Uanset om du har rejst til fjerne kyster eller haft en afslappende hjemmeferie, kan det at vende tilbage til de daglige rutiner føles som en udfordring. Start med at opsætte en dagsorden, planlæg din uge og sæt realistiske forventninger for dig selv, så du ikke bliver overvældet.
Sportsskader, opbyg din tolerance
Mens nogle måske har prøvet nye sportsgrene i ferien, har andre måske valgt at slappe helt af. Det er vigtigt at huske at reintegrere motion gradvist. Dine muskler og led kan have brug for tid til at tilpasse sig, så start blidt og øg intensiteten gradvist.
Start med lav-intensitets træning og fokuser på grundlæggende strækøvelser for at forberede kroppen. Eksempelvis kan du, hvis du er løber starte med hurtig gang eller let jogging, i stedet for at springe direkte ind i din sædvanlige løberutine. Eller hvis du dyrker styrketræning, start da med lavere vægte og arbejd dig gradvist op.
Sørg for at lytte til din krop. Hvis du føler ubehag eller smerte, skal du give dig selv tid til at hvile og komme sig.
Målet er en sund og skadefri tilbagevenden til din træningsrutine, hvor du med tiden kan øge intensiteten og komme tilbage til dit topniveau, uden at gå på kompromis med dit helbred.
Blevet skadet? Book en tid i dag
Maveproblemer, grundet nyt mad
Rejsen til eksotiske destinationer eller blot en ændring i kost under ferien kan være en fryd for smagsløgene, men det kan også medføre udfordringer for vores fordøjelsessystem. Når vi introducerer nye fødevarer eller skifter vores spisevaner radikalt, kan vores mave have svært ved at tilpasse sig, hvilket kan resultere i alt fra mildt ubehag til mere alvorlige fordøjelsesproblemer.
De hyppigste symptomer man kan støde på efter at have spist ukendt mad, inkluderer oppustethed, mavesmerter, diarré eller forstoppelse. Disse symptomer kan stamme fra forskellige kilder; det kan være bakterier i maden, som vores system ikke er vant til eller måske visse ingredienser, som vores mave finder svære at fordøje.
Start med lette måltider, og forsøg at undgå for meget krydret samt forarbejdet mad. Du kan overvejede at supplere med mælkesyrebakterier i en kort periode.
Stillesiddende arbejde
Efter at have været aktiv og konstant i bevægelse i ferien kan det stillesiddende arbejde være en stor overgang.
Husk at tage små pauser hver time, stræk dig, stå op ved skrivebordet og gå en tur. De små ting kan gøre store underværker når vi snakker lange arbejdsdage. Din ryg og nakke vil takke dig for det.
At vende tilbage til det stillesiddende arbejdsliv efter en aktiv ferie kan være en justering, men med lidt bevidsthed og proaktivitet kan du minimere ubehag og sikre, at du bevarer et element af fysisk aktivitet i din daglige rutine.
Det er også årsagen til at vi har udviklet kontorpakken med mere end 100 videoøvelser der følger med ved køb. Så du – uanset lokation kan holde kroppen ved lige.
De gode rutiner, kom tilbage til dem
Ferien er en vidunderlig tid, hvor man kan bryde ud af den sædvanlige trummerum og nyde en friere tilgang til livet.
Men nogle gange betyder denne frihed, at vi lægger vores sunde vaner på hylden, hvad enten det er bevidst eller ubevidst.
Når vi vender tilbage til hverdagens krav, kan det dog føles som en udfordring at genoptage de vaner, der plejede at give os så meget ro, balance og glæde.
Vejret skifter, betændelsestilstande og træthed
Når årstiderne skifter, mærker mange af os ikke kun et skift i vejret, men også i vores helbred og velvære. Faldende temperaturer kan bringe ubehag som bihulehulebetændelse, og de kortere dage kan udløse en følelse af træthed. Heldigvis er der nogle få råd du kan følge for at forberede din krop og sind på disse forandringer.
- Tøjvalg: Ifølge ordsproget: “Intet dårligt vejr, kun dårlig påklædning.” Klæd dig varmt på og beskyt især hænder og fødder.
- Sund kost: Når vejret skifter, kan trangen til tungere mad stige. Sørg for en kost rig på grøntsager, frugt og fuldkorn for et stærkt immunforsvar.
- Vitamin-boost: Overvej vitamintilskud som C og D for at styrke immunforsvaret, specielt i de mørke måneder.
- Hydrering: Trods koldere vejr skal hydrering prioriteres. Drik rigeligt og overvej varme drikke, f.eks. urtete.
- Lyt til din krop: Føles du træt? Accepter det og overvej en kort lur eller en tidligere sengetid.
- Forebyggelse: Har du haft bi- & kæbehuletændelse tidligere? Overvej en forebyggende konsultation hos din læge eller osteopat.
Vær på forkant, få tider i efteråret
Når hverdagen melder sin ankomst efter en dejlig ferie, er det vigtigt at være forberedt. Planlægning er en central del af denne forberedelse. At have en struktureret kalender hjælper dig ikke kun med at føle at du er organiseret, men også med at undgå stress og sidste øjebliks jag.
I takt med at efteråret nærmer sig, er det klogt at tænke fremad. Uanset om det drejer sig om rutinemæssige sundhedstjek, behandlinger i osteopati eller sociale arrangementer, så kan en velplanlagt kalender være en livredder.
Vend stærkt tilbage fra ferien med disse tips og husk at tage godt vare på dig selv, uanset hvilken sæson det er.
Hos Aarhus Osteopati er vi altid her for at vejlede og hjælpe dig gennem de skiftende sæsoner i dit liv.