25.01.24

Hvorfor kan jeg ikke sove om natten, selvom jeg træt?

Vi kender det alle sammen. Man har måske svært ved at falde i søvn om aftenen, selvom man oplever at være træt? Det kan også være, at man vågner flere gange i løbet af natten og har svært ved at falde i søvn igen? Det kigger vores ekspert Marianne nærmere på i dette indlæg om søvnen.

Marianne Steensgaard
Marianne Steensgaard

Psykoterapeut, Søvn- & Stresscoach i Privat Praksis

Hvorfor kan jeg ikke sove om natten, selvom jeg træt?

Vi oplever alle at have besvær med at sove en gang imellem, og det kan der være mange grunde til.

En chokerende begivenhed, en stresset hverdag, bekymringer om fremtiden eller grublerier om fortiden kan være nogle af årsagerne til, at vi har søvnproblemer i en periode.

Du har måske svært ved at falde i søvn om aftenen, selvom du oplever at være træt? Det kan også være, at du vågner flere gange i løbet af natten og har svært ved at falde i søvn igen?

Endelig er du måske en af de mange, der konsekvent vågner meget tidligt om morgenen, selvom vækkeuret ikke har ringet endnu?

Hvad der end gælder for dig, så kan nedenstående råd forhåbentlig være med til at hjælpe dig til en bedre søvn.

Hvad kan jeg selv gøre?

For at sikre dig de bedste betingelser for at sove godt er det vigtigt at have fokus på, hvad du foretager dig i løbet af dagen og om aftenen op til, at du går i seng. Herunder hvad du indtager i løbet af aftenen og dine soveomgivelser.

Dette kaldes søvnhygiejne.

Brug lys og mørke aktivt

Eksponer dig for udendørslys om morgenen og formiddagen og undgå stærkt lys om aftenen (telefon, computer etc.). Dette giver de bedste betingelser for produktionen af dit naturlige ”søvnhormon” Melatonin, som er afgørende for at kunne sove om natten.

Rør dig i løbet af dagen

Motion formindsker den tid, det tager at falde i søvn om aftenen og reducerer antallet af opvågninger om natten. Fysisk aktivitet frigiver endorfiner, der kan have en beroligende virkning på sindet og dermed hjælpe med at reducere stress og angst, der ofte er forbundet med søvnproblemer.

Lad så vidt muligt være med at tage en lur i løbet af dagen

En lur i løbet af dagen kan virke meget fristende, men du gør som regel dig selv en bjørnetjeneste ved at gøre det.

Det er ofte bedre at ”gemme” søvnbehovet til om aftenen frem for at ”bruge” af det i løbet af dagen. På den måde vil du være mere søvnig ved sengetid og have lettere ved at falde i søvn.

Hold dig fra koffeinholdige fødevarer som f.eks. kaffe og cola efter kl. 15.00

Koffein virker opkvikkende og det tager ca. 5 timer for kroppen at nedbryde og fjerne blot halvdelen af det indtagne koffein.

Det betyder, at hvis du indtager koffein sent på eftermiddagen eller aftenen, kan det være til stede i kroppen, når du forsøger at falde i søvn.

Her er det også vigtigt at være opmærksom på, at der kan være koffein i nogle former for the.

Sørg for at have spist, så du hverken er sulten eller overmæt, inden du går i seng

Følelsen af sult eller mæthed i overdreven grad kan virke stimulerende og holde dig vågen.

Spis derfor gerne aftensmad 3 – 4 timer inden sengetid. Og hvis du skulle blive sulten i løbet af aftenen, er f.eks. en banan eller en skål havregryn med mælk et godt valg. Begge fødevarer stimulerer produktionen af dit naturlige ”søvnhormon” Melatonin.

Undgå at indtage alkohol lige inden sengetid

Mange oplever godt nok at falde hurtigere i søvn efter indtag af alkohol, men søvnen bliver mere overfladisk og med flere opvågninger, da alkohol i kroppen undertrykker det normale søvnmønster.

Forsøg at undgå at tage dagens spekulationer med i seng

Lad den sidste time inden sengetid være til afslapning evt. ved at læse en bog eller lytte til musik.

Et hoved fyldt af tanker er ofte en af årsagerne til at det er svært at falde i søvn. Det er imidlertid lettere sagt end gjort at slippe de mange tanker og spekulationer. Det handler derfor om at flytte fokus. Og her kan en bog eller et stykke musik være en hjælp.

Lad soveværelset være mørkt og roligt og med en passende temperatur

At opholde sig i dagslys i løbet af dagen og sørge for et mørkt soveværelse fremmer produktionen af dit naturlige ”søvnhormon” Melatonin.

  • Det er en god idé at lufte ud i soveværelset inden sengetid og hold gerne en temperatur på 16 – 18 grader.

Sørg for sengekomfort

  • Komfortable sengeartikler skaber et behageligt og indbydende miljø, der fremmer afslapning. Dette kan hjælpe med at mindske spændinger og stress.
  • Vælg en madras og en pude, der understøtter en optimal kropsholdning og reducerer trykpunkter ved at fordele kropsvægten jævnt. Dette letter blodcirkulationen.
  • En passende dyne hjælper med at opretholde en behagelig kropstemperatur under din søvn. Dette er vigtigt, da kropstemperaturen falder naturligt under søvn.

Vent med at gå i seng til du er søvnig

Hvil dig, når du er træt og sov, når du er søvnig.

Ophold i sengen skal helst kun forbindes med søvn og sex. Ingen skærme og TV i soveværelset!

Jeg er bange for, at jeg ikke kan sove i nat!

Fortsætter søvnproblemerne, selvom det, der oprindeligt udløste den dårlige nattesøvn, ikke længere fylder så meget eller slet ikke er til stede mere, kan angsten tage over. Det kan være ængstelige tanker om, hvorvidt det nogen sinde bliver muligt at sove godt igen. Læs mere om angsten for ikke at kunne sove her.

Mit navn er Marianne Steensgaard, og til dagligt arbejder jeg som psykoterapeut, stresscoach og søvnvejleder. Her hjælper og støtter jeg mine klienter i at håndtere udfordringer, reducere stress og genoprette en sund søvnrytme.

Hvorfor kan jeg ikke sove om natten, selvom jeg træt?

Kontakt os i dag

Vi sidder altid klar til at hjælpe. Har du spørgsmål til dine forsikringer, til din behandler eller noget helt tredje – så tøv ikke med at tage fat i os.

Tel: 29 84 85 58 (man-tor: 08-12 & 13-15, fredag: 08-12)