Diskusprolaps i nakken

Forfatter: Ívar Dagsson, Doktorgrad i Osteopati, B.Sc. Fysioterapi, INS behandler.

Fagligt opdateret: 15.02.20

Diskusprolaps er desværre en hyppig lidelse i Danmark. Der anses at være omkring 20% af alle danskere hvor det kan påvises diskusprolaps i nakken. Dog er der mange flere der har udviklet en diskusprolaps, udposning af diskus (protrusion) eller slid af disken, men uden symptomer (Sundhed.dk).​

Udposning eller prolaps af diskus i nakken (diskusprolaps i nakken) resulterer ofte i afklemning af spinalnerver fra nakken. Oftest opstår disse problemer mellem den fjerde og den syvende nakkehvirvel. Dette er fordi disse hvirvler er udsat for øget mekanisk træk fra bindevæv og ledbånd. Dårlig holdning og ensidigt sidestillende arbejde er ofte en udløsende faktor. Ofte opstår der også inflammation i området, hvilket ligeledes øger symptombilledet.

Symptomer på diskusprolaps i nakken

Symptomer på afklemning af nerver i nakken (smerter ved diskusprolaps) er udstrålende smerter til skulder,  den ene arm og/eller hånd. Smerter, følelsesløshed og svaghed af muskler kan forekomme.

 • 99 % tilfælde har smerter ud i armen
 • 95 % tilfælde har føleforstyrrelser
 • 79 % tilfælde har smerter i nakken
 • 71 % tilfælde har nedsat reflekser
 • 68 % tilfælde har motoriske muskelproblemer
 • 52 % tilfælde har smerter i skulderbladet

*Dog er der tilfælde hvor udposning af diskus eller diskusprolaps ingen symptomer giver

Årsager til diskusprolaps i nakken

Der er mange forskellige faktorer der har betydning for udvikling af en diskusprolaps i nakken. Rent fysiologisk skal der nogle bestemte tilstande til før disken degenererer; dårlig cirkulation i området både arterielt og venøst, surhedsgraden af blodet i området er for sur, de mekaniske kræfter på disken er for store samt at andre områder i kroppen der mekanisk har den samme funktion som nakken ikke bidrager til bevægelighed (hvilket medfører at der kommer en større belastning på nakken).

Hvorfor diskusprolaps i nakken?

Diskusprolaps opstår aldrig uden en grund. Dårlige løft, forkert stilling af eller for stor belastning på nakken er oftest blot den udløsende faktor til diskusprolaps i nakken. I de fleste tilfælde opstår diskusprolaps i nakken mellem C5 (den femte nakkehvirvel) og C6 (den sjette nakkehvirvel). Årsagen til det er at den femte nakkehvirvel er en "flydende" nakkehvirvel forstået på den måde at der er ingen ledbånd eller andre strukturer der holder hvirvlen fast. Den sjette og den syvende nakkehvirvler sammen med det øverste ribben er et ophæng (lungernes opsættende ligamenter - læs mere her) for en kæde der består af lungerne, åndedrætsmusklen (mellemgulvet) samt alt det der hænger fast på diaphragma nemlig de abdominale organer. Derfor vil arvæv i abdomen, eller andre spændinger der trækker nedefra altid have mekanisk påvirkning af ovenstående nakkehvirvler.

Hvornår skal du søge en læge?

​Der er nogle symptomer der godt kan tyde på patologi eller nogle alvorlige problematikker. Symptomer som følelsesløshed i begge arme, motoriske forstyrrelse af armene, hukommelsesproblemer, bevidstløshed, åndedrætsproblemer, problemer med benene (Sundhed.dk). Ovennævnte symptomer bør altid henvendes til egen læge.


​Behandling af diskusprolaps i nakken

Osteopatisk måde at håndtere diskus problemer og diskusprolaps i nakken:

 • Rette fejlstillinger af nakkehvirvler (hvirvler der er glidet fremad, tiltet, roteret eller skubbet til side) og derved øge pladsen for nerverne.
 • Arbejde med blodforsyning i og omkring området.
 • Fjerne træk fra bindevæv og ledbånd der har tilhæftning på hvirvlen (her skal der arbejdes med kæder der strækker sig fra nakken, igennem brystkassen ned til abdomen).
 • Rette på holdning (fremtrukket hoved og skuldre, stort nakke svaj og generelt foroverbøjet holdning)
 • Hjælpe kroppen med at bekæmpe inflammation (behandling af autonomisk nervesystem, hjerte, lunger, blodsystem, lever, nyrer og fordøjelsessystem).
 • Hvile og stresshåndtering

Diskusprolaps i nakken har ofte brug for fysioterapeutisk genoptræning (fysioterapeut med speciale i diskusprolaps i nakken) for, at styrke og stabilitetstræne muskulatur og bindevæv. Læs mere om fysioterapi Aarhus her. Læs mere om fysioterapi København her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af diskusprolaps i nakken i Aalborg her.​ Læs mere om fysioterapi behandling af diskusprolaps i nakken i Herning her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af diskusprolaps i nakken i Odense her. 

Bestil ti​d her

Ostepati og Fysioterapi effektiv mod gener fra diskusprolaps i nakken

Langevin, P., Desmules, F., Lamothe, M., Robitaille, S. og Roy, J. igennem deres studie påviste, at igennem manuel behandling og genoptræning kan effektive resultater opnås mod symptomer fra diskusprolaps eller udposning på disken i forhold til at nedsætte smerte og funktionelle problemstillinger i nakken. Læs mere her.

Læs mere om osteopat behandling af diskusprolaps i nakken  i Aalborg her​


Ekspert indenfor diagnosticering og behandling af diskusprolaps​

I nedenstående video vil du blive klogere på de vigtigste parametre der har betydning af udvikling og behandling af diskusprolaps i nakken.

Gode øvelser mod diskusprolaps i nakken​

I videoen nedenstående vil du lære en god øvelse med henblik på at du selv kan behandle og fjerne din egen diskusprolaps. Øvelserne skal anvendes 3-4 gange daglig i en uge. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt til at reducere symptomerne fra diskusprolapsen vil det være optimalt at søge råd fra en specialist.​​

Bestil tid ​her

Massage af Diskusprolaps i nakken

Aarhus Osteopati tilbyder massage for diskusprolaps i nakken. Læs mere om massage af diskusprolaps i nakken i Aarhus her. Læs mere om massage for diskusprolaps i nakken i København her. Læs om massør / massage diskusprolaps i nakken i Odense her. Læs om massør / massage af diskusprolaps i nakken i Herning her.

Diskusprolaps i nakken, diskusprolaps nakke, udposning diskus i nakken (nakkehvirvlen), udstrålende smerter fra nakken, radierende smerter i armen, udstrålende smerter i armen, følelsesløshed arm, sovende arm, smerter i nakken, ondt i nakken, nakkesmerter. Der findes mange problemer der relateres til prolaps i nakken.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​