Vi behandler

Forstuvninger

Bliv klogere på forstuvninger og behandlingen af disse

Hvad er forstuvninger?

Forstuvninger er noget, de fleste af os har stødt på mindst én gang i livet. Men hvad er det egentligt for noget og hvordan kan osteopati hjælpe? Lad os dykke ned i emnet.

Døjer du med smerter? Bestil tid i dag!

Mads Eilert Mathiasen
Mads Eilert Mathiasen

Master of Science i Osteopati, Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Exam. Sportsfysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

    Årsager til forstuvninger

    Forestil dig at træde forkert eller at du pludselig falder og mærker en smerte til håndled eller ankel – dette er typisk resultatet af en forstuvning. En forstuvning er, når der sker en beskadigelse af et eller flere ledbånd og/eller bløddele omkring et led.

    Almindelige årsager ved forstuvninger kan være:

    • Pludselige bevægelser: Skarpe eller pludselige bevægelser, især når bevægelserne sker uden ordentlig forberedelse eller opvarmning, kan det føre til forstuvninger. Dette kan opstå under sport, træning eller endda dagligdags aktiviteter.
    • Fald eller snublen: Et uventet fald eller at snuble og lande på en uheldig måde, kan resultere i en forstuvning.
    • Sportsskader: Aktiviteter som løb, boldspil eller andre sportsgrene, der involverer pludselige bevægelser, skæve landinger eller kollisioner, kan øge risikoen for forstuvninger.

    Kilde: Sundhed.dk

    Forstuvninger

    Symptomer på en forstuvning

    Ved en forstuvning kan symptomerne variere fra milde til alvorlige, afhængig af graden af skaden på ledbåndet. Forstuvninger kan reelt opstå i enhver del af kroppen, men sker mest almindeligt i ankler og håndled.

    Typiske symptomer på en forstuvning inkluderer:

    – Smerte omkring det skadede led.
    – Lokal hævelse og ømhed.
    – Blå mærker eller misfarvning af huden i området.
    – Nedsat bevægelighed omkring ledet.
    – Patienten har en følelse af instabilitet i leddet.

    Er det mere en specifik muskel, du har ondt i? Så læs mere om muskelsmerter her.

    Brud eller forstuvning?

    Når skaden er sket, kan det være svært at skelne mellem en forstuvning og et brud. I begge tilfælde kan symptomerne være smerte, hævelse og nedsat bevægelighed. Det er derfor vigtigt at få en korrekt diagnose, så den rette behandling kan påbegyndes.

    Brud (fraktur): Dette sker, når knoglen er brækket. Et brud kan være komplet, hvor knoglen er brudt i to dele, eller det kan være en revne eller flænge i knoglen. En brud kan være åbent, hvor knoglen stikker ud gennem huden, eller lukket, hvor knoglen er brudt, men huden fortsat er intakt.

    Forstuvning: Dette sker, når ledbåndene, som forbinder knoglerne i en led, overstrækkes eller beskadiges. Dette kan medføre smerte, hævelse og nedsat bevægelighed i det berørte område, men knoglen er normalt ikke brudt.

    Lær mere om hvordan vi behandler forskellige problematikker her.

    Forstuvninger

    Sådan skelner du mellem et brud og en forstuvning

    Disse træk kan hjælpe med at skelne mellem brud og forstuvning, men det er afgørende at få en professionel vurdering. Sundhedsprofessionelle kan bruge røntgenbilleder eller andre diagnostiske metoder til at fastslå omfang og karakter af skaden og vejlede i den passende behandling.

    Ivar fortæller om forstuvning af anklen

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutters uforpligtende samtale.

    Forstuvninger

    Hvad kan jeg selv gøre ved en forstuvning?

    Ved en forstuvning kan du tage flere skridt for at lindre symptomer og fremme heling.
    For at undgå eller reducere hævelse umiddelbart efter skaden er sket kan du med fordel benytte RICE-Metoden:

    1. (R) Ro.
    Undgå at belaste det skadede område yderligere i første fase. Brug eventuelt en skinne eller støttebind for at stabilisere leddet.

    2. (I) Is.
    Påfør ispose på det berørte område i korte perioder (ca. 15-20 minutter ad gangen) for at reducere hævelse og lindre smerte. Brug altid en klud eller håndklæde mellem isen og huden for at forhindre forfrysning.

    3. (C) Kompression.
    Anvend kompression ved hjælp af et elastisk bind eller en kompressionsbandage for at mindske hævelsen. Sørg for, at det ikke er for stramt, da det kan begrænse cirkulationen.

    4. (E) Elevér.
    Hæv det skadede område over hjerteniveau for at reducere hævelse. Brug puder eller et rullet tæppe til at støtte elevationen.

    5. Øvelser.
    Når hævelsen og smerten er aftaget, kan blide øvelser for at genoprette bevægelighed og styrke være gavnlige. Dette bør dog gøres i samråd med en sundhedsprofessionel.

    Kilde: Regionsyddanmark.dk

    Forstuvninger

    Genoptræning efter forstuvning

    Genoptræning efter en forstuvning er vigtigt for at genvinde fuld bevægelighed, styrke og stabilitet i det påvirkede område. Både fysioterapi og osteopati kan spille en vigtig rolle i genoptræningsprocessen, men de har lidt forskellige tilgange.

    Fysioterapi:
    Fysioterapeuter specialiserer sig i rehabilitering og genoptræning af muskuloskeletale problemstillinger, herunder forstuvninger. Ved Aarhus Osteopati vil vores fysioterapeuter udvikle et skræddersyet træningsprogram, der fokuserer på at forbedre muskelstyrke, bevægelighed og funktion.

    Osteopati:
    Osteopater har også kompetencer inden for muskuloskeletale forhold, men tilgangen her vil være mere helhedsorienteret. Fokus lægges på at forbedre kroppens samlede funktion ved brug af manuelle teknikker sammen med rådgivning om genoptræning. Som osteopat vil der lægges stort fokus på at minimere og nedbryde de kompensationer man typisk vil tillægge sig efter en forstuvning.

    Efter en f.eks. ankelforstuvning kan der udløses en række biomekaniske kompensationer i kroppen:

    • Ændret gangart: Personens gangmønster kan ændres for at kompensere for smerten i anklen. Dette kan inkludere at skifte vægt, ændre hoftebevægelsen eller trække skuldrene op.
    • Overbelastning af andre led: For at kompensere for nedsat funktion i anklen kan andre led, såsom knæ, hofter og ryg, blive overbelastede. Dette kan øge risikoen for yderligere skader eller overbelastning i disse områder.
    • Muskelubalance: En ankeldistorsion kan føre til en ubalance i musklerne omkring anklen. Nogle muskler kan blive svagere, mens andre bliver strammere, hvilket kan påvirke leddets stabilitet og bevægelighed.

    Book en gratis 15 minutters screening her.

    Forebyggelse af forstuvninger

    Man kan forebygge forstuvninger ved at implementere nogle tiltag som reducere risikoen for skader. Generelt kan man forebygge forstuvninger gennem:

    Opvarmning:
    Foretag en ordentlig opvarmning inden du påbegynder din aktivitet. Dette hjælper med at øge blodcirkulationen og forberede leddene og musklerne.

    Fleksibilitetsøvelser:
    Inkluder regelmæssige strækøvelser for at forbedre fleksibiliteten og bevægeligheden i muskler og led.

    Stabilitetstræning:
    Stabilitetstræning kan være en effektiv metode til at forebygge forstuvninger ved at styrke musklerne omkring leddene og forbedre kroppens overordnede stabilitet. Dette kan forbedre din kropskontrol og reaktionsevne, især hvis du deltager i aktiviteter med risiko for skader.

    Styrketræning:
    Opbyg muskelstyrke omkring leddene ved hjælp af målrettede styrketræningsøvelser. Fokuser på at styrke specifikke muskelgrupper og forbedre samarbejdet mellem muskler og ledbånd. Dette kan reducere risikoen for skader og forbedre stabiliteten.

    Kilde: Danske Fysioterapeuter

    Myter om forstuvninger

    Myter om forstuvninger er udbredte. Her er nogle af dem:

    OBS! Det er vigtigt at have nøjagtig information og undgå at basere beslutninger om behandling og forebyggelse på myter og ved tvivl eller ved alvorlige skader er det altid klogt at konsultere en sundhedsfaglig.

    Kontakt os her hvis du har brug for ekspertvejledning.

    Ernæring og genopretning efter en skade

    At opretholde en sund og afbalanceret kost rig på næringsstoffer kan støtte helingsprocessen og bidrage til en mere effektiv rehabilitering efter forstuvninger og andre skader. Blandt andet protein og calcium spiller en afgørende rolle for din helingsproces efter skader som forstuvninger.

    Protein, som findes i fødevarer som kød, fisk, mejeriprodukter, bælgfrugter og nødder, er nødvendigt for vævsreparation og muskelopbygning. Det bidrager aktivt til genopbygningen af beskadigede celler og fremmer en hurtigere helingsproces.

    Når det kommer til forstuvninger, er calcium lige så vigtigt. Calcium udgør en nøglekomponent i opbygningen af knoglevæv, og dets tilstedeværelse er afgørende for knoglehelbredelsen. Fødevarer som mælkeprodukter, nødder, frø og grønne bladgrøntsager er gode kilder til calcium.

    Sammen udgør protein og calcium en kraftfuld kombination, der styrker den samlede helingsproces for dit væv. Protein er med til at reparere og genopbygge de beskadigede strukturer, mens calcium er afgørende for at opretholde knoglestyrken.

    Ved at integrere disse næringsstoffer i kosten generelt, men også efter en forstuvning kan man positivt påvirke vævsreparationen, hvilket bidrager til en mere effektiv og komplet genopretningsproces efter en forstuvning.

    Hvornår skal man opsøge læge?

    Det kan være udfordrende at vurdere skadens alvor selv. Ved mindre alvorlige tilfælde er det ikke nødvendigt at søge øjeblikkelig lægehjælp – i stedet kan man starte RICE-behandlingen på egen hånd.

    Ved mere alvorlige tilfælde, hvor funktionen af ledet er nedsat, eller der er smerter i knæ- eller ankelled, som forhindrer at støtte på benet, bør man søge læge eller skadestue. Er dit led markant hævet eller sidder leddet ikke korrekt efter skaden, anbefales det at rette henvendelse til skadestuen, hvor det kan være nødvendigt med røntgenundersøgelser for at udelukke knoglebrud.

    Forstuvninger

    Kontakt os i dag

    Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

    Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)