30.06.24

Hvad er symptomerne på mavesår – og hvordan behandles det?

I denne artikel kigger vi nærmere på hvad der sker i maven når der opstår et mavesår, hvad symptomerne er og hvordan tilstanden kan behandles.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er symptomerne på mavesår – og hvordan behandles det?

Hvad er mavesår?

Mavesår er et sår der opstår i mavesækkens eller tolvfingertarmens slimhinde, som i langt de fleste tilfælde opstår på baggrund af mavesårsbakterien Helicobacter Pylori, indtag af non-steroide antiinflammatoriske præparater af NSAID-type (f.eks. Ibuprofen) eller begge dele. Rygning er også en risikofaktor.

I mavesækken findes mavesyre der gør miljøet surt og derfor er slimhinden beskyttet af et naturligt lag slim. Hvis slimen svinder på baggrund af infektion med Helicobacter Pylori-bakterien eller bivirkninger fra NSAID præparater, udsættes slimhinden for det sure mavesyre og enzymet pepsin, der findes naturligt i mavesækken. Herved kan der dannes sår (Kilde: Sundhed.dk)​.

Epidemiologi og prævalens

Forekomsten af mavesår i tolvfingertarmen er ca. fem gange hyppigere end mavesår i mavesækken, men har generelt været faldende gennem de seneste 30 år grundet faldende forekomst af Helicobacter Pylori i befolkningen. Mavesår lokaliseret til mavesækken har derimod været i let stigning, formentlig på baggrund af et øget forbrug af NSAID præparater. Hyppigheden af mavesår stiger generelt med alderen og ca. 10% af befolkningen vil i løbet af livet, udvikle et mavesår.

Forekomsten af mavesår stiger med alderen, og er særligt høj hos personer over 65 år​.

(Kilder: Sundhed.dk & Medicin.dk)​

Symptomer på mavesår

Symptomerne på mavesår inkluderer:

  • Smerter i maven, ofte beskrevet som en brændende eller murrende fornemmelse.
  • Oppustethed og madlede
  • Kvalme og opkastning.
  • Vægttab

Ca. 1/4 af personer med mavesår, især ældre mennesker og personer der tager smertestillende medicin i form af NSAID, får komplikationer f.eks. blødning fra mavesåret, hul på mavesækken eller forsnævring mellem mavesæk og tolvfingertarm (Kilde: BMJ)​.

Se hvordan vi behandler mavesmerter her.

Diagnose og behandling

Diagnosen mavesår stilles mest sikkert ved gastroskopi, hvor en tynd fleksibel slange med kamera føres ned i mavesækken og tolvfingertarmen via munden eller næsen. Her er det muligt at visualisere et mavesår og evt. udtage vævsprøver (biopsier).

Da Helicobacter Pylori fortsat er udbredt i befolkningen og er den hyppigste årsag til udvikling af mavesår, kan lægen bestille en pusteprøve eller afføringsprøve til påvisning af bakterien.

Behandling af mavesår uden førnævnte komplikationer, afhænger af årsagen:

  • Mavesår forårsaget Helicobacter Pylori behandles med en såkalt tripple kur bestående af medicin, som nedsætter produktion af mavesyre og to slags antibiotika.
  • Mavesår, hvor Helicobacter Pylori ikke er tilstede behandles alene med protonpumpehæmmer og skal ophøre at indtage NSAID præparater.

Forebyggelse og livsstilsændringer

For at reducere risikoen for mavesår og forhindre tilbagefald anbefales det, at:

  • Undgå langvarig brug af NSAID præparater. Hvis behov, bruges de i lavdosis og sammen med mavesyrebeskyttende medicin (protonpumpehæmmere).
  • Undgå rygning.

 

Osteopatisk lindring af gener relateret til mavesår

Osteopati kan være en nyttig supplerende behandling eller forebyggelse af gener relateret til mavesår. Osteopater anvender nemlig manuel manipulation til at forbedre kroppens strukturelle balance og funktion, hvilket kan hjælpe med at reducere stress og forbedre blodcirkulationen.

Undersøgelser har desuden fundet, at osteopatisk manipulationsbehandling kan reducere ødem og forbedre helingstider hos patienter med sår, hvilket potentielt kan anvendes til mavesårspatienter​ som supplement til medicinsk behandling (Journal of Osteopathic Medicine & Naturopath Osteopath Clinic)​.

Mavesmerter? Bestil tid i dag!

Mette fortæller om mavesyre

I denne video kan du lære mere om udfordringer relateret til mavesyre

Hvad er symptomerne på mavesår – og hvordan behandles det?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)