Mavesmerter

Maveproblemer eller fordøjelsesproblemer er et problem mange i Danmark lider af. Op mod en million danskere er dagligt generet af hård mave, luft i maven og at være oppustet. Langt flere kvinder rammes af ondt i maven (38 %) hvorimod ca. (23 %) af alle mænd lider af samme problemer. Ligeledes oplever omkring 15-25 % af alle voksne i Danmark symptomer på irritabel tyktarm. Der er ligeledes mange der døjer med kroniske tarmsygdomme såsom morbus crohn, colitis ulcerosa og candida. Disse problemer kan ofte være ret generende og et tabu at tale om.

​Aarhus Osteopati - Afdelinger

Bestil tid her

Hvorfor opstår maveproblemer så ofte i Danmark?

Mange har sikkert spurgt sig selv disse spørgsmål; hvorfor har jeg ondt i maven? spiser jeg usundt eller forkert? har jeg intolerance for bestemte fødevarer? - Det er slet ikke sikkert at din kost er problemet!!

Livsstil og mavesmerter

Vores livsstil har ændret sig drastisk igennem de sidste 10-20 år. Helt fra barnsben bliver vi opfordret og presset til at live op til samfundets normer. Vi skal hurtigst muligt lære at gå og snakke som børn, vi skal være den klogeste i klassen og helst altid få 12 tal i skolen, vi skal gerne få en lang uddannelse inden vi når at fylde 25 år og vi skal have dyrt hus og bil samt højt lønnet arbejde inden vi føler at vi kan tillade os at stifte familie. Herudover bliver vi påvirket på de sociale medier os at være ”perfekte”, vi skal løbe maraton, se godt ud fysisk og samtidig have et stort netværk venner. Dette er normen i dag, hvis vi ikke kan tilpasse os samfundets normer føler vi os ikke som ”succes” og at vi har et godt liv.

Nervesystemets og mavesmerter

Vores nervesystem kan groft inddeles i to, det system vi kan styre med vilje og det vi ikke kan styre, altså det autonomiske nervesystem. Det autonomiske nervesystem er det system der holder os i live, det styrer hormonproduktionen, organfunktionen, blodsystemet m.m. Det autonomiske nervesystem kan inddeles i to, sympatiske nervesystem (SNS) og det parasympatiske nervesystem (PNS). PNS er det system der fremmer funktion af organer, holder blodtrykket nede og sørger for at kroppens vigtige funktioner holdes kørende, altså alt det gode og sunde for kroppen. I forhold til mavesystemet fremmer PNS funktionen af organer i fordøjelsessystemet. SNS aktiveres når vi skal være fysisk aktive, når vi skal være koncentrerede og skarpe og når vi er i stressede situationer. Dette systems funktion er oprindeligt at holde os i live i farlige situationer. Problemet med vores stressede livsstil er at vi hovedsageligt har SNS aktivt. Stress medfører at PNS bliver nedprioriteret således, at den livsvigtige funktion i kroppen falder og der opstår smerter og gener i kroppen, inklusivt maveproblemer (forstoppelse, diarré, luft i maven, oppustethed, vekslende afføring m.m.).

Motion og mavesmerter

En anden faktor i udvikling af smerter i maven er manglende motion og fysisk aktivering. Vores samfund har også udviklet sig enormt på arbejdsmarkedet, fra at være fysisk arbejde til siddestillende kontor arbejde. Dette har selvfølgelig en negativ indvirkning på vores fysiologi og kroppens funktion. Mavesystemet er afhængig af, at vores åndedrætsmuskel (mellemgulvet) presser og strækker vores organer. Dette både presser føden nemmere igennem tarmene men det har også indvirkning på optimal tilbageførsel af blod til hjertet. Når vi sidder stille stor del af dagen, aktiverer vi ikke vores venepumpe, altså den mekanisme der skal føre blodet tilbage til hjertet hvilket medfører, at vi får ophobning af væske (blod) rundt omkring i kroppen, også i maven (oppustethed, luft i maven og forstoppelse).

​​Travlhed og madvaner

Grundet travhed i vores hverdag prioriterer mange eller kan mange ikke bruge tid på at spise ordentligt eller i ro. Så snart vi putter mad i munden starter vores fordøjelse. Hvis vi ikke får tygget vores mad ordentligt, så skal maven arbejde hårdere med øget mavesyre og æltning af maden. Dette får et ”lavine” afsted i vores system der belaster hele fordøjelsessystem, som resulterer i forstoppelse, ondt i maven, diarré og oppustethed. Måneder og år med denne måde at spise på vil naturligvis føre til refluks (sure opstød), dårlig tarmflora, vekslende afføring (forstoppelse, luft i maven og diarré), oppustethed og lignede gener fra maven.

Travlheden i hverdagen medfører ofte at vi ikke har tid eller overskud til at lave ordentlig mad, hvorfor mange lever af færdiglavede madvarer. Disse madvarer indeholder ikke de nødvendige mineraler, vitaminer og andet kroppen har brug for at fungere optimalt. Dette forringer funktionen af organsystmer, blodsystemer, giver vekslende afføring, smerter i maven m.m. Denne livsstil har også negativ indvirkning på vores tarmflora.

Maven og immunforsvaret

Fordøjelsesystemet spiller en vigtig rolle i kampen mod bakterier og vira som hærger kroppen. Mavesyren i maven skal dræbe bakterier hvis de slipper med mad ind i kroppen. Tarmfloraen skal samarbejde med lymfesystemet med at eliminere det der slipper forbi mavesyeren. Problemer med det autonomiske nervesystem, for høj indtag af antibiotika, stress og dårlig livsstil er medvirkende til dysfunktion i prodution af mavesyre og dysfunktion i tarmfloraen. Dette er medvirkende til forringelse af immunforsvaret som blotter kroppen for sygdomme.

Andre årsager til mavesmerter

Hvad kan du selv gøre mod mavesmerter?

Nedenstående er enkelte og brugbare råd i kampen mod smerter i maven.

  • Nedsat stress i hverdagen og giv dig tid til at spise
  • Tyg maden grundigt inden den når maven
  • Undgå at tygge tyggegummi
  • Drik meget vand, evt. 1-2 glas inden måltid
  • Brug gode råvarer og begræns forbrug af færdiglavede madvarer
  • Lig mærke til hvilke madvarer giver dig oppustethed og luft i maven og begræns forbrug af disse – ofte gluten, laktose og sukker
  • Dyrk motion 3-4 gange ugentlig, især hvis du har et stillesiddende arbejde
  • Bliv lidt mere aktiv på arbejdet, brug hæve-sænke bord, hold aktive pauser eller ligende
  • Kontakt ekspert hvis ovenstående ikke fungerer for dig

Aarhus Osteopati – osteopati og fysioterapi

Vi er eksperter i at finde årsger til og behandle mavesmerter og problemer med fordøjelsen. Vi undersøger og behandler kroppen som en helhed (muskuloskeletale system, nervesystemet, organsystemet, kranio sakrale system, blodsystemet m.m) for, at din krop kan få redskaber til at tackle maveproblemer.​​

Bestil tid her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​