Iskias – Piriformissyndrom - Udstråling i balle og ben

Mange vil på et tidspunkt i deres liv opleve iskias smerter. Iskias er ikke en egentlig sygdom, men en overordnet betegnelse eller et symptom over smerte der stråler fra ryggen ned i benet. Når der er tale om aktuelle iskias smerter, så er selve iskias nerven påvirket et eller flere steder på vej fra de nederste ryghvirvler og korsbenet, ned til balde, baglår og underben.

Iskias

Iskias nerven udspringer fra de nederste lændehvirvler og korsbenet. Den samler sig til en enkelt nerve dybt inde i balden hvorefter den løber forbi piriformis musklen og derefter forbi siddeknoglen ind i og imellem baglårsmusklerne. Når den når ned til knæet forgrener den sig i to nerver der løber henholdsvis til forsiden af underbenet og til lægmusklerne og ud til foden. Iskiasnervens funktion er at forsyne (sørge for funktion) musklerne i balden, baglår, læg og fod. Nerven forsyner også huden fra bagsiden af ryggen, balden, baglåret og ned til foden.

Symptomer på afklemning af iskiasnerven vil opleves som strålende smerter enten igennem hele benet ned til tæerne eller blot smerter i balde og/eller baglår. Iskias kan ligeledes opleves som føleforstyrrelse (nedsat følelse) i et område eller på hele bagsiden af benet. I fremskredne og svære tilfælde kan iskias smerte også opleves som nedsat kraft i benet hvor benet ikke altid er til at styre (knækker sammen eller falder under en).

Iskias under graviditeten

Mange gravide vil på et eller andet tidspunkt opleve symptomer på iskias smerter i ryggen, balden og/eller med udstråling ned i benet. Når babyen vokser i maven stiger trykket i abdomen (maven) og i bækkenet. Denne trykstigning kan ofte forårsage direkte pres på nerven i rygsøjlen og/eller i bækkenet. Det faktum at bækkenet løsner sig i det første og det sidste trimester kan ligeledes forårsage symptomer på iskias idet at nerven kan klemmes i bækkenet. Den gravide vil ligeledes ændre den måde hun går på fra at mere i et vertikalt plan (rotation) til at gå mere i et horisontalt plan (side til side). Dette sætter enormt stress på bækkenet, nærmere hofte og bækkenmusklerne (piriformis musklen) hvor iskias nerven forløber.​

Årsager til iskias smerter – kan stamme fra andre steder i kroppen

Smerter der stammer fra iskias nerven er mange og meget forskellige. De kan have sin oprindelse fra forskellige systemer i kroppen.

Muskuloskeletale system eller mekaniske iskias smerter

Smerterne skyldes afklemning pga. pladsmangel i et eller flere af de steder hvor iskias nerven løber igennem benet. Nedenunder er alle de mekaniske årsager til iskias smerter.

- Diskusprolaps eller diskusprotrusion (udposning af diskus) trykker på nerven hvor den udspringer fra rygsøjlen. Arvæv efter diskusprolaps eller diskusprolaps operation kan ligeledes også være årsagen.- Læs mere om diskusprolaps her

Slidgigt kan påvirke iskias

- Slidgigt og/eller forandringer i de ryghvirvler hvor nerven udspringer.

Spinalstenose og iskias

- Spinalstenose, altså forsnævring af spinalkanalen.

Spondylolistese kan forårsage iskias

- Spondylolistese eller fremadglidning af en ryghvirvel.- Læs mere om rygsmerter her

Piriformis og iskias

- Afklemning i balden (piriformissyndromet) – læs senere.

Iskias i baglåret

- Irritation af nerven i baglåret på baggrund af stramt bindevæv, arvæv, blødninger m.m.

Iskias ned til underbenet

- Afklemning af nerven på ydersiden af knæet pga. traume på knæet, forstuvet ankel m.m.

Blodsystemet og iskias smerter

Dysfunktion i det venøse blodsystem er ofte årsagen til iskias smerter. Her vil symptomerne være værst når blodsystemet er inaktivt (siddestillende, står stille, om morgenen eller aftenen) men bedre i bevægelse hvor venepumpen er aktiv. Problemer med lunger, hjerte, lever, nyrer og fordøjelsessystemet er årsagen til disse dysfunktioner. Nedenstående områder kan vener presse på iskias nerven.

Blodkar (vener) i rygsøjlen forårsager iskias

- I foramen intervertebrale hvor de grene af iskiasnerven udspringer fra ryggen, hvor vener også kommer ud fra ryghvirlen. - Læs mere om rygsmerter her

Ophobning af blod i bækkenet og iskias

- I bækkenet og balden hvor hævelse inde i selve bækkenet kan presse på baldemusklen (piriformis).

Kranio Sakrale systemet og iskias

Hjernehinden (dura mater) beskytter og dækker selve hjernen i kraniet. Denne hinde forsætter igennem rygsøjlen og dækker rygmarven. Hjernehinden forsætter 1-2 cm langs de grene der danner iskias nerven. Piskesmæld, hovedtraume og/eller fald på halebenet vil ofte være udløsende årsag til problemer i det kranio sakrale system.

Nervesystemet og iskias

Patologi i nervesystemet såsom nervebetændelse kan også være årsagen til iskias smerter. Ved disse problemer vil symptomer være konstante og ikke forbedres i forskellige stillinger, ved aktivitet eller forskellige tidspunkter på dagen. Nervebetændelse er inflammation af det perifere nervesystem, altså det system der udspringer ud fra rygsøjlen. Årsager til patologien har sin oprindelse i dysfunktion af kroppens forskellige systemer bl.a. hormonsystemet, blodsystemet og eller pga. mangel på vitaminer og mineraler eller sukkersyge m.m.

Piriformissyndromet

Piriformissyndromet er som iskisas ikke en diagnose eller egentlig sygdom, men en betegnelse over afklemning af iskias nerven hvor den løber forbi musklen. Piriformis er en bækkenmuskel som har sit udspring fra den nederste del af korsbenet og har sit fæste på ydersiden af lårbenet. Musklens funktion er bl.a. at rotere hofteleddet udad hvor den spiller en vigtig rolle ved bl.a. gang og løb.

Symptomer på piriformis syndromet ligner iskias smerter men smerten har sit udspring fra selve balden og ikke ryggen. 

Årsager til piriformissyndromet

Årsager til piriformissyndromet kan som ved iskias smerter have sin oprindelse fra forskellige systemer i kroppen.

Her er de hyppigste årsager;

Korsben / haleben og piriformissyndromet

- Fejlstilling af korsben efter et fald på haleben/korsben eller underlivsproblemer.

Rygproblemer og piriformissyndromet

- Rygproblemer såsom låsninger eller stivhed i lænd og bækken. – Læs mere om rygsmerter her

Slag på balden og piriformissyndromet

- Traume eller slag på balden.

Fordøjelsen kan påvirke piriformissyndromet

- Fordøjelsesproblemer eller problemer med afføring. – Læs mere om fordøjelsesproblemer her

Aarhus Osteopati og iskias smerter / piriformissyndromet

Osteopati og iskias

Vi er eksperter i at finde årsagen eller årsagerne til disse problemer, idet vi undersøger og behandler alle systemer i kroppen. Dette er med til at give hurtige of vedvarende resultater for iskias smerter og piriformis smerter (piriformis syndromet).

Læs mere om osteopat behandling af iskias  i Aalborg her​


Iskias og piriformissyndromet har ofte brug for fysioterapeutisk genoptræning (fysioterapeut med speciale i iskias) for, at styrke og stabilitetstræne muskulatur og bindevæv. Læs mere om fysioterapi for iskias Aarhus her. Læs mere om fysioterapi for iskias København her. Læs mere om fysioterapi for iskias i Vejle her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af iskias i Aalborg her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af iskias i Herning her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af iskias i Odense her.

Fysioterapi og iskias

Fysioterapeuten vil kigge på iskias smerter med træningsrelaterede øjne, dvs. at fysioterapeuten i Aarhus Osteopati vil behandle iskias med øvelser, træningsterapi samt manuel behandling. Fysioterapeuter her på klinikken er specialister i genoptræning og mobilisering af iskias nerven. 

Akupunktur og iskias​

Akupunktur kan være et effektivt redskab mod iskias smerter idet akupunktur nålen kan trænge dybt ind i balden, ned til piriformis musklen hvor iskias nerven ofte bliver klemt eller presset. Akupunktur kan ligeledes optimere blodgennemstrømningen i og omkring iskias nerven.

Massage og iskias

Massage blødgør og løsner muskulatur og led som iskias nerven har relation til. Massage kan ligeledes behandle de områder hvor iskias nerven forløber igennem baglåret, læggen m.m.​ Læs om massør / massage iskias i Odense her. Læs om massør / massage af iskias i Herning her. Læs om massør / massage af iskias i København her. 

Bestil​ en tid her​

Lær om iskias smerter, årsager, mekanismer og behandling

I videoen nedenunder kan du høre en osteopatisk og fysioterapeutisk specialist fortælle om Aarhus Osteopati´s holdning til iskias smerter.​

Gode øvelser for iskias smerter​

Der findes et væld af udstrækningsøvelser, styrkeøvelser og bevægelighedsøvelser for iskias og rygsmerter. Nedenstående øvelser er nogle af de bedste som eksperter i Aarhus Osteopati anbefaler. ​​

McKenzie øvelser for iskias smerter​

I videoen nedenunder får du vist McKenzie øvelser som i nogle tilfælde kan være effektive mod iskias smerter.​

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​