Vi behandler

Refluks hos babyer?

Lær mere om baby refluks på denne underside

Hvad er baby refluks sygdom?

Mange har sikkert hørt om refluks (tilbageløb af mælk) hos babyer. Hvornår er det normalt at baby gylper og hvornår går det hen og bliver for meget og måske en sygdom? Det er helt normalt at alle babyer kan gylpe og især de første 30 min. Efter et måltid. Her vil gylpen være ufordøjet mælk. Det kan skyldes at mavesækken bliver overfyldt efter et måltid og den overskydende mælk kommer retur.

Barn med refluks? Bestil tid i dag

Sine Raboelle Toft
Sine Raboelle Toft

Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Gastroesophageal Reflux (GER)

  Som ved alt andet anatomisk ved baby, skal mavesækken og spiserøret også udvikle sig. Lukkemusklen fra mavesækken op til spiserøret vil være umodent til at starte med, altså derfor svag og åbnes hyppigere end en voksens. Det er brugbart idet den agerer som flugt rute for den luft der indtages under spisning. Ved omkring 6 uger alderen vil lukkemusklen have samme styrke til at lukke som en voksens.

  Hvis mælken har ligget flere timer i maven inden den kommer op, vil gylpen være mere klumpet og lugte surt. Det er især her, hvor vi som osteopater, vil gå ind og kigge på hvad der skyldes dysfunktionen.

  Gastroesophageal Reflux (GER) (tilbageløb fra mavesækken og op i spiserøret) er en normal fysiologisk proces hos babyer fra 3 uger til 12 mdr. gamle. Det er symptomfrit og kan være der op til 30 gange dagligt. Det kan både ses ved at baby synker og altså sluger mælken igen eller synligt gylp/opkast hvor mælken kommer ud.

  Gylpen er normal hos over 50% raske og sunde spædbørn mellem 0-3 mdr. gamle, men ses kun hos 5% af de 10-12 mdr. gamle babyer.

  Øsofageale sfinkter (LES)

  ​Gastroesophageal Reflux Disease (GERD) opstår når der er hyppige gylp, vedvarende gener og komplikationer.

  Den nedre øsofageale sfinkter (LES) er en ringformet muskel placeret ved bunden af ​​spiserøret, der fungerer som en envejsventil imellem spiserøret og maven. Dets primære funktion er at holde maveindholdet ude af spiserøret og luftrøret. Dens funktion styres af vore autonome nervesystem via vagus nerven (fordøjesesnerven) og dets bevægelse sker derfor ufrivilligt. Svækkelse af sfinkteren kan føre til GERD.

  LES er normalt i lukket position, dette for at forhindre, at blandingen af ​​mavesyre, fordøjelsesenzymer og galden, stiger op i spiserøret eller luftrøret. Mens maven er bygget til at modstå den høje surhedsgrad af mavesaft, er spiserøret ikke. Dets foring spises langsomt væk af mavesyrer, som undertiden resulterer i en smertefølelse i brystet og halsen, der ofte benævnes halsbrand eller syre refluks.

  I tvivl? Bestil tid i dag
  Baby Refluks

  Skjult baby refluks

  Silent refluks er en del af GERD diagnosen. (se afsnittet om babyrefluks) Her er der ikke synlig gylp der kommer op, men mavesyre og mælk fra mavesækken der kommer op i spiserøret, men i stedet for at det kommer ud som gylp, løber det tilbage og ned i mavesækken igen. Derfor kan det give dobbelte problemer da mavesyren og mælken generer slimhinden i spiserøret både når det løber op og løber ned igen.

  ​Det skal bemærkes at silent refluks er et begreb, der er opstået uden pædiatriske studier til at verificere eksistensen af en sådan diagnose i spædbarnsalderen.

  Dette vil være smertefuldt for baby og vil derfor være tydeligt generet af det og græde en del. Men mange har svært ved at opdage at det er silent refluks, da der ikke er synlig gylp, her er det vigtigt at kigge på hvordan baby trives og hvilke symptomer baby har. (se også afsnittet symptomer på baby refluks). Det er vigtigt at vide at baby både kan have Refluks og silent refluks på samme tid, så der indimellem kommer gylp op og til andre tider kører op/ned.

  Tjekkes for refluks? Bestil tid i dag
  Baby Refluks

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)

   Gode råd mod baby refluks sygdom

   • Hold baby vertikal/hævet overkrop i 20-30 min. efter et måltid og ikke tumle her.
   • Venstre-sidig lejring når baby sover, men kun under opsyn af forældre.
   • Eleveret hovedgærde til 25-30 grader.
   • Hyppigere og mindre måltider
   • Fortykning af mælk og andre flydende fødemidler med f.eks. johannesbrødkernemel. (obs på kan give træg mave/forstoppelse)
   • Mor kan prøve at undgå fødeemner der fremprovokerer refluks (chokolade, pebermynte, koffein og fedtholdig føde).
   • Undgå eksposition for tobak
   • Efter tilset af børnelæge kan der afprøves 2-4 uger med komælksproteinfri kost for moren eller hydrolyseret modermælkserstatning (op mod 40 % af børn med refluks har en fødeprotein allergi). Da børnene ofte vokser fra allergien kan man afprøve med at reintroducerer mælken i kosten ved 12 mdr. alderen.
   • Når baby er over 1 mdr. gammel, skal baby ligge mindst 20 min. Om dagen på maven.
   • Frenotomi (klip af tungebånd): Kan reducere smerter i forbindelse med amning men ingen evidens for effekt ved GER/GERD eller på at etablere amning.
   • Probiotika: Et enkelt randomiseret studie har vist en reduktion i frekvensen af gylpe episoder ved brug af probiotika. Evidensen er svag men grundet den benigne bivirkningsprofil kan probiotika bruges som supplerende behandling. Probiotika kan ikke i sig selv betragtes som behandling for GERD.
   Hjælp til at hjælpe baby? Bestil tid i dag

   Sine fortæller lidt mere om baby refluks

   I tvivl om vi kan hjælpe?

   Book en 15 minutter uforpligtende samtale

   Book gratis screening

   Årsager til baby refluks

   Der kan komme nedsat tonus af den nedre øsofageale sfinkter (lukkemusklen mellem mavesækken og spiserøret – LES). Spædbørn får meget større måltider end en voksen, herved vil der automatisk komme en nedsat tonus af lukkemusklen. Hos en voksen vil et flydende måltid være ude af maven indenfor 30-60 min. Men hos spædbørn bliver det i mavesækken i 2-3 timer efter et måltid.

   Derudover har babyer en langsommere tarm bevægelse, som bevæger sig halvt så hurtigt som en voksens tarmbevægelse. Når spiserøret bliver irriteret vil sammentrækninger i den stoppe, så bevægelsen af føden ned igennem spiserøret til mavesækken forringes.

   Længerevarende baby forstoppelse kan medføre, at baby maven er for fyldt hvorfor babyen nemmere kan få refluks.

   For tidlig fødte børn og børn med neurologiske sygdomme kan have en permanent nedsat tonus af mavemunden. Gylpen vil aftage i løbet af det 1. leveår da føden automatisk bliver fastere og barnet vil være mere i en oprejst stilling end som liggende babyer.

   Længerevarende forstoppelse? Bestil tid i dag
   Baby Refluks

   ​Hvorfor får en baby refluks sygdom?​

   Den nedsatte tonus kan også komme af manglende fyring fra vores autonome nervesystem via den 10. kranienerve vagus nerven (vores fordøjelsesnerve). Den manglende fyring sker ofte pga. pres på kraniet ved fødslen (ved kraftige veer, lange/hurtige fødsler, taget ved sugekop eller kejsersnit) eller lang tids lejring og pres ned i bækkenet i den sidste del af graviditeten.

   Hermed sker der det, at kraniepladernes overgangsflader kan blive stramme/overlappe og presse på kranienerverne f.eks. vagus nerven.

   Vi ser også at baby oftest har spændinger i nakken hvor nerven også løber igennem, samt låsninger/spændinger i brystryggen hvor hele spiserørets forløb er og den sympatiske nerveforbindelse til spiserøret sidder.

   Derudover spiller diaphragma musklen (mellemgulvet) en meget vigtig rolle ift. Refluks. Hvis diaphragma er meget stram, vil dets fascie (bindevæv) trække i forskellige ligamenter bl.a. til spiserøret og derved give dysfunktioner ved LES. Lige under diaphragma sidder mavesækken. Mavesækken er forbundet til diaphragma via et ligament (gastro-phrenica ligament), hvis dette ligament bliver stramt vil det hive mavesækken opad, som så giver et øget pres op til LES og dermed øget gylpetendens. Diaphragma kan bl.a. blive stram pga. låsninger fra nakken. Dette skyldes at vi har en nerve (phrenicus) der kommer fra nakkens midterste hvirvler (C3-5) som skal give information til mellemgulvet.

   Men man skal også være opmærksom på;

   • At indtagelse af antibiotika (enten under graviditet/amning eller at baby har fået det) kan give forstyrrelser i tarmfloraen.
   • Stress (fx mor kan være stresset under graviditeten eller baby under fødsel), igen forstyrrelser omkring vagus nerven (fordøjelsesnerven) som står for den afslappende del af vores nervesystem (parasympaticus).
   • Kort/stramt tungebånd (baby sluger for meget luft under måltidet og manglende stimulering af glossopharyngeus (suttenerven) og vagus (fordøjelsesnerven))
   • Passiv rygning og koffein afslapper lukkemusklen mellem mavesæk og spiserøret.​

   Symptomer på baby refluks

   En gennemsnitlig baby græder omkring 2-3 timer dagligt med et maksimum af gråd ved 6-8 ugers alderen.

   Symptomer på GER er hyppige gylp episoder. Men der kan også forekomme gråd/irritabilitet/smerter, madlede med afvisning af bryst eller flaske og apnø (vejrtrækningsstop).

   Symptomer på GERD kan være hyppige gylp episoder, gråd/irritabilitet/smerter, krampagtige bagoverbøjninger (flitsbue anfald) ifb. Med måltider, dårlig trivsel (nedsat vækst og milepæle) og afvisning af bryst/flaske, luftvejssymptomer (hoste, hvæsende vejrtrækning) og apnø (vejrtrækningsstop).

   Man vil også kunne opleve at baby; ikke vil ligge ned/ikke sove, får maden galt i halsen, overspisning, græder ved bøvser/vil ikke bøvse, baby kolik, våde bøvser, våd hikke, savler meget, rød om øjnene, ondt i ørerne, græder i autostolen og motorisk uro.

   Jo flere symptomer baby har jo værre er det. Men de kan sagtens have refluks/silent refluks uden alle symptomer er til stede.

   I tvivl om baby har refluks? Bestil tid i dag
   Baby Refluks

   Refluks baby og søvn

   Vi er eksperter i at finde årsagen/årsagerne til bihule- og mellemørebetændelse.

   Som i de tidligere beskrevet afsnit vil baby ikke ligge ned når de har refluks/silent refluks og dette gør at de oftest ikke vil sove. Derudover kan de have en motorisk uro som gør at de har svært ved at falde til ro og i søvn. De vil oftest ligge med hovedet trukket bagover, da det minimerer tilbageløbet af mælken. (Se ift. Lejring under afsnittet gode råd mod refluks sygdom).​

   ​Behandling af baby refluks

   • Spædbørn i god trivsel skal ikke have nogen behandling, selv om de gylper meget.
   • Generelt bør konservative tiltag afprøves, før medikamentel behandling overvejes. Af medikamenter bruges primært gaviscon, nexium eller omeprazol.
   • Gaviscon tykner og lægger et låg ovenpå maveindholdet og hæmmer tilbageløbet kortvarigt (få timer) OBS på det ofte giver forstoppelse.
   • Nexium og Omeprazol er syrepumpehæmmer der nedsætter produktionen af mavesyre og som gør at gylpen bliver mindre sur og derved mindsker risikoen for syreskader. Men det gør ikke nødvendigvis af baby gylper mindre.​​Ved mild refluks bruges medicinen i 8 uger. Ved sværere relfuks i 8-12 mdr.

    50 % af spædbørn vil have en effekt af konservative tiltag.

    Døjer dit barn med refluks? Bestil tid i dag

   Baby Refluks

   Kontakt os i dag

   Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

   Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)