Vi behandler

Brændende mund syndrom (BMS)

Lær mere om brændende mund syndrom (BMS) på denne underside

​Hvad er Brændende Mund Syndrom (BMS)?

Brændende mund syndrom er en vedvarende eller tilbagevendende tilstand med smerter fra munden, primært beskrevet som ”brændende mund”.

Oftest er det midaldrende kvinder, der rammes af BMS, uden kendt årsag. For nogle er symptomerne sporadiske, og kan komme og gå i løbet af dagen. For andre kan symptomerne være lette om morgenen og forværres hen over dagen, eller være til stede dagen lang. Tilstanden er for de fleste vedvarende fra symptomdebut, mens det i sjældne tilfælde kan gå væk af sig selv.

BMS problemer? Bestil tid i dag

Mette Nordly
Mette Nordly

Master of Science i Osteopati, Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Symptomer på mundbrand og brændende tunge?

  Oftest præsenteres BMS som en ”symptom-triade” med; kronisk utrættelig smerte, ændret smagssans/smagsforstyrrelse (dysgeusia) og mundtørhed (xerostomia).

  ​Brændende mund syndrom kan give forskellige symptomer. Oftest vil man opleve symptomer fra munden, der kan være brændende eller stikkende. Herudover vil nogle opleve, at tungen er involveret, samtidig med at både tandkød, gane og læber også kan være smertefulde.

  ​Det er almindeligt at opleve mundtørhed, hvilket ligeledes kan påvirke ens smag i retning af en bitter eller metallisk smag i munden. Det er ikke ualmindeligt, at det for nogle personer med BMS føles som om, at de har skoldet munden.

  Brændende mund syndrom (BMS)

  Diagnosticering af brændende mund syndrom

  BMS diagnosticeres, som en udelukkelsesdiagnose, når ingen test eller andre sygdomme/tilstande kan forklare symptomerne. I og med at BMS er en udelukkelsesdiagnose, er et diagnostisk kriterie at der ikke kan findes nogen dental (tandmæssig) eller medicinsk årsag til symptomerne i mundens slimhinde.

  Brug for hjælp til diagnosticering? Bestil tid i dag

  ​Årsager til brændende mund syndrom


  Man henviser til primær BMS når man ikke kan konstatere andre årsager til ”brændende mund”, og alle tests/undersøgelser er normale. I nogle tilfælde konstaterer man sekundær BMS, når der er en underliggende årsag til brændende mund symptomer.​

  Kilde: Sundhed.dk

  Differentialdiagnoser til brændende mund syndrom eller mundbrand

  ​I processen med at diagnosticere brændende mund syndrom, vil man udelukke andre diagnoser som kan være årsag til brændende mund syndrom. De mest almindelige differentialdiagnoser er:

  • Tør mund (xerostomia)
  • Reflux af mavesyre til munden (GERD – Gastroesophageal reflux disease)
  • Visse typer af medicin
  • Mangel på næringsstoffer (vitaminer/mineraler)
  • Psykologiske faktorer, angst
  • Mundhygiejne; svamp i munden (candidiasis) eller infektion i tænder/gummer, mundbetændelse
   Sjøgrens syndrom
  • Diabetes (sukkersyge)

  Herunder andre kendte sygdomme/tilstande, som kan aflede mundbrand: Herpes simplex virus, multipel sklerose, fibromyalgi, blodmangel, kronisk brug af tobak, neuropati.

   

  Genkender du disse symptomer? Bestil tid i dag

  Mette fortæller lidt mere om brændende mund syndrom

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en uforpligtende samtale

  Book gratis screening
  Brændende mund syndrom (BMS)

  Stress, angst og brændende mund syndrom

  Dele af menneskers nervesystem er somatisk (viljestyrede) mens andre er autonome (automatiske, ikke-viljestyrede). Det autonome, ikke-viljestyrede nervesystem inddeles i to, en sympatisk del og en parasympatisk del.

  ​Med udgangspunkt i at BMS-patienter oplever xerostomia (mundtørhed), tyder det på at der en forskydning i balancen (homeostase) i det autonome nervesystem.

  Stress vil øge aktiviteten i den sympatiske del af det autonome nervesystem, og derved indirekte mindske funktionen af det parasympatiske nervesystem. Det sympatiske (kamp/flugt, stress) vil prioriteres højest af kroppen.

  Osteopatisk behandling og tankegang har til formål at balancere det autonome nervesystem, og kan ved hjælp af teknikker omkring kraniet stimulere funktionen af det parasympatiske nervesystem (Shannon M. Campbell, Richard R. Winkelmann, Stevan Walkowski, 2012).

  ​Således er der neurologisk sammenhæng fra strukturer i kraniet til den parasympatiske funktion af 7. kranienerve (n. fascialis) + 9. kranienerve (n. glossophrayngeus), der er afgørende for produktionen af spyt. Omvendt er den øvre del af brystryggen + nakken relevante for den sympatiske indflydelse på samme område.

   

  Find balancen i dag

  ​Brændende mund syndrom og kæbesmerter

  Patienter med brændende mund syndrom har ofte smerter fra kæbeled og den omkringliggende muskulatur ved kæbe, nakke, forreste/øverste del af halsen og skuldre. Sammenhængen mellem dette og BMS beror på hypoteser.

  Dog, er osteopati effektiv til at lindre og afhjælpe kæbesmerter og problematikker.

  Dette foregår både ved at se på hvilke strukturer der influerer kæbeleddet mekanisk, neurologisk og vaskulært.

  Alternativ behandling af brændende mund syndrom

  ​Andre former for behandling af BMS inkluderer akupunktur og kognitiv adfærdsterapi. I nogle lande har man ligeledes forsøgt sig med infrarød irratiation af ansamlinger af nervecellelegemer (ganglion).

  Brændende mund syndrom (BMS)

  ​Behandling af brændende mund syndrom

  Behandling af brændende mund syndrom

  Med udgangspunkt i at BMS er uden kendt årsag, kan man som patient ofte opleve at man henvises til forskellige specialister, og på trods ikke opnår en effektiv behandling.

  Den medicinske behandling fokuserer på underliggende eller associerede tilstande samt symptomlindring (Gregory P. Bookout., Megan Ladd, Radleh E. Short, 2021). Ofte benyttes medicinske præparater i kategorien antidepressiv, antipsykotisk, antiepileptika og analgetika (smertestillende medicin).

   

  Få behandling hos os

  Osteopatisk behandling af brændende mund syndrom

  Osteopati er en manuel tilgang til kroppen uden brug af kirurgi og medicin, og vil kunne bruges i behandlingen af symptomer på BMS.

  Osteopati kan tjene som et alternativ, eller supplement hvis man enten har utilstrækkelig effekt eller bivirkninger af medicinsk behandling.

  Som udgangspunkt er BMS en benign (godartet) tilstand, men den forringer livskvaliteten hos den enkelte.

  ​Kranial Osteopati og BMS

  ​Forskning tyder på, at der er en underliggende dysfunktion af det autonome (automatiserede, ikke-viljestyrede) nervesystem i mundhulen, med udgangspunkt i en sensorisk dysfunktion af den 5. kranienerve (n. trigeminus) (Scala A, Checchi L, Montevecchi M, et al., 2003).

  ​Dette underbygges af neuropatiske symptomer som smerte, ændret smagssans og mundtørhed. Ligeledes er der forskning, der antyder at en reduktion i produktionen af spyt fra spytkirtlerne (kranienerve 7, n. fascialis (VII) + kranienerve 9, n. glossopharyngeus (IX)).

  ​Kranial osteopati kan bidrage til at normalisere den neurale funktion, og kan ved hjælp af manuelle teknikker omkring kraniet arbejde med strukturer, der kan influere funktionen af kranienerver.

  Kranial Osteopati og BMS? Bestil tid

  Brændende mund syndrom (BMS)

  Jeg oplever mundbrand, hvad kan jeg selv gøre?

  • ​Drink rigeligt med væske, for at lindre din mundbrand, eventuelt kan du suge på isterning.
  • Undgå eller minimer syrlige/dure drikke, såsom kulsyreholdige drikke, kaffe og appelsinjuice.
  • Undgå alkohol da det kan irritere slimhinder i mund og tunge.
  • Undgå stærk, krydret mad. Herunder også mint og kanel.
  • Undgå brug af tobak.
  • Reducer eventuel stress – dyrk ”afslappende” motion, eventuelt yoga, mindfullness etc.
  • Afprøv mild tandpasta.
  • Brug af pastiller, tyggegummi eller lignende kan lindre for nogle, da munden fugtes ved brug.​

   

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Oplever du mundbrand? Hvad kan vi gøre?

  Book gratis screening

  Brændende mund syndrom (BMS)

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)