Vi behandler

Hævede ankler

Årsager & behandling af hævede ankler

​Hævede ankler

Der kan være mange forskellige årsager til hævede ankler, hvor de fleste har en god prognose. Hævede ankler kan opstå når veneblod er forhindret i at løbe tilbage mod hjertet. Hvis der opstår hævelse i et enkelt ben eller fod, kan den bagvedliggende årsag typisk relateres til dette ene ben. Årsagen kan i mange tilfælde skyldes nedsat effekt af veneklapperne, men kan skyldes andre mere alvorlige faktorer. Derfor er det vigtigt at få en grundig udredning herfor.

Ankelsmerter? Bestil tid i dag

 

Frederik Billenstein
Frederik Billenstein

Osteopatstuderende, Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Årsager til hævelse

  Hævelse i begge ben, fødder eller ankler skyldes som regel en eller flere årsager et andet sted i kroppen. Venerne fra benene løber op gennem bækkenet, hvor de samler sig i vena cava og løber som én enhed gennem maven og op til hjertet.

  Hvis der opstår en afklemning af vena cava, kan dette resultere i en påvirkning af blodtilbageløbet gennem venen. Derfor vil veneblodet blive i benene, hvor det øger trykket på venerne.

  På grund af dette vil væsken fra venen diffundere ud i organismen, hvilket kan skabe hævelse og i nogle tilfælde fysiske gener som ømhed og nedsat bevægelighed, da det påvirker omkringliggende strukturer.

  Sygdomme som hjertesvigt, forhøjet blodtryk, nyresvigt og diabetes kan øge risikoen for hævelse i eller omkring anklerne.

  Hævede ankler

  Forstå det venøse system

  Det venøse system har til opgave at transportere blod, som allerede har forsynet organismen med ilt, tilbage til hjertet. Dette omfatter alt det uiltede blod, som skal genbruges. I modsætning til det arterielle system, der transporterer iltet blod ud i organismen, har det venøse system ikke muskelvægge til at presse blodet tilbage til hjertet. Derfor er venerne afhængige af andre strukturer for at få veneblodet tilbage til hjertet.

  I benene findes veneklapper, som sørger for, at blodet ikke løber tilbage mod tyngdekraften. Det er vigtigt at pointere, at veneklappe systemet kun står for en tredjedel af det venøse tilbageløb. Den primære “motor”, der flytter veneblodet fra underekstremiteterne (ben og ankler) tilbage til brystkassen og hjertet, er vores åndedrætsmuskel, diaphragma (“mellemgulvsmusklen”).

  Dette sker ved at skabe over- og undertryk i kroppen, hvilket trækker blodet tilbage mod brystkassen og hjertet.

  Hvilke symptomer opleves ved hævede ankler?

  Gener ved hævede ankler kan omfatte individuelle oplevelser lokalt omkring selve ankel- og fodleddet, men også symptomer andre steder i kroppen afhængigt af den underliggende årsag til hævelsen. Almindeligvis ses ømhed i det væskefyldte område, da væsken påvirker og trykker på de omkringliggende strukturer.

  Dette kan også medføre øget træthed i det påvirkede væv, da det konstant er under eksternt pres fra væsken, hvilket kan resultere i nedsat bevægelighed i de berørte led og en invaliderende fornemmelse i forhold til fysisk aktivitet.

  Nedenfor er oplistet globale symptomer eller oplevelser, der kan forekomme ved påvirkning af venesystemet:

  • Hudforandringer, sår og varicer (åreknuder) kan indikere svigt i venesystemet.
  • Ved symptomer som træthed, konditionssvigt, hoste, åndedrætsbesvær og hjertebanken, kan hævelse relateres til hjerteproblemer.
  • Ved blodprop i benet vil der ofte være øget temperatur og rødme i det påvirkede område.
  • Ved symptomer som nedsat appetit, slaphed, kvalme, hudkløe, hikke, tørst, mentale forandringer, blodmangel, muskelkramper samt ben- og ledgener, kan hævelse relateres til nyreproblemer.

  Hvis du oplever nogle af de ovenstående symptomer i forbindelse med hævelse i ankler, fødder eller ben, bør du søge lægehjælp.

  Hævelse kan også i sjældne tilfælde skyldes en svulst i en lymfekirtel, som kan skabe ødem (hævelse) på grund af ophobning af lymfevæske i lymfekarrene. En sådan svulst kan være både godartet og ondartet (cancer). Hævede lymfeknuder, der skyldes kræftsygdom, er som regel ikke ømme. Man skal være særligt opmærksom, hvis man har været mere træt end normalt, har haft kraftig nattesved eller har tabt sig uden grund. I sådanne tilfælde bør man kontakte sin læge.

  Ivar fortæller lidt mere om fod- & ankelsmerter

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutter uforpligtende samtale

  Book gratis screening
  Hævede ankler

  Hvorfor opstår hævede ankler?

  Den egentlige årsag til hævede ankler er ofte ukendt. Det vides dog at det primært er nyre, lever og hjerte samt forstyrret venesystem som kan være årsag til hævelse.

  Ligeledes kan indtag af nogle typer af medicin give hævelse. Bl.a. Calcium-blokkere, som bliver brugt mod forhøjet blodtryk og hjertekramper.

  Det er ikke uset at der kan være flere årsager til hævelsen. Mennesker med åreknuder (varicer) er kendt for at være mere disponerede for hævede ankler, da varicer er ødelagte overfladiske vener.

  Hævede ankler hos gravide

  Gravide oplever ofte hævede ankler, som typisk ikke er tegn på nogen alvorlig bagvedliggende patologi. Grunden til dette er en stor ændring af kroppens strukturer, som kan medføre en påvirkning af det venøse tilbageløb flere steder i kroppen. Denne påvirkning sker primært på grund af, at trykforholdene mellem bryst- og bughulen ændres, når fosteret vokser og optager mere plads i bækkenet.

  Dette kan besværliggøre blodets tilbageløb gennem bækkenet til brystkassen og hjertet. Det er dog vigtigt, at gravide får en grundig udredning, da hævede ankler i kombination med andre symptomer kan være et tegn på svangerskabsforgiftning.

  Hævede ankler

  Varighed af hævede ankler

  Varigheden af hævede ankler afhænger af den underliggende årsag. Der findes ingen generel regel for, hvor længe man kan opleve hævede ankler, da det varierer afhængigt af årsagen til hævelsen. Andre symptomer eller gener, såsom smerte og nedsat bevægelighed, der optræder i forbindelse med hævelse, vil typisk aftage, når hævelsen mindskes.

  Hvis disse symptomer ikke forsvinder, når hævelsen aftager, kan der være en anden grund til disse gener.

  Behandling af hævede ankler samt fødder og ben

  Behandlingen af hævede ankler, fødder og ben baseres på en grundig undersøgelse for at identificere den underliggende årsag til hævelsen. Hos Aarhus Osteopati kan behandlingen omfatte en kombination af manuel terapi og træningsøvelser.

  Den manuelle terapi udføres i et af vores lokaler, hvor en behandler vil gennemgå den specifikke udfordring, du står overfor, for at finde den rette behandlingsmetode til dig.

  Behandlingen fokuserer på at identificere og behandle den underliggende årsag, så hævelsen ikke genopstår.

  Hævede ankler

  Osteopatisk tilgang til hævede ankler

  Osteopatien har en meget holistisk tilgang til behandling af kroppen, hvilket også gælder for hævede ankler. Det er essentielt først at identificere den konkrete årsag til hævelsen for at kunne tilbyde den bedste behandling.

  Osteopatien fokuserer på at benytte kroppens egne naturlige helingsmekanismer og optimere disse for at opnå den mest naturlige og bivirkningsfrie behandling.

  For at optimere kroppens egen helingsmekanik, vil en osteopat undersøge, om der er faktorer, der forhindrer dette. Dette indebærer en vurdering af mulige påvirkninger på det neurologiske system, muskel- og ledsystem, kredsløbssystem, hormonelle system, mavetarm system samt det psykologiske system, da problemer i disse områder kan forhindre optimal heling.

  Behandlingen starter med en dybdegående samtale omkring dig og dine symptomer for at skabe det bedste grundlag for den efterfølgende undersøgelse. Osteopaten vil også forsøge at afdække andre systemiske påvirkninger, der kan bidrage til at fastholde problemet.

  Der vil blive fokuseret på at adressere konkrete strukturer i kroppen, som kan være årsag til hævelsen.

  Typiske områder inkluderet i behandling af hævede ankler

  • Bækkenet og dets ledbevægelighed: Mekaniske restriktioner her kan mindske muligheden for et naturligt venøst tilbageløb.
  • Organer i bækkenet (blære, livmoder og rectum): Et ineffektivt venøst tilbageløb fra disse strukturer kan komprimere venerne fra benene. Det er vigtigt, at bækkenorganerne og hinderne omkring disse er bevægelige og mobile. Tilstande, der kan påvirke dette, inkluderer endometriose, cyklusrelaterede problemer hos kvinder og fordøjelsesmæssige problemer, da bughinden hæfter ovenpå bækkenorganerne.
  • Leveren og nyren: Det er vigtigt at sikre optimal funktion og bevægelighed af disse organer, samt at vurdere belastningen på dem fra faktorer som alkohol, medicin, manglende søvn og stress. Dette kan påvirke både kredsløbsfunktionen og evnen til at kontrollere denne.
  • Lænd og lumbosakrale nerver: Undersøgelse af eventuel nerveirritation, der kan øge tonus (spænding) i vævet omkring blodkarrene.
  • Mobiliserende teknikker for ribben, midtryg og åndedrætsmusklen: Disse er vigtige, da åndedrætsmusklen, som nævnt ovenfor, er den primære motor for at flytte veneblodet rundt i kroppen.
  Hævede ankler

  Gode råd, hvis man døjer med hævede ankler

  Generel konditionering er et effektivt værktøj, da det fremmer blodcirkulationen og kan bidrage til at reducere hævelse. Aktiviteter kan variere fra en gåtur til en fodboldkamp, afhængigt af hvad din krop kan tåle.

  Arbejde med bevægeligheden i midtryggen, åndedrætsøvelser og forbedring af bevægeligheden i bækkenet og dets strukturer kan også bidrage til symptomlindring.

  Yderligere spiller salt en rolle i regulering af væskebalancen i kroppen. For meget bordsalt (natriumklorid) kan bidrage til hævelse, da det binder væske. Alkohol kan reducere kaliumniveauer i kroppen, hvilket svækker natrium/kalium-balancen. Et højt alkoholindtag belaster også leveren, som producerer proteiner til regulering af tryk i blodkarrene. Derfor er det fordelagtigt at undgå alkohol og store mængder salt.

  Der er mange faktorer, såsom lever- og nyrefunktion, der kan påvirke kroppens interne tryk. En osteopat kan hjælpe med at identificere, hvilke faktorer der skal justeres i forhold til kost og livsstil.

  Effektive øvelser mod hævede ankler

  Frederik præsenterer en række effektive øvelser, som du selv kan udføre for at lindre hævede ankler. Der er ingen fast regel for, hvor meget eller lidt du skal udføre disse øvelser. Tilpas dem til dine behov og forsøg at inkorporere dem i din daglige rutine.

  • Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler
   En skade i hoften fra min tid som elite-fodboldspiller i ungdomsrækkerne har ofte sat en stopper for fysisk aktivitet i form af løb, padel-tennis og længere gå-ture. Det var bl.a. denne udfordring, som gjorde, at jeg tog fat i Aarhus Osteopati med forhåbningen om at mindske smerterne og få de nødvendige redskaber til at kunne være fysisk aktiv uden udfordringer. Det har været en fantastisk oplevelse at gå til behandling hos Aarhus Osteopati. Smerterne er nu væk og jeg har fået de redskaber, der skal til, for kontinuerligt at kunne styrke muskulaturen omkring skaden yderligere. Derudover har det været enormt lærerigt at lytte og lære omkring hvordan kroppen hænger sammen på et helt nyt niveau. Jeg gik ofte fra behandlingerne fyldt op med ny spændende viden, som jeg sidenhen har kunnet bruge ifm. at holde skaden nede.
   Hævede ankler
   Kristian Kristiansen

   Digital Konsulent & Partner ICE Digital ApS

  • Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler
   Jeg har været trofast kunde hos Aarhus Osteopati i en del år efterhånden, og der er stort set ikke dét, som de ikke har hjulpet mig med. Fra hold i nakken og spændingshovedpiner til kroniske sygdomme og gamle skader er jeg altid blevet taget alvorligt, og mine gener er blevet taget hånd om med et smil. Jeg kan på det varmeste anbefale Aarhus Osteopati!
   Hævede ankler
   Laura Nørlev

   Studerende

  • Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler
   Når jeg fra tid til anden glemmer, at jeg ikke længere er 20 år, men snart rammer de 40, og derfor gentagne gange påfører min krop diverse overbelastningsskader, har Aarhus Osteopati været en uundværlig hjælp til at få mig tilbage på sporet igen. Behandlinger og skræddersyede øvelser har effektivt overvundet knæ-, læg- og hofteproblemer, hvilket har gjort det muligt for mig at opretholde et højt aktivitetsniveau! Rådgivning om at undgå skader under optræning til halvmarathon eller 11-dages vandring i Himalaya-bjergene har været afgørende og har sikret mig oplevelser for livet. Jeg kan på det kraftigste anbefale Aarhus Osteopati for deres effektive behandlinger, imponerende kompetencer og evne til at formidle på en måde, så alle kan være med. Deres tilgang har virkelig gjort en positiv forskel for mig.
   Hævede ankler
   Michael Nielsen

   Teamleder

  • Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler
   Jeg havde ingen udfordringer, men søgte efter fodboldrelateret optimering af min krop med balance, styrke og andre fodboldrelaterede øvelser samt behandling på briks. Jeg bruger Jacob Hacke hos afdelingen i Næstved, når jeg er hjemme i offseason, for at holde mig skarp og forbedre de små ting.
   Hævede ankler
   Malte Amundsen

   Professionel fodboldspiller

  • Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler Hævede ankler
   Jeg har igennem de sidste 1,5 år døjet med mit højre knæ som skyldes en mindre skade på ledbrusken og en endnu ældre skulderskade. Jeg har de sidste 6 måneder brugt AAO til både at håndtere aktuelle skader, så jeg har kunne gennemføre de foran liggende træningsblolle og konkurrencer bedste muligt. Men næste lige så vigtigt, så har vi formået at arbejde skades forebyggende og performance optimerende. Om det har en sammenhæng vides ikke, men jeg har haft min bedste sæson nogensinde med bla. DM og NM guld samt en 7.plads ved VM. Jeg vil anbefale AAO og Osteopati generelt, til andre atleter, det dækker en større del af paletten end bare massage og nåle.
   Hævede ankler
   Jonas Fragtrup

   Professionel femkæmper

  Hævede ankler

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)