Vi behandler

Restless Legs Syndrome (RLS)

Lær mere om Restless Legs Syndrome (RLS) - også kendt som uro i benene

​Restless Legs Syndrome (Willis Ekbom Syndrome)

Restless Legs Syndrome (RLS) er en neurologisk lidelse, der er kendetegnet ved ubehagelige fornemmelser i benene og en uimodståelig trang til at bevæge dem. Disse fornemmelser opstår typisk, når man er i ro, især om aftenen eller om natten, og kan forstyrre søvnen. Bevægelse lindrer typisk midlertidigt det ubehag, der er forbundet med RLS.

Ondt i benene? Lad os hjælpe dig

 

Magnus Brink
Magnus Brink

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Hvad er årsager til Restless Legs Syndrome (RLS)?

  Årsagerne til Restless Legs Syndrome (RLS) er ikke fuldt forstået, men det antages at være relateret til en kombination af genetiske faktorer og forstyrrelser i hjernens kemi, især dopamin. Der er også nogle tilknyttede faktorer, såsom jernmangel, graviditet, nyresvigt, og visse medicinske tilstande, der kan udløse eller forværre symptomerne.

  Derfor er der bred enighed om, at behandlingen kan have sit fokus på mange punkter, hvor du sammen med din behandler kan vurdere, hvilken behandlingsform der vil gavne dig bedst. Dette kan også være en blanding af både/enten medicin, manuel behandling og/eller træningsterapi.

  Kilder: National Institutes of Health

  Restless Legs Syndrome (RLS)

  Symptomer på Restless Legs Syndrome (RLS)

  Symptomer på RLS kan komme til udtryk på flere måder, men de omfatter typisk:

  • Ubehagelige fornemmelser i benene, såsom prikken, snurren, stikken eller kravlen.
  • En uimodståelig trang til at bevæge benene, især når man sidder eller ligger stille.
  • Symptomerne forværres typisk om aftenen eller om natten og kan forstyrre søvnen, hvilket kan føre til søvnproblemer og træthed i dagtimerne.
  • Midlertidig lindring ved bevægelse eller at strække benene.

  Symptomerne varierer fra person til person og kan også ændre sig over tid. Det er også muligt at have flere af symptomerne på samme tid, som hver især kan medføre andre problematikker.

  I tvivl om hvad dine symptomer stammer fra? Læs mere om andre typer bensmerter her.

  Lær mere om Restless Legs Syndrome

  Jens forklarer mere om RLS (uro i benene) i denne korte video

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutters uforpligtende samtale

  Book gratis screening

  Behandling af Restless Legs Syndrome (RLS)

  Behandling af Restless Legs Syndrome (RLS) kan omfatte flere tilgange, herunder:

  Livsstilsændringer: Dette kan omfatte at undgå stimuli som koffein og alkohol, regulere søvnmønstre og opretholde regelmæssig motion.

  Medicin: Lægemidler, såsom dopaminagonister, benzodiazepiner, og antikonvulsiva, kan hjælpe med at lindre symptomerne og forbedre søvnkvaliteten. Man skal dog være opmærksom på, at dette kan forværre ens symptomer i længden, hvis medicineringen ikke er under kontrol. Det er vigtigt at konsultere en læge for en individuel behandlingsplan ifbm. dosering, da effektiviteten af forskellige tiltag kan variere afhængigt af den enkeltes situation.

  Jernbehandling: Hvis jernmangel er en underliggende årsag, kan jerntilskud være nyttige.

  Massage, mindfulness og strækøvelser: Disse kan bidrage til at lindre muskelspændinger og forbedre komforten i benene.

  Andre terapiformer: Akupunktur, varme- og kølebehandlinger, og afslapningsteknikker kan også være til gavn for nogle mennesker med RLS.

  Det er vigtigt at konsultere en læge for en individuel behandlingsplan ifbm. dosering af medicin, da effektiviteten af forskellige tiltag kan variere afhængigt af den enkeltes situation.

  Kilder: National Institute of Neurological Disorders and Stroke & Mayo Clinic

  Restless Legs Syndrome (RLS)

  Hvad er den osteopatiske tilgang til behandling af RLS?

  Ved osteopatisk behandling af RLS vil man typisk fokusere på:

  • At optimere kredsløbet til benene og sørge for optimale forhold herunder.
  • At udrede diverse neurologiske og vaskulære problematikker, som kan forværre forsyningsforhold til benene og tilhørende strukturer.
  • Optimering/forebyggelse af livsstilsfaktorer, som kan have en indvirkning på RLS.
  • Behandling af andre tilhørende strukturer, som kan have en relation til benene.
  • At opretholde balancen (homeostase) i kroppens forskellige systemer, så de hver især kan arbejde under optimale forhold. Dette indebærer bl.a. vores kemiske, neurologiske, mekaniske og metaboliske systemer, som alle har en rolle i at holde os sunde og raske.

  Dette kan være multifaktorielt, så det kræver en konsultation hos din behandler for at få afklaret, hvordan vi bedst kan hjælpe dig af med din problematik.

  Læs mere om osteopati her. 

  • Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS)
   En skade i hoften fra min tid som elite-fodboldspiller i ungdomsrækkerne har ofte sat en stopper for fysisk aktivitet i form af løb, padel-tennis og længere gå-ture. Det var bl.a. denne udfordring, som gjorde, at jeg tog fat i Aarhus Osteopati med forhåbningen om at mindske smerterne og få de nødvendige redskaber til at kunne være fysisk aktiv uden udfordringer. Det har været en fantastisk oplevelse at gå til behandling hos Aarhus Osteopati. Smerterne er nu væk og jeg har fået de redskaber, der skal til, for kontinuerligt at kunne styrke muskulaturen omkring skaden yderligere. Derudover har det været enormt lærerigt at lytte og lære omkring hvordan kroppen hænger sammen på et helt nyt niveau. Jeg gik ofte fra behandlingerne fyldt op med ny spændende viden, som jeg sidenhen har kunnet bruge ifm. at holde skaden nede.
   Restless Legs Syndrome (RLS)
   Kristian Kristiansen

   Digital Konsulent & Partner ICE Digital ApS

  • Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS)
   Jeg har været trofast kunde hos Aarhus Osteopati i en del år efterhånden, og der er stort set ikke dét, som de ikke har hjulpet mig med. Fra hold i nakken og spændingshovedpiner til kroniske sygdomme og gamle skader er jeg altid blevet taget alvorligt, og mine gener er blevet taget hånd om med et smil. Jeg kan på det varmeste anbefale Aarhus Osteopati!
   Restless Legs Syndrome (RLS)
   Laura Nørlev

   Studerende

  • Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS)
   Når jeg fra tid til anden glemmer, at jeg ikke længere er 20 år, men snart rammer de 40, og derfor gentagne gange påfører min krop diverse overbelastningsskader, har Aarhus Osteopati været en uundværlig hjælp til at få mig tilbage på sporet igen. Behandlinger og skræddersyede øvelser har effektivt overvundet knæ-, læg- og hofteproblemer, hvilket har gjort det muligt for mig at opretholde et højt aktivitetsniveau! Rådgivning om at undgå skader under optræning til halvmarathon eller 11-dages vandring i Himalaya-bjergene har været afgørende og har sikret mig oplevelser for livet. Jeg kan på det kraftigste anbefale Aarhus Osteopati for deres effektive behandlinger, imponerende kompetencer og evne til at formidle på en måde, så alle kan være med. Deres tilgang har virkelig gjort en positiv forskel for mig.
   Restless Legs Syndrome (RLS)
   Michael Nielsen

   Teamleder

  • Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS)
   Jeg havde ingen udfordringer, men søgte efter fodboldrelateret optimering af min krop med balance, styrke og andre fodboldrelaterede øvelser samt behandling på briks. Jeg bruger Jacob Hacke hos afdelingen i Næstved, når jeg er hjemme i offseason, for at holde mig skarp og forbedre de små ting.
   Restless Legs Syndrome (RLS)
   Malte Amundsen

   Professionel fodboldspiller

  • Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS) Restless Legs Syndrome (RLS)
   Jeg har igennem de sidste 1,5 år døjet med mit højre knæ som skyldes en mindre skade på ledbrusken og en endnu ældre skulderskade. Jeg har de sidste 6 måneder brugt AAO til både at håndtere aktuelle skader, så jeg har kunne gennemføre de foran liggende træningsblolle og konkurrencer bedste muligt. Men næste lige så vigtigt, så har vi formået at arbejde skades forebyggende og performance optimerende. Om det har en sammenhæng vides ikke, men jeg har haft min bedste sæson nogensinde med bla. DM og NM guld samt en 7.plads ved VM. Jeg vil anbefale AAO og Osteopati generelt, til andre atleter, det dækker en større del af paletten end bare massage og nåle.
   Restless Legs Syndrome (RLS)
   Jonas Fragtrup

   Professionel femkæmper