Vi behandler gener fra
Æggestokkirurgi
Lær mere om æggestokkirurgi (fjernede æggestokke) her
Hvad er æggestokkirurgi?
Æggestokkirurgi udføres for at diagnosticere eller behandle forskellige tilstande i æggestokkene. Dette kan være fjernelse af cyster, endometriose eller tumorer samt blokering og reparation af æggestokkene. Æggestokkirurgi kan udføres ved hjælp af forskellige metoder, herunder laparoskopi eller åben kirurgi, afhængigt af den specifikke tilstand og patientens helbredstilstand.
Inden operationen vil patienten blive nøje vurderet af lægen for at sikre, at hun er egnet til kirurgi og for at bestemme den bedste tilgang til proceduren. Kvinden vil før operation modtage information omkring proceduren og fasteregler samt information om eventuel pausering af visse typer af medicin.
Spring til afsnit [Vis]
Ovariektomi (fjernelse af æggestok) – alt du skal vide
Når man laver ovariektomi vil dette som regel foregå ved en kikkertoperation, en såkaldt laparoskoi. I visse tilfælde kan kirurgen vælge at udføre proceduren ved en åben operation, hvis der er forhold der taler for dette.
Ved kikkertoperationen indføres en kikkert gennem et lille snit ved navlen. Bughulen fyldes med luft således at lægen kan få et overblik over underlivet. I bikinilinien laves to små snit, hvor man kan indføre hjælpeinstrumenter.
Ved åben operation fjernes normalt kun det syge væv / det syge organ ved godartede lidelser. Ved ondartede svulster vil det ofte være nødvendigt at fjerne begge æggestokke, livmoder, fedtforklæde samt blindtarm på grund af risiko for spredning til disse organer. Dette aftales med lægen før operationen.
Hvis dele af eller hele den ene æggestok er blevet fjernet under operationen, påvirker det ikke ens hormonproduktion, da den anden æggestok fuldt ud kan overtage produktionen. I de tilfælde hvor begge æggestokke er blevet fjernet, er hormonbehandling nødvendig, hvis man ikke har passeret overgangsalderen.
(Kilde: Region Midtjylland)
Postoperativ pleje efter æggestokfjernelse
Efter en æggestoksfjernelse er det vigtigt at følge den anbefalede postoperative pleje for at fremme helingsprocessen og minimere risikoen for komplikationer. Nedenfor er nogle generelle retningslinjer, der hjælper med at sikre en god helingsproces:
1. Smertelindring: Medicin bliver ordineret til at lindre smerter og ubehag efter operationen. Disse medikamenter bør tages som anvist af lægen.
2. Aktivitet: Generelt anbefales det at undgå tunge løft og anstrengende aktiviteter i nogen tid efter operationen. Det er vigtigt at hvile og give kroppen tid til at komme sig. Gradvis øget aktivitet kan begynde efterhånden som lægen tillader det.
3. Sårpleje og -observation: Følg lægens instruktioner angående pleje af såret. Eventuelle bandager eller plastre bør skiftes som anvist. Hold også øje med såret for tegn på infektion, såsom rødme, hævelse eller dræning – hvis der er mistanke om en infektion, bør lægen kontaktes.
5. Følg en sund kost: En sund kost med masser af frugt, grøntsager og fuldkorn er vigtig for at fremme helingsprocessen.
6. Smerter i skuldrene: Det er almindeligt at opleve smerter i skuldrene efter æggestoksfjernelse på grund af gassen, der bruges under operationen. Det kan hjælpe at ligge ned, hvile og bruge varme eller kulde på skuldrene for at lindre smerterne.
7. Opfølgning: Følg op på aftalte tidspunkter med den behandlende læge for at sikre, at helingen skrider frem som forventet.
Normen er, at man kommer hjem fra sygehuset samme dag som man er opereret. Der aftales, om man skal komme til kontrol på sygehuset eller ringes op af en sygeplejerske. Desuden aftales hvordan man får svar på undersøgelsen af det væv der er fjernet ved operation.
Man vil sandsynligvis være mere træt end normalt i flere uger efter operationen. Man må forvente at være sygemeldt 2 uger efter operationen, og i 3 uger, hvis man har tungere arbejde.
Hormon erstatningsterapi efter æggestokkirurgi
Efter en æggestokskirurgi kan hormonsubstitutionsterapi være en mulighed for at erstatte de hormoner, som æggestokkene ikke længere producerer.
Hormonsubstitutionsterapi (HRT) indebærer indtagelse af hormoner som østrogen og progesteron for at opretholde hormonbalancen i kroppen.
HRT kan være nødvendigt, hvis en kvinde oplever symptomer på hormonmangel efter æggestokskirurgi, såsom hedeture, vaginal tørhed, søvnforstyrrelser eller humørsvingninger. Det kan også være nødvendigt at tage HRT for at opretholde generel sundhed, herunder knoglestyrke og hjertesundhed.
Det er dog vigtigt at vide, at HRT kan have bivirkninger og risici, herunder øget risiko for visse kræftformer og hjerte-kar-sygdomme. Derfor bør behandlingen omhyggeligt vejes op imod dens fordele og risici, og regelmæssige opfølgningsbesøg hos lægen er vigtige for at overvåge eventuelle ændringer i kroppen.
Hormonsubstitutionsterapi kan tages som piller, plaster, cremer, vaginale ringe eller injektioner, afhængigt af præferencer og individuelle behov. Dosering og varighed af behandlingen vil også variere afhængigt af den enkelte patient.
(Kilde: Copenhagen Cardiovascular Clinic)
Gynækologisk kirurgi – æggestokfjernelse
Gynækologisk kirurgi kan virke skræmmende og uoverskueligt for mange kvinder, og en af de procedurer, der ofte vækker bekymring, er æggestokfjernelse – men det behøver ikke at være så kompliceret, som det lyder.
Æggestokfjernelse – også kendt som ovariektomi – er en kirurgisk procedure, hvor én eller begge æggestokke fjernes. Der kan være flere grunde til at udføre denne operation som nævnt i afsnit 1, herunder behandling af tumorer, endometriose, ovariecyster eller som en forebyggende foranstaltning mod kræft.
Det er vigtigt at huske, at æggestokfjernelse er en sikker og effektiv procedure, der kan hjælpe kvinder med at løse en række sundhedsmæssige problemer. Ved at kende til procedurerne og vide, hvad man kan forvente, kan patienter mindske deres frygt og være i stand til at træffe informerede valg om deres sundhed.
(Kilde: Sundhed.dk)
Jens fortæller om underlivssmerter
Risici ved æggestokfjernelse
Risici ved æggestokfjernelse i forbindelse med operation er lille – blødning og infektion er blandt de hyppigste komplikationer. I sjældne tilfælde kan omkringliggende organer dog blive beskadiget. Det kan eksempelvis være blære, urinveje, tarm eller blodkar.
Skaden vil så vidt det er muligt, blive behandlet under samme operation. Det kan dog blive nødvendigt at ændre operationen til en åben operation også kaldet et ”bikinisnit”, som er et tværsnit i bugvæggen lige over hårgrænsen ved kønsbenet.
I meget sjældne tilfælde opdages komplikationen først efter operationen.
Efter alle operationer kan der opstå betændelse eller blødning, eventuelt som en blødning inde i kroppen. I sjældne tilfælde kan en indre blødning udvikle sig livstruende, hvis den ikke opdages og behandles i tide.
Desuden er der altid en lille risiko når man er i fuld bedøvelse/narkose og derfor vil man altid blive vurderet grundigt af anæstesilæge før operation.
Indikationer for ovariektomi: Hvornår er det nødvendigt?
Der kan være forskellige grunde til at fjerne æggestokkene, f.eks. endometriose, cyster, godartede eller ondartede svulster eller brystkræft. Fjernelse af æggestokke kan nogle gange også blive anbefalet som en del af det at få fjernet livmoderen (hysterektomi).
Vi foretager også gynækologiske behandlinger (udelukkende af kvindelige behandlere) – læs mere her.
Helbredseffekter af æggestokkirurgi – hvad du kan forvente
Æggestokkirurgi kan have forskellige helbredseffekter, afhængigt af årsagen til operationen og typen af indgreb. Her er nogle almindelige helbredseffekter, du kan forvente efter æggestokkirurgi:
1. Smerte og ubehag: Efter operationen kan du opleve smerte og ubehag i området omkring æggestokkene. Dette kan vare i nogle dage eller uger, afhængig af indgrebets omfang.
2. Blødning: Mindre blødning fra såret er normalt efter kirurgi. Dette bør imidlertid stoppe inden for et par dage. Hvis blødningen bliver voldsom eller varer længere tid, skal du kontakte din læge.
3. Arvæv: Æggestokkirurgi kan efterlade arvæv, som kan påvirke æggestokkens funktion og forårsage smerter eller ubehag senere hen. Hvis du oplever vedvarende symptomer, skal du kontakte en læge.
4. Infektion: Enhver form for kirurgisk indgreb øger risikoen for infektion. Det er vigtigt at følge dine læges instruktioner om sårpleje og tage eventuelle antibiotika, der er ordineret for at reducere risikoen for infektion.
5. Hormonelle ændringer: Afhængigt af typen af operation kan æggestokkirurgi påvirke dine hormonniveauer. Dette kan medføre ændringer i din menstruationscyklus, humørsvingninger eller andre hormonrelaterede symptomer. Disse ændringer kan være midlertidige eller permanente, afhængigt af omfanget af operationen.
6. Fertilitet: Hvis du har æggestokkirurgi af en eller begge æggestokke, kan dette påvirke din fertilitet. Hvis du planlægger at blive gravid i fremtiden, er det vigtigt at drøfte dette med din læge, da nogle typer operationer kan reducere din evne til at blive gravid naturligt. Der kan være alternative metoder som fertilitetsbehandling eller æggestoktransplantation, der kan overvejes.
(Kilde: Breastcancer.org)
Helbredseffekter af æggestokkirurgi – hvad du kan forvente
Æggestokkirurgi kan have forskellige helbredseffekter, afhængigt af årsagen til operationen og typen af indgreb. Her er nogle almindelige helbredseffekter, du kan forvente efter æggestokkirurgi:
1. Smerte og ubehag: Efter operationen kan du opleve smerte og ubehag i området omkring æggestokkene. Dette kan vare i nogle dage eller uger, afhængig af indgrebets omfang.
2. Blødning: Mindre blødning fra såret er normalt efter kirurgi. Dette bør imidlertid stoppe inden for et par dage. Hvis blødningen bliver voldsom eller varer længere tid, skal du kontakte din læge.
3. Arvæv: Æggestokkirurgi kan efterlade arvæv, som kan påvirke æggestokkens funktion og forårsage smerter eller ubehag senere hen. Hvis du oplever vedvarende symptomer, skal du kontakte en læge.
4. Infektion: Enhver form for kirurgisk indgreb øger risikoen for infektion. Det er vigtigt at følge dine læges instruktioner om sårpleje og tage eventuelle antibiotika, der er ordineret for at reducere risikoen for infektion.
5. Hormonelle ændringer: Afhængigt af typen af operation kan æggestokkirurgi påvirke dine hormonniveauer. Dette kan medføre ændringer i din menstruationscyklus, humørsvingninger eller andre hormonrelaterede symptomer. Disse ændringer kan være midlertidige eller permanente, afhængigt af omfanget af operationen.
6. Fertilitet: Hvis du har æggestokkirurgi af en eller begge æggestokke, kan dette påvirke din fertilitet. Hvis du planlægger at blive gravid i fremtiden, er det vigtigt at drøfte dette med din læge, da nogle typer operationer kan reducere din evne til at blive gravid naturligt. Der kan være alternative metoder som fertilitetsbehandling eller æggestoktransplantation, der kan overvejes.
Gode råd omkring menstruationssmerter
Livskvalitet efter fjernelse af æggestokke
Fjernelse af æggestokke kan have forskellige konsekvenser for livskvaliteten, da det afhænger af flere faktorer som alder, hormonel status og eventuelle underliggende sygdomme.
For kvinder, der får fjernet begge æggestokke før overgangsalderen, vil det medføre en akut overgangsalder, som kan have betydelig indvirkning på livskvaliteten. Dette skyldes faldet i østrogenniveauet, hvilket kan medføre symptomer som hedeture, søvnforstyrrelser, humørsvingninger, nedsat libido og tørre slimhinder. Disse symptomer kan have en negativ indvirkning på det fysiske, følelsesmæssige og seksuelle velvære. Hvis kvinden ikke allerede har gennemgået naturlig overgangsalder før operationen, kan det være særligt udfordrende at håndtere et pludseligt og markant fald i hormonniveauet.
Derudover kan fjernelse af æggestokke også medføre en øget risiko for visse helbredsmæssige problemer på lang sigt, såsom hjerte-kar-sygdomme og osteoporose (knogleskørhed). Disse risici kan også påvirke livskvaliteten.
Det er vigtigt at bemærke, at mange kvinder opretholder en god livskvalitet efter fjernelse af æggestokkene.
Der findes forskellige behandlingsmuligheder til at lindre symptomerne på overgangsalderen, herunder hormonerstatningsterapi (HRT) og livsstilsændringer. Kvinder bør rådføre sig med deres læge for at evaluere de bedste muligheder for at bevare eller forbedre deres livskvalitet efter en æggestoksfjernelse.
Langsigtede konsekvenser af ovariektomi
Efter en ovariektomi kan der være flere langsigtede konsekvenser, som en person skal navigere og håndtere. Nogle af disse konsekvenser omfatter:
1. Hormonelle ændringer: Æggstokkene er ansvarlige for produktionen af flere hormoner, herunder østrogen og progesteron. Når æggestokkene fjernes, kan niveauet af disse hormoner falde markant. Dette kan føre til forskellige symptomer som hedeture, vaginal tørhed, humørsvingninger og nedsat libido. Navigere disse hormonelle ændringer kan kræve hormonbehandling eller andre former for behandlinger.
2. Infertilitet: Hvis en kvinde ønsker at bevare sin fertilitet, kan en ovariektomi gøre det umuligt at blive gravid naturligt. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med ægoplægning eller in vitro-fertilisering (IVF) før operationen for at bevare æggene til senere brug.
3. Øget risiko for visse sygdomme: Ved fjernelse af æggestokkene kan der være en øget risiko for visse sygdomme som osteoporose og hjertesygdom. Det er vigtigt at være opmærksom på og tage skridt til at reducere denne risiko, såsom at opretholde en sund livsstil og tage nødvendige kosttilskud.
4. Psykologiske og følelsesmæssige udfordringer: En ovariektomi kan have en betydelig indvirkning på en kvindes følelsesmæssige velbefindende. Mange kvinder kan opleve en følelse af tab eller sorg over tabet af deres æggestokke og muligheden for at få børn naturligt. Det kan være nyttigt at søge støtte fra en terapeut eller supportgruppe for at tackle disse følelsesmæssige udfordringer.
5. Fysisk helbred og livsstil: Efter en ovariektomi kan der være visse fysiske helbredsaspekter at navigere igennem. Dette kan omfatte smerter eller ubehag efter operationen, opretholdelse af en sund vægt, håndtering af eventuelle ar eller andre kirurgiske komplikationer, og være opmærksom på eventuelle bryst- eller kropslige ændringer.
Der kan opstå adhærancer/sammenvoksninger af vævet mellem organerne der findes i bughulen. Sammenvoksningerne kan opstå efter tidligere kirurgi i maven. Kikkertkirurgi medfører lavere risiko for sammenvoksninger end åben kirurgi.
Osteopati 101: Grundlæggende principper og metoder
Osteopati er en behandlingsform som fokuserer på kroppens evne til at helbrede sig selv. Osteopater bruger en række metoder og teknikker for at genoprette balancen og funktionen i kroppen.
Osteopatiske behandlinger er baseret på følgende principper:
1. Kroppen er en helhed: Osteopater betragter kroppen som en enhed hvor alle dele er afhængige af hinanden. De ser på hvordan strukturelle og funktionelle strukturer i et område kan påvirke andre områder i kroppen.
2. Kroppens evne til selvhelbredelse: Osteopater tror på kroppens naturlige evne til at helbrede sig selv. Gennem rigtig stimulering og korrektion af kroppens strukturer, kan kroppen genoprette en god funktion.
3. Struktur og funktion er afhængige af hinanden: Osteopater fokuserer både på strukturen og funktionen i kroppen.
Metoder og teknikker som osteopater bruger er:
- Manipulation og mobilisering
- Myofascielle teknikker, som ved stræk af bindevæv og tryk på muskler lindrer smerte og forbedrer bevægelse.
- Viscerale teknikker: Dette er teknikker, som fokuserer på strukturerne og funktionen af indre organer, for at forbedre bevægelse og funktionen i hele kropppen.
- Kraniesakralterapi: Teknikker som fokuserer på ryggen og kraniet.
- Øvelser og rådgivning: Osteopater giver også øvelser og rådgivning om livsstilsændringer for at fremme sundheden og forebygge skader.
Hvordan osteopati adskiller sig fra andre terapiformer
Helhedsorienteret tilgang
Osteopati betragter kroppen som en helhed, hvor alle systemer er forbundne og påvirker hinanden. Osteopater undersøger ikke kun det område, hvor klienten oplever symptomer, men søger også efter årsager og relaterede problemer andre steder i kroppen. Dette er i modsætning til mere specifikke terapier, der kun fokuserer på symptomområdet.
Manuel behandling
Osteopater bruger primært deres hænder til at diagnosticere og behandle klienter. Dette kan være i form af blide, tryk, stræk eller manipulation af muskler, led, bindevæv og organer. Andre terapiformer kan bruge redskaber eller maskiner til at udføre behandlingen.
Anvendelser af osteopati: smertelindring og et stærkere helbred
Osteopati er en holistisk tilgang til sundhed, der sigter mod at lindre smerte og fremme helbredelse ved at behandle og genoprette kroppens naturlige balance og funktion. Denne behandlingsform anvendes i forskellige situationer og til en række tilstande:
1. Muskuloskeletale problemer: Osteopati er særligt effektiv til at lindre smerte og forbedre funktion i muskuloskeletale lidelser som muskelspændinger, led- og rygsmerter, sportsskader, diskusprolaps, fibromyalgi osv. Osteopaten vil ved hjælp af forskellige manuelle teknikker arbejde med muskler, led og bindevæv for at lindre smerte, forbedre bevægelsesomfang og genoprette normal funktion.
Læs mere om vores behandling af muskelsmerter her.
2. Fordøjelsesproblemer: Ved at manipulere visse områder af maven og tarmene kan osteopatiske teknikker fremme fordøjelsen og lindre symptomer som oppustethed, forstoppelse, irritabel tyktarm osv. Osteopati kan også være til gavn for mennesker efter operationer i mave- og tarmområdet, da det kan hjælpe med at genoprette normal tarmfunktion og reducere ardannelse.
Se hvilke maveproblematikker vi behandler her.
3. Respiratoriske problemer: Osteopati kan hjælpe med at lindre symptomer og fjerne årsagerne til respiratoriske problemer som astma, bronkitis, bihulebetændelse osv. Genoprettelse af normal vejrtrækning og frigørelse af blokeringer i lunger og bronkier er mål for osteopati i disse situationer.
Læs mere om astmatisk bronkitis her.
4. Stressrelaterede tilstande: Osteopati kan hjælpe med at reducere stressniveauer og lindre symptomer forbundet med stress som muskelspændinger, hovedpine, søvnproblemer osv. Ved at arbejde med kroppens muskler, skelet, nervesystem og åndedrætssystem kan osteopaten hjælpe med at genoprette balance og afspænding.
Læs mere om hvordan vi behandler stress her.
5. Graviditet og postpartum: Mange gravide kvinder oplever smerte og ubehag i muskler, led og ryg under graviditeten. Osteopati kan hjælpe med at lindre denne smerte og forbedre kroppens evne til at tilpasse sig de fysiske ændringer under graviditeten. Efter fødslen kan osteopati hjælpe med at genoprette kroppens normale funktion og styrke efter fødslen.
Læs mere om vores graviditetsrelaterede behandlinger her.
Disse er blot nogle eksempler på anvendelser af osteopati. Osteopati kan i det hele taget være gavnligt for alle, der ønsker at forbedre deres generelle sundhed og velvære, uanset om de har specifikke symptomer eller tilstande. Det er dog vigtigt at bemærke, at osteopati ikke afhjælper alvorlige medicinske tilstande og nødsituationer, og det er altid bedst at konsultere egen læge for at få relevant behandling.