Vi behandler
Præmenstruelt syndrom
Lær mere om pms
Hvad er PMS?
Præmenstruelt syndrom (PMS) rammer de fleste kvinder på et tidspunkt i deres liv. For nogle kan det være en stor udfordring, hvor for andre er der tale om lette symptomer. PMS er betegnet ved en række af symptomer, som optræder op til tidspunktet for menstruation også kaldet den postovulatoriske fase. Symptomerne forsvinder ofte kort tid efter menstruationens start, hvor der efterfølgende kan være helt symptomfrie perioder.
Spring til afsnit [Vis]
PMS hypighed
ca. 70-80 % af alle kvinder oplever PMS symptomer op til menstruation, hvilket er ganske normalt. Der hvor PMS kan være et problem er ved de ca. 3-10 % som har voldsommere symptomer end hvad der kunne forventes i denne periode af cyklus. Hos ca. halvdelen af disse kvinder er de psykiske symptomer dominerende.
Disse mere funktionsnedsættende symptomer for denne gruppe kaldes for Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD eller PMD)
Kilde: John Hopkins Medicine
Årsager til PMS
Det er i litteraturen ikke fastlagt hvad den egentlig årsag til PMS er, men der foreligger flere teorier og korrelationer, som kan være medvirkende årsager til et voldsommere symptombillede hos nogle kvinder. Dog ser det ud til at progesterone spiller en afgørende rolle i sværhedsgraden af PMS.
Der ses umiddelbart normale værdier for kønshormoner i denne periode, men en mulig øget følsomhed overfor progesterone i denne periode.
Der kan være tale om en hæmning af neurotransmitterne GABA og serotonin i hjernen via progesterone. Dette kan være en mulig forklaring for de psykiske symptomer.
PMS symptomerne forsvinder umiddelbart når kvinden er kommer i eller forbi overgangsalderen. Symptomerne kan dog blive erstattet af andre symptomer, der er beslægtet med det at ramme perioden for overgangsalderen. Her kommer vi det så blot ikke PMS/PMD mere, men mange af symptomerne kan være nært beslægtet.
Kilde: Sundhed.dk
Hvornår har man PMS?
Diagnosen PMS eller PMD stilles af lægen efter udelukkelse af andre sygdomme, som kan give samme symptombillede. Når andre sygdomme er udelukket stilles diagnosen på baggrund af psykiske og/eller fysiske symptomer som optræder op til menstruation og som slutter efter menstruationen er påbegyndt.
Kilde: Sundhed.dk
Behandling for PMS
I langt de fleste tilfælde er der ingen grund til at behandle milde PMS symptomer. Problemet opstår når symptomerne påvirker den daglige færden. Der foreligger ikke særlig god forskning på området og det meste medicin har vist sig at være uden effekt. Bedste effekt ses ved SSRI/SNRI (antidepressive midler). Mulige effekter ved P-Piller eller GnRH hæmmende medicin.
Kilde: Min Medicin
Emil fortæller lidt mere om PMS
Forskellen på PMS og PMD
Her hentydes der primært til graden af symptomer. Hvilket betyder at symptomer der kan virke særdeles invaliderende og ofte med stærk psykisk karakter ex. selvmordstanker vil blive karakteriseret som PMD. Modsat er PMS en ganske normal tilstand, men som stadigvæk kan variere i intensitet hos den enkelte. Dette kan være med til at nedsætte livskvaliteten i perioden, selvom der er tale om PMS. PMD adskiller sig ved at have færre somatiske symptomer, men stærke psykiske udfordringer. Her ses ofte depression og angst i ugen op til menstruation. Præmenstruel dysfori overses ofte.
Kilde: Ugeskriftet.dk
Dette betyder derfor at, hvis der er tale mere om decideret angst tyder det mere på PMD end PMS
Der er udarbejdet et spørgeskema, som bedre kan klarlægge hvor på spektret den enkelte befinder sig. Dette selvrapporteringsskema anbefales i de fleste studier. Se mere her.
Ligesom med PMS er årsagen til PMD uvis, hvorfor der altid bør tages højde for den enkeltes situation.
Symptomer på PMS
Da PMS er en samling af symptomer i en bestemt periode kan symptombilledet variere utrolig meget fra person til person. Dette underbygger vigtigheden af, at udelukke andre sygdomme først. Symptomer der ofte ses ved PMS:
Eksempler på fysiske symptomer
- ømme bryster
- oppustethed og øget maveomfang
- væskeansamlinger for eksempel i anklerne
- vægtstigning
- hovedpiner af forskellig karakter
- hudforandringer
- forstoppelse
- kvalme
Eksempler på psykiske symptomer
- tristhed og nedtrykthed
- irritabilitet og irriteret
- tendens til at græde
- rastløshed og uro
- koncentrations- og søvnproblemer
- i ekstreme og meget sjældne tilfælde kan man have selvmordstanker
Kilde: Apoteket.dk
Osteopatisk behandling
Osteopati kan muligvis lindre symptomer i perioden ved at arbejde b.la. med det autonome nervesystem. Dette vil ofte være i relation til afspænding / Kraniosakral Terapi.
Det kan derudover være en mulighed at kigge på de områder, som muskulært påvirkes af perioden og derved forsøge at mindske de muskulære spændinger.
Dette ved en grundig undersøgelse af de neuro-mekaniske sammenhænge i det viserale og muskuloskeletale system.
Derudover er det særdeles vigtigt, at behandleren har en samtale med klienten om livsstilsmæssige faktorer, som kan have indflydelse på symptomerne. Dette kunne inkludere stressreduktion, søvn, motion og andre individuelle tiltag. Du kan læse mere om osteopatisk behandling her.
Funktionel Medicin
Funktionel medicin er en alternativ eller komplementær behandling til medicin eller osteopati. Her kigges på alle de bagvedliggende faktorer, som kunne have indflydelse på PMS/PMD. Dette gøres b.la. ud fra biokemi, fysiologi, ernæring, neurofysiologi, genetik, mikrobiome m.m
Kilde: Ifm.org
Dette betyder, at alle mulige faktorer på symptomerne overvejes og adresseres, hvis muligt. Dette gøres på baggrund af en grundig samtale og/eller laboratorietests, hvis dette findes relevant. Dette kunne være test af mavetarmsystemet, det hormonelle system, vitaminer/mineraler tests, aminosyre tests, biotransformation m.m.
Det er vigtigt at påpege at alle tilfælde er forskellige, hvorfor der ikke foreligger en standardiseret behandling. Et ens symptombillede hos to personer kan resulterer i vidt forskellige behandlingstilgange.
Funktionel Medicin forsøger at inddrage al den relevante forskning, samt tage individuelle hensyn. Du kan læse mere om Funktionel Medicin her