04.08.23

Hvad er miltbrand og hvor farligt er det?

Har du hørt om miltbrand? Måske som det biologiske våben? Miltbrand er en alvorlig sygdom, som kan blive farlig. Men hvornår er den farlig og for hvem? Læs med i indlægget for at blive klogere på sygdommen.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er miltbrand og hvor farligt er det?

Hvad er miltbrand?

Miltbrand er en infektion, der skyldes bakterien bacillus anthracis. Sygdommen kan påvirke både dyr og mennesker. Hos dyr kan infektionen forårsage en række symptomer, herunder hævelse, feber og død. Hos mennesker forårsager infektionen primært huden i form af læsioner, men det kan også forårsage lungeproblemer og andre alvorlige symptomer.

 

Hvor fra har diagnosen fået sit navn? 

Anthrax kommer fra det græske ord “anthrakis”, som betyder “kul”. Navnet kommer af de sorte sår, som kan dannes på huden hos mennesker og dyr, der er inficeret med bakterien.

Miltbrand fik sit navn på grund af den karakteristiske læsion, der opstår i milt og lever hos inficerede dyr. Ifølge Sundhed.dk skyldes navnet på dansk også, at sygdommen tidligere blev opfattet som en sygdom, der kunne opstå i forbindelse med høhøst og malkning af dyr.

 

Hvor farlig er miltbrand?

Miltbrand kan være en alvorlig infektion, hvis den ikke behandles tidligt. I nogle tilfælde kan miltbrand også være dødelig. Miltbrand har en dødelighed på op til 90% i ubehandlede tilfælde. 

Bakterien findes ikke i Danmark og det er primært dyr, som landbrugsdyr, der bliver inficeret med bakterien. Det er generelt en sjælden sygdom i vesten og der er få tilfælde i Europa, flest i Rumænien og Bulgarien. 

 

Hvordan får man miltbrand?

Miltbrand kan overføres til mennesker gennem kontakt med dyr, der bærer bakterien eller gennem indtagelse af inficeret mad eller drikke. Det kan smitte fra person til person, men det er sjældent. Den primære smittevej er fra dyr til mennesker. 

 

Hvordan kan man undgå miltbrand?

Ifølge Fødevarestyrelsen kan man undgå miltbrand ved at undgå kontakt med inficerede dyr og produkter fra dyr, herunder kød og uld. Det er også vigtigt at håndtere kød og andre animalske produkter ordentligt for at undgå spredning af bakterierne.

 

Hvad er risikofaktorerne?

Risikofaktorerne for at udvikle miltbrand inkluderer kontakt med inficerede dyr eller produkter fra dyr, såsom kød eller uld. Personer, der arbejder med dyr, som slagtning og opdræt, er i øget risiko for at blive smittet med anthrax-bakterien. Personer, der rejser til områder med høj forekomst af miltbrand, kan også have en øget risiko for at blive inficeret.

 

Hvordan behandler man miltbrand?

Behandlingen af miltbrand er afhængig af sygdommens sværhedsgrad og form. Antibiotika er normalt den primære behandling, og tidlig behandling er afgørende for prognosen. I mere alvorlige tilfælde kan der være behov for indlæggelse på et hospital, og i nogle tilfælde kan intensiv pleje og støttende behandling være nødvendig. Der er også en vaccine mod miltbrand til rådighed for personer i øget risiko, såsom militært personel og laboratoriearbejdere, der arbejder med bakterien. Vaccinen er normalt ikke tilgængelig for offentligheden, og dens effektivitet mod alle former for miltbrand er ikke fuldt ud sikret.

 

Hvorfor er miltbrand anthrax kendt som et biologisk våben?

Miltbrand anthrax er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig i ubehandlede tilfælde, og bakterierne er relativt nemme at fremstille. Derfor har miltbrand anthrax været en populær sygdom at bruge som biologisk våben, da det kan spredes effektivt i luftbåren form og forårsage omfattende skader på befolkninger. Ifølge en artikel i Sygeplejersken var miltbrand anthrax også en del af den biologiske krigsførelse under 1. verdenskrig.

Nysgerrig på osteopati?

Osteopati er en relativ ny behandlingsform i Danmark og få danskere kender til osteopati. I videoen svarer Jens på hyppigt stillede spørgsmål om osteopati.

Hvad er miltbrand og hvor farligt er det?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)