Vælg din foretrukne by og book tid hos behandleren.
Vi rådgiver og kan afhjælpe gener fra
Overgangsalderen
Lær mere om overgangsalder og behandling heraf
Hvad er overgangsalder?
Overgangsalderen er en periode i en kvindes liv, der kan vare alt fra ganske få måneder uden nævneværdige symptomer og op til 1-2 år med væsentlige symptomer, der indskrænker livskvaliteten.
Som ordet ”overgang” antyder, skal denne periode betragtes som et kontinuum hvor kvinden går fra et stadie hvor hun er frugtbar, til ophør af cyklus og dermed ophør af frugtbarhed. Dette er en normal fysiologisk proces, men som kan give varierende symptomer både psykisk og fysisk. Hos kvinder i den befrugtningsdygtige alder, vil der ved en normal cyklus modnes et givent antal æg, hvoraf der frigives et æg fra den ene af de to æggestokke ved ægløsning. Når en kvinde derimod går i overgangsalderen, stopper modningen og hermed frigivelsen af æg til æggelederen, hvilket ligeledes indebærer en ændring i de kvindelige kønshormoner; østrogen og progesteron.
Spring til afsnit [Vis]
Perioder i overgangsalderen
Betegnelsen overgangsalder dækker bredt over perioden hvor kvindens cyklus forandres frem mod sidste menstruation og til perioden, der efterfølger (1-3). Overgangsalderen kan inddeles i 3 perioder: perimenopause, menopause, postmenopause.
Perimenopause: Perioden frem mod menopause kaldes perimenopause og kan vare i flere år, før menopausen indtræder. Det typiske kendetegn er uregelmæssighed i menstruationscyklussen, som kan ledsages af symptomer/ændringer eller ubehag følelsesmæssigt, fysisk, psykisk/mentalt og socialt (4). Nogle kvinder kan være meget påvirket i forskellig grad i perimenopausen og kan have gavn af både hormonelle og ikke-hormonelle behandlingstiltag i perioden for at lindre symptomerne.
Menopause: Menopause refererer til, at kvinden ikke har haft menstruation i 12 måneder. Kvinder går typisk i menopause, når de er mellem 45-55 år, med en gennemsnitlig alder på 52 år ved menopause (1,4).
Postmenopause: Postmenopausen afløser menopausen; det vil sige, at kvinden nu ikke har haft menstruation i mere end 12 på hinanden følgende måneder. Postmenopausen markerer, at kvinden ikke længere er frugtbar, dvs. at der ikke modnes og frigives æg fra æggestokkene, samtidig med at æggestokkene ikke længere producerer østrogen og progesteron.
Symptomer/gener på overgangsalder
Symptomerne på overgangsalderen kan variere både ift. om man rammes psykisk eller i højere grad fysisk, hvorfor behandlingstiltag skal tilpasses den enkelte kvinde. Nogle kvinder oplever invaliderende symptomer over en årrække, mens andre blot har kortvarige, forbipasserende gener. Nogle af de hyppigst forekommende symptomer/gener på overgangsalderen er listet nedenfor (1). Symptomerne er resultatet af ændringer i det hormonelle system hos kvinden ved overgangsalderen:
- Blødningsforstyrrelser – uregelmæssig cyklus
- Hedeture og svedtendens grundet ændringer i hormoner
- Søvnproblemer – både at falde i søvn og hyppige opvågninger
- Psykisk påvirkning – fx nedsat humør eller depression
- Tørre/tynde slimhinder – fx hyppig blærebetændelse eller vaginal tørhed
- Knogleskørhed/osteoporose. Østrogen stimulerer dannelsen af nyt knoglevæv, og i overgangsalderen, hvor østrogen falder, vil dannelsen af nyt knoglevæv dermed også falde, og der ses et øget knogletab (5).
- Fysisk påvirkning – led og muskler kan være ømme og føles stive (6).
- Nedsat sexlyst/libido (7).
- Tør hud og hårtab (7).
- Hjertebanken (3).
Medicinske muligheder for behandling af overgangsalder
Da overgangsalderen og dens symptomer skyldes ændringer i de kvindelige kønshormoner østrogen og progesteron, kan nogle kvinder i en periode have lindring af symptomer ved hormonbehandling. Eventuel hormonbehandling tilrettelægges altid i samarbejde med egen læge eller gynækolog under hensyntagen til den enkelte kvindes symptomer og sundhed. Har man kun lokale symptomer fra f.eks. skede eller blære, vil lokalbehandling overvejes, mens man ved søvnforstyrrelser, svedeture etc. vil overveje systemisk behandling, der påvirker hele kroppen (6).
Der findes forskellige medicinske behandlingsformer, man kan drøfte i samarbejde med sin læge/gynækolog. Herunder kan bl.a. nævnes (3):
Østrogen:
-
- Lokalbehandling med østrogen: stikpiller vaginalt, vaginalindlæg.
- Påvirkning af hele kroppen med østrogen: tabletter, injektion, depotplaster eller gel.
- Progesteron:
- Tabletter
- Gestagen:
- Spiral i livmoderen
- Kombinationspræparater i tabletter.
OBS! Hormonbehandling kan have negative bivirkninger, bl.a. i form af øget risiko for bestemte typer cancer, hvorfor det altid skal ske i samråd med læge/gynækolog.
Lindring af symptomer/gener i overgangsalderen
Udover medicinsk behandling er der forskellige ting, man kan overveje/opsøge for at lindre nogle af de symptomer, der kan opstå i forbindelse med overgangsalderen. Årsagen til symptomerne på overgangsalderen er som beskrevet en fysiologisk proces, hvor produktionen af de kvindelige kønshormoner mindskes/ophører. For de med invaliderende symptomer vil medicinsk behandling med de specifikke hormoner, der skaber symptomerne, være det mest effektive. Dog kan man, uanset om man modtager medicinsk behandling eller ej, forsøge med forskellige tiltag som beskrevet nedenfor.
Rådgivning
Rygning: kan have effekt på bl.a. østrogenbehandling, da rygning øger nedbrydningen af østrogen i leveren (3). Udover den generelle sundhed vil det derfor i særlig høj grad være en god idé at overveje et eventuelt rygestop i relation til overgangsalderen.
Overvægt og hedeture: Forsøg at undgå overvægt, da dette øger risikoen for hedeture (1). Hedeture kan aktiveres af forskellige ting, hvorfor man kan forsøge at undgå stærk og krydret mad, stress, kaffe og alkohol. Klæd dig gerne på i flere lag, så du nemmere kan tage noget tøj af.
Natlige svedeture: Forsøg at holde soveværelset koldt, og klæd dig evt. på lagvis, så du kan tage et lag af, hvis du får det for varmt. I samråd med egen læge kan østrogenbehandling overvejes ift. symptomer og risiko for bivirkninger.
Knogleskørhed/knogletab (osteoporose): Grundet æggestokkenes ophør af dannelsen af østrogen i overgangsalderen ses der øget knogletab, som giver øget risiko for knogleskørhed ved menopause og postmenopause. Udover at der er forskellige risikofaktorer, kan man selv igangsætte nogle tiltag for at sikre sig bedst muligt “knoglesundhed” (8):
- D-vitamin er vigtigt, da det hjælper til, at kroppen kan optage kalk (calcium) fra kosten i tarmen. Gode kilder til D-vitamin er bl.a. sollys og fed fisk. Særligt i vinterhalvåret er mange danskere i underskud af D-vitamin, hvorfor Fødevarestyrelsen faktisk anbefaler et dagligt tilskud af D-vitamin i vinterhalvåret. Læs mere her: https://foedevarestyrelsen.dk/kost-og-foedevarer/alt-om-mad/de-officielle-kostraad/vil-du-vide-mere/hvad-er-naeringsstoffer/d-vitamin
- Kalk (calcium) er et vigtigt mineral særligt for vores knogler og tænder, da disse hovedsageligt består af kalk. Sørg derfor for at få en kost, der indeholder calcium. Typisk findes dette i større mængder i mejeriprodukter og grove grøntsager.
- Lav vægtbærende motion/bevægelse, gerne dagligt. Gå- eller løbeture samt styrketræning er godt for knoglesundheden.
- Undgå undervægt, rygning, og et højt alkoholforbrug (>10 genstande pr. uge).
- Tørre slimhinder, vaginalt: Håndkøbsmedicin i form af stikpiller eller creme kan bruges lokalt ved tørhed. Ved sex kan glidecreme afhjælpe symptomer fra tørre slimhinder (1).
- Fysisk aktivitet: Dyrk regelmæssig fysisk aktivitet. Jf. Sundhedsstyrelsen anbefales voksne minimum 30 minutters fysisk aktivitet dagligt, hvor de bliver forpustet (9). Regelmæssig fysisk aktivitet kan hjælpe til at regulere humøret, hormoner og kropsstyrken. Ligeledes kan det have gavnlig effekt på den naturlige træthed ift. nattesøvnen, ligesom det er godt for knoglesundheden.
- Nattesøvn: Mange oplever en negativ påvirkning på deres søvn ifbm. overgangsalderen. Man kan forsøge sig med generelt god “søvn-hygiejne” (10):
-
-
- Undgå stimulanser før sengetid, både koffeinholdige produkter (fx kaffe/the).
-
-
Kosttilskud
Isoflavoner via planter: Fermenteret rødkløver og sojaprodukter indeholder isoflavoner, som menes at kunne binde sig til de receptorer i kroppen, der er involveret i østrogenmetabolisme (11). Forskningen indikerer, at isoflavoner kan have en potentiel indflydelse på symptomer relateret til overgangsalderen. Adskillige studier har undersøgt rødkløverekstrakt og dets mulige virkninger på natlige hedeture, både hvad angår frekvens og intensitet. Der er også undersøgelser, der tyder på, at isoflavoner kan have en positiv indvirkning på mineraltætheden i knoglevæv, hvilket kan være relevant for kvinder i overgangsalderen (12, 13). Det er dog vigtigt at bemærke, at enhver tilgang til symptomhåndtering bør diskuteres med en sundhedsprofessionel. Forskningen har ikke identificeret signifikante bivirkninger eller øget risiko for sygdomsudvikling relateret til isoflavoner i de kontekster, der er blevet studeret (11).
Osteopati
I og med at overgangsalderen er en normal, fysiologisk proces, som kvinder skal igennem, kan osteopati ikke fjerne de eventuelle gener, overgangsalderen måtte medføre. Osteopaten kan hjælpe med at forstå kroppen og dens sammenhænge. Gennem dialog kan osteopaten og patienten klarlægge de enkelte symptomer, der er relevante for overgangsalderen, samt råde og vejlede patienten i, hvilke tiltag de selv kan iværksætte. Nogle patienter har glæde af egenomsorg og kan ligeledes opleve en positiv forskel ved osteopatisk behandling, særligt på led- og muskelsmerter fra eksempelvis ryg og bækken (6).
Referencer:
- https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/
- https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/
- https://min.medicin.dk/sygdomme/sygdom/140
- https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/menopause
- https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/
- https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21837-postmenopause#symptoms-and-causes
- https://min.medicin.dk/sygdomme/
- https://www.sst.dk/da/Fagperson/
- https://www.sst.dk/da/Borger/
- https://ugeskriftet.dk/videnskab/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28768649/
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710141/
Hyppigt relaterede smerter
Fandt du ikke din problemstilling?
Vælg afdeling
Vælg din nærmeste afdeling herunder. Herefter kan du vælge behandlingsform & behandler.
Aalborg
Vælg næste ledige tid i Aalborg eller specific behandler i Aalborg-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Aarhus
Vælg næste ledige tid i Aarhus eller specific behandler i Aarhus-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Amager
Vælg næste ledige tid i Amager eller specific behandler i Amager-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Esbjerg
Vælg næste ledige tid i Esbjerg eller specific behandler i Esbjerg-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Frederiksberg
Vælg næste ledige tid i Frederiksberg eller specific behandler i Frederiksberg-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Haderslev
Vælg næste ledige tid i Haderslev eller specific behandler i Haderslev-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Herning
Vælg næste ledige tid i Herning eller specific behandler i Herning-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Hillerød
Vælg næste ledige tid i Hillerød eller specific behandler i Hillerød-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Hjørring
Vælg næste ledige tid i Hjørring eller specific behandler i Hjørring-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Holstebro
Vælg næste ledige tid i Holstebro eller specific behandler i Holstebro-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Horsens
Vælg næste ledige tid i Horsens eller specific behandler i Horsens-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Næstved
Vælg næste ledige tid i Næstved eller specific behandler i Næstved-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Odense
Vælg næste ledige tid i Odense eller specific behandler i Odense-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Østerbro
Vælg næste ledige tid i Østerbro eller specific behandler i Østerbro-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Randers
Vælg næste ledige tid i Randers eller specific behandler i Randers-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Roskilde
Vælg næste ledige tid i Roskilde eller specific behandler i Roskilde-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Sønderborg
Vælg næste ledige tid i Sønderborg eller specific behandler i Sønderborg-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Valby
Vælg næste ledige tid i Valby eller specific behandler i Valby-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.
Vejle
Vælg næste ledige tid i Vejle eller specific behandler i Vejle-afdelingen nedenunder. Herefter kan du vælge behandlingsform.