Skoliose (skoliose) / skæv ryg / krum ryg – Aarhus Osteopati

Skoliose i Danmark

I Danmark er scoliose en relativt hyppig lidelse. Op til 3-5% af alle børn har scoliose i Danmark. Scoliose er dog ikke altid symptomatisk og blot circa 0,4% har brug for behandling på baggrund af gener og smerter. Tendensen er meget større hos pigebørn eller op til ti gange så hyppig. Skoliose symptomer opstår som regel i 10-16 års alderen men en fingerregel er, at jo hurtigere symptomer opstår jo større er sandsynligheden at skævheden bliver stor. Scoliose kan progredieres med alderen men efter voksealderen udvikler skævheden sig ikke længere. Dog kan der ses forværring af skævhed i ryggen hvis skævhedsgraderne overstiger 30 grader.

Bestil online tid her

Hvad er skoliose?

Scoliose er en betegnelse over udtal skævhed i rygsøjlen (skæv ryg / krum ryg). Denne skævhed forekommer i frontalt plan, det vil sige at set bagfra kurver rygsøjlen mod siderne (enten til højre eller venstre). I rygsøjlen er der altid en primær skævhed eller kurve med flere mindre kompenserende skævheder.

Typer af skolioser

Der findes to primære typer scolioser. En S formet scoliose skævhed / kurv som forekommer fra den øverste del af brystryggen, modsat skævhed / kurv i overgangen fra brystryggen til lænden igen efterfulgt af modsat skævhed / kurv i lænderegionen. Den anden type er en C formet scoliose, hvor hele rygsøjlen er skæv / kurvet til den ene side med modsatte efterfulgte mindre kompensationer i nakke og bækken.

Hvordan opdager jeg skoliose?

For at genkende tegn på skoliose er der særlige områder i kroppen som ændres ved scoliose. I fleste tilfælde vil skoliose opdages i relativ ung alder hos børn og unge.

En af de hyppigste områder i kroppen som kan afsløre skoliose er skulderregionen. Grundet scoliosens kompensatoriske mønstre vil skulderen og skulderbladet i den samme side som krumningen / skævheden i brystryggen løftes og stå højere end den modsatte skulder. I mange tilfælde vil skulderbladet vinge, det vil sige at skulderbladet står væk fra brystkassen.

Midt på ryggen og midt i de områder skoliosen krummer / tilter til vil rygmuskulaturen være meget spændt og stiv. Der ses ligeledes ofte rotation til samme side som krumningen hvor ribben eller bækken er presset bagud. Dette bliver meget tydeligt når vedkommende bøjer sig forover.

En andet mindre hyppigt tegn på skoliose, er en forskydning af hoften og bækkenet væk fra krumningen / skævheden i lænden. Det vil være tydeligt at bækkenet stikker distinktivt til den ene side eller at der ses en højdeforskel i de to sider af bækkenet. Dette er dog ikke altid forekommende hos alle der lider af scoliose idet hos mange er bækkenet meget stabilt.

Hvornår skal jeg søge hjælp / læge for skæv ryg?

Hvis ovenstående er tilstede hos dit barn er det vigtigt hurtigst muligt at kontakte en specialist. Undersøgelser viser, at skoliose kan påvirkes i større grad hos børn end hos voksne. Det vil sige at jo før jo bedre (kontakt Aarhus Osteopati her).

Bestil online tid her

Hvordan stilles diagnosen skoliose?

Specialisten i skoliose stiller diagnosen på baggrund af grundig sygdomshistorie, specialiserede test og undersøgelse af rygsøjlen og i den sidste ende på baggrund af røntgenbilleder af ryggen. Konservativ behandling som osteopatisk og fysioterapeutisk behandling af skoliose anvendes oftest i tilfælde hvor skævheden / krumningen ikke overstiger 30 grader. Operativ behandling kommer i nogle tilfælde på tale ved tilfælde scoliose der overstiger 30 grader.

Årsager til skoliose

Der findes tre typer årsager til scoliose; Funktionelle årsager til skoliose (ikke strukturelle årsager), strukturelle årsager til skoliose og idiopatiske årsager til skoliose (op til 80% af skoliose tilfælde), det vil sige uden en bestemt årsag.

Funktionelle årsager til skoliose

Ved de funktionelle årsager til skoliose er der ingen strukturelle problemstillinger forud for udvikling af scoliose. Det vil sige at skader i nervesystem, genetik og så videre ligger ikke til grunds. Funktionelle årsager kan derfor være skævhed i bækkenet, benlængdeforskel, asymmetri i holdning, stramheder af bindevæv som muskulatur, sener og fascie, stramhed omkring nervevæv samt organpåvirkninger (for eksempel arvæv i tarme, blindtarmsbetændelse, nyrersten og så videre). Funktionelle problemstillinger er særligt effektivt behandlet af osteopater idet de tager hånd om alle af ovenstående strukturer og organer.

Strukturelle årsager til skoliose

Strukturelle årsager til scoliose er årsager grundet skader i muskel-, væv- og nervesystem. Neuromuskulære problemstillinger som cerebral parese er en af årsagerne grundet skader i nerveystemet. Problemer med neuromer og tumorer forskellige steder i kroppen er også eksempler på strukturelle årsager til scoliose.

Idiopatiske årsager til skoliose

Idiopatiske årsager til scoliose tilhører egentligt strukturelle årsager til skoliose. Idiopatiske årsager udgør op til 85% af alle opståede skoliose tilstande som betragtes ofte at haves ingen årsag. Forskere antager dog at idiopatiske årsager til scoliose skyldes arvelige, familiære eller genetiske faktorer.

Bestil online tid her

Skoliose symptomer

I de fleste tilfælde vil scoliose ikke være symptomatisk. Rygsmerter (læs mere her) er de hyppigste symptomer ved skoliose. Disse smerter vil opleves være mekaniske, det vil sige at bevægelse eller bestemte stillinger kan udløse smerte. Hvilesmerter er sjældne men ofte associeret med reumatologiske sygdome (forskellige former for gigt). Typiske smerter ved skoliose er nerverodspåvirkning såsom diskusprolaps. Denne symptom opstår hyppigere ved større krumning i rygsøjlen. Nerverodspåvirkning vil ofte opleves som konstante markante smerter tæt ved rygsøjlen som kan stråle ud i arme og ben eller langs ribbenene. Hos alvorlige scoliose tilfælde hvor skævhedsgraden overstiger 30 grader kan symptomer på organpåvirkning opstå. Her vil påvirkning af hjerte- og lungefunktion opleves som trykken for brystet, åndedrætsbesvær, hjertebanken m.m. Mave-tarm symptomer (læs mere her) såsom forstoppelse, oppustethed og diarré kan ligeledes opleves (læs mere om mavesmerter her). Der kan yderligere ses symptomer på forstyrret nyre-, blære- og livmoderfunktion.

Behandling af skoliose – Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapi

Behandling af skoliose – Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapiI Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapi er vi specialiseret inden for diagnosticering og behandling af diverse typer rygsmerter (læs mere her) herunder behandling af årsager til scoliose. Vi har et tværfagligt team bestående af osteopater, fysioterapeuter, akupunktører, massører, kranio sakral terapeuter med mere som alle har ekspertise inden for ryglidelser. Osteopati behandling af skoliose er specialiseret i de neurologiske problemstillinger, organbehandling samt behandling af selve rygsøjlen (læs mere om osteopati i Aarhus her). Fysioterapi (fysioterapeut med speciale i skoliose / skæv ryg) beskæftiger sig med træning af muskulatur og bindevæv samt genoprettelse af bevægeligheden hos scoliose patienterne (Læs mere om fysioterapi for skoliose i Aarhus). Læs mere om fysioterapi for skoliose København. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut for skoliose i Aalborg her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af skoliose i Odense her. Massage (læs mere her) og akupunktur (læs mere her) tager hånd om afspænding af bindevæv som muskler, sener og ledbånd og kranio sakral terapi påvirker rygmarv, hjernehinde og cerebrospinalvæske inde i rygsøjlen som ofte bliver påvirket ved skoliose (læs mere om kranio sakral terapi her).

Læs mere om osteopat behandling af skoliose  i Aalborg her​


Hvad kan jeg selv gøre med skoliose? – Træning af scoliose

Scoliose er en lidelse som ændrer rygsøjlens stilling og funktion. I nogle tilfælde ikke kan scoliose ændres med behandling (strukturelle skoliose). Det vil sige at selve skævheden / krumningen ikke er reversibel. Dog kan gener som smerter, stivhed osv. grundet skoliose altid påvirkes i den positive retning og nogle tilfælde fjernes helt.

Træning af skoliose

​Træning af en ryg som lider af scoliose er altafgørende for om problemstillingen udvikler sig negativt og ligeledes om smerter kan holdes på afstand. Muskulær træning af skoliose skal rettes mod at styrke muskulatur på den modsatte side af skævheden / krumningen hvorimod afspænding og udstrækning af muskulatur på den samme side som skævheden / krumningen er vigtig. Det kan være svært at overskue selv, hvorfor kontakt til en ekspert indenfor skoliose er nødvendig (kontakt Aarhus Osteopati her).

Træningen skal ligeledes indeholde styrketræning af muskler i kroppens bagkæde (de store rygmuskler) samt stabilitetstræning af de små dybe rygmuskler tæt på rygsøjlen.

Kredsløbstræning som løb, cykling, cross-trainer osv. er ligeledes nyttig for skoliose patienter (læs mere om genoptræning af rygsmerter her).

I nedenstående video kan du se effektive øvelser for skoliose ryg.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​