Vi tilbyder

DNA Test

Lær mere om DNA og hvordan en test foregår.

Hvad er DNA?

Din DNA har du altid med dig og den kommer aldrig til at ændre sig, som det ser ud lige nu. Det er dog ikke det samme som at det er ligegyldigt hvad du foretager dig i dagligdagen. DNA er kodninger og de forskellige kodninger er sket på baggrund af hvad der er videregivet fra dine forældre. Du er produktet af en mand og en kvinde, men samtidig produktet af tusinde af års evolution.

Har du to normale kodninger fra dine forældre kaldes det Wild Type, har du en normal og “fejlkodning/mutation” kaldes det heterozygot og har du to “fejlkodninger” kaldes det homozygot. Det er miljøet som afgør om en vis kodning er fordelagtig eller en hæmsko.

Brug for vejledning? Bestil tid i dag

Emil Schouw
Emil Schouw

Functional medicine: Skræddersyede tests, kost og livsstil, drevet af din krops biokemi. Start din rejse med en gratis konsultation i dag.

Spring til afsnit [Vis]

  DNA og epigenetik

  Forskerne har fundet ud af, at gener tændes og slukkes alt efter, hvilket miljø du befinder dig i, hvilket kaldes epigenetik. Epigenetik handler altså om, at det miljø omkring os kan aktivere eller deaktivere genet uden at ændre selve DNA-sekvensen. Din DNA vil du have med dig resten af livet, mens dit miljø kan ændre sig drastisk igennem livet. Vi kan så at sige selv have indflydelse på hvordan vores gener kommer til udtryk. Der findes også gener, som ikke er miljø afhængige, men disse testes på hospitalerne, hvis der er mistanke om en uheldig familiehistorik og dette tilhører de helt sjældne tilfælde.

  Kilde: Netdoktor

  DNA test DNA test
  DNA test
  DNA test

  Hvad er DNA-testing?

  DNA-testing er blevet mere populært, da personaliseret sundhed har fået mere interesse de senere år. Der findes flere forskellige typer af DNA-tests, og kvaliteten varierer enormt meget på forskningen bag disse. 

  Mange gentests på markedet tager ikke højde for hvor meget du rent praktisk kan gøre ved resultaterne, samt hvor stor forskningen er indenfor hvert område. De DNA-test vi benytter på Aarhus Osteopati har klinisk relevans, hvilket betyder at vi kan bruge dem til at forstå dig bedre og som der kan influeres og forskningen på de gener som er med i testene er ligeledes særdeles tung og veldokumenterede. Det skal dog siges, at der hele tiden sker nye opdagelser på området.  

  DNA-test giver umiddelbart mest mening i disse tilfælde:

  • Der er styr på den basale livsføring inden for kost, rygning, alkohol, motion, søvn og stress.
  • Du er elitesportsudøver og ønsker dybere indsigt i hvordan du kan gøre en ekstra indsats.
  • Der er en familiehistorik med sygdomme, som du ønsker at mindske sandsynligheden for at pådrage dig eller du er allerede syg og ønsker bedre at forstå hvorfor.

  Der kan være eksempler, hvor overstående ikke giver mening og der kan være andre scenarier, hvor en DNA-test giver mening alligevel. 

  Nyt perspektiv? Bestil tid i dag

  Lær mere om osteopati her

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutters uforpligtende samtale

  Book gratis screening

  DNA-tests

  Der findes mange forskellige typer af DNA-tests, men herunder vil vi kort gennemgå de to typer DNA-test som vi oftest benytter.

  Emil Schouw
  Emil Schouw

  Functional medicine: Skræddersyede tests, kost og livsstil, drevet af din krops biokemi. Start din rejse med en gratis konsultation i dag.

  DNA HEALTH 

  DNA Health giver som navnet foreslår et indblik i helbredet. Den omfatter blandt andet lipid metabolisme, som er en del af risikoen ved kardiovaskulære sygdomme, som blodpropper, men også neurodegenerative sygdomme som Alzheimer. Det er vigtigt at forstå at hvis ens DNA-profil har nogle ulemper på disse områder, så er det altså ikke ensbetydende med at du med sikkerhed bliver ramt af specifikke sygdomme. Men det betyder, at det er et område, hvor vi skal være ekstra opmærksomme når vi kigger på din sundhedsprofil og muligvis have flere tiltag i spil for at mindske risikoen for sygdom.

  DNA Health synliggør blandt andet:

  • Fordele og ulemper
  • Gener ift. insulinfølsomhed
  • Methylering
  • Knoglestyrke
  • Gluten- og laktoseintolerancer
  • Inflammation
  • Detoxification/biotransformation
  • Sukkersyge
  • Osteoporose
  • Cancer
  • Gigtsygdomme
  • Tarmsygdomme

  … og meget andet. Vi har alle steder hvor vi er robuste, og andre hvor vi er mere sårbare, og DNA HEALTH giver derfor et godt indblik i, hvad det er vigtigt at målrette behandlingen mod.

  Se hvilke behandlinger vi tilbyder her.

  DNA test

  DNA ACTIVE

  DNA ACTIVE er en sammenfatning af DNA-testene DNA SPORT og DNA DIET. Den har stort set alle parametre med fra både DNA SPORT og DNA DIET, hvorfor det ofte er den vi forslår, hvis klienter vil have et indblik i den del af deres genetik.

  DNA ACTIVE kigger på dine evner indenfor eksplosivitet og udholdenhed. Det betyder at testen kigger på dit potentiale inden for disse kategorier, men også hvor sandsynligt det er at du kan få succes inde for disse områder. DNA ACTIVE kigger også på din restitutionsevne, skadesrisiko og koffeinrespons blot for at nævne nogle få. Testen giver dog også et indblik i hvordan du genetisk lagrer fedt, forbrænder kulhydrater, smager sødt, føler mæthedsfornemmelse og meget mere. 

  DNA ACTIVE er derfor en relevant test, hvis du vil have nogle dybere forklaringer på hvorfor du måske responderer dårligt på nogle træningsformer, synes du ofte bliver skadet eller har vanskeligt ved at smide de ekstra kilo.

  Alt dette skal dog ses i lyset af alle de andre ting vi ved er vigtigt når det kommer til hvad der kan gøres inde for præstation, vægtregulering, restitution osv. Det giver derfor ikke særlig god mening med en DNA ACTIVE, hvis du primært er “hyggemotionist” og ikke går udpræget meget op i din sundhed – eller hvis gerne vil tabe et par kilo men slet ikke har prøvet at ændre på motion eller kost tidligere.

  Nyt perspektiv? Bestil tid i dag
  DNA test

  Øvrige DNA-tests

  Der findes andre DNA-tests som DNA MIND, DNA RESILIENCE og DNA OESTROGEN, som vores Funktionel Medicin eksperter på Aarhus Osteopati er i stand til analysere og videregive på en videnskabelig og ansvarlig måde.

  Med overstående in mente er det derfor ofte nødvendigt med en indledende konsultation for at kortlægge om en DNA-test overhovedet har sin relevans i det enkelte tilfælde eller om der er andre tests som ville give mere mening.     

  Læs mere om Funktionel Medicin her.

  DNA test

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)