23.03.23

Hvad er bugspytkirtlen og hvilken betydning har den?

Bugspytkirlen er et organ inde i maven, som er en del af fordøjelsen. I dette indlæg kan du finde ud af bugspytkirtlens betydning for fordøjelsen og energi i vores krop og hvilke sygdomme der kan komme i dette organ og hvad man kan gøre for at undgå sygdomme i kirtlen.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er bugspytkirtlen og hvilken betydning har den?

Hvad er bugspytkirtlen?

Bugspytkirtlen er et organ midt inde i maven, som ligger bag mavesækken og i forbindelse med galdeblæren og tolvfingertarmen. Den er en del af fordøjelsen hvor den nedbryder mad ved hjælp af nogle enzymer, som den danner og kommer ud til tarmen. Her fungerer den i et tæt samarbejde med leveren og galdeblæren. Bugspytkirtlen danner også hormonerne insulin og glukagon, som er med til at regulerer sukkermængden i blodet og omsætte sukker fra maden til energi for cellerne i kroppen.

Diabetes og bugspytkirtlen

Ved sukkersyge, også kaldet diabetes mellitus, nedsættes kroppens evne til at optage sukker i cellerne. Ved type 1-diabetes danner bugspytkirtlen ikke nok insulin, og derved kan sukkeret ikke optages af cellerne. Ved type 2-diabetes dannes insulin, men insulinet virker ikke, som det skal.

Der er også sekundær diabetes, som er en mere sjælden type diabetes, der opstår som følge af en sygdom i bugspytkirtlen. Det kaldes også for type 3c-diabetes. Sekundær diabetes kan også udløses af nogle typer medicinsk behandling. De fleste typer sekundær diabetes opstår, fordi bugspyt­kirtlen, som blandt andet producerer insulin, bliver ødelagt.

En af de mest almindelige sygdomme, som kan medføre sekundær diabetes, er betændelse i bugspytkirtlen.

Betændelse og irritation i bugspytkirtlen

Normalt bliver enzymerne i bugspytkirtlen først aktive, når de blandes med maden i tyndtarmen. Men hvis bugspytkirtlen er irriteret eller betændt så aktiveres enzymerne i bugspytkirtlen og irriterer vævet derinde.

Der er ca. 3.000 årligt der får akut betændelse i bugspytkirtlen i Danmark.

Betændelsen går over af sig selv i de fleste tilfælde, men kan blive meget alvorlig. Ved alvorlig betændelsen kan funktionen af andre organer som hjerte, lunger og nyrer blive påvirket.

De typiske symptomer er:

  • pludselige smerter i øvre del af maven omkring navlen og op
  • strålende smerte til ryggen og/eller brystet
  • føle sig generelt dårligt tilpas
  • kvalme
  • nogle kaster også op

Hvad er årsagerne til betændelse i bugspytkirtlen?

De hyppigste årsager til en irriteret bugspytkirtel er alkohol, rygning og galdesten.

Alkohol er årsagen i cirka 45 % af tilfældene. Galdesten er årsagen i cirka 35 % af tilfældene.

Galdesten kan blokere forløbet af bugspytkirtlens enzymer til galdegangen, hvilket skaber irritation og en betændelsestilstand i kirtlen. Andre årsager til reaktion i bugspytkirtlen kan være medicin, stofskiftesygdomme, infektionssygdomme, ondartede sygdomme eller følger efter undersøgelser. Hos nogle kender man ikke årsagen.

Hvad kan man gøre for at undgå sygdom i bugspytkirtlen?

Vedligehold et generelt godt helbred ved at spise varieret, være fysisk aktiv i mindst 30 minutter dagligt, undgå rygning og store mængder alkohol.

Ved regelmæssig fysisk aktivitet øges kontrol af blodsukkeret, insulinet virker bedre, hurtigere optagelse af sukker i musklerne, bedre til lagring og forbrænding af fedt. Derved er fysisk aktivitet med til at reducere mængden af både sukker i fedt i blodet.

Osteopati og bugspytskirtlen

Osteopati behandler ikke organer direkte men bindevæv omkring organerne. Vi oplever ofte det har en positiv effekt på patientens problemstillinger. Derudover beskæftiger osteopater sig med manuel behandling og patientvejledning af kroppens autonome nervesystem. Det system der styrer og regulerer bl.a. funktionen af det endokrine system (hormonsystemet).

Står du og mangler lidt inspiration til træningsøvelser?

Prøv disse 3 øvelser, som kan laves i hjemmet med de ting man har til rådighed der. De kan hjælpe dig til at starte den gode vane om at være fysisk aktiv i hverdagen. For at få mere inspiration til øvelser, tag et kig på vores youtubekanal.

Hvad er bugspytkirtlen og hvilken betydning har den?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)