Hvad er angst?
Angst er først og fremmest en følelse, som er til for at beskytte os når der er fare på færde og den sørger for at vi reagerer hurtigt. Følelsen i sig selv er ufarlig og naturlig.
Men hvis man oplever angst uden reel fare, udvikler det sig til en sygdom og det kan blive langvarig.
Der er flere forskellige typer af denne angst heriblandt generaliseret angst, panikangst, OCD, PTSD og fobier.
Hvad indebærer de forskellige typer af angst?
- Generaliseret angst er en konstant bekymringstilstand om alt fra store og mindre emner.
- Panikangst er angst forekommende i anfald, de går over igen, men er meget ubehagelige, og mange ender med at udvikle angst for nye anfald og det kan ende ud i undgåelsesadfærd.
- OCD består af ufrivillige tvangstanker og -handlinger, ofte i specifikke mønstre. Hvis ikke tvangshandlingerne udføres opleves stort ubehag og tanker om at det vil føre til en katastrofe hos personen.
- PTSD er en belastningsreaktion af traumatiske oplevelser. Personen oplever flashbacks og mareridt om oplevelsen. Dette fører til emotionel distancering og øget alarmberedskab. Fobier er angst for en eller flere specifikke ting eller situationer. Det medfører undgåelsesadfærd af den eller de specifikke objekter.
Hvad er symptomerne på angst?
Ved angst oplever man både fysiske og psykiske symptomer og påvirker også tanker og adfærd. De fire aspekter påvirker hinanden og kan vedligeholde hinanden og angst, derfor kaldes den angstens onde cirkel. De fysiske symptomer er for eksempel hjertebanken, åndenød, sveden, varme- og kuldeforstyrrelser, kvalme, rysten, mundtørhed, prikken og snurren i fingrene.
De psykiske symptomer varierer og kan være let ængstelse, anspændthed og uvirkelighedsfølelse til dødsangst og frygt for at miste forstanden.
Man kan opleve at have konstante symptomer og/eller anfaldsvise symptomer. De kan knyttes til bestemte situationer eller komme ud af det blå. Det er almindeligt, at forskellige former for angst forekommer samtidig. Det er forskelligt fra person til person hvilke symptomer man oplever også efter hvilken angstlidelse man har.
Hvem får angst og hvorfor?
Angst er meget udbredt i den vestlige del af verden.
I Danmark ansloges der i 2022 at være omkring 350.000-400.000 voksne personer med en angstlidelse og der er cirka dobbelt så mange kvinder i forhold til mænd der får angst.
Angst debuterer ofte i barndom, ungdom eller tidlig voksenalder men kan også forekomme senere i livet. Der er ikke én specifik årsag til at man får angst, årsagen er multifaktuel. Det kan være arv, medfødt sårbarhed, specifikke hændelser, familiær disposition, pres, stress og misbrug.
Hvad kan jeg selv gøre?
Det er godt at være åben overfor at opsøge viden og hjælp og husk på at angst kan behandles og det er ikke livsfarligt.
Psykiatrifonden giver disse 5 gode råd til dig med angst.
- Lær din angst at kende og tag kontrol over den.
- Find ud af hvad der belaster dig og få hjælp til at takle det.
- Brug afslapningsøvelser og vejrtrækningsteknikker til at berolige dig selv og øv dig i at bryde tunge tanker, når de kører i ring.
- Pas på dig selv. Spis sundt, dyrk motion og få rigelig med søvn.
- Vær åben om hvordan du har det.
Hvordan behandles angst?
Sygdomsforløbet er meget forskelligt fra person til person og efter hvilken type angst man har. Nogle kommer helt af med deres angst og andre lever med den og lærer at håndtere den så man kan opnå kontrol af eget liv.
Man skal opsøge hjælp og behandling for at undgå at angsten kommer til at være altoverskyggende og overtage livet og nedsætte livsglæden.
Osteopati og angst?
Som nævnt ovenover kan afspænding i form af bevægelses- og vejrtrækningsøvelser have en positiv effekt. Vi er eksperter i bevægelse og fysisk aktivitet, så vi kan hjælpe dig med at finde den form der virker bedst for dig og giver dig glæde og ro. Derudover beskefter vi os med manuel behandling og patientvejledning af det autonome nervesystem, det system som er grundlaget til, at angst kan maniferstere sig i hjernen og derefter i kroppen. Vores patientundervisning giver forståelse af nervesystemet og kroppen som vi oplever giver en følelse af ro i sindet. Noget vi næsten altid underviser vores patienter i.
Jens fortæller om åndedrættet
Åndedrætsøvelser og vejrtrækningsøvelser kan have en positiv effekt på angsten.