Vi behandler
Restless Legs Syndrome (RLS)
Lær mere om Restless Legs Syndrome (RLS) - også kendt som uro i benene
Restless Legs Syndrome (Willis Ekbom Syndrome)
Restless Legs Syndrome (RLS) er en neurologisk lidelse, der er kendetegnet ved ubehagelige fornemmelser i benene og en uimodståelig trang til at bevæge dem. Disse fornemmelser opstår typisk, når man er i ro, især om aftenen eller om natten, og kan forstyrre søvnen. Bevægelse lindrer typisk midlertidigt det ubehag, der er forbundet med RLS.
Ondt i benene? Lad os hjælpe dig
Spring til afsnit [Vis]
Hvad er årsager til Restless Legs Syndrome (RLS)?
Årsagerne til Restless Legs Syndrome (RLS) er ikke fuldt forstået, men det antages at være relateret til en kombination af genetiske faktorer og forstyrrelser i hjernens kemi, især dopamin. Der er også nogle tilknyttede faktorer, såsom jernmangel, graviditet, nyresvigt, og visse medicinske tilstande, der kan udløse eller forværre symptomerne.
Derfor er der bred enighed om, at behandlingen kan have sit fokus på mange punkter, hvor du sammen med din behandler kan vurdere, hvilken behandlingsform der vil gavne dig bedst. Dette kan også være en blanding af både/enten medicin, manuel behandling og/eller træningsterapi.
Kilder: National Institutes of Health
Symptomer på Restless Legs Syndrome (RLS)
Symptomer på RLS kan komme til udtryk på flere måder, men de omfatter typisk:
- Ubehagelige fornemmelser i benene, såsom prikken, snurren, stikken eller kravlen.
- En uimodståelig trang til at bevæge benene, især når man sidder eller ligger stille.
- Symptomerne forværres typisk om aftenen eller om natten og kan forstyrre søvnen, hvilket kan føre til søvnproblemer og træthed i dagtimerne.
- Midlertidig lindring ved bevægelse eller at strække benene.
Symptomerne varierer fra person til person og kan også ændre sig over tid. Det er også muligt at have flere af symptomerne på samme tid, som hver især kan medføre andre problematikker.
I tvivl om hvad dine symptomer stammer fra? Læs mere om andre typer bensmerter her.
Lær mere om Restless Legs Syndrome
Jens forklarer mere om RLS (uro i benene) i denne korte video
Behandling af Restless Legs Syndrome (RLS)
Behandling af Restless Legs Syndrome (RLS) kan omfatte flere tilgange, herunder:
Livsstilsændringer: Dette kan omfatte at undgå stimuli som koffein og alkohol, regulere søvnmønstre og opretholde regelmæssig motion.
Medicin: Lægemidler, såsom dopaminagonister, benzodiazepiner, og antikonvulsiva, kan hjælpe med at lindre symptomerne og forbedre søvnkvaliteten. Man skal dog være opmærksom på, at dette kan forværre ens symptomer i længden, hvis medicineringen ikke er under kontrol. Det er vigtigt at konsultere en læge for en individuel behandlingsplan ifbm. dosering, da effektiviteten af forskellige tiltag kan variere afhængigt af den enkeltes situation.
Jernbehandling: Hvis jernmangel er en underliggende årsag, kan jerntilskud være nyttige.
Massage, mindfulness og strækøvelser: Disse kan bidrage til at lindre muskelspændinger og forbedre komforten i benene.
Andre terapiformer: Akupunktur, varme- og kølebehandlinger, og afslapningsteknikker kan også være til gavn for nogle mennesker med RLS.
Det er vigtigt at konsultere en læge for en individuel behandlingsplan ifbm. dosering af medicin, da effektiviteten af forskellige tiltag kan variere afhængigt af den enkeltes situation.
Kilder: National Institute of Neurological Disorders and Stroke & Mayo Clinic
Hvad er den osteopatiske tilgang til behandling af RLS?
Ved osteopatisk behandling af RLS vil man typisk fokusere på:
- At optimere kredsløbet til benene og sørge for optimale forhold herunder.
- At udrede diverse neurologiske og vaskulære problematikker, som kan forværre forsyningsforhold til benene og tilhørende strukturer.
- Optimering/forebyggelse af livsstilsfaktorer, som kan have en indvirkning på RLS.
- Behandling af andre tilhørende strukturer, som kan have en relation til benene.
- At opretholde balancen (homeostase) i kroppens forskellige systemer, så de hver især kan arbejde under optimale forhold. Dette indebærer bl.a. vores kemiske, neurologiske, mekaniske og metaboliske systemer, som alle har en rolle i at holde os sunde og raske.
Dette kan være multifaktorielt, så det kræver en konsultation hos din behandler for at få afklaret, hvordan vi bedst kan hjælpe dig af med din problematik.