Vi tilbyder

Funktionel medicin

Få et andet syn på dine smerter og behandling via funktionel medicin

​Hvad er funktionel medicin?

Funktionel medicin går ind for at tackle de dybere årsager til kroniske sygdomme og ændringer i livsstilen snarere end kun at behandle symptomer. Selv i vores velnærede vestlige samfund støder vi på et paradoks af underernæring pga. manglen på næringsmæssig diversitet i vores kost. Dette kan forstyrre kroppens interne miljø og sætte gang i uheldige kemiske processer. Ved at justere på disse faktorer, sigter funktionel medicin mod ikke blot at forlænge livet, men også forbedre livskvaliteten, idet den tager højde for kroppens unikke behov og biokemi.

Gratis telefonisk konsultation. Bestil tid i dag

Få ledige tider hver uge!

Emil Schouw
Emil Schouw

Functional medicine: Skræddersyede tests, kost og livsstil, drevet af din krops biokemi. Start din rejse med en gratis konsultation i dag.

Funktionel Medicin

Gratis telefonisk konsultation

Mit navn er Emil og jeg er funktionel mediciner hos Aarhus Osteopati.

Functional medicine er en tilgang til krop & sind der fokuserer på at identificere og adressere de underliggende årsager til sygdomme i stedet for blot at behandle symptomer. Denne tilgang er baseret på forståelsen af, at hver persons krop er unik, og derfor kræver en personlig tilgang for at opnå optimal sundhed.

Målet med funktionel medicin er at finde ud af hvorfor, og hvad der ikke fungerer optimalt hos individet.

Lad os snakkes ved » Bestil tid i dag

Begrænset hjælp i det etablerede system

Behandlere/sundhedsfaglige har hver dag klienter med kroniske problemer, som ikke bliver hjulpet af det etablerede system. Komplikationer som øget autoimmunitet, stofskifteforstyrrelser, køns-/stress hormonelle lidelser, hovedpiner, globale muskel gener, svimmelhed, mave-tarmproblemer, lavt energi niveau osv.er nogle af de symptomer, som kan relatere sig til ernæring og livsstil.

​Individer er individer og derfor kan årsagerne til symptomerne ligge forskellige steder.

Nyt perspektiv? Bestil tid i dag
Funktionel Medicin

Almen vs funktionel medicin

​Generelt set forsøger funktionel medicin at anskue hele organismen fremfor den mere region/sygdomsbaseret tilgang.
Eksempelvis: En stofskifteproblematik vil for en funktionel medicin behandler ikke kun handle om stofskiftehormoner, men også om alle de influerende systemer, der kontribuerer til at stofskiftet fungerer.

Derfor vil tiltagende også være bredere for at optimere forholdende for at kroppen genvinder funktion.

​Som udgangspunkt anvendes naturmedicin, altså kost, tilskud og livsstilstiltag eventuelt i samarbejde med almen medicin og læger.

Det er derfor ikke en erstatning til traditionel medicin men supplerende, alternativ og/eller hvis man er opgivet af systemet.

Nyt perspektiv? Bestil tid i dag

Emil fortæller mere om funktionel medicin

I tvivl om vi kan hjælpe?

Book en 15 minutter uforpligtende samtale

Book gratis screening

Funktionel medicin konsultation

En funktionel medicin konsultation behøver ikke være fysisk, da den er baseret på samtalen og den plan klient og behandler sætter i gang. Vi tilbyder derfor også online konsultationer, hvilket gør det lettere logistisk for folk i hele landet.

Behandlingen tager udgangspunkt i helbredshistorie, livsstil og symptomer.

Behandler vil med udgangspunkt i forståelse for de biokemiske/fysiologiske processer rådgive klienten via livsstil, kost, tilskud og evt. nødvendige test, der kan understøtte/afklare det kliniske ræsonnement. Det kan både være test i det etablerede system, hvor de fleste læger er villige til at samarbejde, men indimellem kan det være nødvendigt med mere dybdegående analyser i form af andre tests.

Nyt perspektiv? Bestil tid i dag
Funktionel Medicin

Hvad kræver det af patienten?

​Det kræver andet end fysisk/åndelig tilstedeværelse, dog er vi klar over at Kost og livsstils ændringer kan være indgribende, fordi rutiner styrer vores hverdag.

Dette kan være en udfordring for mange, men ligeledes lærerigt og givende. Det er vigtigt at pointere at en behandling ikke nødvendigvis indebærer test og tilskud og dermed et stort økonomisk budge.

Der er mange veje til målet og det er behandlerens opgave at tilpasse forløbet til patienten.

Behandlingsforløb

​Et typisk behandlingsforløb starter ved en grundig samtale vedrørende patientens problemstilling og alle influerende faktorer i patientens liv. Typisk vil intervallet imellem første og anden konsultation være kortest og derefter vil der gå noget tid imellem konsultationerne, da der ofte sættes tiltag i gang, som kræver tid.

Derefter vil der i gennemsnit gå 4 uger eller mere imellem konsultationerne plus, at der kan klares ting over mail/telefon sideløbende.

Gennemsnitlig vil frekvensen af interventioner være mindre end for eksempelvis osteopati.​

Nyt perspektiv? Bestil tid i dag

Funktionel medicin som erhverv i Danmark

​​Herhjemme er Funktionel Medicin, stadig i sin spæde start, men nogle af principperne bag blev blandt andet brugt i Tv programmet ”kan man spise sig rask”. For at være behandler kræver det adgang til forskellige test og tilskud, hvilket vi i Aarhus Osteopati har via Nordic Group.

​Dette kræver en sundhedsfaglig baggrund eksempelvis: læge, fysioterapeut, sygeplejerske, bioanalytiker, biologer, osteopat, men selvfølgelig også diætister og diverse ernæringsuddannet. Derudover har man en optagelsessamtale med Nordic Labs for at blive endelig behandler.

​Nordic Labs tilbyder desuden interne kurser og webinars med forskellige førende behandlere på mange varierende områder f.eks. fertilitet, autoimmunitet, stofskifte, fordøjelse, cancer og vi er i Aarhus Osteopati helt fremme på beatet, hvad angår den nyeste viden.

Afføringsprøver

  • GI MAP
  • Gi 360
  • GIFX

Urinprøve

  • ​IPA-test, er en urinprøve, som måler på vores evne til at optage og bruge forskellige stoffer, og kan indikere et problem med gennemtrængeligheden af tarmen.
  • Metabolomix+, giver et dybt indblik i metabolitter og hvordan processerne i din krop fungerer. Derudover om der findes mangler på forskellige vitaminer og mineraler, som kan have indflydelse på dine symptomer.

Før en konsultation

  • Adgang til tidligere test og prøver, som kan være relevante
  • Liste over medicin og kosttilskud som du indtager (du kan nøjes med at tage et billed).
  • 3 dage hvor du tager billeder af den mad og væske du spiser eller hvor du skriver det ned i grove træk.
  • En liste med spørgsmål, som du gerne vil have besvaret under konsultationen.


Nyt perspektiv? Bestil tid i dag

Funktionel Medicin

Kost, forskning og sygdomme

​Kost er energi og byggesten til vores celler, men de kan også anvendes målrettet til at styrke vores tarmsystem, immunsystem mm.

Mad kan potentielt bruges til at kontrollere inflammation, men omvendt kan nogle fødevarer også skabe autoimmunitet og ukontrolleret inflammation.

​Forskning på kost er stigende, men stadig mangelfuld på flere områder.

Grunden til den begrænset forskning skyldes blandt andet økonomisk støtte, dårlig selvrapportering, mange faktorer, som influerer resultatet, men også hidtidig manglende vilje/forståelse for fødevarers indflydelse på immunsystemet og kontrol af det indre miljø.

​Kosts påvirkning af sygdomme har mange ubesvarede spørgsmål og afhænger i den grad, om hvilken sygdom kosten skal rette sig imod. Der er mange religiøse kostretninger, men funktionel medicin søger at tilpasse diæten til den enkelte og behandlingens overordnet formål. Der er derfor ikke kun EN rigtig diet, da det er individuelt, hvad der fungerer.

​Nedenfor linkes til studier, hvor kost enten viser eller korrelerer med forbedringer på forskellige sygdomme/komplikationer.

Funktionel medicin indikationer

Funktionel medicin henvender sig til mange problemstillinger, af god orden listes nogle diagnoser/symptomer potentielt kan hjælpe/bedre.

  • Hormonelle problematikker: PCOS, Endometriose, menstruationsforstyrrelser/smerter, nedsat sexlyst, manglende fertilitet, kronisk træthed, hedeture, søvnproblemer mm, stofskifte forstyrrelser mm.
  • Autoimmune problematikker: MS Sklerose, Leddegigt, Psoriasis gigt, Morbus Becterew, Stofskifte problemer(thyroiditis), hudlidelser mm.
  • Generelle sygdomme/markører: Fedtlever, Diabetes 2, Forhøjet Kolesterol, Højt/Lavt Blodtryk, betændelsestilstande i forskellige væv mm.
  • Fordøjelsesproblemer: kvalme, oppustethed, mavekramper, opkast, diarre, forstoppelse, halsbrænd
  • Symptomer: Gigt, Knogleskørhed, Hovedpiner/Migræner, Svimmelhed, Sene/Muskel betændelser, Muskelsmerter/Kramper mm, hudproblemer, hævelser i kroppen mm.
Funktionel Medicin

Mave-tarm systemet og funktionel medicin

​Som nævnt er der mange sygdomme/lidelser/symptomer, der kan have relevans indenfor funktionel medicin eksempelvis problemer med fordøjelsen.

​Fordøjelsen er vital i forhold til at kunne nedbryde, optage, omsætte vores fødevarer, og udskille og det vi ikke har brug for længere.

Flere har fordøjelsesgener af forskellig karakter og årsagerne skal ofte findes i basis faktorer som Stress, Søvn, Kost, Medicin, Genetik, Motion, Alkohol og Rygning. Ofte er det en kombination af disse parametre som skaber en dysfunktionel tilstand.

​IBS, IBD, cøliaki, collitis ulcerosa, gastritis, dyspepsi, morbus crohn, allergier/intolerancer er nogle af de tilstande som funktionel medicin kan afhjælpe sideløbende med evt. medicinsk behandling. I andre tilfælde er der ikke en direkte diagnose/årsag, men diagnose eller ej forsøger behandlingen at optimere tarmsystemet med udgangspunkt i symptomkarakteristik og helbredshistorie.

​Symptomerne kan dreje sig om alt fra oppustethed, kramper, diarre, kvalme, opkast, forstoppelse, hæmorider, halsbrænd mm.

Behandlingen kan rette sig mod generelle livsstilstiltag, op- og nedprioriteringer i kosten, tiltag rettet mod kemiske processer som mavesyre, galde, bugspytkirtel enzymer, pre/pro-biotika og relevante co-faktorer/enzymer mm.

Udover at kigge på basisfaktorer, kan der være relevans for at teste elementer, som spiller ind på vores evne til at nedbryde, optage, omsætte og udskille substanser.

Nyt perspektiv? Bestil tid i dag

Funktionel medicin & test ved fordøjelsesproblemer

Afføringsprøver

  • Gi-Map tester sammensætningen af særligt tarm bakterier, menogså parasitter, immunmarkører og affaldstoffer, der fortæller noget om miljø og funktion. Afføringens sammensætning er også et udtryk for hvad vi sv kan have svært ved at omsætte i vores fødevarer.
  • ​Gi-360, fungerer som som GI-Map, men har mere fokus på parasitter og virusser og dets indflydelse på mavetarm gener.
  • Zonulin test. Zonulin er en nøgle markør i forhold til malabsorption (leaky gut), som er associeret med flere lidelser som cøliaki, non-coeliac-gluten-sensitivity, type 1 diabetes, autoimunne lidelser, astma, fedt lever osv

Urinprøve

  • ​IPA-test, er en urinprøve, som måler på vores evne til at optage og bruge forskellige stoffer, og kan indikere et problem med gennemtrængeligheden af tarmen.

Blodprøver

  • Gen/DNA-testà kan forklare hvorfor ting evt. kommer til udtryk i kroppen og hvad man skal skrue på for at kompensere for generne.

Generelle tests

  • Mavesyre niveau: Kan måles direkte, som bøvsetests eller indirekte via urinà indikation på syre niveau i mavesæk, der skal normalt være en ph på ca 1,5-3,5 når vi skal fordøje. Her er det særligt proteiner, fedt og optagelse af vitaminer/mineraler mavesyren hjælper til.
  • Specifikke markørerà lactose, gluten, inflammatory bowel dissease, small intestinal bacterial overgrowth (sibo), helicobactor pylori, gener, hormonelle indflydelser og forskellige immun/antistof markører er også en del af test redskaberne, der kan være relevante ved fordøjelse.
  • Der er mange muligheder for test af mave-tarm systemet, men den enkeltes symptomer og historik danner ræsonnement for hvilke test, som kan give mening at foretage.

Stofskiftet og funktionel medicin

Stofskifteproblemer er et tiltagende problem i verden og årsagerne kan skyldes multiple faktorer. Stofskiftet udtrykker vores cellers omsætning af fødevarer molekyler. Enhver celle har et stofskifte, som er reguleret af vores makro/mikronæring, enzym aktivitet, nervesystemet og hormoner. Disse reguleringsmekanismer påvirkes af vores omgivelser, altså hvad vi udsætter os selv for.

Emil Schouw
Emil Schouw

Functional medicine: Skræddersyede tests, kost og livsstil, drevet af din krops biokemi. Start din rejse med en gratis konsultation i dag.

Stofskiftehormonerne er en stærk katalysator af vores cellers aktivitet og regulerer sig selv via et negativt feedback system i hjernen – denne hormonelle akse kaldes Hypotalamus-Pituitary-Thyroid-Axis (HPT-Aksen).

T3 og T4 hormon er de aktive stofskifte hormoner, og for at de kan dannes og aktiveres er der mange processer, som skal fungere.

Disse processer er afhængige af tilgængelige substanser, immunfaktorer, genetik, optagelses- og udskillelsesevne i tarm og nyre, køns- og stresshormoner mm.

​Man kan både lide af for lavt og for højt stofskifte og symptomerne er modsatrettet.

  • Lavt stofskifte kan give træthed, forstoppelse, vægtøgning, kuldefornemmelser, muskeltræthed, tør hud osv.
  • Højt stofskifte vil udmønte sig i vægttab, sved tendens, højt energi niveau, diarre, galoperende hjerte, svært ved at sove osv.
Funktionel Medicin

Funktionel medicin test og behandling af stofskifteproblemer

Test og behandlingsmuligheder ved stofskifte gener, og som ikke altid testes hos lægen.

​Livsstilsfaktorer som kost, rygning, alkohol, motion, medicin, søvn og stress er en vifte af faktorer, der kan spille ind på en stofskifteproblematik.

De er vigtige for kroppens fundament til at genvinde kapacitet og hele sig selv.

​Er der nogenlunde balance i ovenstående eller vil man indsnævre mulige årsager til stofskifteproblemet kan test være relevant.

Stofskiftet er influeret af mange processer i kroppen og årsagerne kan derfor ligge mange steder.

Hvilke test kan man lave for at teste for stoftskifte?

​Blodprøver for stofskifteproblemer

Relevante markører man kan teste:

  • ​Reverse t3 àinaktivt stofskifte hormon à kan hæmme t3 aktivering
  • ​Frit T3/T4à frit betyder biologisk tilgængeligt og dermed aktivt.
  • ​TSH og Antistoffer mod Thyroglobulin og Thyroxinperoxidase (måles som regel hos lægen)
  • ​Kønshormoner/stresshormonerà kan med fordel måles via DUTCH test og spytprøveà de er med til at Regulere frit T3/T4
  • ​Albumin, Tbg, Shbg, Transcortinà siger noget om Leverfunktion og de transport proteiner, som influerer stofskiftet direkte eller indirekte
  • ​Vitaminer, der indgår i stofomsætningenà relevante coenzymer i vores forbrænding af stoffer.

Afføringsprøver

  • GI MAP
  • Gi 360

Urinprøver

  • DUTCH test måler produktion, omsætning og udskillelse af vores køns og stress hormoner, der er med til at influere vores stofskifte.
  • Urine toxic and essentials elements, måler toksiske stoffer, plus essentielle mineraler, der influerer stofskiftet.
  • ​Dna testà via blodprøveà tester eventuelle genetiske dispositioner og hvorfor sygdomme/dysfunktioner potentielt kan komme til udtryk à kan fortælle noget om hvad man skal være opmærksom på for at understøtte ens gener.

Stofskiftegener kan være en konsekvens af mange systemer og derfor kan behandlingen sættes ind mange steder.

Find din nærmeste afdeling

Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Roskilde
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Hillerød
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Hjørring
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Randers
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Frederiksberg
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Valby
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Esbjerg
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Vejle
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Horsens
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Aalborg
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Haderslev
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Odense
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Herning
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Holstebro
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Næstved
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Østerbro
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Amager
Læs mere
Funktionel Medicin Funktionel Medicin
Aarhus
Læs mere

Medlem af Danske Osteopater

​Aarhus Osteopati er medlem af Danske Osteopater. Dette sikrer kunder at de får kvalitets osteopatisk behandling. Osteopat D.O. M.R.O.DK.

danske osteopater