Vi behandler

Mavesmerter

Lær mere om mavesmerter​ på denne underside

Mavesmerter i Danmark

Maveproblemer eller fordøjelsesproblemer er et problem mange i Danmark lider af. Op mod en million danskere er dagligt generet af hård mave, luft i maven og at være oppustet. Langt flere kvinder rammes af ondt i maven (38 %) hvorimod ca. (23 %) af alle mænd lider af samme problemer. Ligeledes oplever omkring 15-25 % af alle voksne i Danmark symptomer på irritabel tyktarm. Der er ligeledes mange der døjer med kroniske tarmsygdomme såsom morbus crohn, colitis ulcerosa og candida. Disse problemer kan ofte være ret generende og et tabu at tale om.

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvorfor opstår maveproblemer så ofte i Danmark?

Mange har sikkert spurgt sig selv disse spørgsmål; hvorfor har jeg ondt i maven? spiser jeg usundt eller forkert? har jeg intolerance for bestemte fødevarer? – Det er dog slet ikke sikkert at din kost er problemet!

Livsstil og mavesmerter

Vores livsstil har ændret sig drastisk igennem de sidste 10-20 år. Helt fra barnsben bliver vi opfordret og presset til at leve op til samfundets normer.

Vi skal hurtigst muligt lære at gå og snakke som børn, vi skal være den klogeste i klassen og helst altid få 12 tal i skolen, vi skal gerne få en lang uddannelse inden vi når at fylde 25 år og vi skal have dyrt hus og bil samt højt lønnet arbejde inden vi føler at vi kan tillade os at stifte familie. Herudover bliver vi påvirket på de sociale medier os at være ”perfekte”, vi skal løbe maraton, se godt ud fysisk og samtidig have et stort netværk venner.

Dette er normen i dag, hvis vi ikke kan tilpasse os samfundets normer føler vi os ikke som ”succes” og at vi har et godt liv.

Mavesmerter

Nervesystemet og mavesmerter

Vores nervesystem kan groft inddeles i to, det system vi kan styre med vilje og det vi ikke kan styre, altså det autonomiske nervesystem.

Det autonomiske nervesystem er det system der holder os i live, det styrer hormonproduktionen, organfunktionen, blodsystemet m.m.

Det autonomiske nervesystem kan inddeles i to, sympatiske nervesystem (SNS) og det parasympatiske nervesystem (PNS).

  • PNS er det system der fremmer funktion af organer, holder blodtrykket nede og sørger for at kroppens vigtige funktioner holdes kørende, altså alt det gode og sunde for kroppen. I forhold til mavesystemet fremmer PNS funktionen af organer i fordøjelsessystemet.
  • SNS aktiveres når vi skal være fysisk aktive, når vi skal være koncentrerede og skarpe og når vi er i stressede situationer. Dette systems funktion er oprindeligt at holde os i live i farlige situationer. Problemet med vores stressede livsstil er at vi hovedsageligt har SNS aktivt.

Stress medfører at PNS bliver nedprioriteret således, at den livsvigtige funktion i kroppen falder og der opstår smerter og gener i kroppen, inklusivt maveproblemer (forstoppelse, diarré, luft i maven, oppustethed, vekslende afføring m.m.).

Mavesmerter Mavesmerter
Mavesmerter

Motion og mavesmerter

En anden faktor i udvikling af smerter i maven er manglende motion og fysisk aktivering. Vores samfund har også udviklet sig enormt på arbejdsmarkedet, fra at være fysisk arbejde til siddestillende kontor arbejde. Dette har selvfølgelig en negativ indvirkning på vores fysiologi og kroppens funktion.

Mavesystemet er afhængig af, at vores åndedrætsmuskel (mellemgulvet) presser og strækker vores organer. Dette både presser føden nemmere igennem tarmene men det har også indvirkning på optimal tilbageførsel af blod til hjertet.

Når vi sidder stille stor del af dagen, aktiverer vi ikke vores venepumpe, altså den mekanisme der skal føre blodet tilbage til hjertet hvilket medfører, at vi får ophobning af væske (blod) rundt omkring i kroppen, også i maven (oppustethed, luft i maven og forstoppelse).

Vi fortæller her lidt mere om mavesmerter

I tvivl om vi kan hjælpe?

Book en 15 minutter uforpligtende samtale

Book gratis screening

Travlhed og madvaner

Grundet travhed i vores hverdag prioriterer mange eller kan mange ikke bruge tid på at spise ordentligt eller i ro.

Så snart vi putter mad i munden starter vores fordøjelse. Hvis vi ikke får tygget vores mad ordentligt, så skal maven arbejde hårdere med øget mavesyre og æltning af maden. Dette får et ”lavine” afsted i vores system der belaster hele fordøjelsessystem, som resulterer i forstoppelse, ondt i maven, diarré og oppustethed. Måneder og år med denne måde at spise på vil naturligvis føre til refluks (sure opstød), dårlig tarmflora, vekslende afføring (forstoppelse, luft i maven og diarré), oppustethed og lignede gener fra maven.

Travlheden i hverdagen medfører ofte at vi ikke har tid eller overskud til at lave ordentlig mad, hvorfor mange lever af færdiglavede madvarer.

Disse madvarer indeholder ikke de nødvendige mineraler, vitaminer og andet kroppen har brug for at fungere optimalt.

Dette forringer funktionen af organsystmer, blodsystemer, giver vekslende afføring, smerter i maven m.m. Denne livsstil har også negativ indvirkning på vores tarmflora.

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Mavesmerter

Maven og immunforsvaret

Fordøjelsesystemet spiller en vigtig rolle i kampen mod bakterier og vira som hærger kroppen. Mavesyren i maven skal dræbe bakterier hvis de slipper med mad ind i kroppen. Tarmfloraen skal samarbejde med lymfesystemet med at eliminere det der slipper forbi mavesyeren.

Problemer med det autonome nervesystem, for høj indtag af antibiotika, stress og dårlig livsstil er medvirkende til dysfunktion i produktion af mavesyre og dysfunktion i tarmfloraen.

Dette er medvirkende til forringelse af immunforsvaret som blotter kroppen for sygdomme.

Differenteringsdiagnoser til mavesmerter​

Der findes et hav af problemstillinger der har med mave-tarm systemet (fordøjelsen). Nedenstående er de mest ofte forekommende d​iagnoser.

Mavesår

Et mavesår er et hul i slimhinden i mavesækken eller i tolvfingertarmen.

​Symptomer på mavesår
Mavesår vil oftest give mavesmerter i den øverste del af maven, halsbrand, sure opstød. I 30% af tilfældene kan der komme blodigt opkast og i 20% ses der sort afføring.

​Forekomst af mavesår
Mavesår er en hyppig lidelse, som opstår hos 10% af befolkningen, særligt hos de ældre over 65 år. Der ses en ligelig fordeling mellem køn der bliver diagnostiseret.

​Diagnosticering af mavesår
Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen.

​Årsager til mavesår
Årsagen til mavesår kan skyldes en infektion i mavesækken eller tolvfingertarmen. Rygning og smertestillende medicin (NSAID) over længere tid øger også risikoen for mavesår.

​Behandling af mavesår
Mavesår behandles medicinsk med antibiotika. Reducering af smertestillende medicin og rygestop anbefales yderligere.

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Mavesmerter

Duodenal atresia

Duodenal er en medfødt sygdom, hvor tolvfingertarmen er blokeret. Det betyder at maden fra mavesækken ikke kan komme videre til tolvfingertarmen.

Årsager til duodenal atresia
Årsagen til sygdommen er ukendt, men ses hyppigere hos for tidlig fødte børn.

​Diagnosticering af duodenal atresia
Diagnosen stilles oftest ved fødslen, hvor der fortages en ultralydsscanning.

​Symptomer på duodenal atresia
Symptomer er opkast, oppustet mave og manglende afføring og urinering.

​Behandling af duodenal atresia
Duodenal behandles kirurgisk, hvor der fjernes noget af tolvfingertarmen, så fordøjelsen kan fungere optimalt.

Meckels divertikel

Meckels divertikel er en medfødt sygdom, hvor der er en udposning på tyndtarmen.

Symptomer på meckels divertikel
Tilstanden er ikke farlig og giver i de fleste tilfælde ingen symptomer. Tilstanden opdages oftest ved at der opstår irritation, som kan medføre symptomerne lignende blindtarmsbetændelse.

Årsager til meckels divertikel
Årsagen til sygdommen er ukendt.

​Diagnosticering af meckels divertikel
Diagnosen stilles på sygehuset ved en CT-scanning af mave-tarm regionen.

​Forekomst af meckels divertikel
Sygdommen er sjælen med en forekomst på under 1% af befolkningen.

​Behandling af meckels divertikel
Behandlingen sker kun, hvis der opstår problemer med divertikel. Oftest er det betændelse i divertiklen, hvor der tidligere blev foretaget et kirurgisk indgreb. I dag ses risikoen for operation større end sygdom i divertiklen.

Mavesmerter

Blindtarmsbetændelse

Blindtarmen sidder fast på det første stykke af tyktarmen, hvor der kan komme en betændelse tilstand. På nuværende tidspunkt ved man ikke, hvad blindtarmens funktion er.

Årsager til Blindtarmsbetændelse
Årsagen til betændelsen kan skyldes der sidder noget fast i blindtarmen så syren i blindtarmen ikke kan komme ud.

Forekomst af Blindtarmsbetændelse
Tilstanden rammer flere mænd end kvinder og oftest i alderen mellem 10-30 år. Symptomerne er smerte i højre side af maven, der kan også forekomme kvalme, opkast, diarre eller forstoppelse.

​Behandling af Blindtarmsbetændelse
Behandlingen ved blindtarmsbetændelse kan være et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner blindtarme eller symptombehandle​.

Diverticulitis Coli​


Der kan forekomme nogen udposninger på tyktarmen og hvis der kommer inflammation i dem, hedder det diverticulitis coli.

Forekomst af Diverticulitis Coli
Det rammer ca. 20% af dem der udvikler diverticulosis.

​Årsager til Diverticulitis Coli
Årsagen er ukendt, men det menes at være enten fæces eller luft som skaber betændelsestilstand i divertiklen.

​Symptomer på Diverticulitis Coli
Symptomerne vil oftest være smerter i den nedre del af maven og feber. Diagnosen bliver stillet ved en CT-scanning og en blodprøve.

Behandling af Diverticulitis Coli
Behandlingen rettes mod at ændre i kosten (fiber tilskud anbefales), samt give maven ro. Hvis der er feber involveret kan der gives antibiotika.

Mavesmerter

Diverticolosis Divertikel​

Diverticulosis Divertikel er er en udposning af slimhinden og diverticulosis er divertikler i tyktarmen. Oftest i den venstre side.

Forekomst af Diverticolosis Divertikel
Chancen for at få divertikler stiger med alderen og man anslår at det findes ved 5-10 % af alle over 45 år. Tilstanden ses hyppigere ved kvinder end mænd.

Årsager til Diverticolosis Divertikel
Årsagen skyldes med stor sandsynlighed, at tyktarmens væg bliver svagere over tid. Kost med lavt indhold af fibre over længere tid spiller en faktor i udviklingen af divertikler.

​Symptomer på Diverticolosis Divertikel
I de fleste tilfælde er der ingen symptomer, hvis der er symptomer, kan det være oppustethed og smerte i venstre side af maven.

Diagnosticering af Diverticolosis Divertikel
Diagnosen bliver stillet på baggrund af et røntgenbillede af tyktarmen.

Behandling af Diverticolosis Divertikel
Behandlingen omhandler ændring i kost med flere fibre, mere væske og motion.​

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Morbus Crohn

​Morbus crohn er en kronisk inflammatiorisk tarmlidelse der kan sidde i hele tarmsystemet.

​Forekomst af Morbus Crohn
Sygdommen kan debutere hele livet, men oftest ses det i 20-30 års alderen.

​Årsager til Morbus Crohn
Årsagen er ukendt, men det formodes at være en multifaktoriel årsag. Hvor både miljø og gener spiller en rolle.

​Symptomer på Morbus Crohn
Symptomerne afhænger af hvor inflammation sidder henne. Hvis den sidder i tyndtarmen, vil symptomerne oftest måltidsrelaterende smerter. Hvis det sidder i tyktarmen, er symptomerne oftest diarre.

​Diagnosticering af Morbus Crohn
Diagnosen bliver stillet på baggrund af blod- og afføringsprøve.

Behandling af Morbus Crohn
Behandlingen med medicin og muligvis operation kan holde sygdommen i ro. Da det er en kronisk sygdom, kan man ikke få den til at forsvinde.

Bliv klogere på irritabel tyktarm

I videoen nedenunder kan du lære om irritabel tyktarm, årsager, symptomer, gode råd og behandling.​

Colitis Ulcerosa

​Colitis ulcerosa er en kronisk inflammatiorisk tarmlidelse der findes i endetarmen.

Forekomst af Colitis Ulcerosa
Sygdommen kan debutere hele livet, men oftest ses det i 20-30 års alderen.

Årsager til Colitis Ulcerosa
Årsagen er ukendt, men det formodes at være en multifaktoriel årsag. Hvor både miljø og gener spiller en rolle.

Symptomer på Colitis Ulcerosa
Symptomerne er diarre (som kan være med blod), mavesmerter, vægttab eller ingen appetit.

Diagnosticering af Colitis Ulcerosa
Diagnosen bliver stillet på baggrund af blod- og afføringsprøve.

Behandling af Colitis Ulcerosa
Der er ingen helbredende behandling, men medicin kan være med til at berolige tilstanden i endetarmen. Et kirurgisk indgreb kan også komme på tale.

Mavesmerter

Tarminvagination​

​​Tarminvagination er typisk overgangen mellem tyndtarm og tyktarm, hvor noget af tyndtarmen krænges ind i tyktarmen.

Forekomst af Tarminvagination
Tilstanden rammer oftest babyer mellem 3 måneder og 2 år. Drenge bliver ramt hyppigere end piger. I sjældent tilfælde kan det ramme voksne mennesker.

Årsager til Tarminvagination
Årsagen til tarminvagination er ukendt.

​Symptomer på Tarminvagination
Symptomerne er mavesmerter i perioder, feber og der kan forekomme slim eller blod i afføringen.

​Diagnosticering af Tarminvagination
Diagnosen stilles på baggrund af de kliniske fund og ultralydsscanning af tarmen.

​Behandling af Tarminvagination
Tarminvagination er en tilstand som skal behandles hurtig ved kirurgisk indgreb, hvis ikke det sker kan tarmen tage stor skade.

Lever Cirrose

​Lever Cirrose er det man kalder skrumpelever hvor leverens normale struktur bliver ødelagt ved arvævsdannelse. Dvs. at cellerne i leveren dør sker der en inflammatorisk reaktion af kroppen. En kombination mellem nye leverceller og inflammation ændrer det leveren struktur.

Forekomst af Lever Cirrose
Der ses omkring 1700 nye tilfælde af lever cirrose om året.

​Årsager til Lever Cirrose
Ca. 60-70% af tilfældene er årsagen et for højt indtag af alkohol. Andre årsager kan være fedme, langvarig blokade af galdestenene og kroniske virusinfektioner.

​Symptomer på Lever Cirrose
Symptomerne er meget varierende med træthed, lægkramper og nedsat appetit.

​Diagnosticering af Lever Cirrose
Diagnosen bliver stillet på baggrund af ultralydsscanning, biopsi, kikkertundersøgelse af spiserøret og mavesækken og CT-scanning af leveren.

Behandling af Lever Cirrose
Der er ikke nogen behandlingsform til lever cirrose, men det anbefales at stoppe alkoholiseret drikke. Lever cirrose er en meget alvorlig sygdom og det regnes med at hver tredje som har sygdommen er død indenfor et år.

Mavesmerter

Lever Cancer

Kræft i leveren er en hyppig kræftform. Op mod 10% af befolkningen oplever en godartet forandring i leveren som ikke skal behandles. Den ondartede kræftform i leveren stammer normalt fra et andet område. Især fra tyk- og endetarmskræft.

Årsager til Lever Cancer
Årsagen til kræft i leveren er ukendt, men den hyppigste årsag er kræft der kommer fra et andet sted og sætter sig i leveren.

Symptomer på Lever Kræft
I langt de fleste tilfælde er der ingen symptomer, men der kan forekomme gulsot, vægttab, feber træthed og muligvis følelsen af at der er knuder i bugvæggen.

Diagnosticering af Lever Cancer
Diagnosen bliver stillet på baggrund af en ultralydsscanning, CT-scanning eller en biopsi.

Behandling af Kræft i Leveren
Behandlingen bliver udført på baggrund af hvor kræften sidder. Hvis den sidder udenfor leveren, tilbydes der kemo- og stråleterapi. Hvis det kun sidder i leveren, kan man fjerne det ramte område. Derudover er der mulighed for stereotaksi og kemo-embolisering.

Gulsot

Gulsot er en øget mængde af bilirubin i huden. Normalt bliver bilirubin udskilles i leveren, men hvis der er forstyrrelser i processen, hobes det op i blodet. Det er med til at give huden en gul farve.

Årsager til Gulsot
De hyppige årsager til gulsot er galde- og galdevejssten, skrumpelever og hepatitis.

Symptomer på Gulsot
Gulsot i sig selv giver ingen symptomer, men det kan resultere i svær kløe på kroppen, træthed og gul hud. Gulsot ses tit ved leversygdomme som skrumpelever, hepatitis, leverbetændelse og ved galdesten.

Diagnosticering af Gulsot
Diagnosen bliver stillet pga. kliniske fund, blodprøve og evt. ultralyd eller CT-scanning af maven.

Behandling af Gulsot
Da gulsot ikke er en sygdom i sig selv, skal man behandle den underliggende sygdom. Det er enten skrumpelever, hepatitis, leverbetændelse og galdesten. Hvis de bliver behandlet, vil det hjælpe på gulsot.

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Mavesmerter

​Ikke-Alkoholiseret Fedtlever

Ikke-alkoholiseret fedtlever kan opdeles i to kategorier. Den ene som er kompliceret fedtlever, hvor alkohol er indblandet. Her kan tilstanden udvikle sig til skrumpelever og kræft i leveren. Den anden ikke-alkoholiseret fedtlever, hvor alkohol ikke kan beskyldes for fedtlever.

Årsager til Ikke-Alkoholiseret Fedtlever
Den ikke-alkoholiserede fedtlever findes der ikke en veldokumenteret årsag til, men der ses en sammenhæng mellem overvægt og tilstanden.

Diagnosticering af Ikke-Alkoholiseret Fedtlever
Diagnosen bliver stillet på baggrund af en ultralydscanning, CT-scanning eller en biopsi.

Behandling af Ikke-Alkoholiseret Fedtlever
Behandlingen omhandler ændring i kost og motion.

Galdesten

Stendannelse i galdeblæren eller galdesystemet som følge af udfældning af galdekomponenter.

Forekomst af Galdesten
Det er dobbelt så hyppigt for kvinder at få galdesten end mænd.

Årsager til Galdesten
Årsagen til det er under graviditeten ændrer galdeblæren sin sammensætning.

Symptomer på Galdesten
Symptomerne kommer efter indtag af føde, mærkes i højre del af maven evt. udstråling mod højre skulderblad og smerterne kan være der 1-2 timer og forsvinde derefter. I langt de fleste tilfælde er der ingen symptomer på galdesten, men i 2-3% af tilfældene.

Diagnosticering af Galdesten
Diagnosen bliver stillet på baggrund af en ultralydsscanning eller MR-scanning af galdeblæren.

Behandling af Galdesten
Behandlingen bygger på mindre portioner mad, mindre fedt i maden og vægttab.

Mavesmerter

Portal Hypertension

Portal hypertension er forhøjet blodtryk i venerne i leveren.

Årsager til Portal Hypertension
Årsagen skyldes skrumpelever eller betændelse i leveren. Øget modstand igennem leveren tvinger blodet til at danne en portosystemisk kollateral cirkulation hvilket kan medføre åreknuder i spiserøret, milten bliver forstørret eller en synlig forstørrelse af blodårene omkring navlen.

Diagnosticering af Portal Hypertension
Diagnosen bliver opdaget ved endoskopi.

Betændelse i Galdeveje

Ved betændelse i galdevejene kommer der bakterier i galden eller galdeblæren hvor der kan komme et forhøjet tryk.

Symptomer på Betændelse i Galdeveje
​Symptomerne på betændelse i galdeblæren er feber, smerter i højre del af maven i over 24 timer og lægen bør kontaktes.

Diagnosticering af Betændelse i Galdeveje
Diagnosen bliver stillet på baggrund af ultralydsscanning eller MR-scanning af maven.

​Behandling af Betændelse i Galdeveje
Behandlingen er antibiotika og i de fleste tilfælde helbredes man i løbet af en uge. Ved hyppige galdestensanfald vil man fjerne galdeblæren ved et kirurgisk indgreb.

Mavesmerter

Hepatitis A

​​Hepatitis er en betændelsestilstand der medfører betændelsesreaktion og celledød i leveren. Hepatitis A for man typisk ved at rejse til eksotiske lande.

​Årsager til Hepatitis A
Årsagen til man får denne smitsomme leverbetændelse kan skyldes indtagelse af fødevarer, forurenet vand, afføring eller ved samleje. Hepatitis A kan smitte ved dårlige hygiejne forhold, men er ikke en arvelig sygdom.

​Symptomer på Hepatitis A
Symptomerne ved hepatitis A er influenzasymptomer ondt i maven, vægttab, dårlig appetit, mørk urin og lys afføring og gulsot.

​Diagnosticering af Hepatitis A
Diagnosen bliver stillet på baggrund af blodprøver og sygdomshistorie.

​Behandling af Hepatitis A
Der findes ikke en specifik behandling til hepatitis A, det handler om at symptom behandle. Sygdommen kan forbygges med vaccine der gives af to omgange.

Mavesmerter Mavesmerter
Mavesmerter

Hepatitis B

Hepatitis er en betændelsestilstand der medfører betændelsesreaktion og celledød i leveren.

Årsager til Hepatitis B
Måden man bliver smittet og selv smitter hepatitis B er igennem blod, seksuel kontakt (især i den tredje verden) eller fra mor til barn under fødslen.

Symptomer på Hepatitis B
1-6 måneder efter man er blevet smittet kan man have influenzasymptomer ondt i maven, vægttab, dårlig appetit, mørk urin og lys afføring og gulsot.

Diagnosticering af Hepatitis B
Diagnosen bliver stillet på baggrund af blodprøver og sygdomshistorie. Der findes ikke en specifik behandling til hepatitis B, det handler om at symptom behandle. Sygdommen kan forbygges med vaccine der gives af tre omgange.

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Mavesmerter

Hepatitis C​

Hepatitis C er en betændelsestilstand der medfører betændelsesreaktion og celledød i leveren. Hepatitis C er en stor årsag til kronisk leversygdom og man bliver smittet igennem blod.

Symptomer på Hepatitis C
Symptomerne ved hepatitis har influenzasymptomer ondt i maven, vægttab, dårlig appetit, mørk urin og lys afføring og gulsot. Symptomerne kommer til udtryk efter 5-12 uger fra man er blevet smittet.

​Diagnosticering af Hepatitis C
Diagnosen bliver stillet på baggrund af blodprøver og sygdomshistorie. Der er ingen vaccine til hepatitis C, hvis sygdommen er kronisk, bliver den behandlet med DAA (direct acting antivirals).

Hepatitis D​

Hepatitis D kan kun sammen med hepatitis B give en betændelsestilstand der medfører betændelsesreaktion og celledød i leveren.

Årsager til Hepatitis D
Smitten kommer igennem blod eller seksuel kontakt.

Symptomer på Hepatitis D
1-6 måneder efter man er blevet smittet kan man have influenzasymptomer ondt i maven, vægttab, dårlig appetit, mørk urin og lys afføring og gulsot. Symptomerne er de samme som ved hepatitis B.

​Diagnosticering af Hepatitis D
Diagnosen bliver stillet på baggrund af blodprøver og sygdomshistorie. Alle som bliver screenet for hepatitis B bliver også screenet for hepatitis D.

​Behandling af Hepatitis D
Der findes ikke nogen specifik behandling til hepatitis D, men vaccine mod hepatitis B bliver anbefalet.

Mavesmerter

Mavesmerter & områder

Ondt i nederste del af maven
Smerter i den nederste del af maven kan stamme fra forskellige årsager. Hos kvinder kan det være relateret til underlivssmerter såsom menstruationssmerter eller gynækologiske problemer som endometriose eller cyster på æggestokkene. For begge køn kan det også være tegn på problemer med tarmene, såsom forstoppelse eller irritabel tarm syndrom.

Ondt i højre side af maven
Smerter i højre side af maven kan være relateret til blindtarmsbetændelse, især hvis smerten starter omkring navlen og bevæger sig nedad. Leverproblemer, galdeblæreproblemer eller sten kan også forårsage smerter i dette område.

​Ondt i den øverste del af maven
Smerter i den øverste del af maven kan være forbundet med mavesår, galdeblæreproblemer, eller betændelse i bugspytkirtlen. Halsbrand eller gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) kan også forårsage smerter i denne region.

Ondt i venstre side af maven
Smerter i venstre side af maven kan være relateret til divertikulitis, som er betændelse i små udposninger i tarmen. Det kan også være tegn på gas, forstoppelse, eller andre tarmrelaterede problemer. Hos kvinder kan det undertiden være forbundet med gynækologiske forhold som en cyste på en æggestok.

Osteopatisk tilgang til mavesmerter

Vi er eksperter i at finde årsager til og behandle mavesmerter og problemer med fordøjelsen. Vi undersøger og behandler kroppen som en helhed (muskuloskeletale system, nervesystemet, organsystemet, kranio sakrale system, blodsystemet m.m) for, at din krop kan få redskaber til at tackle maveproblemer.​​

Ondt i maven? Bestil tid i dag