23.06.24

Dehydrering – hvilke konsekvenser har det, og hvad er behandlingen?

Dehydrering er en tilstand, hvor mængden af vand i kroppen er for lille. Det kan påvirke den fysiske og mentale sundhed i større eller mindre grad. I denne artikel kigger vi nærmere på væskeindtag og dehydrering.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Dehydrering – hvilke konsekvenser har det, og hvad er behandlingen?

Væskeindtag og dehydrering

Dehydrering opstår når kroppen mister mere væske end den får tilført. Det kan ske pga. utilstrækkeligt væskeindtag eller øget væsketab gennem sved, urin eller ved diarré samt ved en kombination af disse faktorer (Kilde: Sundhed.dk).

Symptomer på dehydrering kan variere afhængigt af sværhedsgraden, men lad os tage et kig på de typiske symptomer. ​​​

​​

Symptomer på dehydrering

Almindelige symptomer på dehydrering:

  • Tør mund og tørst: Tidlige tegn på dehydrering, hvor kroppen signalerer behovet for væske.
  • Mørkere urin: Indikerer at kroppen forsøger at holde på væsken.
  • Træthed og svaghed: Manglende væske påvirker kroppens energiniveau.
  • Svimmelhed og hovedpine: Nedsat væskeindtag kan påvirke blodcirkulationen og hjernens funktion.
  • Mindre hyppig vandladning: Indikerer at kroppen forsøger at holde på væsken.
  • Tør hud og læber: Hudens elasticitet og fugtniveau mindskes ved dehydrering​.

I mere alvorlige tilfælde kan dehydrering også medføre forvirring, hurtig hjertebanken, lavt blodtryk eller bevidstløshed (Kilde: Med24). Det er derfor vigtigt at genkende symptomerne på dehydrering tidligt for, at kunne forhindre alvorlige helbredsproblemer.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Hvad sker der, når du er dehydreret?

I denne video fortæller Ivar, hvad der egentlig sker i kroppen, når man er dehydreret.

Forskning i væskeindtag og dehydrering

En undersøgelse udført i Spanien fandt, at et godt og stabilt væskeindtag var forbundet med bedre kognitiv præstation samt reducerede risici for kognitive nedgange over en toårig periode, hvilket understreger vigtigheden af at opretholde en god væskebalance for at understøtte hjernens sundhed (Kilde: BioMed Central)​.

Forskning viser, at et tilstrækkeligt væskeindtag kan have en positiv indvirkning på kognitiv funktion, især for ældre voksne.

Dehydrering hos ældre

Ældre voksne er særligt sårbare overfor dehydrering på grund af nedsat fornemmelse af tørst, nedsat nyrefunktion samt øget forekomst af kroniske sygdomme.

En systematisk gennemgang har vist, at dehydrering hos ældre ofte fører til dårligere kognitiv ydeevne, lavere livskvalitet og højere dødelighed​.

Forebyggelse og tidlig behandling af dehydrering i denne befolkningsgruppe er derfor vigtigt (Kilde: MDPI)​.

Alment kendskab til dehydrering

En undersøgelse på området har vist, at forskellige befolkninger generelt har en god forståelse af dehydrering og nødvendigheden af tilstrækkeligt væskeindtag, men at der er en del uvidenhed omkring de mere alvorlige konsekvenser som f.eks. hjerne- og nyreskader (Kilde: BioMed Central)​​. Dette fremhæver behovet for forebyggelse og øget oplysning om vigtigheden af rette hydrering.

Forebyggelse og behandling af dehydrering

For at forebygge dehydrering anbefales det at opretholde et dagligt væskeindtag på mindst 2-2,5 liter for mænd og 1,6-2 liter for kvinder. En del af væskeindtaget kan sagtens komme fra væskeholdige fødevarer som frugt og grøntsager.

Ældre bør være særligt opmærksomme på, at drikke regelmæssigt da tørstfølelsen kan være svækket. Sundheds- og omsorgspersonale bør aktivt overvågne væskeindtag hos udsatte individer (Kilde: Oxford Academic)​.

Ved sportsudøvelse er det vigtigt at drikke rigeligt væske og det kan tilmed blive nødvendigt at indtage salt ved excessiv aktivitet med stor svedproduktion, da man ellers vil komme i saltmangel, hvilket i alvorlige tilfælde kan betyde, at man skal indlægges til væske og elektrolytbehandling.

Udover at holde sig hydreret er det generelt vigtigt at holde kroppen så sund og stærk som muligt, hvilket er noget vi som osteopater kan bistå dig i.

Lad os hjælpe dig - bestil tid i dag

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Dehydrering – hvilke konsekvenser har det, og hvad er behandlingen?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)