hvor mange kronisk lider af ødemer, væskeophobning og lymfødem, men prævalensen anses at være mellem 1,1 og 1,3 hvilket vil sige mellem 55.000 – 65.000 danskere.
Spring til afsnit [Vis]
Hvad er lymfødem, ødem og vand i kroppen?
Lymfødem er en strukturel eller funktionel defekt i kroppens lymfesystem hvor lymfen væskeophobes og danner ødemer (vand i kroppen).
Det vil sige at lymfekirtler og lymfocytter fungerer ikke optimalt eller slet ikke.
Lymfesystemet består af stort netværk lymfebaner, lymfekar og lymfeknuder hvis rolle er, at transportere overskydende væske (lymfe) og affaldsstoffer fra væv og organer tilbage til blodet på vej til hjertet.
Lymfødem kan man dele op i primære lymfødem og sekundære lymfødem.
Primært lymfødem
Primært lymfødem er en medfødt defekt i lymfesystemet. Ved fødsel har patienter med primært lymfødem færre antal lymfekirtler og lymfebaner og / eller at generne medfører at disse ikke udvikler sig som de skal. I nogle tilfælde ser man primært lymfødem i arme, ben eller hoved allerede fra fødslen. Dog forekommer primært lymfødem først fra puberteten eller i teenage årene. Primært lymfødem ser man oftest som væskeophobning i benene men det kan også forekomme andre steder i kroppen.
Sekundært lymfødem
Sekundært lymfødem er ikke medfødt defekt i lymfesystemet. I modsætning er der blevet påført en skade på et optimalt fungerende lymfesystem. Disse skader ses som primært i form af arvæv efter operationer eller operativ fjernelse af lymfeknuder, gentagende infektioner i lymfesystemet, stråleskader i forbindelse med kræftbehandling eller skader forsaget af medicin og andre præparater. Sekundære lymfødem responderer meget godt på en helhedsorienteret osteopatisk behandling.
Kronisk lymfødem
Kronisk lymfødem er ikke en kategori for sig selv men blot ødemer eller væskeophobning der har varet mere end 3 måneder. Kroniske lymfødem kan godt være både primære og sekundære men er oftest forårsaget af andre sygdomme eller lidelser.
Lymfødem og kræft
Lymfødem er ofte relateret til kræft, idet ødemer i lymfesystemet forekommer i mange tilfælde når der er blevet foretaget en kirurgisk fjernelse af lymfeknuder eller på baggrund af arvæv der forhindrer lymfebanerne i at dræne væske fra vævet. I mange tilfælde forekommer lymfødem hos kvinder, der har modtaget kræftbehandling for enten brystkræft eller underlivskræft.
Her kan væskedannelsen opstå i hoved, hals, arme, lyske eller ben. Mænd kan ligeledes få lymfødem i forbindelse med behandling af prostatakræft, penis eller testikelkræft.
Lymfødem og overvægt
Overvægt ses ikke være en direkt årsag til udvikling af lymfødem. Dog er overvægt ofte forbundet med forværring af allerede udviklet lymfødem. Fedtdannelsen i vævet er med til at begrænse yderligere gennemstrømningen i lymfesystemet.
Derfor er det altid ideelt at reducere overvægt og påbegynde på aktivitet der understøtter vægttab.
Lymfødem symptomer
Som førnævnt inddeles lymfødem i fire stadier hvor symptomerne er lidt forskellige (se afsnit udvikling af lymfødem). Generelt opleves dog ofte symptomer som hævelse, tyngde- og træthedsfornemmelse, spænding, ubehag, stikken og snurren samt stivhed der udvikler sig til smerte. Der opleves vand og væske i kroppen (væskeophobning), ødem i kroppen især under menstruation, graviditet, overgangsalder eller/og vægtstigning.
Huden er ofte tør, hård og ujævn som har let ved at sprække og danne sårdannelser.
Hvor kan lymfødem opstå?
I princippet kan lymfødem opstå alle steder i kroppen. Der er dog områder hvor lymfødem har nemmere ved at udvikles betinget lymfeknuders og lymfebaners anatomisk placering.
Ødemer i hænder, væske i arme er hyppige såvel som hævede ben, vand i lysken og lymfødem i hoved, ansigt og omkring øjnene. Lymfødem kan ligeledes opstå i den abdominale region som udspilet mave og oppustethed men det er mindre hyppigt.
Årsager til lymfødem
De primære tilfælde af lymfødem ved man ikke hvor årsagen stammer fra. Der antages årsagen er genetisk og noget man fødes med. Her er lymfesystemet enten dårligt fra fødsel eller udvikles ikke som det skal.
De sekundære lymfødem har mange årsagssammenhæng. Filiariasis infektion anses være den største årsag til udvikling af sekundær lymfødem i verdenen. Denne form er en infektiøs form som overføres fra menneske til menneske af myg.
Rosen infektioner (erysipelas) er ligeledes en hyppig tilstand som enten kan medføre eller forværre sekundært lymfødem.
Andre hyppige årsager er arvæv efter operationer, kirurgisk indgreb hvor lymfeknuder og lymfebaner er blevet fjernede, dårlige vener, sår på benene, traumer på væv (slag og ulykker), brandsår, komplicerede knoglebrud og svær overvægt.
Udvikling af lymfødem
Normalt udvikler lymfødem sig i fire stadier.
Første stadie lymfødem
I dette stadie kan væskeansamling og ødem ikke iagttages. Det vil sige at der er ingen hævelse (ødem) eller væskeophobning. I nogle tilfælde kan der dog ses forandringer på hud og vævet i området på baggrund af nedsat transport af lymfe i lymfesystemet.
Andet stadie lymfødem
I dette stadie kan der iagttages begyndende hævelse og væske i vævet. Her kan lymfesystemet ikke kompencere hvilket overbelaster systemet. Symptomer som tyngde- og træthedsfornemmelse forbundet med hævelser der spænder især efter fysisk anstrengelse eller når vejrforholdene er varme. Basale forholdsregler som at hæve kropsdelen over hjertehøjde hjælper altid samt osteopatisk lymfødem behandling.
Tredje stadie lymfødem
Her er vandet i kroppen nærmest permanent. Det vil sige at lymfødemet cirkulerer dårligt i lymfesystemet hvilket medfører ændring af vævet. Vævet udvikler sig med dannelse af fedtvæv og fibrosering i resterende bindevæv. Her er vævet meget hårdt og rigidt hvilket ofte medfører gentagende infektioner. Udover de normale symptomer som spænding, tyngde og træthed så opleves der ofte smerter og bevægelighedsindskrænkning (nedsat bevægelighed) i lymfødem området.
Ødemet er fast og kendetegnes af en moderat eller udtalt dannelse af fedtvæv og begyndende dannelse af bindevæv (fibrose).
Fjerde stadie lymfødem
Stadiet er permanent og irreversibelt grundet den længerevarende fedt- og bindevævsdannelse. Huden er stiv, tyk og revner let. Her er der især stor risiko for infektioner og betændelsestilstande.
Lymfødem udredning
Først og fremmest fastlægges udredningsprocessen ud fra patientens anamnese (historik og samtale), de fysiske symptomer og klinisk undersøgelse i form af en række manuelle tests.
De første to faser i lymfødem udvikling (se afsnit udvikling af lymfødem) tilhører udredning på klinikken hvor vi som osteopater er specialister i diagnosticering og behandling af dette. De sidste to faser (3 og 4) kan afhjælpes på klinikken men ikke permanent fjernes.
Udredning for disse faser sker i hospitalregi igennem række skanninger, billedetagninger m.m. (venescanning, MR scanning, ultralydscanning, lymfescintegrafi, forskellige blodprøver og i nogle tilfælde genetisk udredning).
Lymfødem behandling og terapi
Aarhus Osteopati og Fysioterapi består af tværfaglige eksperter der har forskellige specialistområder indenfor diagnosticering og behandling af årsager til lymfødem.
Vi anvender speciel måde at lymfedræne forskellige områder i kroppen. Vores metode er bygget på lymfesystemets anatomi og fysiologi, hvilket vil sige at osteopaterne i Aarhus behandler både vene- og lymfesystemet sammen. Det venøse system og lymfesystemet fungerer ved hjælp af åndedræts- og muskelpumpen.
Osteopati beskæftiger sig med manuel behandling af lymfebanerne, de organer lymfesystemet drænes ind i (lever, hjerte og lunger) samt al bindevæv og arvæv som kan være med til at begrænse lymfecirkulationen.
Derefter underviser vi patienten i råd i forhold til kost, motion og livsstil hvilket forbedrer lymfesystemets funktion.
Gode råd mod lymfødem, ødem og væskeophobning
Der findes mange råd og metoder lymfødem patienter kan anvende for at komme deres ødem og væskeophobning til livs.
For at undgå udvikling af lymfødem er det vigtigt at ændre uhensigtsmæssige og statiske arbejdsstillinger på arbejdet. Derudover skal der planlægges små pauser ind i hverdagen hvor fysisk bevægelse anvendes (op at stå, gang, forskellige øvelser osv.). Indtag af vitaminer og mineraler som magnesium kan ligeledes i nogle tilfælde forebygge væskeophobning.
Hvis der allerede er opstået lymfødem er der ligeledes gode råd mod hævede ben. Anvendelse af kompression strømper og handsker kan anvendes mod lymfødem i fase 3 til 4. Ved overvægt er varigt vægttab meget vigtigt i forhold til at reducere vand i kroppen. Det er er allervigtigst i forhold til lymfødem er lymfedrænage øvelser.
Gode øvelser mod lymfødem
Der findes et hav af gode øvelser mod lymfødem hvis formål er at reducere eller fjerne ødemer og væske i kroppen. Nedenunder kan du se effektive gør det selv lymfedrænage øvelser.
Osteopatisk tilgang til lymfødem
Vi er specialiseret indenfor behandling af årsager til lymfødem, ødemer og væske i kroppen (vand i kroppen). Vi har et tværfagligt team bestående af osteopater, fysioterapeuter, massører, kranio sakrale terapeuter, akupunktører som alle har unikke måder at håndtere lymfødem problemstillinger i alle faser.
Bestil tid i dag