Vi behandler
Torticollis
Lær mere om torticollis og behandlingen deraf
Hvad er Torticollis?
Torticollis er betegnelsen for en fejlstilling af hovedet hos babyer, som er forårsaget af en muskelstramning/forkortning på den ene side af halsen. Den muskel som er årsag til fejlstillingen af hovedet hedder sternocleidomastoideus, og hvis denne er stram, vil den kunne tvinge hovedet i en skæv stilling, hvor hovedet sidebøjes til den stramme side og roteres til modsatte side.
Eksempelvis vil højre øre ligge ned mod højre skulder, mens babyen kigger til venstre, hvis højre den højre muskel sternocleidomastoideus er stram. Det vil derfor se ud til at baby har en favoritside af hovedet til enten højre eller venstre side og samtidig helst ikke vil dreje hovedet til modsatte side.
Typer af Torticollis
Torticollis rammer ca. 0,5 % af alle nyfødte børn og kan have vidt forskellige årsager (Kilde: Region Midtjylland).
Overordnet set skelnes der mellem to hovedtyper af torticollis; medfødt torticollis og funktionel torticollis der begge forklares nedenfor.
Medfødt torticollis (congenital muscular torticollis CMT)
Ved medfødt torticollis opstår skævheden i nakken under fødslen eller umiddelbart efter. Ofte skyldes det en enten langvarig fødsel eller en fødsel hvor barnet har siddet fast i fødselskanalen med enten hovedet eller skuldrene, og ofte ikke har kunnet blive presset ud naturligt. I disse situationer kan der opstå behov for anvendelse af eksempelvis sugekop for at få barnet til verden.
Der kan i denne proces opstå overdrevet stræk, træk og ruptur af muskelvævet på barnets hals og nakke. Dette kan komme til udtryk ved en medfødt fejlstilling af hovedet og der kan samtidig opstå en lille blødning eller hævelse i sternocleidmastoideus musklen. Dette vil ses og mærkes som en lille ært/knude i muskelvævet. Den vil gradvist aftage under heling, men kan efterlade arvæv i musklen, som kan blive stramt og stift.
En anden årsag til medfødt torticollis er barnets position inde i livmoderen. Det kan f.eks. være at barnet har ligget i den samme stilling i livmoderen i længere tid, og har ligget med tryk mod hoved og nakke. Der ses en øget hyppighed af torticollis, hvis barnet ligger med bagdelen nedad, såkaldt sædeposition (Kilde: Region Syddanmark).
Endelig kan barnet være arveligt disponeret for udvikling af torticollis, hvis forældrene har haft det som barn.
Ved medfødt torticollis vil man kunne se en stærk favoritside, hvor barnets hoved er tiltet mod den ene skulder og roteret til modsatte side. Der vil være begrænset aktiv og passiv bevægelse af hovedet, og barnet vil typisk ikke kunne dreje hovedet til den svære side.
Funktionel torticollis (postural torticollis)
Årsagerne til funktionel torticollis er de samme som ved medfødt torticollis.
Funktionel torticollis kan opstå umiddelbart efter fødsel og op til nogle uger efter fødsel.
Klinisk ligner den medfødt torticollis, men er mindre udtalt. Her vil der ikke have været hævelse/blødning i sternocleidomastoideus musklen, men derimod vil der være en øget spænding i musklen.
Funktionel torticollis giver den samme nævnte skævhed i nakke og hoved, men barnet vil dog aktivt kunne dreje sit hoved til den besværet side, men i begrænset omfang. Dette kan betegnes som favorit- eller ynglings side af hovedet mod den ene side.
Hvis man som forældre ikke er opmærksom på en begyndende favoritside, kan der over kort tid udvikles fladt/skævt baghoved – også kaldet plagiocephali. Det opstår når baby er rygliggende og primært ligger med hovedet f.eks. til højre, så vil trykket på kraniets bagside være øget i højre side.
Hør mere om dette i nedenstående video.
Mette fortæller om problematikkerne med skævt & fladt baghoved for babyer
Andre årsager til akut opstået torticollis, som forældre skal være særligt opmærksomme på
- Traume ved f.eks. tab eller fald, knoglebrud på kravebenet som kan være opstået ved fødsel
- Nedsat syn eller hørelse
- Infektion, feber og anden sygdom
- Tumor/knude i halsmuskel
- Udvikling af skævhed i knogler
I tilfælde, hvor der akut opstår en skævhed af nakke og hovedet i kombination med ovenstående, skal der søges læge.
Symptomer på torticollis
- Hovedets position med øret tiltet mod den ene skulder og hovedet roteret til modsatte side. Heraf udfordringer med at dreje hovedet frit til den ene side
- Hævelse/knude/arvæv i musklen, på størrelse med en ært
- Nedsat bevægelighed af hoved og nakke
- Besvær med at amme ved brystet, muligvis ensidigt
- Ubehag og øget gråd
- Ømhed ved berøring af nakke
- Asymmetrisk skulderhøjde
- Fladt og skævt baghoved, plagiocephali
- Bananform/c-form i kroppen
I tvivl om hvad symptomerne skyldes i jeres tilfælde?
Book en gratis screening her.
Torticollis’ indvirkning på motorisk udvikling
Torticollis har en indvirkning på syns-og balanceorganet. Øjnene er en stor faktor i vores balanceopfattelse i kombination med vestibulærsansen (balancesansen), som er placeret i øregangene. Det er vigtigt at øjnene er i en horisontal position for at hjernen kan skabe et symmetrisk billede ud fra synssansen. Er dette ikke tilfældet, vil synsbilledet blive opfattet skævt og på den måde vanskeliggøre balancesansen i bl.a. siddende og gående stilling.
Desuden har balanceorganet indvirkning på den posturale refleks, som er kropsholdningen.
Hvis et barn med torticollis og favoritside af nakke ikke bliver løsnet op og/eller trænet til den svære side, vil babys udvikling af hjernen blive asymmetrisk.
Det vil komme til udtryk ved, at barnet kun opfatter det halve af verden, og f.eks. vil blive mere motorisk orienteret mod at bruge en arm, en hånd og et ben og dertil kan krydsbevægelser blive vanskelige.
Osteopatisk behandling af torticollis
Osteopatisk behandling af børn vil tage udgangspunkt i en undersøgelse af hele kroppen, for at afdække eventuelle spændinger og ubehag, som kan opstå andre steder i barnets krop grundet nakkeskævhed.
Til behandling af babyer og børn er målet derudover altid, at bruge blide teknikker med afspænding, udspænding og let mobilisering af væv, for at sikre fri bevægelighed af nakke og hoved.
Osteopatisk behandling af torticollis vil hovedsagelig fokusere på behandling af kranie, nakke og kraveben for at frigøre spændinger. Særligt musklen, sternocleidomastoideus er væsentlig fra dens hæfte og udspring på kraniet bag øret og til kravebenet.
Yderligere behandles der på frigørelse af den 11. kranienerve (n.accessorius) som er nerveforsyningen til sternocleidomastoideus, hvis funktion er aktivering af muskelopspænding. Nerven udgår fra kraniet fra samme åbning som bl.a. vagus nerven (10. kranienerve).
Desuden vil behandlingen rette sig mod at normalisere spændinger fra brystkasse og rygsøjle, som det eksempelvis ses ved c-form/bananform, hvor der er asymmetri.
Læs mere om fordelene ved osteopati her.
Hjemmetræning
Behandlingen vil også vedrøre hjemmetræning med fokus på udspænding af de korte nakkemuskler gennem bevæge- og lejringsøvelser samt styrketræning af de svage muskler, med målet om opnå symmetrisk bevægelighed. Det er vigtigt at man som forældre gør en aktiv indsats derhjemme for, at hjælpe og støtte barnet til at bevæge sig symmetrisk samt afhjælpe spændinger.
Dertil skal nævnes at man skal væbne sig med tålmodighed under behandlingsforløbet og hjemmetræning, da torticollis kan være en længerevarende tilstand.
Hvad man selv gøre?
Man kan starte med at gennemgå indretning af sit hjem. Eksempelvis hvor puslebordet er placeret i forhold til lysindfald fra vindue og legetøj. Skærm gerne af mod favoritsiden således at den bliver uinteressant. Det kan gøres ved at rykke rundt på indretning eller sætte en papkasse op mod lysindfald. Flyt samtidig alt det spændende legetøj og farver over til den besværet side – på den måde vil barnet være motiveret til at kigge til den ”svære” side.
Derudover kan du med fordel:
- Tale til barnet fra og lege til den svære side da barnet aktivt vil dreje hovedet mod dig.
- Skifte stilling ofte fra ryg- til mave- og sideliggende.
- Udspænde nakken ved at føre babys hoved i retning af den ene skulder (højre). Tag blidt fat på modsatte side hoved (venstre) og hold en hånd på (venstre) skulder. Hold stillingen i ca. 10 sek.
Kontakt os her for at høre hvordan vi kan hjælpe jer i gang med hjemmetræningen.