13.07.23

Hvad er mavesyre og hvordan kan behandle for meget mavesyre?

Sure opstød er meget ubehagelige, men mavesyren har en vigtig funktion derfor kan man undre sig over hvad er årsagen til at det kan medføre så ubehagelige symptomer. Læs dette indlæg for at blive klogere på mavesyre og hvad man kan gøre ved for meget mavesyre.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er mavesyre og hvordan kan behandle for meget mavesyre?

Hvad er mavesyre og hvilken funktion har det?

Mavesyre er en stærk og farveløs syre, der dannes i maveslimhinden. Syren spiller en vigtig rolle i fordøjelsesprocessen, da den nedbryder proteiner og dræber bakterier og andre mikroorganismer, der kan følge med i maden, vi spiser. Mavesyren hjælper også med at aktivere enzymer, der nedbryder maden yderligere i tarmene, og skaber den rette pH-værdi for fordøjelsen. 

 

Hvad er symptomerne på for meget mavesyre?

Symptomer på for meget mavesyre kan være halsbrand, sure opstød, kvalme, opkastning, synkebesvær, synkesmerter, mavesmerter, oppustethed, hæshed, hoste og dårlig ånde. Disse symptomer kan blive værre efter at have spist eller når man ligger ned.

 

Hvad er årsagen til for meget mavesyre?

En af de hyppigste årsager til for meget mavesyre er gastroøsofageal reflukssygdom (GERD), som opstår, når mavesyre og fordøjelsesvæsker løber tilbage fra maven til spiserøret grundet nedsat funktion af lukkemusklen mellem spiserøret og mavesækken.

Lukkemusklen bliver svagere med alderen og ved tobakforbrug. Den nedsatte funktion kan også skyldes en brok, overvægt, medicin og graviditet. Andre årsager kan omfatte stress, indtagelse af store mængder koffein, alkohol og rygning.

 

Hvad skal man gøre hvis man har for meget mavesyre?

Man kan starte med at prøve at ændre livsstil ved at spise mindre måltider, undgå fedtholdige eller krydrede fødevarer, undgå at spise tæt på sengetid, undgå rygning og alkohol, og undgå stress. Hvis disse livsstilsændringer ikke hjælper, kan man overveje at tage medicin mod mavesyre, som f.eks. syreneutraliserende midler, H2-blokkere eller protonpumpehæmmere. Konsulter med egen læge om brug af medicin mod for meget mavesyre.

Man kan også undgå ting, der forårsager sure opstød, eksempelvis stramt tøj, bøje sig fremover, fødevarer og drikke. Hvis du oplever for meget mavesyre ved at ligge ned, kan du prøve at ligge højere med hovedet ved at hæve hovedgærdet eller have nogle ekstra hovedpuder. 

 

Hvad er det bedste middel mod mavesyre?

Det bedste middel mod mavesyre afhænger af årsagen til den forhøjede mavesyre. Syreneutraliserende midler kan give hurtig lindring af symptomerne på mavesyre, mens H2-blokkere og protonpumpehæmmere kan bruges til at reducere produktionen af mavesyre over tid. Det er bedst at konsultere en læge for at afgøre, hvilken behandling der er bedst for en.

 

Hvad kan neutralisere mavesyre?

Syreneutraliserende midler kan hjælpe med at neutralisere overskydende mængde af mavesyre. Disse midler kan købes som håndkøbsmedicin på apoteket og indeholder ofte ingredienser som magnesium, calcium eller aluminium. Det er dog vigtigt at være forsigtig med for stort brug af syreneutraliserende midler, da de kan forårsage bivirkninger, såsom forstoppelse eller diarré.

 

Hvad skal man undgå at spise, hvis man har for meget mavesyre?

Hvis man lider af for meget mavesyre, er det en god idé at undgå fedtholdige eller krydrede fødevarer, citrusfrugter, tomatbaserede produkter, chokolade, koffein, alkohol og stærke drikkevarer som sodavand. Det er også vigtigt at spise mindre måltider og undgå at spise tæt på sengetid.

Osteopati og mavesyre

Osteopati behandler mavesyre problemstillinger og andre fordøjelse problemer. Osteopati behandler bindevæv omkring organer i fordøjelsen samt blod og nervesystem i området.

Mette snakker om mavesyre og problemer med mavesyre

I denne video kan du lære mere om funktionen af mavesyre og mavesyreproblemer.