21.05.23

Hvad er alternativ behandling og hvordan skal man forholde sig til det?

Alternativ behandling er en praksis, der er blevet stadig mere populær blandt danskerne de seneste år. Men hvad er alternativ behandling egentlig, og er der videnskabelig dokumentation for effektiviteten af disse behandlinger? I dette indlæg vil vi udforske emnet alternativ behandling.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er alternativ behandling og hvordan skal man forholde sig til det?

Hvad er alternativ behandling?

Alternativ behandling er en betegnelse for flere forskellige behandlinger, som har lidt til ingen dokumenteret effekt. De er derfor ikke en del af den konventionelle behandling, som sundhedsvæsenet tilbyder. Det betragtes som et supplement til primær behandling. Behandlingen kan udføres af personer med og uden en sundhedsfaglig autorisation. 

 

Hvilke alternative behandlingsformer findes der?

Der er mange forskellige former for alternativ behandling. Nogle af de mest kendte former inkluderer akupunktur, homøopati, kiropraktik, massage, yoga, meditation, aromaterapi og kosttilskud. Der findes også mere kontroversielle former for alternativ behandling, såsom healing, clairvoyance og astrologi.

 

Hvor mange danskere bruger alternativ behandling?

Cirka 1,2 millioner danskere, svarende til 24% af den voksne befolkning, har benyttet en eller flere former for alternativ behandling i løbet af det seneste år. Nogle danskere vælger alternativ behandling, fordi de ikke føler, at den etablerede lægevidenskab kan hjælpe dem, eller fordi de ønsker en mere holistisk tilgang til deres sundhed. 

 

Hvordan virker alternativ behandling, og er der videnskabelig dokumentation for effektiviteten af disse behandlinger?

Der er mange forskellige former for alternativ behandling, og virkningsmekanismen og evidensen varierer meget afhængigt af behandlingsformen. Generelt er der ikke tilstrækkelig forskning på området og af den givne behandling enten grundet mængden af dokumentation eller kvaliteten af dokumentationen.

 

Hvad er risiciene ved alternativ behandling, og hvordan kan jeg beskytte mig selv mod disse risici?

Der kan være risici og bivirkninger ved alternativ behandling grundet manglen på tilstrækkelige beviser for den pågældende behandling. For at beskytte sig selv kan benytte Styrelsen for patientsikkerhed gode råd:

  • Undersøg, om behandleren er registreret alternativ behandler (RAB)
  • Spørg behandleren, hvordan behandlingen foregår
  • Spørg behandleren, hvilke virkninger og eventuelle bivirkninger du kan forvente
  • Overvej at tale med din læge om alternativ behandling
  • Undgå alternative behandlere, der siger, de kan helbrede alvorlige sygdomme
  • Husk, at du altid kan afbryde behandlingen, hvis du ikke føler dig tryg 

Et andet godt råd er også at forhøre dig ved din egen læge. 

 

Er alternativ behandling dækket af min sundhedsforsikring, og hvor meget koster det typisk?

Ofte vil alternativ behandling være selvbetalte. Som forbruger ved køb af behandlingen har du nogle rettigheder, som er gode at kende til. Hvis du vælger en RAB-behandler, er du sikker på, at behandleren opfylder minimumskravene til uddannelse og klinisk praksis og at du har bedre muligheder for at klage. Derudover skal behandleren overholde det regelsæt for god klinisk praksis, som foreningen er forpligtet til at have. Behandlerforeningen, som RAB-behandleren er medlem af, er også forpligtet til at have et klageorgan til rådighed.

Osteopati autoriseret behandlingsform

I det danske sundhedssystem blev osteopati i 2018 autoriseret behandlingsform. Det betyder, at osteopaten skal registreres hos sundhedsstyrelsen som autoriseret osteopat. Autoriserede sundhedspersonale skal opfylde strikse krav fra sundhedsstyrelsen for at praktisere som behandlere i Danmark.

Jens fortæller om osteopati

I denne video får du svar på hyppigt stilte spørgsmål til osteopati.

Hvad er alternativ behandling og hvordan skal man forholde sig til det?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)