Mavesmerter

Maveproblemer eller fordøjelsesproblemer er et problem mange i Danmark lider af. Op mod en million danskere er dagligt generet af hård mave, luft i maven og at være oppustet. Langt flere kvinder rammes af ondt i maven (38 %) hvorimod ca. (23 %) af alle mænd lider af samme problemer. Ligeledes oplever omkring 15-25 % af alle voksne i Danmark symptomer på irritabel tyktarm. Der er ligeledes mange der døjer med kroniske tarmsygdomme såsom morbus crohn, colitis ulcerosa og candida. Disse problemer kan ofte være ret generende og et tabu at tale om.

​Aarhus Osteopati - Afdelinger

Bestil tid her

Hvorfor opstår maveproblemer så ofte i Danmark?

Mange har sikkert spurgt sig selv disse spørgsmål; hvorfor har jeg ondt i maven? spiser jeg usundt eller forkert? har jeg intolerance for bestemte fødevarer? - Det er slet ikke sikkert at din kost er problemet!!

Livsstil og mavesmerter

Vores livsstil har ændret sig drastisk igennem de sidste 10-20 år. Helt fra barnsben bliver vi opfordret og presset til at live op til samfundets normer. Vi skal hurtigst muligt lære at gå og snakke som børn, vi skal være den klogeste i klassen og helst altid få 12 tal i skolen, vi skal gerne få en lang uddannelse inden vi når at fylde 25 år og vi skal have dyrt hus og bil samt højt lønnet arbejde inden vi føler at vi kan tillade os at stifte familie. Herudover bliver vi påvirket på de sociale medier os at være ”perfekte”, vi skal løbe maraton, se godt ud fysisk og samtidig have et stort netværk venner. Dette er normen i dag, hvis vi ikke kan tilpasse os samfundets normer føler vi os ikke som ”succes” og at vi har et godt liv.

Nervesystemets og mavesmerter

Vores nervesystem kan groft inddeles i to, det system vi kan styre med vilje og det vi ikke kan styre, altså det autonomiske nervesystem. Det autonomiske nervesystem er det system der holder os i live, det styrer hormonproduktionen, organfunktionen, blodsystemet m.m. Det autonomiske nervesystem kan inddeles i to, sympatiske nervesystem (SNS) og det parasympatiske nervesystem (PNS). PNS er det system der fremmer funktion af organer, holder blodtrykket nede og sørger for at kroppens vigtige funktioner holdes kørende, altså alt det gode og sunde for kroppen. I forhold til mavesystemet fremmer PNS funktionen af organer i fordøjelsessystemet. SNS aktiveres når vi skal være fysisk aktive, når vi skal være koncentrerede og skarpe og når vi er i stressede situationer. Dette systems funktion er oprindeligt at holde os i live i farlige situationer. Problemet med vores stressede livsstil er at vi hovedsageligt har SNS aktivt. Stress medfører at PNS bliver nedprioriteret således, at den livsvigtige funktion i kroppen falder og der opstår smerter og gener i kroppen, inklusivt maveproblemer (forstoppelse, diarré, luft i maven, oppustethed, vekslende afføring m.m.).

Motion og mavesmerter

En anden faktor i udvikling af smerter i maven er manglende motion og fysisk aktivering. Vores samfund har også udviklet sig enormt på arbejdsmarkedet, fra at være fysisk arbejde til siddestillende kontor arbejde. Dette har selvfølgelig en negativ indvirkning på vores fysiologi og kroppens funktion. Mavesystemet er afhængig af, at vores åndedrætsmuskel (mellemgulvet) presser og strækker vores organer. Dette både presser føden nemmere igennem tarmene men det har også indvirkning på optimal tilbageførsel af blod til hjertet. Når vi sidder stille stor del af dagen, aktiverer vi ikke vores venepumpe, altså den mekanisme der skal føre blodet tilbage til hjertet hvilket medfører, at vi får ophobning af væske (blod) rundt omkring i kroppen, også i maven (oppustethed, luft i maven og forstoppelse).

​​Travlhed og madvaner

Grundet travhed i vores hverdag prioriterer mange eller kan mange ikke bruge tid på at spise ordentligt eller i ro. Så snart vi putter mad i munden starter vores fordøjelse. Hvis vi ikke får tygget vores mad ordentligt, så skal maven arbejde hårdere med øget mavesyre og æltning af maden. Dette får et ”lavine” afsted i vores system der belaster hele fordøjelsessystem, som resulterer i forstoppelse, ondt i maven, diarré og oppustethed. Måneder og år med denne måde at spise på vil naturligvis føre til refluks (sure opstød), dårlig tarmflora, vekslende afføring (forstoppelse, luft i maven og diarré), oppustethed og lignede gener fra maven.

Travlheden i hverdagen medfører ofte at vi ikke har tid eller overskud til at lave ordentlig mad, hvorfor mange lever af færdiglavede madvarer. Disse madvarer indeholder ikke de nødvendige mineraler, vitaminer og andet kroppen har brug for at fungere optimalt. Dette forringer funktionen af organsystmer, blodsystemer, giver vekslende afføring, smerter i maven m.m. Denne livsstil har også negativ indvirkning på vores tarmflora.

Maven og immunforsvaret

Fordøjelsesystemet spiller en vigtig rolle i kampen mod bakterier og vira som hærger kroppen. Mavesyren i maven skal dræbe bakterier hvis de slipper med mad ind i kroppen. Tarmfloraen skal samarbejde med lymfesystemet med at eliminere det der slipper forbi mavesyeren. Problemer med det autonomiske nervesystem, for høj indtag af antibiotika, stress og dårlig livsstil er medvirkende til dysfunktion i prodution af mavesyre og dysfunktion i tarmfloraen. Dette er medvirkende til forringelse af immunforsvaret som blotter kroppen for sygdomme.

Andre årsager til mavesmerter

Hvad kan du selv gøre mod mavesmerter?

Nedenstående er enkelte og brugbare råd i kampen mod smerter i maven.

  • Nedsat stress i hverdagen og giv dig tid til at spise
  • Tyg maden grundigt inden den når maven
  • Undgå at tygge tyggegummi
  • Drik meget vand, evt. 1-2 glas inden måltid
  • Brug gode råvarer og begræns forbrug af færdiglavede madvarer
  • Lig mærke til hvilke madvarer giver dig oppustethed og luft i maven og begræns forbrug af disse – ofte gluten, laktose og sukker
  • Dyrk motion 3-4 gange ugentlig, især hvis du har et stillesiddende arbejde
  • Bliv lidt mere aktiv på arbejdet, brug hæve-sænke bord, hold aktive pauser eller ligende
  • Kontakt ekspert hvis ovenstående ikke fungerer for dig

Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapi

Vi er eksperter i at finde årsger til og behandle mavesmerter og problemer med fordøjelsen. Vi undersøger og behandler kroppen som en helhed (muskuloskeletale system, nervesystemet, organsystemet, kranio sakrale system, blodsystemet m.m) for, at din krop kan få redskaber til at tackle maveproblemer.​​

Læs mere om kranio sakral terapi / terapeut for mavesmerter i Aarhus og København.


Bestil tid her

Differenteringsdiagnoser til Mavesmerter​

Der findes et hav af problemstillinger der har med mave-tarm systemet (fordøjelsen). Nedenstående er de mest ofte forekommende d​iagnoser.

Mavesår

Et mavesår er et hul i slimhinden i mavesækken eller i tolvfingertarmen. 

Symptomer på mavesår

Mavesår vil oftest give mavesmerter i den øverste del af maven, halsbrand, sure opstød. I 30% af tilfældene kan der komme blodigt opkast og i 20% ses der sort afføring. 

Forekomst af mavesår

Mavesår er en hyppig lidelse, som opstår hos 10% af befolkningen, særligt hos de ældre over 65 år. Der ses en ligelig fordeling mellem køn der bliver diagnostiseret. 

Diagnosticering af mavesår

Diagnosen stilles ved en kikkertundersøgelse af spiserøret, mavesækken og tolvfingertarmen. 

Årsager til mavesår

Årsagen til mavesår kan skyldes en infektion i mavesækken eller tolvfingertarmen. Rygning og smertestillende medicin (NSAID) over længere tid øger også risikoen for mavesår. 

Behandling af mavesår

Mavesår behandles medicinsk med antibiotika. Reducering af smertestillende medicin og rygestop anbefales yderligere.

​Duodenal atresia

Duodenal er en medfødt sygdom, hvor tolvfingertarmen er blokeret. Det betyder at maden fra mavesækken ikke kan komme videre til tolvfingertarmen. 

Årsager til duodenal atresia

Årsagen til sygdommen er ukendt, men ses hyppigere hos for tidlig fødte børn. 

Diagnosticering af duodenal atresia

Diagnosen stilles oftest ved fødslen, hvor der fortages en ultralydsscanning. 

Symptomer på duodenal atresia

Symptomer er opkast, oppustet mave og manglende afføring og urinering. 

Behandling af duodenal atresia

Duodenal behandles kirurgisk, hvor der fjernes noget af tolvfingertarmen, så fordøjelsen kan fungere optimalt.

Meckels divertikel

Meckels divertikel er en medfødt sygdom, hvor der er en udposning på tyndtarmen. 

Symptomer på meckels divertikel

Tilstanden er ikke farlig og giver i de fleste tilfælde ingen symptomer. Tilstanden opdages oftest ved at der opstår irritation, som kan medføre symptomerne lignende blindtarmsbetændelse. 

Årsager til meckels divertikel

Årsagen til sygdommen er ukendt. 

Diagnosticering af meckels divertikel

Diagnosen stilles på sygehuset ved en CT-scanning af mave-tarm regionen. 

Forekomst af meckels divertikel

Sygdommen er sjælen med en forekomst på under 1% af befolkningen. 

Behandling af meckels divertikel

Behandlingen sker kun, hvis der opstår problemer med divertikel. Oftest er det betændelse i divertiklen, hvor der tidligere blev foretaget et kirurgisk indgreb. I dag ses risikoen for operation større end sygdom i divertiklen.

Blindtarmsbetændelse

Blindtarmen sidder fast på det første stykke af tyktarmen, hvor der kan komme en betændelse tilstand. På nuværende tidspunkt ved man ikke, hvad blindtarmens funktion er. 

Årsager til Blindtarmsbetændelse

Årsagen til betændelsen kan skyldes der sidder noget fast i blindtarmen så syren i blindtarmen ikke kan komme ud. 

Forekomst af Blindtarmsbetændelse

Tilstanden rammer flere mænd end kvinder og oftest i alderen mellem 10-30 år. Symptomerne er smerte i højre side af maven, der kan også forekomme kvalme, opkast, diarre eller forstoppelse. 

Behandling af Blindtarmsbetændelse

Behandlingen ved blindtarmsbetændelse kan være et kirurgisk indgreb, hvor man fjerner blindtarme eller symptombehandle

Diverticulitis Coli​

Der kan forekomme nogen udposninger på tyktarmen og hvis der kommer inflammation i dem, hedder det diverticulitis coli. 

Forekomst af Diverticulitis Coli

Det rammer ca. 20% af dem der udvikler diverticulosis. 

Årsager til Diverticulitis Coli

Årsagen er ukendt, men det menes at være enten fæces eller luft som skaber betændelsestilstand i divertiklen. 

Symptomer på Diverticulitis Coli

Symptomerne vil oftest være smerter i den nedre del af maven og feber. Diagnosen bliver stillet ved en CT-scanning og en blodprøve. 

Behandling af Diverticulitis Coli

Behandlingen rettes mod at ændre i kosten (fiber tilskud anbefales), samt give maven ro. Hvis der er feber involveret kan der gives antibiotika.

​​

Diverticolosis Divertikel​

Diverticulosis Divertikel er er en udposning af slimhinden og diverticulosis er divertikler i tyktarmen. Oftest i den venstre side. 

Forekomst af Diverticolosis Divertikel

Chancen for at få divertikler stiger med alderen og man anslår at det findes ved 5-10 % af alle over 45 år. Tilstanden ses hyppigere ved kvinder end mænd. 

Årsager til Diverticolosis Divertikel

Årsagen skyldes med stor sandsynlighed, at tyktarmens væg bliver svagere over tid. Kost med lavt indhold af fibre over længere tid spiller en faktor i udviklingen af divertikler. 

Symptomer på Diverticolosis Divertikel

I de fleste tilfælde er der ingen symptomer, hvis der er symptomer, kan det være oppustethed og smerte i venstre side af maven. 

Diagnosticering af Diverticolosis Divertikel

Diagnosen bliver stillet på baggrund af et røntgenbillede af tyktarmen. 

Behandling af Diverticolosis Divertikel

Behandlingen omhandler ændring i kost med flere fibre, mere væske og motion.

​Morbus Crohn

Morbus crohn er en kronisk inflammatiorisk tarmlidelse der kan sidde i hele tarmsystemet. 

Forekomst af Morbus Crohn

Sygdommen kan debutere hele livet, men oftest ses det i 20-30 års alderen. 

Årsager til Morbus Crohn

Årsagen er ukendt, men det formodes at være en multifaktoriel årsag. Hvor både miljø og gener spiller en rolle. 

Symptomer på Morbus Crohn

Symptomerne afhænger af hvor inflammation sidder henne. Hvis den sidder i tyndtarmen, vil symptomerne oftest måltidsrelaterende smerter. Hvis det sidder i tyktarmen, er symptomerne oftest diarre. 

Diagnosticering af Morbus Crohn

Diagnosen bliver stillet på baggrund af blod- og afføringsprøve. 

Behandling af Morbus Crohn

Behandlingen med medicin og muligvis operation kan holde sygdommen i ro. Da det er en kronisk sygdom, kan man ikke få den til at forsvinde.

​Colitis Ulcerosa

Colitis ulcerosa er en kronisk inflammatiorisk tarmlidelse der findes i endetarmen. 

Forekomst af Colitis Ulcerosa

Sygdommen kan debutere hele livet, men oftest ses det i 20-30 års alderen. 

Årsager til Colitis Ulcerosa

Årsagen er ukendt, men det formodes at være en multifaktoriel årsag. Hvor både miljø og gener spiller en rolle. 

Symptomer på Colitis Ulcerosa

Symptomerne er diarre (som kan være med blod), mavesmerter, vægttab eller ingen appetit. 

Diagnosticering af Colitis Ulcerosa

Diagnosen bliver stillet på baggrund af blod- og afføringsprøve. 

Behandling af Colitis Ulcerosa

Der er ingen helbredende behandling, men medicin kan være med til at berolige tilstanden i endetarmen. Et kirurgisk indgreb kan også komme på tale.

Tarminvagination​

​Tarminvagination er typisk overgangen mellem tyndtarm og tyktarm, hvor noget af tyndtarmen krænges ind i tyktarmen. 

Forekomst af Tarminvagination

Tilstanden rammer oftest babyer mellem 3 måneder og 2 år. 

Forekomst af Tarminvagination

Drenge bliver ramt hyppigere end piger. I sjældent tilfælde kan det ramme voksne mennesker. 

Årsager til Tarminvagination

Årsagen til tarminvagination er ukendt. 

Symptomer på Tarminvagination

Symptomerne er mavesmerter i perioder, feber og der kan forekomme slim eller blod i afføringen. 

Diagnosticering af Tarminvagination

Diagnosen stilles på baggrund af de kliniske fund og ultralydsscanning af tarmen. 

Behandling af Tarminvagination

Tarminvagination er en tilstand som skal behandles hurtig ved kirurgisk indgreb, hvis ikke det sker kan tarmen tage stor skade.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​