Vi behandler

Facetledssyndrom

Lær mere om facetledssyndrom & gener heraf

Facetledssyndrom i lænden

Lændesmerter er den hyppigste årsag til sygefravær på arbejde i verden. Blandt personer, der har kroniske lændesmerter – dvs. smerter i lænden, der har varet mere end tre måneder – estimeres facetledssyndrom at være en del af årsagen i mellem 15 og 45 % af tilfældene. Hvis du har fået hold i lænden eller smerter i lænden, så kan facetledssyndrom altså være årsagen. For at forstå, hvorfor det kan være en mulig årsag til smerter og hold i ryggen, kræver det forståelse af, hvad et led er og hvad et facetled er. Et led er forbindelsen mellem to eller flere knogler. I rygraden er ryghvirvlerne forbundet, bl.a., via facetled – den underliggende ryghvirvel med den overliggende ryghvirvel – både i lænden, brystryggen og nakken. Facetleddene sidder på bagsiden og på begge sider af rygraden. Smerter relateret til et af disse led kaldes facetledssyndrom.

Brug for vejledning? Bestil tid i dag

Peter Westlund
Peter Westlund

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Hvad er der galt med facetleddet?

  Der kan være flere årsager til facetledssyndrom: Én årsag kan være synovialmembranen eller ledkapslen. Og hvad er så det? For at leddet kan bevæge sig og vi dermed kan bevæge ryggen, smøres leddet med ledvæske, for at brusken, der sidder på ledfladerne, belastes mindst muligt. Denne ledvæske er omkranset af en membran, der hedder synovialmembranen, hvori ledvæsken, også kaldet synovialvæsken, sidder. Denne membran kan til tider komme i klemme mellem ledfladerne fra hver knogle og skabe “facetledssyndrom” og give smerter i ryggen. Det samme kan ledkapslen – en fibrøs kapsel lavet af ledbånd, som omkranser leddet mellem de to knogler og stabiliserer leddet.

  En anden årsag, som er den hyppigste årsag til facetledssyndrom, er osteoartrose, tidligere kaldet slidgigt – altså, at brusken, der beklæder enderne af de knogler, som bevæger sig mod hinanden og skaber et “led”, er slidt væk. Dvs. den del af ryghvirvlen, der er forbundet med ryghvirvlen ovenfor eller nedenunder. I brusk er der ikke nociceptorer – dvs. receptorer, som opfanger et potentielt smertesignal fra en skade, som i sidste ende bliver registreret i hjernen sammen med mange andre stimuli, og i sidste ende kan blive til smerte. Fordi der ikke er nociceptorer i brusk, gør det ikke ondt, når ledflader beklædt med brusk glider mod hinanden – men det kan gøre ondt, hvis brusken er slidt væk, og knoglevævet, der ligger under brusken, glider mod andet knoglevæv. Dog skal det siges, at smerter er komplekse, og at skade ikke altid giver smerte. F.eks. ved man, at ca. hver tredje person har slidrelaterede forandringer i ryggen uden at have smerter. De fleste af os kender vist til at opdage et blåt mærke, eller at man bløder efter at have skåret grøntsager, uden at kunne huske det tidspunkt, man skar eller slog sig på. Derfor er man i nødt til at kigge på hele mennesket i undersøgelsen og behandlingen af smerter, hvorfor vi i Aarhus Osteopati er godt klædt på til at hjælpe dig med smerter, ud fra en holistisk tilgang.

  Kilder: Curtis L, Shah N, Padalia D. Facet Joint Disease., Hertling DK, R. M. Management of Common Musculoskeletal Disorders., Souza T. Differential Diagnosis and Management for the Chiropractor, Kean WF, Kean R, Buchanan WW. Osteoarthritis og Brinjikji W, Luetmer PH, Comstock B, Bresnahan BW, Chen LE, Deyo RA, et al. Systematic literature review of imaging features of spinal degeneration in asymptomatic populations

  Er facetledssyndrom en diagnose

  Det er svært at diagnosticere facetledssyndrom med 100 % sikkerhed, og det er i klinisk sammenhæng lettere at udelukke diagnosen, end det er at bekræfte den. Dog kan en grundig undersøgelse med spørgsmål og diverse tests, bl.a. en undersøgelse af, om din problematik er relateret til nerveafklemning eller ej, finde ud af, om det er mere eller mindre sandsynligt, at dine symptomer stammer fra facetledssyndrom, og om du vil kunne få gavn af behandling hos en osteopat eller osteopatstuderende.

  Kilder: Curtis L, Shah N, Padalia D. Facet Joint Disease og Maas ET, Juch JN, Ostelo RW, Groeneweg JG, Kallewaard JW, Koes BW, et al. Systematic review of patient history and physical examination to diagnose chronic low back pain originating from the facet joints.

  Facetledssyndrom

  Facetledssyndrom mellem skulderbladene

  Smerter fra facetledssyndrom kan føles som en skarp, stikkende fornemmelse, og det kan opstå i lænden, nakken eller øvre ryg, herunder mellem skulderbladene. Smerter mellem skulderbladene kan skyldes facetledssyndrom i nakken, da facetledssyndrom i de nedre nakkehvirvler kan stråle smerter ned mellem skulderbladene.

  Kilde: Cooper G, Bailey B, Bogduk N. Cervical zygapophysial joint pain maps.

  Vi fortæller lidt mere om facetledssyndrom

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening

  Varighed af facetledssyndrom

  Varigheden af facetledssyndrom kan variere meget afhængigt af den underliggende årsag og effektiviteten af behandlingen. I nogle tilfælde kan facetledssyndrom forsvinde hurtigt med konservativ behandling som osteopati og fysioterapi. I andre tilfælde kan tilstanden være mere vedvarende, hvis årsagen er relateret til facetledsartrose.

  Facetledssyndrom

  Symptomer på facetledssyndrom

  Facetledssyndrom, også kaldet facetledssmerter, kan forårsage en række symptomer, herunder:

  • Smerter: Dette er det mest almindelige symptom på facetledssyndrom. Smerten kan mærkes i nakke, øvre ryg eller lænd, afhængigt af placeringen af de berørte facetled.
  • Udstråling: Facetledssyndrom kan forårsage udstråling til arme eller ben, hvis det berørte led er placeret i hhv. nakken eller lænden. Sidder problemet i lænden, kan udstrålingen sidde i ballen, lysken og låret, men går ikke længere ned end knæet. Desuden kan facetledssyndrom i nakken være årsag til hovedpine og smerter sv.t. øret.
  • Stivhed: Facetledssyndrom kan forårsage stivhed og besvær med at bevæge det berørte led. Dette kan gøre det svært at svaje, vride eller dreje hovedet eller ryggen.
  • Muskelspasmer/muskelspændinger: Facetledssyndrom kan forårsage muskelspasmer/muskelspændinger i de omkringliggende muskler til facetleddet. Disse spasmer kan være smertefulde og kan gøre det svært at bevæge sig.
  • Begrænset bevægelse: Facetledssyndrom kan begrænse bevægelsen i det påvirkede led, hvilket gør det vanskeligt helt at rotere eller svaje nakken eller lænden.

  Smerter er typisk værre om morgenen, i perioder med inaktivitet, ved bagoverbøjning og roterende bevægelser af rygsøjlen og efter længere tid stående, gående eller siddende.

  Kilde: Hertling DK, R. M. Management of Common Musculoskeletal Disorders og Perolat R, Kastler A, Nicot B, Pellat JM, Tahon F, Attye A, et al. Facet joint syndrome: from diagnosis to interventional management

  Hvordan føles facetledssyndrom?

  Facetledssyndrom kan forårsage en række forskellige fornemmelser, afhængigt af individet og sværhedsgraden af tilstanden. Smerterne kommer ofte pludseligt efter en simpel bevægelse eller i en bøjet stilling. Oftest føles facetledssyndrom som en lokal, skarp og stikkende smerte svarende til det berørte led. Facetledssyndrom kan forårsage udstråling til arme eller ben, hvis det berørte led er placeret i hhv. nakken eller lænden. I nakken kan facetledssyndrom udstråle smerter til hovedet eller armen. I lænden kan den udstrålende fornemmelse sidde i hoften/ballen og evt. i benet t.o.m. knæet. Smerterne forværres ofte i forbindelse med visse bevægelser af rygsøjlen, oftest ved bagoverbøjning og/eller rotationer af overkroppen, eller ved stående stilling i længere perioder. Nogle mennesker med facetledssyndrom kan også opleve stivhed, besvær med at bevæge det berørte led eller muskelspasmer.

  Kilde: Curtis L, Shah N, Padalia D. Facet Joint Disease.

  Ivar Dagsson
  Ivar Dagsson

  Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

  Facetledssyndrom i nakken

  Det estimeres, at facetleddet er en medvirkende årsag til smerter hos 36%-67% af personer med nakkesmerter, der har været i længere tid end 3 måneder.

  Facetledssyndrom i nakken kan være forårsaget af irritation eller betændelse i eller omkring facetleddene i nakken. Når disse led bliver beskadiget eller betændt, kan det give hold i nakken, nakkesmerter (med eller uden udstråling til skulderen eller øret), stivhed i nakken, besvær med at bevæge nakken og hovedpine. Smerten kan være værre ved visse bevægelser, eller når nakken er i bestemte stillinger.

  Facetledssyndrom behandles normalt med en kombination af aflastning, osteopati og fysioterapi. Det er en god idé at tale med en osteopat eller fysioterapeut, hvis du oplever nakkesmerter for at finde årsagen og modtage korrekt behandling.

  Kilde: Curtis L, Shah N, Padalia D. Facet Joint Disease og Schneider GM, Jull G, Thomas K, Smith A, Emery C, Faris P, et al. Derivation of a clinical decision guide in the diagnosis of cervical facet joint pain.

  Facetledssyndrom

  Kan facetledssyndrom gå over af sig selv?

  Hvis årsagen til symptomer fra facetledssyndrom er afklemning af synovialfolden, kan symptomerne til tider gå over af sig selv med f.eks. aflastning og øvelser. Fordelen ved at booke en konsultation hos en osteopati eller en osteopatstuderende er, at vedkommende kan hjælpe med at finde årsagen til hvorfor problemet opstod og minimere risikoen for tilbagefald. Desuden vil din behandler kunne instruere dig i relevante øvelser og lave ledmobilisering, som hjælper for langt de fleste med lændesmerter.

  Hvis årsagen til symptomer fra facetledssyndrom er osteoartrose, altså den degenerative tilstand, der resulterer i nedbrydning af brusken i et led, kan symptomerne håndteres med behandling. Bruskskaden vil være permanent, men med korrekt behandling kan symptomernes udvikling bremses og funktionsniveauet i ryggen eller nakken forbedres sammen med livskvaliteten.

  Kilde: Paige NM, Miake-Lye IM, Booth MS, Beroes JM, Mardian AS, Dougherty P, et al. Association of Spinal Manipulative Therapy With Clinical Benefit and Harm for Acute Low Back Pain: Systematic Review and Meta-analysis, Rubinstein SM, de Zoete A, van Middelkoop M, Assendelft WJJ, de Boer MR, van Tulder MW. Benefits and harms of spinal manipulative therapy for the treatment of chronic low back pain: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials og George SZ, Fritz JM, Silfies SP, Schneider MJ, Beneciuk JM, Lentz TA, et al. Interventions for the Management of Acute and Chronic Low Back Pain. 

  Facetledssyndrom ribben

  Facetleddene i den øvre del af ryggen, såsom de cervikale (nakken) og thorax (øvre ryg) regioner, er placeret nær ribbenene. Som følge heraf kan smerter og hold i ryggen fra facetledssyndrom i disse områder mærkes i ribbenene eller skulderbladene. Det er dog vigtigt at bemærke, at der er mange andre potentielle årsager til smerter i ribbenene eller skulderbladene, så det er en god idé at lade en osteopat eller fysioterapeut for at finde frem til årsagen til dine symptomer.

  Facetledssyndrom

  Facetledssyndrom og nerve i klemme i ryggen?

  Mange mennesker med facetledssyndrom kan også opleve symptomer, der ligner nerveafklemning. Disse symptomer kan være følelsesløshed, snurren og svaghed i arme eller ben. Dette kan gøre det vanskeligt at skelne mellem facetledssyndrom og en nerveproblematik.

  For at vide, om du lider af facetledssyndrom, er en grundig undersøgelse af en osteopat eller osteopatstuderende nødvendig. En osteopat vil bl.a. lave en neurologisk undersøgelse for at finde ud af, om symptomerne stammer fra nerveafklemning eller ej, og om det virker mere eller mindre sandsynligt, at problematikken stammer fra facetledssyndrom.

  Hvis diagnosen peger i retning af facetledssyndrom, vil en osteopat bruge en række behandlingsteknikker til at hjælpe med at håndtere smerte og betændelse. Disse kan omfatte manuel terapi, såsom ledmobilisering, øvelser for at forbedre styrke og fleksibilitet og råd om livsstil og ergonomi.

  I tilfælde, hvor der er mistanke om nerveskade, vil osteopatisk behandling til tider være det rigtige for dig, og i andre tilfælde vil henvisning til anden behandling være relevant. En osteopat kan hjælpe med at finde det rigtige forløb til dig.

  Effektive øvelser mod facetledssyndrom

  I nedenstående video kan du se effektive øvelser mod gener fra facetledssyndrom.

  Facetledssyndrom og mavesmerter

  Mavesmerter er relateret til facetledssyndrom er sjældent, men forekomme. Det er dog vigtigt at bemærke, at der kan være mange andre årsager til mavesmerter, og det er altid bedst at rådføre sig med en sundhedsprofessionel for at få en korrekt diagnose og relevant behandling.

  Kilde: Perolat R, Kastler A, Nicot B, Pellat JM, Tahon F, Attye A, et al. Facet joint syndrome: from diagnosis to interventional management.

  Facetledssyndrom

  Behandling af facetledssyndrom – traditionel behandling

  Facetledssyndrom kan have stor indflydelse dagligdagen. Som osteopater kan vi hjælpe med at håndtere dine symptomer og forbedre din livskvalitet, hvis du døjer med facetledssyndrom.

  Osteopati er en holistisk tilgang til behandling, der fokuserer på kroppens indbyrdes forbundne strukturer og funktion. Vores osteopater og osteopatstuderende kan udvikle en skræddersyet behandlingsplan, der adresserer årsagen til dine smerter i stedet for blot at behandle symptomerne.

  En af de vigtigste behandlingsteknikker, som vores osteopater bruger, er ledmobilisering. Denne teknik involverer udspænding af facetleddene. Dette kan reducere smerter relateret til facetledssyndrom og forbedre bevægelighed.

  Udover ledmobilisering kan vores osteopater også bruge andre manuelle teknikker såsom bløddelsbehandling og udstrækning. Disse teknikker bruges til at sænke spændingen i muskler og sener omkring de berørte led, hvilket kan hjælpe med at reducere smerte og forbedre mobiliteten.

  Træning er også en vigtig del af vores behandlingstilgang. Vores osteopater kan sammen med dig udvikle et individuelt træningsprogram, der kan hjælpe med at forbedre styrke og smidighed i det berørte område.

  Hvis du oplever smerter eller stivhed i nakken eller ryggen og tror, at du lider af facetledssyndrom, så kontakt os i Aarhus Osteopati for at aftale en tid og start vejen til bedre livskvalitet.

  Kilde: Paige NM, Miake-Lye IM, Booth MS, Beroes JM, Mardian AS, Dougherty P, et al. Association of Spinal Manipulative Therapy With Clinical Benefit and Harm for Acute Low Back Pain: Systematic Review and Meta-analysis og Rubinstein SM, de Zoete A, van Middelkoop M, Assendelft WJJ, de Boer MR, van Tulder MW. Benefits and harms of spinal manipulative therapy for the treatment of chronic low back pain: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.

  Osteopati og facetledssyndrom

  Osteopati kan behandle facetledssyndrom ved at identificere og behandle de underliggende årsager til smerten. Osteopater bruger en kombination af manuelle teknikker, såsom manipulation (den hurtige udspænding af et led, f.eks. lænden, der til tider kan give knæklyd) og mobilisering (udspænding af leddene), for at genoprette bevægelse og reducere smerter.

  En osteopat vil starte med at undersøge, om der er indikationer på, at dine smerter skyldes facetledssyndrom. Hvis det er tilfældet, vil behandleren undersøge kroppen for at finde eventuelle bevægelsesproblemer i rygsøjlen, samt forhold i de omkringliggende muskler, sener, nerver, blodkar og organer, som kan have indflydelse på problemet. Derefter vil behandleren bruge manuelle teknikker til at øge bevægelsen i de berørte led, samt at reducere spændinger i omkringliggende muskler og væv.

  Osteopater kan også anbefale øvelser til at øge styrken og fleksibiliteten i det berørte område, og også give råd om livsstil og ergonomi til at forebygge hold i lænden og lændesmerter så godt som muligt.

  Osteopatisk behandling kan være effektivt til at reducere smerte og forbedre bevægelse i lænd, ryg og nakke ved facetledssyndrom, men det anbefales at konsultere en professionel osteopat, eller osteopatstuderende, for at få den rigtige diagnose og behandling. Det er ligeledes vigtigt at bemærke, at osteopatisk behandling kombineres med en sund livsstil og regelmæssig motion for at få det bedste resultat.

  Facetledssyndrom

  Facetledssyndrom og svimmelhed

  Selvom de primære symptomer på facetledssyndrom er smerter og stivhed i nakken, ryggen eller lænden, er det muligt, at tilstanden også kan give svimmelhed. Svimmelhed er et almindeligt symptom ved nakkesmerter. Årsagen til dette kan være flere. Én mulighed er, at beskadigede eller påvirkede receptorer i muskler eller ledbånd i den øvre del af nakken kan medføre forandrede signaler herfra om nakkens og hovedets stilling til de vestibulære kerner (en samling nerver i hjernestammen, der styrer balancen). Disse forandrede signaler kan resultere i svimmelhed. Dette fænomen kan dog også være omvendt; at svimmelhed giver nakkesmerter eller -spændinger. En anden teori og mulighed er, at hold i nakken, som ofte følger med facetledssyndrom, bl.a. medfører spændte muskler, som i et eller andet omfang komprimerer blodkar i nakken og halsen, der leverer blod og ilt til hjernen.

  Kilde: Sung YH. Upper cervical spine dysfunction and dizziness og Nguyen K. What Causes Neck Pain and Dizziness. 

  Gode råd til facetledssyndrom

  Først og fremmest: Da der kan være en vis usikkerhed vedr. diagnosticering af facetledssyndrom (2), er det først og fremmest en god idé at konsultere en osteopat eller fysioterapeut for at udelukke andre diagnoser, som f.eks. nerveafklemning, få et bud på årsagen og for at få en individuelt tilpasset behandlingsplan.

  Hvis du døjer med facetledssyndrom, kan mobiliserende øvelser hjælpe på smerter og bevægelighed (17). Derudover hjælper det for de fleste at opretholde sin vanlige fynske aktivitet det omfang, man kan, uden at forværre sine smerter (18). Yderligere, så gavner det at leve en sund livsstil med tilstrækkelig søvn, sund og varieret kost og skære ned for rygning, alkohol og mentalt stress (19). Is eller varme (alt hhv. under eller over kropstemperatur – fx en pose frosne grøntsager eller en varmepude) på det smertefulde område – kan hjælpe med at lindre smerter.

  I modsætning til, hvad de fleste tror, så viser det sig i de fleste tilfælde at gøre mere skade end gavn, at få skannet sin lænd, ryg eller nakke, målt på smerter (18) – kontakt i stedet en osteopat eller osteopatstuderende for at få afklaring og korrekt behandling.

  Kilde: Hayden JA, Ellis J, Ogilvie R, Stewart SA, Bagg MK, Stanojevic S, et al. Some types of exercise are more effective than others in people with chronic low back pain: a network meta-analysis, sundhedsstyrelsen. Behandling af nyopståede lænderygsmerter 2019 og Kirsch Micheletti J, Bláfoss R, Sundstrup E, Bay H, Pastre CM, Andersen LL. Association between lifestyle and musculoskeletal pain: cross-sectional study among 10,000 adults from the general working population.

  Facetledssyndrom

  Øvelser for facetledssyndrom

  Øvelser mod facetledssyndrom vil være mest effektive, hvis de er baseret på en undersøgelse hos en osteopat eller fysioterapeut, der vil kunne skræddersy øvelserne til den intensitet, som dine smerter og dit funktionsniveau tillader, samt hvilken retning, du eventuelt har nedsat bevægelighed. Generelle øvelser, der kan være værd at afprøve for de fleste med facetledssyndrom.

  Øvelse 1, 5, 6, 7 og 8 udføres til at begynde med i form af 10 gentagelser, 1-2 gange dagligt, med en, eventuelt, acceptabel smerte, uden det gør “nas” eller bliver værre”. Der må gerne laves flere gentagelser, hvis det ikke forværrer smerterne, men forsøg gerne først at få mere bevægeudslag i øvelsen, hvis smerterne tillader det. De resterende øvelser udføres 1-2 gange dagligt indtil udmattelse, eller indtil man ikke kan lave flere gentagelser med flot udførsel, med en så tung belastning som muligt, uden det gør “nas” eller bliver værre. Det er ok at “smage” en smerte.

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening
  Facetledssyndrom

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)