02.02.24

Angst for ikke at kunne sove

Er man én af dem, der har prøvet ligge søvnløs nat efter nat, ved man, at det kan resultere i en ond spiral, hvor der til sidst bygges en angst op for natten, der kommer. Denne angst kan i sig selv gøre problematikken endnu svære at komme til livs, så i dette indlæg forklarer vores ekspert, Marianne, hvad denne angst egentlig bunder i, og hvordan du kan arbejde med den.

Marianne Steensgaard
Marianne Steensgaard

Psykoterapeut, Søvn- & Stresscoach i Privat Praksis

Angst for ikke at kunne sove

Hvad kan jeg selv gøre?

Angsten for ikke at kunne sove kan være en barsk følgesvend, men den behøver ikke styre dit liv. Ved at forstå og udfordre dine tanker, skabe positive forventninger og implementere beroligende rutiner, kan du selv skabe forudsætningerne for en bedre søvn.

For mange mennesker kan angsten for ikke at kunne sove blive en selvforstærkende ond spiral, der forværrer søvnproblemerne. At tackle denne angst er derfor afgørende for at genoprette en god søvn.

Herunder er nogle trin, der kan hjælpe dig med at håndtere angsten for søvnløshed og forbedre din nattesøvn.

Forstå angstens rolle

Angst for ikke at kunne sove kan virke stressende og gøre det endnu sværere at falde i søvn. Det er vigtigt at erkende, at denne angst er en del af problemet, og at bryde den onde cirkel kræver fokus på både tankemønstre og adfærd.

Udfordring af negative tanker

Tag et kig på de tanker, der fylder dit sind, når du tænker på at gå i seng. Ofte er disse tanker både overdrevne og tvivlsomme. Spørg dig selv, om de er realistiske og om det, at bekymre dig om ikke at kunne sove, rent faktisk hjælper dig med at falde i søvn.

Ofte viser det sig, at de mange tanker er rent tidsspilde og blot med til at vedligeholde søvnproblemet.

Tanker kommer og går. Det er tankers natur. Så opgaven bliver her at lade tankerne passere uden at forholde sig til dem. Det kræver som regel lidt øvelse.

Skab positive forventninger

Hav fokus på at ændre din indstilling til sengetid fra at være et sted, hvor bekymringer trives til at være et sted, hvor ro hersker.

  • Indfør eksempelvis beroligende rutiner før sengetid, så dit sind forbinder sengetid med afslapning. Dette kan f.eks. omfatte læsning i en bog, et varmt bad eller blid meditation.

Mange kan have en oplevelse af, at de slapper af til en serie, ved at scrolle på Instagram og TikTok eller lignende aktiviteter. Men sørg for at give din hjerne ro lige inden sengetid ved at undgå skærmlys og ved ikke at fylde noget i den, som kan øge tankeaktiviteten.

Prøv afslapningsteknikker

Lær afslapningsteknikker, såsom dyb vejrtrækning eller muskelafslapning. Disse teknikker kan hjælpe med at berolige nervesystemet og mindske angstniveauet, hvilket gør det lettere at falde i søvn.

Prøv at fokusere på din vejrtrækning og gradvist slappe af i dine muskler. Dette skaber en følelse af ro og hjælper med at frigive spændinger og letter dermed overgangen fra vågen tilstand til søvn.

Acceptér, at nogle nætter er udfordrende

Ingen sover perfekt hver nat, og det er helt normalt at have dårlige nætter. Accepter, at det er okay at have udfordringer med søvnen, og at det ikke definerer din dag eller din fremtidige nattesøvn.

Mit navn er Marianne Steensgaard, og til dagligt arbejder jeg som psykoterapeut, stresscoach og søvnvejleder. Her hjælper og støtter jeg mine klienter i at håndtere udfordringer, reducere stress og genoprette en sund søvnrytme.

Angst for ikke at kunne sove

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)