06.05.23

Hvad indebærer abdomen og hvilke sygdomme medfører abdominale smerter?

De sundhedsfaglige udtryk kan være lige så svære at forstå som at lære et nyt sprog. Hvis du er i tvivl om hvad der menes med abdomen og hvad det indebærer og medfølger, så læs videre i indlægget her og bliv klogere.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad indebærer abdomen og hvilke sygdomme medfører abdominale smerter?

Hvad er Abdomen?

Abdomen er en anatomisk region i kroppen, der dækker det område, der ligger mellem brystet og bækkenet. Det kaldes også bughulen eller maven. Abdomen består af flere organer, herunder maven, leveren, bugspytkirtlen, milten, tyndtarmen, tyktarmen og andre vigtige strukturer såsom muskler, blodkar og nerver.

 

Hvor ligger bugen? Hvor er bughulen på et menneske?

Bugen er området mellem brystet og bækkenet og består af flere dele, herunder bughulen, bækkenet og lænden. Bughulen er det rum i kroppen, hvor de fleste abdominale organer findes, og den er adskilt fra brysthulen af membranen, det muskulære lag mellem brysthulen og bughulen. 

 

Hvad er abdominale smerter?

Abdominale smerter kan have forskellige årsager og kan variere i intensitet og placering. Abdominale smerter kan variere i intensitet og varighed, og de kan være akutte eller kroniske. Abdominale smerter kan også ledsages af andre symptomer, såsom kvalme, opkastning, diarré, forstoppelse, oppustethed og feber. Abdominalia er et udtryk for smerte eller ubehag i bughulen. 

 

Hvilke sygdomme kan man have hvis man har mavesmerter?

Der er mange mulige årsager til mavesmerter, og det kan være svært at fastslå den specifikke årsag uden yderligere evaluering. Nogle af de mest almindelige årsager til mavesmerter inkluderer:

  1. Gastrointestinale lidelser: mavesår, gastritis, gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), irritabel tarmsyndrom (IBS) og inflammatorisk tarmsygdom (IBD).
  2. Infektioner: Infektioner i mave-tarmkanalen, såsom viral gastroenteritis, bakterielle infektioner og parasitter, kan forårsage mavesmerter.
  3. Galdeblæreproblemer: Galdeblæren kan udvikle galdesten eller betændelse, som kan forårsage mavesmerter.
  4. Appendicitis: Betændelse i appendiks kan føre til kraftige smerter i nedre højre del af maven.
  5. Urinvejsinfektion: Infektioner i urinvejene kan forårsage smerter i underlivet, og det kan være vanskeligt at afgøre, om smerterne stammer fra mave-tarmkanalen eller urinvejene.
  6. Gynækologiske problemer: Kvinder kan opleve mavesmerter på grund af gynækologiske problemer, såsom endometriose, fibromer eller æggestokcyster.
  7. Nyre- eller leverproblemer: Problemer med nyrerne eller leveren kan også forårsage mavesmerter.
  8. Kræft: Mavesmerter kan også være et symptom på visse former for kræft, såsom mavekræft eller tarmkræft.

 

Hvornår er mavesmerter alvorlige?

Mavesmerter kan være et tegn på en alvorlig sygdom og bør altid tages alvorligt. Hvis smerterne er pludselige og kraftige, ledsaget af kvalme, opkastning, feber eller andre symptomer, kan det være et tegn på en akut tilstand, der kræver øjeblikkelig medicinsk opmærksomhed. Hvis smerterne er milde og vedvarende, kan det stadig være en god idé at søge lægehjælp for at udelukke alvorlige sygdomme og identificere den underliggende årsag.

Osteopati og mavesmerter

Osteopati beskæftiger sig med diverse former for mavesmerter. Alt fra sure opstød øverst i fordøjelsesystemet til hæmorider i den anden ende. Vigtigt at bemærke at osteopater er uddannet i, at lave relevante test som skal afgøre om patienten skal undersøges af en læge først.

Christopher fortæller om mavesmerter

Fordøjelsen eller kroppens anden hjerne er ét af de vigtigste systemer i menneskekroppen. Se videoen for at få mere at vide om fordøjelsen og problemer i maven.

Hvad indebærer abdomen og hvilke sygdomme medfører abdominale smerter?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)