04.03.24

Funktionel Medicin-behandling af irritabel tyktarm (IBS)

Irritabel tyktarm (IBS) er en udbredt og yderst generende lidelse, som kan synes svær at behandle. I denne artikel dykker vi ned i, hvordan Funktionel Medicin kan hjælpe med at behandle IBS og komme til bunds i problemerne.

Emil Schouw
Emil Schouw

Functional medicine: Skræddersyede tests, kost og livsstil, drevet af din krops biokemi. Start din rejse med en gratis konsultation i dag.

Funktionel Medicin-behandling af irritabel tyktarm (IBS)

Hvad er IBS?

IBS er en diagnose som stilles på baggrund af udelukkelsesmetoden. Når det er afkræftet, at der ikke er tale om alvorlige sygdomme som hører til f.eks. kategorien IBD (Inflammatory Bowel Disease), og klienten stadig har gener fra mavetarmsystemet får de ofte diagnosen IBS eller irritabel tyktarm. Det gøres blandt andet på baggrund af en intern tarmundersøgelse og blodprøver på blandt andet calprotectin, som er et udtryk for dele af proteiner fra hvide immunceller i afføringen (Kilde: Sundhed.dk).

Sådan er det ofte i vores system når symptomer m.m. ikke passer ind i en boks. Vores sundhedssystem er fantastisk ved livstruende sygdomme og ulykker, men kommer ofte til kort når symptombilledet er mere diffust og folk hverken er syge, men heller ikke føler sig helt raske.

Hvorfor opstår IBS?

Der kan være rigtig mange årsager til at folk med IBS oplever symptomer som oppustethed, forstoppelse, tynd afføring, mavekramper og meget mere, men årsagerne er ofte forskellige (Kilde: Netdoktor).

Disse årsager er hvad vi i Funktionel Medicin kigger på. Vi tager alle faktorer med i betragtningen for at finde årsagen eller årsagerne bag en klients problemer – årsager som blandt andet kan ligge i det kemiske system. Her tænkes der især på den kost du spiser, hvordan din nedbrydning af dine fødevare forløber, om du har svampevækst, parasitter eller andre ubudne gæster og om du har en høj diversitet af gavnlige bakterier. Der er mange variabler som skal vurderes og det er ofte et stort puslespil, hvor de manglende brikker skal findes for at symptomerne ved IBS forsvinder.

Vi tager altid udgangspunkt i den forskning, som ligger på området samt de videnskabelig fag såsom neurologi, immunologi, biokemi, fysiologi mv.

Det er vigtigt, at behandleren har en særdeles god forståelse af hvordan de videnskabelig fag interagerer med hinanden. Uden denne forståelse kan det blive vanskeligt at forstå kroppens kompleksitet og sætte ind de rigtige steder. Den forståelse er vores Funktionel Medicin eksperter helt skarpe på.

Hvad kan du selv gøre?

Der er altid meget at gøre selv, men det kan ofte være en uoverskuelig opgave med mange modstridende oplysninger på sociale medier og det faktum at ingen er ens og derfor ikke bør behandles og rådgives ens. Der er dog nogle områder som går igen når vi kigger på forskningen og det kan jo være et udmærket sted at starte, inden du måske skal have mere ekspertise ind over.

Her er nogle af de områder du selv kan afprøve:

  • Kosten bør der altid kigges på, og hvis du vil læse mere om dette kan du gøre det i denne artikel.
  • Derudover kan det være en god ide at kigge på basale faktorer som søvn, afspænding, motion, alkohol og rygning. Her kan vi alle gøre en bedre indsats, men det er vores erfaring at i mange tilfælde har folk med IBS allerede prøvet dette uden nævneværdig effekt. Det er altid vigtigt at sætte ind på de basale parametre, men i mange tilfælde skal der grundigere undersøgelser og vurderinger til, hvilket gøres gennem en konsultation hos vores Funktionel Medicin Eksperter.
  • Se om du kan lave en tidslinje over hvad der skete op til at du oplevede IBS symptomer første gang. Det kan være en god øvelse, da alt omkring dit helbred kan have indvirkning på udviklingen af symptomer. Det kan være store ændringer på den mentale front eller det kan være rejser i udlandet som gav maveproblemer eller andre ændringer som måske kan have haft indflydelse på udviklingen af IBS. Lav en tidslinje og se om du kan finde nogle sammenhænge.

Hvad kan ellers undersøges?

Udover de test som din læge kan tilbyde, har vi muligheden for at foretage dybdegående tests af dit fordøjelsessystem. Dette gøres af velrenommerede laboratorier, hvor vi får et dybt indblik i tarmsystemet. Disse prøver bevirker, at der kan sættes målrettet ind og kan ofte forklare, hvorfor tilstanden i mavetarmsystemet resulterer i velkendte symptomer.

Det kræver en særdeles god forståelse for immunologi, mikrobiotaen, fysiologien m.m. at forstå disse tests. Under en konsultation kan det afgøres, om testning er relevant, eller om der er mere åbenlyse steder at starte. Dette kan muligvis også klarlægges gennem en af vores gratis samtaler over telefon med vores Funktionel Medicin behandlere, hvor der også er mulighed for at købe et målrettet forløb.

Læs mere om hvordan en konsultation fungerer her.

Du har også mulighed for en gratis 15 minutters telefonsamtale med Emil Schouw, som varetager dette område.
Book din gratis telefon konsultation her.

.
Referencer:
National Library of Medicine – IBS
National Library of Medicine – Calprotectin
National Library of Medicine – Diagnosis and Treatment of Irritable Bowel Syndrome

Emil Schouw
Emil Schouw

Functional medicine: Skræddersyede tests, kost og livsstil, drevet af din krops biokemi. Start din rejse med en gratis konsultation i dag.

Funktionel Medicin og fordøjelsesproblematikker

I denne video kan du lære mere om, hvordan Funktionel Medicin kan afhjælpe fordøjelsesrelaterede problemer.