23.03.23

Hvad er erektil dysfunktion og hvad er årsagen til det?

Erektil dysfunktion er ubehageligt at opleve men ikke helt ualmindeligt. Det kan forekomme på forskellige måder og forskellige årsager. Men hvordan adskiller man dem og hvad kan man gøre ved det? Svarene får du i dette indlæg.

Ivar Dagsson
Ivar Dagsson

Bookes via kontoret, ej online. Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut & INS Behandler

Hvad er erektil dysfunktion og hvad er årsagen til det?

Hvad er erektil dysfunktion?

Erektil dysfunktion er problemer med at opnå og bevare rejsning/erektion i forbindelse med seksuel aktivitet, det kaldes også impotens. Erektion af penis kræver, at blodtilførslen øges mindst 20 gange. Det foregår på den måde at når en mand bliver seksuelt tændt, sender hjernen via nerveimpulser besked til penis, så blodkarrene udvider sig, og penis fyldes med blod, samtidig med at tilbageløbet af blodet hæmmes, så penis forbliver stiv og hård.

Det er almindeligt at opleve og er ikke i alle tilfælde alvorligt, men hvis man oplever det tit eller hver gang, skal det antages som et problem og du skal gå til læge.

Man kan have forskellige slags rejsningsproblemer. Nogle oplever at det forekommer pludseligt, andre oplever det gradvist forekommende. For nogle ligger problemet i at penis ikke kan blive stiv nok og andre oplever at rejsning falder for hurtigt. 

Det er et ubehageligt problem der kan føre til stress og påvirke éns selvbillede og medføre følelse af utilstrækkelighed. Disse ting kan desværre også være med til at gøre problemet værre og ende ud i at man trækker sig fra seksuel aktivitet. 

Hvor mange oplever dette?

Statistisk set så oplever 5 % af 40-årige, 10 % af 50-årige og 20-25 % af mænd over 65 år problemer med erektion. Der en tendens til at problematikken stiger med alderen. Ved mænd der har diabetes opleves erektil dysfunktion hos mellem 30 til 50 %.

Hvorfor får man rejsningsproblemer?

Det er vigtigt at være opmærksom på erektil dysfunktion da det kan være tegn på en anden sygdom, eksempelvis åreforkalkning, forhøjet blodtryk, diabetes, hormonforstyrrelser eller nervesygdomme. Derfor skal du gå til lægen, hvis det bliver et problem at opnå erektion.

Der kan være mange årsager til erektil dysfunktion. De kan være af biologisk, psykologisk og social karakter og ofte hænger de også sammen. 

Ved biologisk årsag ses:

  • normal sexlyst,
  • gradvis tab af erektion,
  • ingen spontan rejsning hverken morgen eller nat,
  • normal sædudløsning,
  • sygdomme som ovennævnt,
  • operation eller stråleterapi,
  • medicin,
  • rygning,
  • højt alkoholforbrug,
  • doping. 

Ved psykologisk årsag kan problemet opstå i forbindelse med en oplevelse, seksuelle traumer, depression, dårlig selvtillid, præstationsangst. Dette ses oftere ved mænd i ung alder med normal rejsning om morgenen og ingen rejsningsproblemer ved onani. De oplever problemet starter pludseligt og ofte består problemet i at erektion falder for hurtigt og/eller for tidlig eller manglende sædudløsning. 

Ved årsager af social karakter er det ofte i forbindelse med problemer eller forandringer i forholdet til partner, socialt pres om seksuel adfærd, urealistiske forventninger muligvis fra pornografi.

Hvordan behandles erektil dysfunktion?

Behandlingen afhænger af årsag og hvordan problemet kommer til udtryk. Som regel består behandling af flere ting, en medicinsk behandling vil sjældent kunne stå alene. De andre tiltag ville være samtaleterapi, ofte også med inddragelse af partner, livsstilsændringer, i form af vægtreduktion, alkohol- og rygestop, regelmæssig fysisk aktivitet. Dette hænger også sammen med nogle af de ting man selv kan gøre for at bedre situationen eller forebygge en erektil dysfunktion. Her er nogle råd du selv kan gøre brug af for at bedre eller forebygge et rejsningsproblem:

  • Ved overvægt, bør du tabe dig
  • Undgå tobak og større mængder alkohol
  • Fysisk aktivitet i form af konditionstræning og styrkeøvelser da det forbedrer blodomløbet
  • Snak med din partner om problemet
  • Samtaleterapi, eventuelt sammen med partneren, da det kan være nyttig
  • Bækkenbundstræning, også kendt som knibeøvelser, kan styrke musklerne i bækkenet og øge blodcirkulationen

Kilde: sundhed.dk.

Osteopati og erektil dysfunktion

Det er vigtigt at understrege, at osteopati ikke kan kurere strukturelle årsager til erektil dysfunktion (se afsnit hvorfor får man erektil dysfunktion). Vi oplever dog, at med patienter hvor årsagen ikke kan fastsættes, dvs. at der muligvis ikke er en anden sygdom der forårsager problemstilling, at osteopatisk behandling kan have positiv indvirkning på problemstillingen.

Kirstine viser øvelser til bækkenbunden

Bækkenbundstræning var et af de tiltag du selv kan udføre for at forbedre eller forebygge rejsningsproblem. Se med i video for at få inspiration til hvilke øvelser du kan gøre gøre brug af.

Øvelserne kan laves på to måder – enten med et ben ad gangen eller med begge ben. Husk at gøre brug af vejrtrækningen.