Vi rådgiver om og kan afhjælpe gener fra

Median Arcuate Ligament syndrom

Lær mere om Median Arcuate Ligament syndrom (MALS) og behandling heraf

Hvad er Median Arcuate Ligament syndrom (MALS)?

Median Arcuate Ligament syndrom, også kendt som Dunbar-syndromet eller Cøliaki Arteriekompressionssyndrom, er en sjælden tilstand, der er kendetegnet ved tilbagevendende mavesmerter, som skyldes kompression af cøliakiarterien. Kompressionen opstår på grund af tilstedeværelsen af et fibrøst bånd i mellemgulvet, kendt som det mediane buede ledbånd.

Dette ligament kan enten presse direkte på den store aorta, men det ses hyppigere, at det presser på en forgrening kaldet arterie coeliacus. Denne arterie forsyner vores mavesæk, lever, galdeblære, milt og bugspytkirtel, også kendt som supramesenteriske organer.

Mavesmerter? Bestil tid i dag

Mark Elsgart
Mark Elsgart

Master of Science i Osteopati, Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

  Generelt om MALS

  • MALS er et sjældent syndrom, som kun ses hos 2 ud af 100.000 personer.
  • Det ses oftest hos kvinder i alderen 30-50 år.
  • Forholdet mellem kvinder og mænd er 4:1.
  • Scanninger viser, at i nogle populationer har 10 til 24% af befolkningen cøliak kompression, men en langt mindre procentdel udviser symptomer.

  (Kilde: Videnskab)

  Differential diagnoser:

  Der er andre sygdomme og tilstande som kan ligge op ad MALS symptomer som er mere normale, og som regel bliver udredt for forinden:

  • Sygdom i galdeblæren eller gældevejene
  • Hepatitis
  • Mavesår
  • Apendicitis (blindtarmsbetændelse) – læs mere her

  MALS – Akut og kronisk

  Medialbuebånds syndrom (Median arcuate ligament syndrom) medfører tarmiskæmi, som kan opdeles i to typer, akut og kronisk. Disse udredes ud fra følgende kriterier (Kilde: Sundhed.dk):

  Akut:

  • Voldsomme, krampeagtige smerter i navleområdet, sammen med opkastning og løs afføring.
  • Efter 6-12 timer er hele tarmsystemet påvirket af nedsat blodcirkulation, hvilket kan føre til iskæmi i tarmene og resultere i peritoneal retraktion.
  • Det ledsages ofte af blodig diarré.
  • Diagnosen bekræftes ved CT-scanning eller laparotomi.

  Kronisk:

  • Ofte en længere sygehistorie med smerter, der opstår ½ time efter et måltid.
  • Ændret afføring, enten løs afføring eller pludselig forstoppelse.
  • Dette opdages ofte i forbindelse med andre undersøgelser og scanninger af abdomen for at udrede andre sygdomme, der kan medføre vægttab.

  Læs mere om andre mavesmerter her.

  Median Arcuate Ligament syndrom (MALS)

  Symptomer på medialbuebånds syndrom (MALS)

  Abdominalsmerter: Vedvarende og intens smerte i den øvre del af maven er et karakteristisk symptom. Smerten kan forværres efter måltider, især større måltider.

  Vægttab: Uforklarligt vægttab kan være et resultat af nedsat appetit på grund af smerter ved indtagelse af mad.

  Kvalme og opkastning: MALS-patienter kan opleve periodisk kvalme og opkastning, især efter måltider.

  Fødevareintolerance: Nogle patienter udvikler intolerance over for visse fødevarer, da smerten efter indtagelse af dem kan skabe en negativ association med mad.

  Smerter, der stråler ud i ryggen: Smerten fra MALS kan stråle ud i ryggen og forværres ved visse bevægelser eller positioner.

  Øget smerte under fysisk aktivitet: Nogle patienter kan opleve øget smerte under eller efter fysisk aktivitet.

  Forværring af symptomer over tid: Symptomerne kan udvikle sig gradvist og forværres over tid.

  (Kilde: National Library of Medicine)

  Vejtrækningsøvelser mod mavesmerter

  Se hvordan du kan bruge vejrtrækningsøvelser til at komme igennem dine mavesmerter her.

  I tvivl om vi kan hjælpe?

  Book en 15 minutters uforpligtende samtale

  Book gratis screening

  Årsager til MALS

  Videnskaben har endnu ikke fundet en klar forklaring på årsagen til, hvorfor cøliakiarteriekompressionssyndrom opstår. Usikkerheden opstår, fordi den anatomiske kompression af cøliakiarterien af det mediane buede ledbånd også kan ses hos patienter uden symptomer. Med andre ord udvikler ikke alle patienter med denne anatomiske kompression symptomer.

  Det mediane buede ledbånd er et fibrøst bånd, der forbinder de to mediale grænser af diafragmatisk crus, normalt i nærheden af den 12. thorakale eller første lændehvirvel. Kompression af cøliakiarterien kan forekomme i to anatomiske situationer: en unormalt kranial udspring af cøliakiarterien eller en unormalt kaudal hæfte af diaphragma. Medfødte faktorer kan påvirke niveauet af diaphragma-hæftning eller cøliakiarteriens udspring (Kilde: National Organization for Rare Disorders)

  Tag også et kig på smerter relateret til vagus nerven her.

  Median Arcuate Ligament syndrom (MALS)

  Er MALS farligt?

  MALS er IKKE farligt, men det kan forårsage voldsomme smerter eller ubehag. Som beskrevet tidligere lokaliserer disse smerter sig ofte i maveregionen, især i forbindelse med et måltid. Hvis man har MALS, anbefales det at gå i behandling.

  Se hvordan vi kan foretage specialist vurderinger af din specifikke situation her.

  Prognose for Median Arcuate Ligament syndrom

  Efter et operativt indgreb oplever 60-70% lindring af symptomerne. I nogle tilfælde er dette en øjeblikkelig effekt, mens det i andre tilfælde kan tage op til nogle måneder, før der er effekt.

  Behandling for MALS

  Da symptomerne og årsagen er forbundet med kompression af arterie coeliacus, anbefales det at modtage behandling for at lindre dette tryk. Der er i øjeblikket ingen kendte konventionelle behandlingsformer, der kan afhjælpe dette.

  De mest effektive behandlinger har været operative indgreb, der lindrer trykket fra ligamentet og dermed forbedrer forholdene for arterie coeliacus.

  Der er dog effekt af operation af ligamentet, hvilket udføres på en af to måder: traditionel åben operation eller minimal invasiv metode (laparoskopi).

  Osteopatisk tilgang til MALS

  Som osteopater arbejder vi med et helhedsbillede af kroppen, hvor vi kortlægger kroppens ressourcer og mangler, og ved manuelle teknikker, råd og vejledning, forsøger vi at optimere disse forhold. Dette gør vi ved vurdering af immunsystemet, nervesystem, organsystemet, hormonsystemet, kredsløbet og det muskuloskeletale system.

  Osteopatisk undersøgelse og behandling af Median arcuate ligament vil bero på flere faktorer, der kan have indflydelse på diaphragma og derved også indflydelse på ligamentet:

  Biomekanisk; er der immobilitet i ryg og/eller ribbenskassen som kan føre til kompensation ved den torakolumbale overgang som giver spændinger i diaphragma, kan dette medføre til en forværring af symptomer.

  Immunsystemet; har du været syg for nyeligt, og har enten haft hoste eller anden form for symptom der kan give anstrengelser af lunger eller nærliggende organer kan dette give en øget tonus i diaphragma.

  Kredsløbet; da MALS har en effekt på kredsløbet i abdomen, vil en osteopat kunne arbejde på at optimere forholdende i nærområdet, for at øge blodcirkulationen og muligvis kunne arbejde med tonus i diaphragma.

  Kontakt os her for at høre hvordan vi kan hjælpe dig. 

  Median Arcuate Ligament syndrom (MALS)

  Kontakt os i dag

  Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

  Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)