Bækkenløsning og bækkensmerter

Forfatter: Jens Gram, Osteopat D.O., B.Sc. Fysioterapi, Speciale i Womans Health i bækkenet og graviditetsgener, Underviser på jordemoderstudiet i Esbjerg med foredrag i hele landet.

Medforfatter: Ívar Dagsson, Doktorgrad i Osteopati, B.Sc. Fysioterapi, INS behandler.

Fagligt opdateret: 09.07.21

Bækkenløsning​

​Bækkenløsning er det der sker i graviditeten, hvor hormonet relaxin sammen med progesteron løsner ligamenterne i kroppen. Dette har især indflydelse på bækkenet, da leddet primært af holdt af ligamenter og ikke muskler, hvilke hormoner har stor indflydelse på. At bækkenet løsner sig er helt normalt og skal foregå, for at gøre bækkenet klar til fødsel, uden løsningen vil det ikke muliggøre en fødsel.

Diagnosen bækkenløsning bliver brugt til hvis man har smerter under graviditeten, der er dog ingen tydelig evidens på, at dem der har smerter under graviditeten er dem der har store mængder af løsningshormoner i kroppen, så selve løsningen er en normal fysiologisk proces i graviditeten. Smerter under graviditeten er mere multifaktuelt (Sundhed.dk).

​Aarhus Osteopati - Afdelinger

Bestil tid her

Bækkenløsning og graviditet

Når kvinder blivere gravid aktiveres der mange forskellige mekanismer i kroppen relateret til hormonsystemet. Kroppen skal gøres klar til at det befrugtede æg kan optages af kroppen, at fosteret kan udvikles og beskyttes optimalt i kroppen og senere at kroppen klargøres til fødsel. De første og de sidste 3 måneder spiller særligt vigtig rolle herpå. I slutningen af graviditeten frigives hormonet relaxin til at blødgøre livmoderhalsen og samtidig løsne bækkenleddene. Formålet er fysisk at forberede kvinden til selve fødslen.

Dysfunktioner i hormonsystemet kan både medføre at hormonproduktionen nedsættes og derved medføre at fødslen bliver svær og barnet evt. skal fødes ved kejsersnit, men samtidig at der for mange hormoner produceres således at bækkenled og andre led i kroppen bliver alt for smidige (hypermobile). Andre led der ofte påvirkes er ryg og lænd (læs mere om rygsmerter her), knæ (læs mere om knæsmerter her) og fødder (læs mere om fodsmerter her).

Årsager til bækkenløsning

Årsager til dette kan være stress og psykiske problemer, dysfunktioner i hormonproducerende kirtler, dysfunktion i det autonomiske nervesystem, dysfunktion i metabolisme og stofskifte, nakkeproblemer (læs mere her) og rygproblemer (læs mere her).

Bækkensmerter (bækkengener) og graviditet

Smerter fra bækkenet kan ligeledes også opstå pga. dysfunktion i hormonssytemet idet at relaxin blødgør alle led i kroppen. Spændinger i lårmuskler, baldemuskler og lyskemuskler kan også medføre bækkensmerter. Bækken gener kan også forekomme som sekundært til problemer i ryg og lænd (læs mere om rygsmerter her). Bækkensmerter hos gravide kan vise sig i forskellige former. De hyppigst er smerter tværs over lænden (læs mere her), udstrålende smerter ned i balde og baglår (læs mere her), smerter i lysken og ved skambenet (læs mere her). Aktiviteter som løb, trappegang og gang kan ofte udløse smerter og gener i bækkenet.

SI leds smerter (sacroiliac smerter)

Sacroiliac leddene dannes mellem korsbenet (sacrum) og bækkenknoglerne (ilium), der er en lille bevægelighed, nok omkring 5 graders rotation i leddene. Der er ingen muskler der løber over leddene, så de er holdt af mange stærke ledbånd. Når man får smerter i leddene er det ledbåndene (ligamenterne) man får smerterne i. 

Dette kan komme af enten for meget bevægelse, eller ved stivhed i leddet, hvor ledbåndene holdes i længere tid i en yderstilling. Det er enlig ligesom forstuvning, der sker små skader i ligamenterne, der derfor forud sager inflammation, der kommer for at hele skaden. Hvis kroppen har de rigtige betingelser, heles det af sig selv igen (Sundhedsguiden.dk).

Symfyse smerter - Smerter i kønsbenet - Symfyseløsning

Symfysen (kønsbenet) dannes hvor de to bækkenknogler mødes, her dannes der et uægte led. Imellem de 2 knogler er der brusk og leddet er holdt af ledbånd. Man kan have smerter i selve ligamenterne der holder leddet. Det kan både være grundet øget løshed, eller hvis leddet holdes i en yderstilling, hvor der er stort stræk på ligamenterne. 

Smerter i området kan også stamme fra ligament smerter fra livmoderen der løber hen over symfysen (round ligament), når livmoderen vokser kommer der et stort stræk på disse ledbånd der kan give gravide kvinder ligament smerter.

Halebenssmerter (os coccyx, sacrococcygeal)

Mange oplever i løbet af livet halebenssmerter efter et fald, i de fleste tilfælde går det væk igen. På halebenet sidder en slimsæk, den kan blive irriteret ved et tryk, derudover hæfter bækkenbunden og 2 ligamenter fra bækkenet herpå, der kan påvirke bevægeligheden af halebenet.

Smerter der fortsætter i 2 uger efter et fald og 6 uger efter et brækket haleben (fraktur) kan være fordi halebenet ikke bevæger sig optimalt efter traumet. Når du F.eks. sidder dig tilbage i en stol, skal halebenet kunne bevæge sig fremad indunder ballerne, så du ikke kommer til at sidde på det. Når du sætter dig på den venstre balle, vil halebenet bevæge sig mod højre, så du igen ikke sidder på det. Har det nedsat funktion efter et traume og det ikke kan bevæge sig, kommer du automatisk til at sidde mere direkte på halebenet og trykket på slimsækken øges, så der skabes en inflammation, eller inflammationen fra traumet kan ikke falde til ro.

Vi behandler som osteopater funktionen og bevægelsen af halebenet.

Halebenssmerter efter fødsel

Ved en fødsel skal barnet passere mellem symfysen og halebenet. Ved en hård fødsel, stort barn eller hvis du har haft nedsat bevægelse omkring halebenet, kan dette give et tryk på halebenet indefra. Det kan være utrolig smertefuldt og i værste fald give et brækket haleben. Disse smerter kan fortsætte hvis halebenets bevægelighed ikke genskabes efter traumet. Især ved rygliggende fødsel er chancen større for at få et tryk på halebenet, da man ligger på korsbenet, kan korsbenet ikke bevæge sig bagud og derfor tvinges halebenet til at bevæge sig mere.

Bækkensmerter under graviditeten

Der er mange der har smerter under graviditeten og fordi der sker så store forandringer i kroppen, er det ret normalt at have lette gener, men mange oplever også sværere gener, hvor de har svært ved at vedligeholde en normal hverdag.

 • 50 % oplever lettere ryg gener
 • 15-20 % oplever svære smerter, hvor normale hverdags gøremål gør ondt
 • 5 % oplever det vi kalder bækkenløsning - som hentyder til smerter i både symfysen (kønsbenet) og Si leddene (bækken leddene)

Kilde: Sundhedsstyrelsen​

Bestil tid her

Årsager til graviditetssmerter

Under graviditeten sker der store ændringer i kroppen.

 • Holdningen ændrer sig for at kompensere for den øget vægt og størrelse af maven fortil, dette gør at svajet i lænden bliver øget og rundingen i brystryggen bliver større DVS. ryggen kurver forøges.
 • Vægten ændrer sig og kroppen skal bære rundt på ekstra kilo.
 • Livmoderen udvider sig, dette giver et øget stræk på ligamenterne, samt et større pres ned på bækkenbunden.
 • Der sker hormonelle ændringer der får bækkenets ligamenter til at løsne sig.

​Dette stiller store krav til kroppen, den skal kunne kompensere og omstille sig til disse ændringer. Der skal derfor være god styrke og funktion når man går ind i graviditeten.

De største risikofaktorer for at få graviditetssmerter, er hvor kroppen er påvirket i forvejen, og derfor ikke i stand til at omstille sig optimalt til alle de ændringer der sker under graviditeten. Så der er måske nogle problemer i forvejen, bare ikke nok til det giver smerter og gener, men så kommer graviditeten og mange ændringer i kroppen udover dette og kroppen kan så ikke kompensere mere.

Årsager til smerter i bækkenet

Problemer med bevægelighed af hofte (læs mere her), knæ (læs mere her), ryg (læs mere her) såsom diskusprolaps, iskias m.m. og ankel (læs mere her) er ofte medvirkende til at bækkenet smerter. Bækkenets funktion er at forplante belastningen fra benet videre til resten af kroppen. Derfor kræves der at bækkenet har stor bevægelighed, styrke og stabilitet. Stramhed og manglende bevægelighed i ovenstående områder er derfor essentiel til at bækkenet ikke overbelastes. Andre årsager kan være dårlig core styrke af muskelkorsettet, arvæv i bækkenet og problemer med indre organer i bækkenet.​

Aarhus Osteopati - osteopati og fysioterapi og bækkenløsning / bækkensmerter

Aarhus Osteopati har eksperter der er specialiserede i at finde og behandle årsager til bækkenløsning og bækkensmerter. Vi undersøger alle systemer i kroppen, som sammen skal være med til at optimere helingen af bækkenløsning og smerter i bækkenet.


Læs mere om fysioterapi for bækkensmerter Aarhus. Læs mere om fysioterapi for bækkensmerter København. Læs mere om fysioterapi for bækkensmerter Vejle.  Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut for bækkenløsning i Aalborg her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af bækkensmerter og bækkenløsning i Herning her. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut behandling af bækkensmerter og bækkenløsning i Odense her. Læs om massør / massage bækkensmerter og bækkenløsning i Odense her. Læs om massør / massage af bækkensmerter og bækkenløsning i Herning her. Aarhus Osteopati har fysioterapeut med speciale i bækken og bækkenløsning i alle afdelinger.

Bestil tid her

Gode råd for Bækkenløsning - Hvad kan du selv gøre?

Hold dig aktiv med de ting du kan, sørg for at få dig bevæget, så du ikke bliver inaktiv, da det ofte forværre risikoen for at generne bliver være. Samtidig tilpas din hverdag så du ikke laver de ting der er aller mest provokerende, vær god ved dig selv og brug tid på de ting du kan, der gør dig glad og du slapper af ved, det hjælper din egen krops smertestillende kaldet endofiner.

Gode råd:

 • God kropsholdning
 • Forspænding i bækkenbund og dybe mavemuskler ved løft og bevægelser
 • ​Undgå for tunge løft og husarbejde
 • Ikke for stor skridtlængde
 • Skiftende siddestillinger
 • Tag et skridt af gangen på trapperne
 • Træning af bækkenbund og muskelkorset
 • Vandgymnastik med fokus på bevægelse og aflastning
 • Vejrtrækningsøvelser
 • Lymfeøvelser

I videoen nedenunder kan du høre om hvad du selv kan gøre for at få det bedre med bækkenløsning symptomer og gener.

Hvilke behandlingsløsninger kan hjælpe mod bækkenløsning?

 • Fysioterapi med fokus på stabilitetstræning
 • Osteopati med fokus på at give kroppen de bedste forhold til at omstille sig til graviditeten
 • Akupunktur for at mindske smerterne naturligt under graviditeten
 • ​Gravidmassage for at få lindre spændinger i ryggen, der belastet ekstra af den øgede vægt

Osteopati mod graviditetssmerter - Osteopat til bækkenløsning

Som osteopater er vi en af de eneste manuelle behandlere der har mange timer i uddannelsen omkring hvad der sker i graviditeten og generelt i den kvindelige krop. Så vi har en stor forståelse af graviditetsgener, hvor andre faggrupper som minimum skal have taget ekstra kurser for at vide nok om behandling af gravide.

Som osteopater prøver vi at øge kroppens funktion, så den kan hele sig selv og fungere bedre. Vi laver derfor en grundig undersøgelse af kroppen og behandler alle de strukturer der har restriktioner, så kroppen bedre kan omstille sig til de ændringer der sker under graviditeten. 

Derudover er alle vores osteopater uddannet fysioterapeuter og er derfor også eksperter i træning, så vi vil typisk give lette hjemmeøvelser for at holde styrke og stabilitet i og omkring muskulaturen i bækkenet. Hertil vil der følge en masse råd og vejledning til dig og din partner for at hjælpe dig til at få en god oplevelse af din graviditet og fødsel.

Fødselsforberedelse og osteopati

Fødslen er et kæmpe mirakel, og det kræver en kraftanstrengelse af kroppen og mange strukturer skal samtidig give sig utrolig meget for at en fødsel kan lade sig gøre.

Når vi behandler gravide ligger vi fokus på at forberede bækkenet og vævet til fødslen.

 • Bækkenbunden skal kunne udvide sig 3 gange dens normale længde, så restriktioner og spændinger her kan give store problemer.
 • Halebenet og korsbenet skal kunne bevæge sig bagud, for at give plads til barnets hoved, hvis det ikke kan det det og alt efter barnets størrelse og stilling i bækkenet, kan halebenet få et stort tryk, der kan gøre utrolig ondt og i værste fald brække (fraktur). Har man derfor gamle fald (traumer) på halebenet kan det påvirke fødslen.
 • Mellemkødet skal være mobilt, har man meget siddende arbejde eller har haft sygninger fra sidste fødsel kan mellemkødet være stift og ikek udvide sig nok under fødsel, her vejleder vi ofte den gravide i selvmassage
 • Ledbåndende, musklerne og bindevævet omkring livmoderen skal være bevægeligt for at tillade at barnet kan kan ligge dig i den optimale stilling i bækkenet. F.eks. hvis der er stramhed og stivhed i hele den venstre side af hoftebøjeren og mellemgulvet samt ligamenterne fra livmoderen, kan barnet måske ikke ligeså nemt komme i den mest optimale føde stilling med baghovedet mod venstre bækken.
 • Leddene i ryggen og bækkenet skal kunne udvide sig under selve fødslen for barnet kan passere igennem

​​

Så selv om du kommer med graviditetssmerter, vil dette også adresseres, for at give dig og dit barn den bedste oplevelse og start sammen.

Gode råd til fødselsforberedelse - Bliv klar til fødsel

 • Gravidyoga, svømning især rygsvømning, gåture er godt op til fødslen, for at holde bækkenet og alt dets muskler og bindevæv bevægeligt
 • Sørg for at få sund nærende mad og ikke tomme kalorier, du skal have masser af mad nærende mad i køleskabet, når fødslen nærmer sig er det vigtigt du spiser masser af god og nærende mad op til, så du har næring og kræfter til fødslen, ofte kan især den første fødsel trække ud og man får sjældent nok næring inden, så man hurtigere bliver udmattet.
 • Øg din oxytocin, kroppens egen ve-stimulerende hormon, op til fødslen. Alt der går godt med det gode danske ord ”hygge” er med til at stimulere oxytocin. Tag varmt tøj på, læg dig med tæpper, få kys, kram og massage af din partner, gå en tur, bliv nusset, snak med alle de folk du føler kærlighed til og generelt lig fokus på at være i trygge og hyggelige rammer.

Smerter efter fødslen - Smerter efter graviditeten

De ændringer der sker i kroppen efter en graviditet finder ikke altid sin balance af sig selv efter en graviditet og hvis man har haft smerter og gener og derfor har været meget inaktiv kan man havde tabt stabilitet og styrke, der gør man hurtigere vil få smerter og blive overbelastet. Derudover kan fødslen skabe problemer og skader i vævet især omkring bækkenbunden og halebenet.

Osteopatisk behandling vil have fokus på at genskabe balancen af hele kroppen og der vil bruges øvelses vejledning både til bækkenbunden og styrken. Så kroppen og moderen kan være der for sit nyfødte barn og familie.


Gode Øvelser for Bækkenløsning

Disse øvelser kan være rigtig god til at mindske bækkensmerter men også i sidste del af graviditeten for at hjælpe baby ned i bækkenet.​

 • hold rygsøjlen ret og glid frem skiftevis på det ene ben og det andet (10 gange)​
 • lav cirkler med bækkenet den ene og anden vej (10 cirkler hver vej)​
 • kip bækkenet frem og tilbage (10 gange)​
 • kan afsluttes med små blive hop på bolden.

Udføres dagligt eller ved behov.

Gode øvelser under graviditeten

I videoen nedenunder kan du se gode øvelser der med fordel kan laves under graviditeten for styrke af bækken og forbyggelse af blandt andet bækkenløsning.

Gode øvelser efter graviditeten

I videoen nedenunder kan du se gode øvelser der med fordel kan laves efter graviditeten for styrke af bækken og genoprettelse af bækkenets smidighed.

Gode råd for træning af bækkenbunden

I videoen nedenunder kan du høre Jens Gram, Aarhus Osteopati´s bækkenekspert tale om hvilke faktorer det er værd at huske på når man skal træne bækkenbunden.​

Aarhus Osteopati tilbyder manuelle kurser til fysioterapeuter, massører, kropsterapeuter, akupunktører, læger og kiropraktorer af bækkenet - Manipulation, mobilisering og MET

Aarhus Osteopati tilbyder manuelle kurser til fysioterapeuter, massører, kropsterapeuter, akupunktører, læger og kiropraktorer indenfor bækkensmerter.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​