Kejsersnit​

Mange kvinder bliver tvunget til at have kejsersnit, både akut og planlagt, fordi fødslen kan være til fare for både moren og barnet hvis hun føder normalt. De senere år har det dog været tendens til, at sunde og raske kvinder vælger vaginal fødsel fra til fordel til kejsersnit, selv om der ikke er lægelig grund til at foretage operationen. I dag foretages op til 22 % af alle fødsler ved kejsersnit i Danmark. I USA er tallene på 33 % og i Brasilien helt oppe på 80 %. Kejsersnit er dog ikke helt uden risiko for mor og barn derfor skal indgrebet altid overvejes nøje.

​Kvinder og kejsersnit

Hos kvinder ser man desværre ofte flere senfølger efter kejsersnit. Operationsarret giver ofte sammenvoksninger i forhold til omkringliggende organer, hvilket kan give større komplikationer i form af infektioner, nedsat fertilitet (infertilitet) og problemer med de efterfølgende graviditeter.​

Nakkesmerter og kejsersnit

Bughinden, altså den hinde som de maveorganerne befinder sig i, ligger på toppen af og dækker livmoderen. Bughindens funktion er at støtte organerne og at danne smørende væske til slimhinder i organsystemet. Denne hinde er forsynet af nervetråde som har deres oprindelse fra kraniet og nakken. Disse nervetråde registrerer hvis der opstår inflammation eller irritation af bughinden, som der ofte gør efter et kejsersnit. Symptomer vil være hold i nakken (låsning i nakken), stivhed i nakken, hovedpine og migræne.

​Rygsmerter og kejsersnit

Livmoderen er placeret i bækkenet, foran endetarmen og bag ved blæren. Bækkenorganerne er bundet fast sammen af bindevæv som har dets hæfte hele vejen rundt i hele bækken ringen og nederst i ryggen. Ved aktiviteter såsom gang og løb bevæges bækkenorganerne i takt med bevægelsen af bækkenknoglen og korsbenet. Arvævet i bækkenet medfører nedsat mobilitet af bækkenorganerne som vil påvirke bækkenleddene (SI leddene) og lænden. Nerveforsyningen til og fra bækkenorganerne har ligeledes relation til bækkenleddene og de øverste ryghvirvler. Problemer i livmoder, æggestokke, blære og endetarm vil informere rygsøjlen og derefter hjernen hvordan der står til. Gener i bækken og ryg opleves ofte som låsninger (hold i ryggen), stivhed i ryggen, smerter i bækken og ryg, iskias smerter, smerter i lyske og balde m.m.

​Dårlig holdning og kejsersnit

Når et kejsersnit foretages, skærer lægen igennem hud, muskler og bindevæv. Bindevævet omkring livmoderen har et sammenhængende forløb med bindevævet over mavemuskler, ribben, brystmuskler og hals. Arvævet i bækkenet kan sammenlignes med når der opstår et hul i et stykke tøj. Når hullet syes sammen opstår der en fold eller en hule som medfører dårligere bevægelighed af bindevævet. Konsekvenserne vil ofte opstå når mødrene ammer, at skuldrene falder fremover, smerter i nekke/skuldre og smerter mellem skulderblade.

Gode råd til at forebygge gener efter kejsersnit

  • Kontroller om arret heler ordentligt (uden folder og huller)
  • Evt. smør arvævet med creme der forebygger ardannelse
  • Stræk arvævet når såret er helet (4-6 uger)
  • Kontakt eksperter i graviditetsgener hvis du oplever nye gener efter kejsersnit operationen

Barn og kejsersnit

Når babyen tages med et kejsersnit, især i de akutte tilfælde, når babyen ikke at få kontakt med bakterier i kvindens skede. Disse bakterier spiller en vigtig rolle i forbindelse med barnets immunforsvar. Nyere studier viser at børn taget med kejsersnit har højere risiko for at udvikle astma, åndedrætsbesvær og diabetis (sukkersyge). Her er dog tale om et lille procent børn der udvikler disse lidelser.

Ofte vil der være godt at supplere modermælk med mælkesyrebakterier, for at styrke barnets tarmflora og immunforsvar.

Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapi og kejsersnit

Vi er eksperter i at finde følgevirkninger og medfølger efter kejsersnit for netop at fjerne rygsmerter, bækkensmerter, nakkesmerter og hovedpine/migræne. Vi undersøger og behandler alle systemer i kroppen som ofte kan være med til at forebygge gener i de næste graviditeter og arbejdsliv.


Læs mere om fysioterapi (fysioterapeut med speciale i kejsersnit arvæv) for gener efter kejsersnit Aarhus og København. Læs mere om fysioterapi / fysioterapeut for gener efter kejsersnit i Aalborg her.

Bestil en tid her

Øvelser for Arvæv efter Kejsersnit

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​