Vi behandler

Torticollis

Lær mere om torticollis og behandlingen deraf

Hvad er Torticollis?

​Torticollis er betegnelsen for en fejlstilling af hovedet hos babyer, som er forårsaget af en muskelstramning/forkortning på den ene side af halsen. Den muskel som er årsag til fejlstillingen af hovedet, hedder sternocleidomastoideus, og den tvinger således hovedet i en stilling, hvor det sidebøjes til den stramme side og roteres til modsatte side.

Eksempelvis vil højre øre ligge ned mod højre skulder, mens babyen kigger til venstre. Det vil således se ud til, at baby har en favoritside af hovedet til højre eller venstre side og helst ikke vil dreje hovedet til modsatte side.

Virker baby utilfreds? Bestil tid i dag

Sandra Dyreholt
Sandra Dyreholt

Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Torticollis

Typer af Torticollis

Torticollis rammer ca. 0,5 % af alle nyfødte børn, med vidt forskellige årsager (Kilde: Region Midtjylland).
Overordnet set skelnes der mellem to hovedtyper af torticollis; medfødt torticollis og funktionel torticollis, som begge forklares nedenfor.

Medfødt torticollis (congenital muscular torticollis CMT)

Ved medfødt torticollis opstår skævheden i nakken under fødsel eller umiddelbart efter. Ofte skyldes det en hård fødsel, som kan være langvarig, eller hvor barnet har siddet fast i fødekanalen med enten hovedet eller skuldrene, og ikke har kunne presses ud ved egen hjælp. I disse situationer kan der opstå behov for anvendelse af bl.a. sugekop for at få barnet til verden.
Der kan i processen opstå overdrevet stræk, træk og ruptur af muskelvævet på barnets hals og nakke. Det kan komme til udtryk ved en medfødt fejlstilling af hovedet. Der kan samtidig opstå en lille blødning eller hævelse i sternocleidmastoideus musklen. Dette vil ses og mærkes som en lille ært/knude i muskelvævet. Den vil gradvist aftage under heling, men kan efterlade arvæv i musklen, som kan blive stramt og stift.

En anden årsag til medfødt torticollis, er babys position inde i livmoderen. Det kan f.eks. være at baby har ligget i den samme stilling i livmoderen i længere tid, og har ligget med tryk mod hoved og nakke. Der ses øget hyppighed af torticollis, hvis baby ligger med bagdelen nedad – kaldet sædeposition (Kilde: Region Syddanmark).

Endelig kan baby være arveligt disponeret for udvikling af torticollis, hvis forældrene har haft det som barn.

Ved medfødt torticollis vil man kunne se en stærk favoritside, hvor barnets hoved er tiltet mod den ene skulder og roteret til modsatte side. Der vil være begrænset aktiv og passiv bevægelse af hovedet, og baby vil typisk ikke kunne dreje hovedet til den svære side.

Se hvordan vi kan hjælpe gennem babybehandlinger her.

Funktionel torticollis (postural torticollis)

Årsagerne til funktionel torticollis er de samme som ved medfødt torticollis.

Funktionel torticollis kan opstå umiddelbart efter fødsel og op til nogle uger efter fødsel.

Klinisk ligner den medfødt torticollis, men er mindre udtalt. Her vil der ikke være hævelse/blødning i sternocleidomastoideus musklen – derimod vil der være en øget spænding i musklen.

Funktionel torticollis giver den samme nævnte skævhed i nakke og hoved, men baby vil dog aktivt kunne dreje sit hoved til den besværet side i begrænset omfang. Dette kan betegnes som favorit- eller ynglings side af hovedet mod den ene side.

Hvis man som forældre ikke er opmærksom på en begyndende favoritside, kan der over kort tid udvikles fladt/skævt baghoved – også kaldet plagiocephali. Det opstår når baby er rygliggende og primært ligger med hovedet f.eks. til højre, så vil trykket på kraniets bagside være øget i højre side.

Hør mere om dette i nedenstående video.

Mette fortæller om problematikkerne med skævt & fladt baghoved for babyer

I tvivl om vi kan hjælpe?

Book en 15 minutters uforpligtende samtale

Book gratis screening
Torticollis

​Andre årsager til akut opstået torticollis, som forældre skal være særligt opmærksomme på

 • Traume ved feks. tab eller fald, knoglebrud på kravebenet som kan være opstået ved fødsel
 • Nedsat syn eller hørelse
 • Infektion, feber og anden sygdom
 • Tumor/knude i halsmuskel
 • Udvikling af skævhed i knogler

I tilfælde, hvor der akut opstår en skævhed af nakke og hovedet i kombination med ovenstående, skal der søges læge.

​Symptomer på torticollis

 • Hovedets position med øret tiltet mod den ene skulder og hovedet roteret til modsatte side. Heraf udfordringer med at dreje hovedet frit til den ene side
 • Hævelse/knude/arvæv i musklen, på størrelse med en ært
 • Nedsat bevægelighed af hoved og nakke
 • Besvær med at amme ved brystet, muligvis ensidigt
 • Ubehag og øget gråd
 • Ømhed ved berøring af nakke
 • Asymmetrisk skulderhøjde
 • Fladt og skævt baghoved, plagiocephali
 • Bananform/c-form i kroppen

I tvivl om hvad symptomerne skyldes i jeres tilfælde?
Book en gratis screening her.

Torticollis

Torticollis’ indvirkning på motorisk udvikling​

Torticollis har en indvirkning på syns-og balanceorganet. Øjnene er en stor faktor i vores balanceopfattelse, i kombination med vestibulærsansen (balancesansen), som er placeret i øregangene. Det er vigtigt at øjnene er i en horisontal position, for at hjernen kan skabe et symmetrisk billede ud fra synssansen. Er det ikke tilfældet, vil synsbilledet blive opfattet skævt og på den måde vanskeliggøre balancesansen i bl.a. siddende og gående stilling.

Desuden har balanceorganet indvirkning på den posturale refleks; som er kropsholdningen.

Hvis en baby med torticollis og favoritside af nakken ikke bliver løsnet op og/eller trænet til den svære side vil babys udvikling af hjernen blive asymmetrisk.

Det vil komme til udtryk ved, at barnet kun opfatter det halve af verden, og f.eks. vil blive mere motorisk orienteret mod at bruge en arm, en hånd og et ben samt krydsbevægelser kan blive vanskelige.

​Osteopatisk behandling af torticollis

Osteopatisk behandling af babyer/børn vil tage udgangspunkt i en undersøgelse af hele kroppen, for at afdække evt. spændinger og ubehag, som kan opstå andre steder i barnets krop grundet nakkeskævhed.

Til behandling af babyer og børn er målet derudover altid at bruge blide teknikker med afspænding, udspænding og let mobilisering af væv, for at sikre fri bevægelighed af nakke og hoved.

Osteopatisk behandling af torticollis, vil hovedsagelig fokusere på behandling af kranie, nakke og kraveben for at frigøre spændinger. Særligt musklen; sternocleidomastoideus er væsentlig fra dens hæfte og udspring fra kraniet bag øret og til kravebenet.

Yderligere behandles der på frigørelse af den 11. kranienerve (n.accessorius) som er nerveforsyningen til sternocleidomastoideus, hvis funktion er aktivering af muskelopspænding. Nerven udgår fra kraniet fra samme åbning som bl.a. vagus nerven (10. kranienerve).

Desuden vil behandlingen rette sig mod, at normalisere spændinger fra brystkasse og rygsøjle, som det eksempelvis ses ved c-form/bananform, hvor der er asymmetri.

Læs mere om fordelene ved osteopati her.

Hjemmetræning

Behandlingen vil også vedrøre hjemmetræning med fokus på udspænding af de korte nakkemuskler gennem bevæge- og lejringsøvelser samt styrketræning af de svage muskler, med målet om opnå symmetrisk bevægelighed. Det er vigtigt, at man som forældre gør en aktiv indsats derhjemme, for at hjælpe og støtte barnet til at bevæge sig symmetrisk samt afhjælpe spændinger.

Dertil skal nævnes, at man skal væbne sig med tålmodighed under behandlingsforløbet og hjemmetræning, da torticollis kan være en længerevarende tilstand.

​Hvad man selv gøre?

Man kan starte med at gennemgå indretning af sit hjem; eksempelvis hvor er puslebordet placeret i forhold til lysindfald fra vindue og legetøj. Skærm gerne af mod favoritside således at den bliver uinteressant. Det kan gøres ved at rykke rundt på indretning, eller sætte en papkasse op mod lysindfald. Flyt samtidig alt det spændende legetøj og farver over til den besværet side – på den måde vil barnet være motiveret til at kigge til den ”svære” side.

Derudover kan du med fordel:

 • Tale til barnet fra og lege til den svære side, da barnet aktivt vil dreje hovedet mod dig.
 • Skifte stilling ofte fra ryg- til mave- og sideliggende.
 • Udspænde nakke; ved at føre babys hoved i retning af den ene skulder (højre). Tag blidt fat på modsatte side hoved (venstre) og hold en hånd på (venstre) skulder. Hold stillingen i ca. 10 sek.

Kontakt os her for at høre hvordan vi kan hjælpe jer i gang med hjemmetræningen.

Torticollis

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)