Hvilke sygdomme giver muskelsmerter?
Muskelsmerter kan være et symptom på forskellige sygdomme og tilstande. Nogle af de mest almindelige årsager inkluderer overanstrengelse af musklerne, infektioner, inflammatoriske sygdomme som muskelgigt (polymyalgia reumatika), influenza, fibromyalgi, og autoimmune sygdomme som lupus. Desuden kan medicinske bivirkninger, forstyrrelser i elektrolytbalancen og skjoldbruskkirtelsygdomme også føre til muskelsmerter.
Hvorfor gør mine muskler ondt?
Der er flere grunde til, at dine muskler kan gøre ondt. Den hyppigste årsag er træningsømhed. Det kaldes også for DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) og opstår efter fysisk aktivitet, især når man udfører en ny øvelse eller intensiverer træningen. Det adskiller sig fra akutte skader og overanstrengelse af musklerne. Det skyldes faktisk mikroskopiske nedbrydninger af muskelvævet, som opstår under træning, og den efterfølgende inflammation er kroppens naturlige respons på at reparere og styrke musklerne. Det mærkes normalt 24-48 timer efter træningen, og symptomerne kan omfatte ømhed, stivhed og svaghed i de berørte muskler. Det er helt normalt og forsvinder inden for få dage.
Men muskelsmerter kan også opstå uden åbenlys årsag, som ovennævnt. Disse typer muskelsmerter kan være mere komplekse, og årsagerne kan variere. Det kan være:
- Fibromyalgi: En tilstand, der forårsager generaliserede muskelsmerter, træthed og ømhed.
- Myofascielt smertesyndrom: En tilstand, hvor bestemte triggerpunkter i musklerne forårsager smerte og ubehag.
- Kronisk træthedssyndrom: En tilstand, der er karakteriseret ved uforklarlig, vedvarende træthed og muskelsmerter.
- Stress og angst: Psykisk stress og angst kan forårsage spændinger i musklerne, hvilket kan føre til smerter og ubehag.
Hvad er symptomer på muskelgigt?
Muskelgigt, også kendt som polymyalgia reumatika, er en form for gigt, som er en inflammatorisk tilstand, der primært påvirker skulder- og hoftemuskler. De typiske symptomer inkluderer smerter og stivhed i musklerne, især om morgenen og efter perioder med hvile. Bevægelse kan hjælpe med at lindre smerterne i forbindelse med muskelgigt. Udover muskelsmerter kan man også opleve træthed, feber og vægttab.
Hvordan får man muskelsmerter væk?
Behandlingen afhænger af årsagen til muskelsmerterne. Hvis det skyldes overanstrengelse, vil hvile og skånsomme strækøvelser ofte være tilstrækkeligt til at lindre smerterne. For mere alvorlige tilfælde eller tilfælde relateret til sygdomme, skal man konsultere en læge for at få en nøjagtig diagnose og passende behandlingsplan. Lægen kan ordinere medicin mod inflammation og smerte for at hjælpe med at lindre symptomerne.
Hvad kan man gøre ved muskelsmerter?
Ved akutte muskelsmerter kan smertestillende midler som ibuprofen eller paracetamol anvendes til midlertidig lindring. Det er dog vigtigt at følge lægens eller apotekets anbefalinger og doseringsinstruktioner. Ved mere vedvarende eller alvorlige muskelsmerter kan lægen ordinere stærkere smertestillende medicin og antiinflammatoriske lægemidler.
- Isbehandling: Anvendes til akutte muskelsmerter.
- Varmebehandling: Effektivt ved kroniske muskelsmerter.
- Massage: Kan lindre spændinger i musklerne.
- Udspænding: Hjælper med at afslappe musklerne.
- Manuelle behandlingsteknikker: Udføres af erfarne læger, fysioterapeuter, osteopater eller kiropraktorer for at lindre smerter.
- Akupunktur: Kan reducere muskelsmerter.
- Blokader: En behandlingsmetode for at lindre smerte og inflammation.
- Smertestillende: Tabletter eller creme/gel kan midlertidigt lindre smerter.
- Muskelafslappende medicin: Bruges til at afslappe musklerne og lindre smerter.
- Optræning af muskulaturen: Styrker musklerne og kan reducere fremtidige smerter.
- Opvarmning: Vigtigt før fysisk belastning.
- Gradvis belastning: Øg intensiteten langsomt.
- Almen konditionstræning: Løb, cykling eller svømning kan øge smertetærsklen.
- Tung træning: Kan have en positiv effekt på muskelsmerter.
- Reducér belastningen, hvis træningsømheden er indtrådt.
Osteopati og muskelsmerter
Osteopati kan godt anvendes mod muskelsmerter. Osteopaten behandler nerver, blodkar og bindevæv relateret til muskler. Osteopaten kan ligeledes rådgive patienten med henblik på gode råd og øvelser mod muskelsmerter.
Interesseret i osteopati?
Osteopati er en relativ ny behandlingsform i Danmark og få danskere kender til osteopati. Hvis du er interesseret i at vide mere om osteopati eller finde ud af hvad dine smerter skyldes, så kan du altid komme forbi til en gratis screening på en af vores klinikker.