​Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse er en irritationstilstand af underbenets muskler, sener og/eller senetilhæftninger. Skinnebensbetændelse er en hyppig sportsskade som opstår oftest i forbindelse med løbetræning.

​​Symptomer på skinnebensbetændelse

 • Jag og smerter i læg og/eller skinneben under belastning
 • Aktiviteter der indebærer løb vil være besværlige pga. gener i underbenet
 • Trykkene fornemmelse i underbenet
 • Ofte vedvarende smerter efter aktivitet

Blodsystemet

Menneskets kredsløb begynder i hjertet, der pumper det iltrige blod fra lungerne ud til blodkar i hele kroppen. Når ilten er brugt op, transporteres blodet via venerne tilbage til hjertet. Denne transport er afhængig af venepumpen i ekstremiteterne samt af mellemgulvet i bughulen.

De venøse systemer dræner iltfattigt blod både fra ekstremiteter, bækken, ryg og brystkasse, og fra fordøjelsessystemet, inden de ender i hjertet, der på ny sætter kredsløbet i gang.

For meget tryk på de venøse systemer kan medføre, at tilbageførslen venøst blod bliver langsommere og vil gøre, at blodet ophober sig, oftest længst væk fra hjertet, i arme og ben

​Nervesystemet og skinnebensbetændelse

Nervesystemet har en stor indflydelse på hvad der kan påvirke skinnebensbetændelse. Nervesystemet, nærmere det autonomiske nervesystem (altså det system der styrer alt vi ikke skal tænke over), styrer spændstigheden af muskulaturen, bindevævet og ledbånd i benet. Muskulatur i årer og vener (blodkar) til og fra benet, bliver også styret af det autonomiske nervesystem, dvs. det bestemmer om blodkarrene er relativt åbne eller lukkede.

Bestil ti​d her​

Årsager til skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse opstår efter overbelastning af muskler og sener i forbindelse med for hård træning relativt, hvilket er meget individuelt. Dårligt blodomløb til og fra underbenet medfører, at restitutionen bliver langsommere og chancerne for overbelastning større. Psykisk og fysisk stress nedsætter kroppens evne til at restituere, hvilket kan gøre kroppen mere tilbøjelig til at blive overbelastet.

Gode råd mod skinnebensbetændelse

 • Lyt til kroppens signaler - hvis benene føles tunge og trætte så spring løbeturen over
 • Ikke følge programmer i blinde - løbeprogrammer SKAL ikke altid følges til punkt og prikke - hvis kroppen smerter og er unaturlig træt er det dens signal at den har brug for pause
 • Overvej det du indtager - sukker, stivelse, laktose, alkohol kan give problemer med blodcirkulationen
 • Nedsæt stress - stress gør at kroppens evne til at restituere og reparere skader i kroppen nedsættes i travle perioder
 • Vær opmærksom på at rygsmerter (læs mere her), dårlig holdning, nakkesmerter (læs mere her), siddestillende arbejde, fordøjelsesproblemer (læs mere her) kan påvirke og forårsage skinnebensbetændelse

Bestil ti​d her​

Osteopatisk behandling af skinnebensbetændelse:

Årsagen til sportsskaden bestemmes, men først skal det afklares hvilken struktur, der er smertegivende.

 • Fejlstillinger i hofte, bækken, knæ og fod rettes, da forkert træk af muskulaturen fører til overbelastning.
 • Kredsløbet – herunder hjerte, lunger, brystkasse, mellemgulv, lever, nyrer, fordøjelsessystem og blodkar – behandles for at opnå bedre restitution og heling.
 • Nerveforsyning til muskler, sener og senetilhæftninger normaliseres.
 • Trænings mængde og belastning korrigeres.

​Læs mere om osteopat behandling af skinnebensbetændelse  i Aalborg her​

Skinnebensbetændelse har ofte brug for fysioterapeutisk genoptræning (fysioterapeut med speciale i skinnebensbetændelse) for, at styrke og stabilitetstræne muskulatur og bindevæv. Læs mere om fysioterapi for skinnebensbetændelse Aarhus her. Læs mere om fysioterapi for skinnebensbetændelse København her. Læs mere om fysioterapi for skinnebensbetændelse Vejle her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af skinnebensbetændelse i Aalborg her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af skinnebensbetændelse i Odense her. Læs om massør / massage skinnebensbetændelse i Odense her.

Bestil tid h​er​

Fysioterapeutiske øvelser mod skinnebensbetændelse - Fjern skinnebensbetændelse​

Vores fysioterapeutiske ekspert Tine Thomsen viser i videoen hvordan du kan fjerne eller forbedre din skinnebensbetændelse. Se mere her.

Læs mere om vores om vores fysioterapeutiske behandling ​her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​