Irritabel tyktarm​

Forfatter: Ívar Dagsson, Doktorgrad i Osteopati, B.Sc. Fysioterapi, INS behandler.

Fagligt opdateret: 17.07.20

Irritabel tyktarm (Irritable Bowel Syndrome - IBS) er muligvis ikke en egentlig sygdom, men en betegnelse for en række almindeligt forekommende symptomer fra den nedre del af mave-tarmkanalen såsom mavesmerter, oppustethed og vekslende afføring.

Op mod 20 procent af befolkningen er ramt af irritabel tyktarm, men den præcise årsag er stadig ukendt (netdoktor.dk).​

​Aarhus Osteopati - Afdelinger

Bestil tid her

Symptomer på irritabel tyktarm

Der er rigtig mange symptomer der kan indikere irritabel tyktarm;

Ondt i maven, kramper, kvalme, uregelmæssig afføring, oppustethed, smerter i ryggen,

candida, smerter i maven, oppustethed, diarré, forstoppese, smerter i ryggen (ondt i ryggen), tynd afføring, mavegener, luft i maven, kramper i maven, mavekramper, sure opstød, refluks, intolerance, laktose intolerance, gluten intolerance, fødevare intolerance, hård mave, tynd mave.

Bestil tid her

Kvalme og irritabel tyktarm

Kvalme er ét af mange symptomer på irritabel tyktarm (irritablebowelsyndrome.net). Når personer der lider af irritabel tyktarm spiser skal deres mave- tarmsystem kompensere for en række funktioner som tarmsystemet ikke kan varetage. Ofte er mavesyren uregelmæssig, tarmfloraen er dårlig og/eller peristaltikken i tarmene svag. Derfor skal andre områder i fordøjelsen oppe sig og arbejde hårdere. Produktionen af galde og aktivering af bugspytkirtlen er to af mave- tarmsystemets kompensationsmekanismer. Dette fører til ondt cirkel hvor kvalme, mavekramper, sure opstød m.m. kan opstå.

Irritabel tyktarm og børn​

Alle kan udvikle irritabel tyktarm inklusiv børn. Symptomer på irritabel tyktarm hos børn er for det meste mavesmerter, forstoppelse og diarré (NIDDK).​  Forældre skal ligge mærke til om deres børn ofte føler sig svimmel, have kvalme, lav appetit, være oppustet, skiftende forstoppelse eller diarré og have meget luft i maven (cedars-sinai.org).

Diagnosen irritabel tyktarm (IBS)

IBS diagnosen stilles på baggrund af en række symptomer der kan tyde på irritabel tyktarm (se ovenstående) og samtidig af udelukkelsesmetoden, dvs. at alle andre patologier (sygdomme) kan udelukkes. Dette kan ske efter scanninger, endo- eller coloscopi, blodprøve osv.

Styring af mave- tarmsystemet

Fordøjelsesystemet har sin eget styringssystem hvilket altid uanset hvad er aktivt. Dette system befinder sig i selve tarmene som reagerer på temperatur, tryk og kemi. Mavesystemets overordnede styring er det parasympatiske nervesystem (vagus nerven), der stimulerer og fremmer forskellig funktion af tarmsystemet.

Stress påvirker irritabel tyktarm

Kroppens autonome nervesystem, para- og sympatikus, styrer overordnet alle funktioner i kroppen som vi ikke er herre over, eksempelvis fordøjelsen. Mave- tarmsystemet er styret af parasympatikus og sympatikus aktiverer vores skeletmuskler. Når parasympatikus er på sit højeste så er sympatikus på sit laveste. Under stress så har det autonome nervesystem suverænt aktiveret det sympatiske system, dvs. at mave- tarmfunktionen er derfor dårlig. Over tid vil stress nedbryde den sunde mavefunktion. Stress og angst kan i nogle tilfælde medføre diarré og andre mavelidelser (healthline.com).

Bestil tid til behandling  her

Irritabel tyktarm kan påvirke psykiske tilstande

Ifølge Kowalski og Mulak kan mave- tarmproblemer være direkte og inddirekte årsag til psykiske problemstillinger som Alzheimers, Parkinson, depression m.m (Pub-Med). Linket mellem tarmsystemet og hjernen er vagus nerven. Vagus nervens funktion er, at styre mave- tarmsystemets funktion men nervens funktion er i høj grad også at registrere og "føle" hvordan situationen er med maven. Årsagen til dette er, at mavesystemet er livsnødvendigt for vores overlevelse.

Faktorer, der har betydning for udvikling af irritabel tyktarm

Årsager til irritabel tyktarm kan bl.a. være følgende;

Organsmerter grundet dysfunktioner i centralnervesystemet, stress, inaktivitet / stillesiddende arbejde, problemer i tarmfloraen, dysfunktioner i tarmenes autonome nervesystem, infektioner og betændelsestilstande i tarmsystemet, diæt og kost, psykisk trauma.

Irritabel tyktarm og kost

Når mave- tarmsystemet er blevet så påvirket at diagnosen irritabel tyktarm kan stilles, så er det generelle mave- tarmsystem blevet markant dårligt og svagt. I fordøjelsen ligger størstedelen af vores immunforsvar, hvilket også betyder at tarmsystemet er blevet svagt til at fjerne inflammation og betændelsestilstande. Der er en række madvarer der for alle er relativt hårde for maven. Personer der lider af IBS kan ofte derfor ikke tåle disse madvarer. De typiske madvarer er; gluten, laktose, sukker, stivelse m.m.

Bestil tid til behandling her

Vægttab og irritabel tyktarm

Selvom stor vægttab og irritabel tyktarm ikke ofte er forbundet så kan irritabel tyktarm ofte medføre intolerence for mange fødevarer hvilket kan bidrage til vægttab (healthline.com). Dog kan irritabel tyktarm igennem mange år irritere og destruere dele eller al slimhinden i tarmene. Slimhinderne i tarmene, især i tyndtarmen, optager næring fra mad og føde. Hvis slimhinden ikke fungerer kan og vil tarmene ikke optage næringsstoffer for at opretholde vore kropssystemer. Derfor vil vægttab opstå.

Tarmflora og irritabel tyktarm

Tarmfloran spiller en væsentlig rolle i forhold til miljøet inde i tarmene. Tarmfloraen understøtter nedbrydning af mad samt afhjælper slimhinderne i, at optage næring fra føden. Tarmfloraen sammen med slimhinderne er afhængig af god vagus aktivitet (parasympatikus). Nakkesmerter, følelsesmæssige problemer, andre maverelaterede problemer såvel som problemer med hovedet (kraniet) kan og vil have indflydelse på tarmfloraen og slimhinderne.

Bestil tid til behandling her

Gode råd ved smerter i maven (irritabel tyktarm)

Mavekramper og eller mavesmerter kan lindres eller fjernes ved følgende foretagende.

 • Lunken vand iblandet med lidt citron og en teskefuld olie 30 min før morgenmad.
 • Drik et glas vand 10 min før måltid.
 • Tyg hver bid 10-15 gange.
 • Brug 20-40 min på at spise din måltid.
 • Brug ca. 30 min efter måltid til at fordøje maden.
 • Hold dig fra (i en periode) fra mad der giver dig oppustethed)
 • Hold dig fra for meget sukker og alkohol.
 • Lav åndedræøstvelser 2-3 gange dagligt hvor du ligger stille og trækker vejret ind (5 sekunder) og puster ud (10 sekunder) i alt 15 gange.

Irritabel tyktarm og medicin

Der skal absolut understreges at medicin for irritabel tyktarm er blot symptombehandling og ikke årsagsbehandling. Dog kan det være nyttigt at vide hvilke præparater kan afhjælpe IBS symptomer.

 • Midler der hæmmer kramper: Imogas, Ercoril
 • Midler der stopper diarré: Imodium, Asacol, Dipentum
 • Midler der fremmer tarmbevægelse (forstoppelse): Emperal, Primparan

Kilde: netdoktor.dk​

Behandling af irritabel tyktarm

Osteopatisk behandling af irritabel tyktarm

 • Korrektion af dysfunktioner i kraniet (Kranio-Sakral) for at påvirke hjerne, kranienerver og centralnervesystemet. Læs mere om kranio sakral terapi her.
 • Korrektion af områder i ryggen (nakken, korsbenet og overgang fra brystryg til lænd), som styrer tarmens autonome nevesystem (autonomiske nervesystem).
 • Normalisering af tarmsystemets lukkemusklers spændstighed og funktion.
 • Mobilisering af tarmens vedhæftninger og begrænsninger med henblik på at øge dens bevægelighed og funktion.
 • Stressreduktion, herunder behandling af nyrer og binyrer, hjerte, lunger og blodsystem.
 • Rådgivning af kost og diæt.
 • Rådgivning med henblik på sport og aktivitet.

Læs mere om osteopatisk behandling her

Bestil tid til behandling her

Akupunktur mod irritabel tyktarm

Akupunktur stimulerer og fremmer meridianer der sørger for den normrale og gode funktion og blodgennemstrømning af organer og tarme i maven. Denne form kan ofte løsne op og fjerne symptomer fra IBS.

Læs mere om akupunktur her

Bestil tid til behandling her

Betegnelser for Irritabel tyktarm

Irritabel tyktarm, irriteret tyktarm, candida, ondt i maven, smerter i maven (mavesmerter), oppustethed, diarré, uregelmæssig afføring (vekslende afføring), tynd afføring (tynd mave), mavegener, luft i maven, kramper i maven, forstoppelse, mavekramper, sure opstød, refluks, intolerance, laktose intolerance, gluten intolerance, fødevare intolerance, hård mave. Der er væld af symptomer som følger med irritabel tyktarm.

Bliv klogere på Irritabel Tyktarm

I videoen nedenunder kan du lære om irritabel tyktarm, årsager, symptomer, gode råd og behandling.​

Gode øvelser for irritabel tyktarm (IBS)​

I nedenstående video kan du lindre og eventuelt fjerne helt smerter, oppustethed, forstoppelse og andre følgesymptomer ved irritabel tyktarm. Øvelserne skal laves 3-4 gange ugentligt og det er vigtigt at du har været i ro inden og efter øvelserne.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev​

Udfyld formularen herunder og hold dig løbende opdateret.​

Eller kontakt os herunder

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

AArhus Osteopati

CVR: 33532628

Adresse

Aarhus Sundhedscenter

Dalgas Avenue 2E, 1. sal

8000 Aarhus C

* indgang til højre for Fitness World

Tidsbestilling

Åbningstider

Mandag​

7:00 - 20:00​

Tirsdag​

7:00 - 20:00​

Onsdag​

7:00 - 20:00​

Torsdag​

7:00 - 20:00​

Fredag​

7:00 - 20:00​