Vi rådgiver om og afhjælper gener fra

Helvedesild

Lær mere om helvedesild og behandlingen deraf

Hvad er helvedesild?

Helvedesild er en viral infektion der kommer til udtryk ved smertefuldt udslet på huden. Dette sker når virusset varicella-zoster bliver aktivt i kroppen og går i udbrud.

Varicella-zoster virus er det samme virus der giver skoldkopper, så når man har haft skoldkopper forsvinder virusset ikke helt fra kroppen. Virusset ligger i dvale i kroppens nerveceller og kan i nogle tilfælde gå i udbrud. Under udbruddet vandrer virusset langs de påvirkede nerver ud til huden og giver udslet. Præcis hvad der leder til reaktivering af virusset vides ikke.

Gener og smerter? Bestil tid i dag

Richard Schuster
Richard Schuster

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  ​Almen behandling af helvedesild

  Da helvedesild skyldes den samme virus som skoldkopper, betyder det også, at har man haft skoldkopper kan man ikke blive smittet af skoldkopperne og få Helvedesild – men har man Helvedesild kan man godt smitte folk der ikke har haft skoldkopper. Dette er særligt vigtigt at vide hvis man omgås folk der er immunsupprimerede eller svagelige som ikke har haft skoldkopper.

  Helvedesild diagnosticeres ved lægen, og behandles for langt størstedelen udelukkende her.

  Mistænker du et udbrud af Helvedesild skal du straks henvende dig ved din egen læge. Lægen kan typisk diagnosticere udfra sygdomshistorie og symptomer, ellers kan et skrab af blærerne påvise virusset. Det er særligt vigtigt at opsøge lægehjælp, akut, hvis udbruddet er i ansigtet, da virusset kan angribe nerverne omkring øjet.

  Kommer man tidligt til lægen kan denne i nogle tilfælde give anti-viral behandling samt behandling for evt. ledsagende eller komplicerende lidelser. Det er også din læge der kan udskrive smertestillende medicin og/eller anti-virale cremer (Kilde: Sundhed.dk).

  Helvedesild

  Senfølger af helvedesild

  Den hyppigste senfølge af Helvedesild er nervesmerter som følge af virusset (postherpatisk neuralgi). Nervesmerterne kan vare fra uger (ca. 90%) til måneder (ca. 5%) og i sjældne tilfælde år (3%).

  Et islandsk studie påpeger dog at smerter hos personer under 60 år typisk er milde efter 3 måneder, og at der klinisk set ses meget få komplikationer. Dette gælder for både mænd og kvinder. Alder er i dette studie den største forudsigende faktor for komplikationer med kroniske smerter efter et førstegangsudbrud med Helvedesild.

  (Kilde: National Library of Medicine)

  Se vores tilbud om specialist vurdering.

  Lær mere om virus og infektioner

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutters uforpligtende samtale

  Book gratis screening

  Osteopatisk behandling af helvedesild

  Osteopatisk behandling kan være en værdifuld komplimentær behandlingsform i behandlingen og håndtering af et udbrud med Helvedesild. Den osteopatiske behandling fokuserer ikke på at behandle virusset selv, men det kan være medvirkende til at håndtere de symptomer udbruddet giver, samt fremme kroppens naturlige helingsprocesser (Kilde: Springer).

  Herunder er nogle af de nøglepunkter en osteopat arbejder med i behandling af Helvedesild.

  1. Smertebehandling

  Helvedesild er kendt for at give smerter, fra milde til stærke. Osteopatiske teknkker som fx bløddelsbehandling, myofascial release, og blide stræk af væv og led, kan mildne smerterne og mindske muskelspændinger, samt fremme blodcirkulationen i det berørte område.

  Læs mere om muskelsmerter her.

  Helvedesild

  2. Fremme af bevægelighed

  Når man har et udbrud af Helvedesild kan man blive stiv og få mindsket sin bevægebane, særligt hvis udbruddet er tæt på et led. Osteopatisk kan man behandle det eller de lokale led, og fremme ledbevægeligheden og fleksibiliteten, dette både igennem mobilisering af leddet eller direkte ledmanipulationer.

  3. Understøtte immun-systemet

  Selvom den osteopatiske behandling ikke direkte kan behandle virusset, kan man understøtte kroppens immunsystem ved at mindske kropslige, mentale eller følelsesmæssige stressorer. Dette leder til bedre afslapning og
  restitutionsevne.

  Stress håndteringsteknikker kan hjælpe med at modulere immunresponset og potentielt lede til hurtigere bedring. Derudover kan en osteopat arbejde på funktionen af lymfesystemet, som er en stor del af kroppens immunsystem.

  Læs mere om behandlingen af stress her.

  Helvedesild

  4. Helhedsorienteret tilgang

  Den osteopatiske behandlingsfilosofi omhandler en holistisk, også kaldt helhedsorienteret, tilgang til sundhed. Det indbefatter bl.a. Sammenhænge mellem krop, sind og følelser. Derfor kan en osteopat godt finde på at addressere underliggende faktorer der kan bidrage til udbrud af helvedesild, såsom stress, nedsat immun funktion eller livsstils faktorer.

  Se hvilke behandlinger vi tilbyder her.

  Helvedesild

  5. Behandling og håndtering af postherpatisk neuralgi

  (kroniske, over 3 måneders, nervesmerter efter helvedesild)

  Den osteopatiske behandlingstilgang sigter efter at fremme blodcirkulation, lymfedrænage og generel øget bevægelighed uden smerter. Derudover vil osteopaten typisk arbejde direkte med nervemanipulation og forsøge at mindske den eller de stressfaktorerer der er på central-nervesystemet hos den enkelte patient, hvilket kan lede til færre smerter (Kilde: National Library of Medicine).

  Helvedesild

  Øvrig behandling

  Udover lægefaglig medicinsk intervention for antiviral behandling og medicinsk smertebehandling, findes også TENS behandling (Transcutan Electronic Nerve Stimulation) som der findes evidens for at kan mindske smerter. Er du i tvivl om osteopatisk behandling kan være virksom i dit behandlingsforløb er du altid velkommen til at kontakte Aarhus Osteopati for vurdering.

  Vi tilbyder eksempel også genoptræning efter svære forløb af alt fra ankler og knæ til nakke og skulder – og alt derimellem.

  Helvedesild

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)