Vi behandler
Endometriose
Lær mere om endometriose her
Hvad er endometriose?
Endometriose er en kronisk betændelsestilstand, der påvirker kvinder primært i deres reproduktive alder. Endometriose opstår, når væv af samme type som slimhinden i livmoderens inderside (endometriet), vokser uden for livmoderen. Dette væv kan sidde på bækkenets organer såsom æggestokkene, æggelederne, livmoderens ydre overflade og urinblæren, men også i tarmene eller ude i bughinden. I meget sjældne tilfælde kan endometriose også findes andre steder i kroppen.
Spring til afsnit [Vis]
Hvad sker der i kroppen ved endometriose?
I løbet af menstruationscyklussen fortykkes det endometriale væv inde i livmoderen, og udskilles, hvis der ikke sker en graviditet, hvilket fører til menstruation. Blødningen sker fra livmoderen og ud gennem skeden, men forskning peger på, at dele af menstruationsblødningen føres ud gennem æggelederne og ud i bughulen, i stedet for at løbe ned i skeden. Her kan vævet sætte sig fast på bækkenets organer, tarm eller bughinde og vokse udenfor livmoderen.
Andet forskning peger på, at endometriose også kan skyldes dysfunktion i immunsystemet, genetiske faktorer eller miljømæssige påvirkninger indeni livmoderen.
Symptomer på endometriose
- Bækkensmerter: Det mest almindelige symptom er kroniske bækkensmerter, ofte forbundet med menstruation, men kan forekomme når som helst.
- Smertefulde menstruationer: Kraftige menstruationssmerter kan være et kendetegn ved endometriose.
- Kraftig menstruationsblødning: Nogle kvinder med endometriose oplever kraftig menstruationsblødning.
- Smerter ved samleje: Kvinder med endometriose kan opleve smerter under eller efter samleje.
- Afføringsproblemer: Endometriose kan give afføringsproblemer og blødning fra endetarmen.
- Vandladningsproblemer: Endometriose kan give smerte under tømning af urinblæren og/eller hyppige vandladninger.
- Infertilitet: Man kender ikke årsagen til infertilitet ved endometriose, men en mulig forklaring kunne være, at endometriose kan påvirke fertiliteten ved at blokere, eller beskadige, i eller omkring æggelederne, som et resultat af øget arvævsdannelse.
- Tyngdefornemmelse i underlivet: Kvinder med endometriose oplever ofte tyngdefornemmelse i underlivet som et symptom. Dette kan skyldes at endometriose forårsager en inflammatorisk reaktion i bækkenområdet, hvilket kan føre til hævelse. Det kan også skyldes cystedannelser og arvævsdannelse som kan mindske vævets elasticitet.
- Øget generel træthed: Endometriose kan påvirke kroppen på forskellige måder, og den kroniske smerte og andre symptomer forbundet med tilstanden kan føre til udmattelse og træthed. Øget træthed kan også skyldes jernmangel da kvinder med endometriose ofte bløder meget under menstruation.
Kilde: Sundhed.dk
Hvordan stilles diagnosen?
Diagnosen involverer normalt en kombination af sygehistorie, fysisk undersøgelse og ultralydsscanning og/eller laparoskopi.
Hvordan behandles endometriose?
Behandlingsmuligheder for endometriose kan omfatte smertehåndtering med smertestillende medicin, hormonbehandlinger og/eller kirurgi. Behandlingen fokuserer på at lindre symptomerne, reducere smerte, forbedre patientens livskvalitet og håndtere eventuelle fertilitetsproblemer. Valg af behandling afhænger af symptomernes sværhedsgrad, ønsket om fertilitet og individuelle patientpræferencer.
Læs mere her om hvordan relaterede menstruationssmerter behandles.
Jens fortæller om endometriose
Kan man helbrede endometriose?
Endometriose er en kronisk tilstand, og der er i øjeblikket ingen kendt kur. Behandlingen fokuserer derfor normalt på at lindre symptomer, smertelindring og forbedre livskvaliteten for dem, der lever med tilstanden.
Selvom der ikke er en definitiv helbredelse for endometriose, har mange kvinder succes med at håndtere deres symptomer og forbedre deres livskvalitet gennem en kombination af disse behandlingsmetoder som står beskrevet længere nede i artiklen i afsnittet ‘Hvordan kan osteopati afhjælpe symptomer på endometriose?’.
Er endometriose farligt?
Endometriose i sig selv betragtes ikke som livstruende eller farlig, men det kan forårsage smerte og komplikationer, der påvirker livskvaliteten.
Det er vigtigt at understrege, at endometriose ikke er kræft, men en godartet tilstand, hvor væv, der normalt findes i livmoderens indre, vokser udenfor livmoderen.
Dette væv kan findes på æggestokkene, tarmene, blæren eller andre områder i bækkenet.
Kilde: Endo.dk
Kan endometriose give smerter i områder udenfor livmoderen?
Ja, endometriose kan forårsage smerter og ubehag i områder uden for livmoderen. Selvom endometriose involverer vækst af livmodervæv uden for livmoderen, manifesterer det sig ikke altid kun som smerter i livmoderen. Andre områder, hvor endometriose kan forårsage smerte, inkluderer:
- Æggestokke: Endometriose kan påvirke æggestokkene og forårsage smerter i dette område.
- Bækkenet, tarmene og blæren: Smerter og ubehag kan sprede sig i hele bækkenområdet og påvirke tarmene, blæren og andre organer i nærheden.
- Ryg og underliv: Endometriose kan forårsage smerter i ryggen og underlivet, og dette kan være mere udbredt end blot smerte i livmoderen.
- Underlivets muskler: Nogle kvinder med endometriose kan opleve smerter i musklerne i bækkenbunden.
- Smerter i benene: Smerter i benene er ikke et klassisk symptom, men kan forekomme som følge af påvirkning fra endometriosevævet og nervesystemet. Dette kan skyldes, at endometriosevæv kan vokse og sprede sig til områder tæt på nervernes forløb, hvilket kan føre til irritation eller smerte, som kan give udstråling ned i benet/benene. Det kan også skyldes inflammation som endometriosen kan forårsage i kroppen, hvilket potentielt kan påvirke nerver eller væv i nærheden.
Se hvilke ydelser vi tilbyder til lindring af dine gener her.
Prævention og endometriose
Mange kvinder med endometriose bruger prævention som en del af deres behandlingsplan. Præventionsmetoder, såsom p-piller, hormonspiral, p-stav eller hormonelle implantater, kan være en del af behandlingen for kvinder med endometriose for at styre symptomer og forbedre livskvaliteten. Disse metoder kan have flere potentielle fordele:
- Regulerer menstruationscyklussen: Hormonelle præventionsmidler kan bidrage til at regulere menstruationscyklussen, hvilket kan hjælpe med at reducere smerte og andre symptomer forbundet med endometriose.
- Reducerer blødning: Prævention kan mindske mængden af menstruationsblod og derved reducere risikoen for lavt jernindhold i blodet, hvilket nogle kvinder med endometriose kan opleve på grund af øget blødning.
- Forhindre æggestokkene i at producere æg: Dette kan have en positiv effekt på endometriose, især hvis endometriosevævet reagerer på hormonelle påvirkninger.
Kilde: National Library of Medicine
Gode råd til menstruationssmerter
Overgangsalder og endometriose
Overgangsalderen, også kendt som menopausen, er den fase i en kvindes liv, hvor menstruationscyklus stopper permanent. Overgangsalderen indtræffer typisk omkring 50-55-årsalderen, men kan variere fra kvinde til kvinde.
Endometriose er normalt en tilstand, der påvirker kvinder i den reproduktive alder, da den er relateret til vækst af livmodervæv uden for livmoderen. Overgangsalderen kan derfor, for nogle kvinder, have en positiv indvirkning på endometriose, da de hormonelle ændringer, der ledsager overgangsalderen, kan reducere symptomer og lindre smerter.
Under overgangsalderen falder niveauet af østrogen, hvilket ofte resulterer i en naturlig aftagende vækst af endometriosevæv. Dette kan føre til en reduktion eller fuldstændig ophør af symptomer som smerter og blødninger, der normalt er forbundet med endometriose.
Vægt og endometriose
Overvægt og endometriose
Overvægt kan have en vis indflydelse på risikoen for at udvikle endometriose, men sammenhængen er kompleks og der mangler fortsat forskning på området. Flere studier har undersøgt forbindelsen mellem højt BMI og risikoen for endometriose med varierende resultater.
Nogle studier har konkluderet, at kvinder med højere BMI muligvis har en øget risiko for at udvikle endometriose, da overvægt kan påvirke hormonniveauer i kroppen, især østrogener, hvilket potentielt kan påvirke udviklingen af endometriosevæv. Det er dog vigtigt at understrege, at overvægt ikke er den eneste faktor, der påvirker risikoen for endometriose.
Undervægt og endometriose
Undervægt kan også være forbundet med en vis indflydelse på risikoen for at udvikle endometriose, selvom forskningen er mangelfuld sammenlignet med overvægt. Forskning tyder på, at kvinder med lav BMI muligvis har en øget risiko for at udvikle endometriose. Undervægt kan påvirke hormonproduktionen i kroppen, specielt niveauet af østrogen, hvilket igen kan påvirke vævets vækst og potentielt øge risikoen for endometriose. Desuden kan undervægt også være forbundet med nedsat immunitet, hvilket kan påvirke kroppens evne til at regulere vævsreaktioner.
Det er dog vigtigt at bemærke, at endometriose er en kompleks tilstand, og udviklingen af sygdommen involverer flere faktorer, herunder genetik, immunsystemets funktion og hormonelle påvirkninger. Både overvægt og undervægt er derfor kun nogle af de potentielle risikofaktorer, og de interagerer muligvis med andre faktorer på en kompleks måde.
Det bedste råd er derfor at opretholde en sund livsstil, dyrke regelmæssig motion og have en afbalanceret kost, for at fremme generel sundhed.
Hvordan kan osteopati afhjælpe symptomer på endometriose?
Osteopati kan ikke kurere endometriose, men det kan være en alternativ non-farmakologisk behandling til smertelindring, forbedring af mobilitet og funktionalitet omkring bækkenet samt lindring af eventuelle komplikationer.
Her er et par eksempler på hvordan osteopati kan afhjælpe endometriose:
- Smertelindring: Osteopatiske teknikker kan hjælpe med at reducere smerter, der er forbundet med endometriose. Dette kan være blide manipulationsteknikker og strækøvelser for at afslappe musklerne og lindre spændinger i bækkenområdet. Behandlingen kan også rettes mod at lindre smerter i specifikke områder, hvor endometriosevæv er mest udbredt eller forårsager mest ubehag.
- Forbedring af Bækkenfunktion: Osteopater kan arbejde på at forbedre mobiliteten og funktionen af bækkenet samt relaterede strukturer, til formål at lindre smerter og forbedre bevægelsen i området.
- Stresshåndtering: Endometriose kan give øget stress og angst. Osteopater kan hjælpe med at reducere stressniveauet ved at arbejde med nervesystemet. Dette gøres bl.a. ved at bruge afslapningsteknikker og beroligende øvelser, som eksempelvis kraniosakral terapi og/eller vejrtrækningsøvelser, som kan hjælpe med at forbedre den generelle mentale sundhed og trivsel.
- Forslag til livsstilsændringer: Osteopater kan rådgive om kost, motion og livsstilsændringer, der kan hjælpe med at lindre symptomer og forbedre livskvaliteten for kvinder med endometriose.
Kontakt os her for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.
Vores tilgang til behandling af endometriose
For os som behandlere er det vigtigt at skabe en tryg atmosfære i rummet, da gynækologiske problematikker såsom endometriose, ofte er meget sårbare og tabubelagte. Derfor vil der også blive brugt meget tid på at få lavet en grundig undersøgelse, så behandleren kan blive så skarp på din problematik som muligt, til videre behandling.
Det er vigtigt at understrege, at osteopatiske behandlinger bør indgå som en del af en omfattende behandlingsplan, der udarbejdes i samråd med en gynækolog eller almen praktiserende læge.
Hvis dette lyder som noget, du kan genkende dig selv i, er du mere end velkomne til at kigge forbi en af vores klinikker. Vi vil se frem til at møde dig og hjælpe dig med din smerteproblematik.