Vi behandler

Osteoporose

Lær mere om osteoporose på denne underside

Hvad er osteoporose?

Når man får stillet diagnosen osteoporose giver det ofte flere spørgsmål end svar. Det er meget normalt man kan blive bange for hvad det præcist betyder, og det kan skabe en del tvivl om, hvad man som osteoporose patient må lave af daglige gøremål og aktiviteter. Du kan herunder læse mere omkring hvad osteoporose er, hvad der kan være årsager til det, og hvad du selv kan gøre.

I tvivl om osteoporose? Bestil tid i dag

River Breinholt
River Breinholt

Autoriseret Osteopat DO, M.D.O., Autoriseret Fysioterapeut.

Spring til afsnit [Vis]

    Osteoporose som ændret knoglestruktur

    Osteoporose er en tilstand hvor man har nedsat knoglemasse og ændret knoglestruktur. Den nedsatte knoglemasse, som osteoporose er en betegnelse for, giver en øget risiko for brud.

    I vores knogler har vi knogleopbyggende celler (osteoblaster) og knoglenedbrydende celler (osteoklaster). Så hvis der opstår en ubalance imellem disse to celler, så der bliver nedbrudt mere knoglevæv end der bliver gendannet, vil knoglemineralindholdet falde, og resultere i osteopeni eller osteoporose.

    Osteopeni

    Osteopeni er et tegn på begyndende osteoporose og betyder at man skal være opmærksom på de risikofaktorer der kan resultere i osteoporose.

    Der kan være forskellige årsager til at man får osteoporose. Det kan være arveligt, det kan være grundet livsstil og kost, det kan være længerevarende medicinering i form af binyrebarkhormon, og i lidt sjældnere tilfælde ses det også ved enkelte genfejl.

    Osteoporose er en sygdom det rammer ca. hver 3. kvinde, og hver 7 mand over 50 år. I Danmark er der ca. 172.000 diagnosticeret med osteoporose, mens man vurderer at der samlet er omkring 600.000-700.000 mennesker der har osteoporose, altså er der omkring 500.000 mennesker i Danmark der har diagnosen uden at vide det.

    Osteoporose

    Osteoporose og smerter

    Osteoporose giver ikke smerter i sig selv, men smerterne kommer i forbindelse med sammenfald eller brud, og det er ofte her folk bliver diagnosticeret med osteoporose. Et sammenfald er som regel meget smertefuldt, og man er derfor sjældent i tvivl om at der noget som ikke er som det skal være.

    Selvom man har osteoporose kan man godt få ondt i ryggen som alle andre, uden at det behøves at have noget med knoglerne at gøre. Dette kan ofte være forbundet med arbejdsstilling, muskelstyrke, aktivitetsniveau mm.

    Hos Aarhus Osteopati har vi et særligt fokus på osteoporose, og har arbejdet med vejledning og træning af osteoporose patienter igennem mange år.

    Hvordan stilles diagnosen osteoporose?

    Hvis man har mistanke om osteoporose kan man igennem lægen få en henvisning til en Dexa-scanning, her får man taget et billede af hoften og af ryggen, og ud fra dette udregner man en t-score som fortæller dit knoglemineralindhold, og ud fra din t-score kan du se hvor du ligger henne på skalaen. Ved lavenergifrakturer, som er brud eller sammenfald uden en tydelig årsag, vil man også ofte blive henvist til at få lavet en DEXA-scanning.

    Betydning af t-score:

    • T-score under -1.0 = Normalt knoglemineralindhold
    • T-score imellem -1.0 og -2.5 = Osteopeni (begyndende osteoporose/knogleskørhed)
    • T-score lavere end -2.5 = Osteoporose

    Med fokus på træning, kost og medicin gik jeg på en 2-årig periode fra en T-score i lænd/ryg på -4.1 til -3,7, og i hoften gik jeg fra -2.3 til -2,0.

    – Andrea 66 år, holddeltager ved Aarhus Osteopati

    Hvorfor får man osteoporose?

    Genetiske årsager til osteoporose

    Ca. 50 % af patienter med osteoporose er genetisk disponeret, oftest er der en mor eller mormor der også har haft det. Det er derfor vigtigt man er opmærksom på dette, og følger nogle af rådene her på siden for at forebygge osteoporose, hvis man har osteoporose i familien.

    Tidlig overgangsalder som årsag

    ​Når kvinder går i overgangsalderen sker der et kraftigt fald i det kvindelige kønshormon østrogen. Østrogen stimulerer dannelsen af nyt knoglevæv. Så når kvinder går tidligt i overgangsalderen (ca. 45 år) og østrogenniveauet falder, kan knogletabet bliver mere end 5% de første år.

    Det samme kan ses ved mænd hvis de har et lavt testosteron niveau, det mandelige kønshormon. Dog producerer mænd testosteron indtil en højere alder, og mænd bliver derfor oftest ramt i en højere alder end kvinder gør. Det er derfor vigtigt at du som patient bliver testet for osteoporose hvis du er gået tidligt i overgangsalderen.

    Aldringens naturlige processer og osteoporose

    Alle får osteoporose hvis bare man bliver gammel nok, da der sker en naturlig afkalkning af knoglerne over tid. Derfor vil osteoporose fundet hos patienter i 70-90 årsalderen være normalt. Vi kan dog give vores krop det bedst mulige udgangspunkt ved at stimulere vores knogler dagligt, og sikre os at de får kalk og D-vitamin, så at vi selv sent i livet kan undgå brud og sammenfald.

    Binyrebarkhomon som årsag til osteoporose

    Binyrebarkhormon-præparater som prednisolon, er et hormon med hæmmende effekt på betændelsestilstande. Derfor bruges det ofte ved patienter med f.eks. astma og leddegigt. Problemet med prednisolon er, at det samtidig nedsætter optagelsen af kalk og D-vitamin fra vores tarmsystem, og netop kalk og D-vitamin er essentielle for opretholdelsen af vores knoglemasse.

    Derudover faciliterer prednisolon de knoglenedbrydende celler (osteoklaster), samtidig med den hæmmer de knogleopbyggende celler (osteoblaster). Kombinationen af nedsat optagelse af kalk og D-vitamin, samtidig med øget aktivitet af de knoglenedbrydende celler, gør at man ved længerevarende brug af binyrebarkhormon skal være ekstra opmærksom på udviklingen af osteoporose.

    River fortæller lidt mere om osteoporose

    I tvivl om vi kan hjælpe?

    Book en 15 minutter uforpligtende samtale

    Book gratis screening

    For højt stofskifte som årsag til osteoporose

    ​Et for højt stofskifte er især noget man skal være opmærksom på efter man er gået i overgangsalderen. På grund af den nedsatte hormonproduktion efter man er gået i overgangsalderen, kombineret med et forhøjet stofskifte, betyder at de knogleopbyggende celler (osteblasterne) ikke kan følge med. Hele processen med udskiftning af knoglevæv forgår simpelthen for hurtigt, i det man i forvejen har en nedsat aktivitet af de knogleopbyggende celler.​

    Osteoporose og tarmsygdomme

    ​Ved tarmsygdomme vil man ofte opleve en nedsat optagelse af vitaminer og mineraler i tarmene. Hvis du har en kronisk tarmbetændelse kan det derfor være relevant at få lavet en blodprøve hos lægen for at få tjekket indholdet af kalk og d-vitamin i blodet. En osteopatisk behandling ved Aarhus Osteopati vil også have fokus på at optimere optagelsen af vitaminer og mineraler fra dit mave/tarmsystem.

    Alkohol og rygning som årsag til osteoporose

    Både rygning og et for stort forbrug af alkohol øger nedbrydningen af knoglerne, hvilket betyder at knoglerne nedbrydes hurtigere end de gendannes, og derfor er man i øget risiko for knogleskørhed.

    Kortisol som årsag til osteoporose

    ​Kortisol bliver også kaldt for kroppens stresshormon, fordi den gør vi kan takle stressede situationer bedre. Ved et forhøjet kortisolniveau igennem længere tid, som f.eks. med længerevarende stress, vil det øge aktiviteten af de knoglenedbrydende celler, samtidig med det hæmmer de knogleopbyggende celler, de muskelopbyggende celler og de brusk-opbyggende celler. Det vil derfor ikke kun påvirke knoglerne, men også muskler og brusk.

    Osteoporose og lav kropsvægt

    Knoglerne bliver stærkere ved belastning, så ens kropsvægt påvirker derfor hvor stor en belastning der er på knoglerne i almindelige hverdagsaktiviteter. Hvis man vejer mindre, er der derfor en mindre kompression af knoglerne, og derved en mindre aktivitet af de knogleopbyggende celler.

    Gigtsygdomme som årsag til osteoporose

    Ved gigtsygdomme er behandlingen ofte binyrebarkhormon som hurtigt dæmper gigtaktiviteten. Men som beskrevet ovenfor har dette en negativ virkning knoglerne, idet det hæmmer optagelsen af kalk og d-vitamin fra mave/tarm systemet, samt øger aktiviteten af de knoglenedbrydende celler. Samtidig med at inflammationstilstanden i kroppen, fjerner fokus fra optagelse af vitaminer og mineraler, og i stedet fokuserer kroppens energi på at ”hele” de påvirkede led eller områder.​

    Kosttilskud og osteoporose – Kalk (calcium), D-vitamin og magnesium

    Knoglernes sundhed er tæt forbundet med indtaget af kalk, D-vitamin og magnesium. Grunden til denne kombination er vigtig, er at tarmenes evne til at optage kalk bliver forringet ved mangel på D-vitamin, og at magnesium er et nødvendigt mineral for opbygning af knoglerne. Derudover vil et medicinsk behandlingsforløb for osteoporose heller ikke være lige så effektivt hvis man ikke får nok kalk og D-vitamin.

    Magnesium får man ofte nok af igennem kosten, men kan ved nedsat tarmfunktion eller hvis man spiser meget lidt, kan der være et behov for et tilskud af magnesium.

    ​D-vitamin får vi fra primært fra solen, og fra fed fisk. Men da de færreste spiser fisk nok til at dække D-vitamin behovet, især i vinterhalvåret, anbefaler sundhedsstyrelsen at alle osteoporose patienter indtager 20 µg D-vitamin dagligt.​

    De største kilder til kalk i vores kost kommer igennem mælkeprodukter og ost, men kan også fås igennem kosttilskud.

    Osteoporose

    Behandling af osteoporose

    Den primære behandling for osteoporose er medicinsk behandling.

    Den medicinske behandling vil ofte starte med bisfosfonat præparat som Alendronat. Hvis man har bivirkninger ved dette, ellers t-scoren er meget lav fra start, vil man ofte blive tilbudt andre medicinske præparater.

    Udover den medicinske behandling er det kost og træning der er de vigtige elementer.

    Osteopatisk behandling af osteoporose

    En konsultation ved Aarhus Osteopati vil starte med en samtale hvor vi snakker omkring din historie, hvor du er henne af i forløbet, og alle de spørgsmål du måtte have forbundet med din nuværende situation.

    For mange kan det være utrygt, og forvirrende at få diagnosen, og man kan komme i tvivl om hvad man må og hvad man kan holde til. Alle disse spørgsmål vil vi komme omkring ved den første konsultation.

    Behandlingen af osteoporose patienter er en skånsom behandling med fokus på optimering af alle kroppens systemer. Nervesystemet, blodbanerne, mave/tarm systemet og bevægeligheden i kroppens led. Dette indebærer f.eks. fordøjelsen og optagelse af næringsstoffer fra tarmene, herunder kalk og D-vitamin.

    Hvis der er begrænsninger i bevægeligheden af mave/tarmsystemet, vil det kræve ekstra energi fra dit system, samt en ikke optimal optagelse af næringsstoffer. Med det store behov for kalk og D-vitamin for patienter med knogleskørhed, spiller dette en vigtig rolle i behandlingen.

    Herudover kigger vi på bevægeligheden, blodtilførsel og drænage fra de forskellige led og områder i kroppen. Hvis et område i kroppen enten er begrænset i sin bevægelighed, eller ikke får blod nok (næring) eller får fjernet blodet fra området igen (fjernelse af affaldsstoffer), vil det betyde at muskler og knogler i dette område ikke får nok næring, og derfor kan have svært ved at opretholde muskelmasse og knoglemineralindhold i dette område.

    Kroppen er en enhed, og det er vigtigt at der ikke er begrænsninger enkelte steder i kroppen, da dette vil belaste og påvirke resten af kroppen.

    Herudover vil det også være muligt at få lavet et træningsprogram man kan lave derhjemme, gennemgå øvelser man laver i forvejen i f.eks. fitnesscenter eller til yoga, eller der er mulighed for at starte til holdtræning her på klinikken.

    Holdtræningen på klinikken er udenfor sygesikringen, men der ydes tilskud fra Sygesikring Danmark.

    Kan man helbrede osteoporose?

    Målet med kost, medicin og træning er at bremse nedbrydningen af dine knogler, og derigennem styrke dine knogler sammenlignet med den naturlige afkalkning over tid.

    Målet er ikke at helbrede osteoporose, men hvis man ved en DEXA-scanning med 2-3 års mellemrum kan fastholde samme t-score, så har man stoppet den naturlige afkalkning af knoglerne, og derigennem gjort knoglerne stærkere.

    Vi ser dog samtidig i mange træningsforløb på klinikken, hvor man træner, får tilpasset medicin, og korrekt kost, at man kan forbedre sin T-score over tid. Og derigennem kan nogle patienter f.eks. gå fra ”osteoporose” og ned til ”osteopeni”.

    Man kan gøre meget for at forebygge osteoporose, du kan finde flere gode råd her.

    På en periode på 2 år gik jeg fra en T-score på -2,7 til -2,3 i lænden, og -1,7 til -1,3 i hoften.

    – Gunhild 69 år​

    Osteoporose

    Træning for osteoporose

    Træning er en rigtig vigtig del af kampen mod osteoporose. Forskningen viser, at vi igennem styrketræning og “stød”-træning kan fremme de knogle-genopbyggende celler, og herigennem “styrke” vores knogler.

    For at undgå brud eller sammenfald har vi fokus på 3 områder: Træning, Kost og evt. medicin. Hos Aarhus Osteopati er vi specialister indenfor den første del, nemlig træningen – så har du brug for træning eller vejledning til en knoglevenlig livsstil, er du kommet til det rette sted.

    Hvilken træning man skal lave som osteoporose patient er meget individuel. Det kommer blandt andet an på om man har haft et sammenfald eller brud. Men som udgangspunkt arbejder vi ud fra princippet om at man skal udfordre sin krop der hvor den er, altså skal øvelser være tilpasset så du får styrket din krop, uden at overbelaste den eller få øget smerter.

    Hos Aarhus Osteopati har vi flere osteoporose-træningshold. Alle holdene har fokus: styrke, stød og balance. Det primære formål er at træne så man undgår fald, og dette opnår vi ved at træne styrke og balance. Som beskrevet ovenfor giver stød til knoglerne en øget aktivitet af de knogle-genopbyggende celler (osteoblaster), og herigennem kan vi selv være med til at styrke genopbygning af vores knogler.

    Så det kan siges helt kort – igennem den rette behandling, vejledning og træning kan du hjælpe din krop, og dine knogler til at blive stærkere.

    Hvis du har yderligere spørgsmål omkring din tilstand, er du velkommen til at kontakte klinikken eller booke en konsultation.​