Vi behandler

Diskusprolaps i nakken

Lær mere om diskusprolaps i nakken

Diskusprolaps i nakken

Diskusprolaps er desværre en hyppig lidelse i Danmark. Der anses at være omkring 20% af alle danskere hvor det kan påvises diskusprolaps i nakken. Dog er der mange flere der har udviklet en diskusprolaps, udposning af diskus (protrusion) eller slid af disken, men uden symptomer.

Diskus i nakken? Bestil tid i dag

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Spring til afsnit [Vis]

  Hvad er en diskusprolaps i nakken?

  Udposning eller prolaps af diskus i nakken (diskusprolaps i nakken) resulterer ofte i afklemning af spinalnerver fra nakken. Oftest opstår disse problemer mellem den fjerde og den syvende nakkehvirvel. Dette er fordi disse hvirvler er udsat for øget mekanisk træk fra bindevæv og ledbånd. Dårlig holdning og ensidigt sidestillende arbejde er ofte en udløsende faktor. Ofte opstår der også inflammation i området, hvilket ligeledes øger symptombilledet.

  Lær mere om diskusprolaps generelt
  Diskusprolaps i nakken

  Symptomer på diskusprolaps i nakken

  Symptomer på afklemning af nerver i nakken (smerter ved diskusprolaps) er udstrålende smerter til skulder, den ene arm og/eller hånd. Smerter, følelsesløshed og svaghed af muskler kan forekomme.

  • 99 % tilfælde har smerter ud i armen
  • 95 % tilfælde har føleforstyrrelser
  • 79 % tilfælde har smerter i nakken
  • 71 % tilfælde har nedsat reflekser
  • 68 % tilfælde har motoriske muskelproblemer
  • 52 % tilfælde har smerter i skulderbladet
  • *Dog er der tilfælde hvor udposning af diskus eller diskusprolaps ingen symptomer giver

  Kenneth fortæller lidt mere diskusprolaps i nakken

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening
  Diskusprolaps i nakken

  Årsager til diskusprolaps i nakken

  Der er mange forskellige faktorer der har betydning for udvikling af en diskusprolaps i nakken.

  Rent fysiologisk skal der nogle bestemte tilstande til før disken degenererer; dårlig cirkulation i området både arterielt og venøst, surhedsgraden af blodet i området er for sur, de mekaniske kræfter på disken er for store samt at andre områder i kroppen der mekanisk har den samme funktion som nakken ikke bidrager til bevægelighed (hvilket medfører at der kommer en større belastning på nakken).

  Hvorfor diskusprolaps i nakken?

  Diskusprolaps opstår aldrig uden en grund.

  Dårlige løft, forkert stilling af eller for stor belastning på nakken er oftest blot den udløsende faktor til diskusprolaps i nakken. I de fleste tilfælde opstår diskusprolaps i nakken mellem C5 (den femte nakkehvirvel) og C6 (den sjette nakkehvirvel). Årsagen til det er at den femte nakkehvirvel er en “flydende” nakkehvirvel forstået på den måde at der er ingen ledbånd eller andre strukturer der holder hvirvlen fast. Den sjette og den syvende nakkehvirvler sammen med det øverste ribben er et ophæng for en kæde der består af lungerne, åndedrætsmusklen (mellemgulvet) samt alt det der hænger fast på diaphragma nemlig de abdominale organer.

  Derfor vil arvæv i abdomen, eller andre spændinger der trækker nedefra altid have mekanisk påvirkning af ovenstående nakkehvirvler.

  Hvornår skal du søge en læge?

  ​Der er nogle symptomer der godt kan tyde på patologi eller nogle alvorlige problematikker. Symptomer som følelsesløshed i begge arme, motoriske forstyrrelse af armene, hukommelsesproblemer, bevidstløshed, åndedrætsproblemer, problemer med benene. Ovennævnte symptomer bør altid henvendes til egen læge.

  ​Behandling af diskusprolaps i nakken

  Osteopatisk måde at håndtere diskus problemer og diskusprolaps i nakken:

  • ​Rette fejlstillinger af nakkehvirvler (hvirvler der er glidet fremad, tiltet, roteret eller skubbet til side) og derved øge pladsen for nerverne.
  • Arbejde med blodforsyning i og omkring området.
  • Fjerne træk fra bindevæv og ledbånd der har tilhæftning på hvirvlen (her skal der arbejdes med kæder der strækker sig fra nakken, igennem brystkassen ned til abdomen).
  • Rette på holdning (fremtrukket hoved og skuldre, stort nakke svaj og generelt foroverbøjet holdning)
  • Hjælpe kroppen med at bekæmpe inflammation (behandling af autonomisk nervesystem, hjerte, lunger, blodsystem, lever, nyrer og fordøjelsessystem).
  • Hvile og stresshåndtering
  Diskusprolaps i nakken

  Osteopatisk tilgang til diskusprolaps i nakken

  Langevin, P. og hans team viste igennem deres studie påviste, at igennem manuel behandling og genoptræning kan effektive resultater opnås mod symptomer fra diskusprolaps eller udposning på disken i forhold til at nedsætte smerte og funktionelle problemstillinger i nakken.

  Fået en diskus i nakken? Bestil tid i dag

  Ekspert indenfor diagnosticering diskusprolaps​

  I nedenstående video vil du blive klogere på de vigtigste parametre der har betydning af udvikling og behandling af diskusprolaps i nakken.

  Gode øvelser mod diskusprolaps i nakken​

  I videoen nedenstående vil du lære en god øvelse med henblik på at du selv kan behandle og fjerne din egen diskusprolaps. Øvelserne skal anvendes 3-4 gange daglig i en uge. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt til at reducere symptomerne fra diskusprolapsen vil det være optimalt at søge råd fra en specialist.​​

  Diskusprolaps i nakken

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)